Με αρνητικά πρόσημα, αλλά ελεγχόμενες απώλειες, κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και τα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, ρίχνουν “βαριά σκιά” στις προσδοκίες για το νέο πακέτο Biden, με στόχο τη στήριξη της Αμερικανικής Οικονομίας.
Με διαθέσεις υπεραπόδοσης στην πτωτική κίνηση των Ευρωπαϊκών Αγορών το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς στους εν δυνάμει πωλητές προστέθηκαν και τα χαρτοφυλάκια που προχώρησαν σε επιθετικές μειώσεις θέσεων, όταν οι βασικοί δείκτες παραβίασαν σημαντικές στηρίξεις και ενεργοποιήθηκαν κινήσεις “stop loss”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πρωινά χαμηλά, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25, που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερτετραπλάσιες των ανοδικών, ενώ η πρώτη ώρα συναλλαγών συμπληρώθηκε με τζίρο 11,8 εκατ., από τα οποία τα 0,3 εκατ. αφορούσαν “πακέτα” (ΠΑΠ).
Μόλις στο χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, η στήλη είχε προειδοποιήσει για το επικίνδυνο “τραμπολίνο” και τις “ασκήσεις ισορροπίας”, με κλεισίματα του Γενικού Δείκτη πάνω – κάτω από τις 800 μονάδες, επισημαίνοντας ότι πολλά, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση, θα κριθούν από την περαιτέρω συμπεριφορά του Βαρύδεικτου Τραπεζικού κλάδου, καθώς τα καλά νέα για την κεφαλαιακή ενίσχυση των Τραπεζών μέσω ανταλλαγής ομολόγων, αναιρούνται από τις αυξανόμενες εκτιμήσεις ότι οι Τραπεζικές Α.Μ.Κ. είναι μπροστά και αυτό το τελευταίο φαίνεται να αποτελεί τροχοπέδη, σε οποιαδήποτε προσπάθεια περαιτέρω ανοδικής κίνησης.
Υπενθυμίζεται ότι “οι Εγχώριες Τράπεζες ήδη έχουν εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι το σύνολο, από το απόθεμα των κεφαλαίων που διαθέτουν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το μεγάλο βάρος των ‘κόκκινων’ δανείων που κουβαλούν”, όπως τόνισε, στο πλαίσιο του πρόσφατου 8ου Banking Forum, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας.
Έτσι, σήμερα που έλλειψε το “rotation” των τελευταίων ημερών και οι όποιες βοήθειες από τις μη Τραπεζικές, Δεικτοβαρείς, μετοχές, η συσσώρευση μεταλλάχθηκε σε καθοδική εκτόνωση και μάλιστα με ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων), σε μία Αγορά που έχει ξεκινήσει να “βλέπει” πλαγιοκαθοδικά εδώ και αρκετές συνεδριάσεις και δεν αποκλείεται να δει και χαμηλότερα επίπεδα, αν συνεχίσει να αυξάνεται η επιφυλακτικότητα στις Ευρωπαϊκές Αγορές.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εσωτερική ειδησεογραφία δεν προσφέρει νέα “πατήματα” στους αγοραστές, στο εξωτερικό καταγράφεται μια σχετική κόπωση, μετά την καταγραφή των πρόσφατων ιστορικών υψηλών, ενώ και τα εγχώρια μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται, δεν μπορούν να ενισχύσουν τις τάξεις των συγκρατημένα αισιόδοξων.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τίτλοι Εταιρειών που δείχνουν να πρωταγωνιστούν, μετά από παρατεταμένο διάστημα στο περιθώριο του ενδιαφέροντος και να συγκεντρώνουν την προσοχή “καθυστερημένων αγοραστών”. Είναι περίπου βέβαιο, ότι οι μετοχές αυτές θα γυρίσουν εκεί από όπου ξεκίνησαν, μόλις “σαλπίσουν υποχώρηση” οι “δυνάμεις” που τις κινούν (!)
“Η διάθεση για ρίσκο έχει πληγεί καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρξει νέα έξαρση της πανδημίας πριν αρχίσει η κατάσταση να βελτιώνεται και αυτό δεν αποκλείεται να αποτυπωθεί στα χρηματιστηριακά ταμπλώ το επόμενο διάστημα, γεγονός που φυσικά δεν θα αφήσει το Χ.Α. ανεπηρέαστο. Συστήνουμε προσοχή βραχυπρόθεσμα, παρόλο που παραμένουμε συνολικά θετικοί για την Εγχώρια Αγορά”, τονίζει η Leon Depolas Sec.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη αξιολόγηση, για το 2021, του Ελληνικού αξιόχρεου, θα γίνει από την Fitch σήμερα Παρασκευή, μετά τη λήξη της συνεδρίασης στο Χ.Α.
Επιστροφή των πωλητών και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την ελεγχόμενη αύξηση των αποδόσεων (στο 0,68% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).
Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 30 Ιουλίου 2021.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας. Μίας εβδομάδας που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαίες απώλειες 1,41%. Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κυριολεκτικά “στα χασομέρια” και με την αντίδραση από τα σημερινά χαμηλά ημέρας, γλύτωσε με οριακά, εβδομαδιαία, κέρδη 0,13%
Από την αρχή του χρόνου, ο ΓΔ υποχωρεί κατά 3,71% και ο ΔΤΡ κατά 7,88%.
Ξεκινώντας και σήμερα την ημερήσια περιήγηση από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, δεν χρειάζονται αυξημένα αντανακλαστικά, για να αντιληφθεί κάποιος ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για την απόλυτη επικράτηση των “sellers” (Alpha Bank -5,25%, Εθνική -4,65%, Eurobank -1,91%, Πειραιώς -3,10%).
Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 471,8 μονάδες (-5%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 478,58 (-3,63%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 478,09 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,73%.
Προσοχή, καθώς κλείσιμο χαμηλότερα των 466 μονάδων, θα ακυρώσει το πρόσφατο ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων και θα ξαναδώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “ζημιά που δεν θα ξεπεράσει τα 440 εκατ. ευρώ, θα εγγράψει η Εθνική από την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, μικτής λογιστικής αξίας 6,1 δισ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία που έχουν δοθεί ως τώρα σε ενδιαφερόμενους Επενδυτές”.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΕ ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο διαγωνιστική διαδικασία, για την ανάδειξη προτιμητέου Επενδυτή, που θα αγοράσει το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης της τιτλοποίησης “Frontier”.
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “με εγγύηση της προστασίας των ευάλωτων Δανειοληπτών αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επανέλθει η κανονικότητα όσον αφορά την αναγκαστική εκτέλεση, το πάγωμα της οποίας έχει μπλοκάρει το σχεδιασμό Τραπεζών και Διαχειριστών”.
Δεν είναι καλύτερη του Τραπεζικού, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική ημερήσια μεταβολή ολοκλήρωσε τις συναλλαγές μόνο ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,28%).
Χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, κινήθηκε σήμερα ο τίτλος της Viohalco (-0,71%), που συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Η μετοχή αφού έχασε την πρώτη στήριξη στα 3,57 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), τώρα δείχνει να απειλεί και την αποφασιστική ζώνη στήριξης 3,33 – 3,30 ευρώ, παραβίαση της οποίας θα επιφέρει δραματική επιδείνωση της τεχνικής εικόνας.
Παραμένει σαν πρώτη αντίσταση η ζώνη 3,79 (ημερήσιο “stop short”) – 3,84 ευρώ.
Απέφυγε τις τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,28%), αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 7,01 ευρώ (-2,64%). Αποτελεί παρελθόν η πρώτη στήριξη στα 7,32 ευρώ, με τις αμέσως επόμενες να εντοπίζονται στα 6,76 (ημερήσιο “stop long”) και 6,32 ευρώ. Εξαιρετικά ισχυροποιημένη η αντίσταση στα 8,04 ευρώ (gap).
Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και για την ΕΕΕ (-0,58%). Ο μόνιμος “μπαλαντέρ” της Αγοράς κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις επιβεβαίωσαν το δυσκολοκατάβλητο της αντίστασης στα 26,92 ευρώ. Χάθηκε η πρώτη στήριξη στα 25,72 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και αν χαθεί και η αμέσως επόμενη στα 25,27 ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 24,36 ευρώ.
“Καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων, παρά τις χαμηλές συναλλαγές, για τον τίτλο του ΟΛΠ (-1,48%). Αν χαθούν οι πρώτες στηρίξεις στα 18,38 και 18,10 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), η τεχνική εικόνα θα επιδεινωθεί δραματικά. Ο τίτλος έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 19,58 ευρώ.
Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 11/1 για την Μοτοδυναμική (+1,72%), στις 12/1 για την Foodlink (+17,88%) και την ΞΥΛΚ (+9,48%), αλλά σήμερα αυξήθηκε η προσφορά) και στις 14/1 για Ιατρικό (+0,68%) και Ευρωσυμβούλους (+4,97%).
Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Q&R (-3,20%) και Epsilon Net (-0,44%), “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για Ίλυδα (-3,31%) και Intralot (-2,07%), συνεχίζει πλαγιολισθητικά ο Ικτίνος (-1,64%), ξαφνικά λίγες συναλλαγές για τον Βογιατζόγλου (+3,05%), επιστροφή αγοραστών στην Τεχν. Ολυμπιακή (+0,70%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Doppler (+17%).
Παρουσία πωλητή σε Byte (-3,29%), Logismo (-8,67%), Fieratex (-3,45%), Autohellas (-2,54%), Κυριακούλη (-6,88%) και Τρ. Αττικής (-2,62%), νέα υψηλά 62 μηνών για τον Μπήτρο (+6,45%) και νέα υψηλά 125 μηνών για την Newsphone (+9,05%).
Τεχνικά, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο ΓΔ, όσο και ο FTSE25, έδωσαν ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 809 και κλείσιμο υψηλότερα των 1935 μονάδων, αντίστοιχα.
Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών
“Το ράλι δείχνει σημάδια αναστολής, καθώς οι Επενδυτές εστιάζουν περισσότερο στις αποτιμήσεις και τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους για την Υγεία”, επισημαίνει η Eurobank Eq.
“Μπορεί οι απώλειες τις εβδομάδες να ήταν μικρές παρόλα αυτά πήραμε ημερήσια έξοδο μετά από 2 ½ μήνες και μία άνοδο 33%. Είναι λογικό η Αγορά να χρειάζεται χρόνο για να ‘χωνέψει’ τις τιμές, με τον τζίρο, ωστόσο, σε αισθητά χαμηλά επίπεδα. Οι 767 μονάδες κοντινή στήριξη, με την ζώνη του 752 - 744 κύρια. Το 800 έχει γίνει σημαντική αντίσταση με το ‘stop’ μας να είναι στις 809 μονάδες”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Δεύτερη πτωτική εβδομάδα για το Χ.Α., αφού ο ΓΔ δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τις Διεθνείς Αγορές και να ξεπεράσει για μια ακόμη φορά το “οχυρό” των 800 μονάδων, με αποτέλεσμα η βραχυπρόθεσμη τάση να ξαναγυρίσει πτωτική καθώς βρίσκεται κάτω από τον ΚΜΟ 20 ημερών. Σημεία στήριξης οι 770 και 750 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 800 και 810 μονάδες, αναφέρει στις εκτιμήσεις του ο Πέτρος Τσούρτης.
Οι Επενδυτές φαίνεται να είναι προβληματισμένοι από την δημοσιονομική κατάσταση της Χώρας και από τις επικείμενες Α.Μ.Κ. των Τραπεζών, που ενδέχεται να λάβουν χώρα το 2021, αναλόγως με το κλίμα που θα επικρατεί στις Διεθνείς Αγορές. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού ανήλθε στα €22,8 δισ. το 2020, δηλαδή στο επίπεδο του 2008 και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στα €10,5 δισ. την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2020.
Παραμένουμε θετικοί για μετοχές αξίας που προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις όπως οι ΑΔΜΗΕ Συμ., ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ, αλλά και για κυκλικές Εταιρείες όπως οι Jumbo και Fourlis. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι Τραπεζικές μετοχές προσφέρονται μόνο για trading, ωστόσο μετά τις Α.Μ.Κ. θα αποτελούν καλή επένδυση με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εάν δεν υπάρξει πάλι κάποιος απροσδόκητος παράγοντας. Το Χ.Α. θα κινηθεί με βάση την πορεία των Διεθνών Αγορών, καθώς δεν υπάρχουν εσωτερικά νέα που ενδέχεται να διαφοροποιήσουν την τάση από τις Διεθνείς Αγορές.
Οι Αμερικανικές Αγορές έφθασαν σε νέα ιστορικά επίπεδα αυτή την εβδομάδα. Υψηλότερα των προβλέψεων ήταν τα κέρδη 4ου τριμήνου των Τραπεζών, της Intel και της IBM. Οι Εταιρείες Τεχνολογίας παίρνουν την σκυτάλη, με την Microsoft να ανακοινώνει αποτελέσματα 4ου τριμήνου την Τρίτη, την Apple, το Facebook και την Tesla την Τετάρτη. Η συνεδρίαση της FED την Τετάρτη και η ανακοίνωση του ΑΕΠ 4ου τριμήνου στις ΗΠΑ την Πέμπτη (consensus: 4,4% qoq) είναι τα σημαντικότερα μακροοικονομικά νέα της επόμενης εβδομάδας.
“Σημεία στήριξης οι 3770, 3623 μονάδες και 3465 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 3902 και οι 3970 μονάδες”, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τμήματος έρευνας και ανάλυσης της Merit Sec.
Παρά το άνοιγμα του Λιανεμπορίου και την αλλαγή της Ηγεσίας στις ΗΠΑ χωρίς αναταράξεις, η Εγχώρια Αγορά δεν έδειξε διάθεση να αλλάξει επίπεδα και να κινηθεί παράλληλα με τις Ξένες Αγορές. Καθημερινά διαπιστώνεται απώλεια της αρχικής δυναμικής, ένδειξη κόπωσης των αρχικών ισχυρών ροών που παρατηρήθηκαν στο ξεκίνημα της χρονιάς, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών αποτυπώνει την αποστασιοποίηση μέρους της Αγοράς, η οποία, κυρίως, προέρχεται από το εξωτερικό. Την ίδια στιγμή η έλλειψη νέων από το μέτωπο των επιχειρηματικών συμφωνιών και η αναβλητικότητα σε χιλιοειπωμένα εγχειρήματα (Ελληνικό, Εθνική Ασφαλιστική κλπ) δεν δημιουργεί κινητικότητα, αντιθέτως, μάλλον, θέτει σε διαρκή αναθεώρηση τον χρόνο της υλοποίησης, ή ακόμα και την οριστική αναβολή τους.
Οδεύουμε προς την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου και μέχρι στιγμής ο πρώτος μήνας της χρονιάς δεν επεφύλαξε κάποια ιδιαίτερη έκπληξη αρνητική, ή θετική ως προς την τάση της Αγοράς. Η στάσιμη εικόνα δίνει την εντύπωση αναμονής, ίσως και αμηχανίας αφού το παρασκήνιο “ζυμώνεται” με εξελίξεις (Α.Μ.Κ. Τράπεζας Πειραιώς, Α.Μ.Κ. Αεροπορίας Αιγαίου, τιμή ρεύματος στην υψηλή τάση για βιομηχανική χρήση, διαγωνισμός ΔΕΔΔΗΕ, άδειες Online στοιχήματος, παραχώρηση Εγνατίας Οδού κλπ), οι οποίες θα παίξουν ρόλο στην συνέχεια και θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο.
Ο ορίζοντας φαίνεται να αποκτάει κάποια ορατότητα προς το τέλος του μήνα και ενδεχομένως, αν δεν υπάρξουν ανεπιθύμητα απρόοπτα από το μέτωπο της πανδημίας, η Αγορά να αρχίσει να ανεβάζει, έστω και επιλεκτικά, στροφές, καθώς αναμένεται να επανεκκινήσουν σταδιακά και άλλες οικονομικές δραστηριότητες.
Τεχνικά, δεν υπήρξαν σημαντικές διαγραμματικές εξελίξεις, καθώς ο Γενικός Δείκτης έμεινε σε επαφή με τις 800 μονάδες. Ο χρόνος, ωστόσο, αρχίζει να λειτουργεί υπέρ των πωλητών, οι οποίοι έχουν το πλεονέκτημα της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας και της οριακής πλέον διατήρησης του ΓΔ κάτω από τον ΚΜΟ των 30 ημερών.
Το σήμα πώλησης του MACD από τα μέσα Δεκεμβρίου έχει αρχίσει να πληρώνει και η απώλεια, σε κλείσιμο, των 780 μονάδων, θέτει νέο επίπεδο στήριξης τις 750 μονάδες, το οποίο έχει και το χαρακτήρα “οχυρού”, ως προς την μεσοπρόθεσμη πορεία της Αγοράς.
Απόψε το βράδυ η Αγορά αναμένει την “ετυμηγορία” της Fitch αναφορικά με το ελληνικό αξιόχρεο (αξιολογεί την Ελλάδα με “ΒΒ” και σταθερή προοπτική).
Οι πρόσφατες μεταθέσεις λήξεων των Ελληνικών ομολόγων κατά 30 χρόνια, ενδεχομένως να θεωρηθούν θετικό νέο και να αλλάξουν την προοπτική από “σταθερή”, σε “αισιόδοξη”.
Στις 26 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών, στην Κύρια Αγορά, της Interlife Ασφαλιστική, ενώ την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί η επαναληπτική έκτακτη γ.σ. της Ελλάκτωρ.
Στο τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να αναμένουμε κάποιες πιο οριστικές ανακοινώσεις για την κατάληξη της Εθνικής Ασφαλιστικής, μετά και την αναθεωρημένη άτυπη προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου.
Στις ΗΠΑ οι ρυθμοί δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου εντείνονται, με τις εταιρίες Πληροφορικής να παίρνουν την σκυτάλη, από τις Χρηματοοικονομικές Εταιρείες.
Συγκεκριμένα την Τρίτη 26/01 στις σημαντικότερες ανακοινώσεις περιλαμβάνονται οι Apple, General Electric, 3M, Verizon Communications, E-Bay και Johnson & Johnson, την Τετάρτη ακολουθούν οι Abbott Laboratories, AT&T, Boeing, Microsoft, Facebook, Tesla και Mastercard, την Πέμπτη 28/01 είναι η σειρά των Amazon και Mcdonald's και τέλος την Παρασκευή 29/01 ανακοινώνει μεγέθη η Colgate - Palmolive.
“Την ερχόμενη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, εκκινούν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τον καθορισμό Θαλασσίων Συνόρων και ΑΟΖ”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Σαφές προβάδισμα στους πωλητές, δίνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Αρνητικός βηματισμός στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στο NYSE.
Πιέζεται το Πετρέλαιο, οριακά ψηλότερα το Ευρώ.
Χαμηλότερα Χρυσός και Ασήμι, προς τα $32500 αναρριχάται το Bitcoin, προς τα $1250 το Ethereum.
Μακράς διαρκείας φαίνεται ότι θα είναι το τρίτο lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η Κυβέρνηση προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξετάσει χαλάρωση των περιορισμών. Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, όταν ρωτήθηκε αν το lockdown χρειαστεί να φτάσει μέχρι το Καλοκαίρι, δεν το απέκλεισε, προειδοποιώντας ότι “το νέο στέλεχος του κορωνοϊού είναι πολύ πιο μεταδοτικό”.
Κατέβασε ταχύτητα η Μεταποίηση στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με την Εταιρεία IHS Markit, τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) υποχώρησε στις 54,7 μονάδες, σε χαμηλό δύο μηνών. Και ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής κινήθηκε χαμηλότερα, φτάνοντας στις 54,5 μονάδες και σε χαμηλό επτά μηνών. Ο δείκτης που αφορά τη δραστηριότητα στον τομέα των Υπηρεσιών προσγειώθηκε στις 45,0 μονάδες, σε χαμηλό δύο μηνών. Ο σύνθετος δείκτης που μετρά και Μεταποίηση και Υπηρεσίες υποχώρησε στις 47,5 μονάδες, από 49,1 τον Δεκέμβριο, σε χαμηλό δύο μηνών επίσης.
Χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για το 2021 και υψηλότερο για το 2022 προβλέπουν οι Αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα της ΕΚΤ (Survey of Professional Forecasters) για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Συγκεκριμένα, οι Αναλυτές προβλέπουν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί φέτος 4,4% (το προηγούμενο τρίμηνο ανέμεναν αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,3%). Για το 2022 προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης 3,7%, έναντι πρόβλεψης 2,6% στο προηγούμενο τρίμηνο, ενώ για το 2023 αναμένουν σημαντική επιβράδυνσή του στο 1,9%.
Ο Γερμανός, Ομοσπονδιακός, Υπουργός Οικονομικών Πέτερ Άλτμάιερ αναμένει σημαντικά μικρότερη ανάπτυξη για αυτό το έτος, από ότι είχε προβλεφθεί το Φθινόπωρο.
“Το 2021, η Οικονομία θα αναπτυχθεί μόνο κατά 3%, προβλέπει η νέα ετήσια οικονομική έκθεση”, την οποία θα παρουσιάσει ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) Πολιτικός την επόμενη εβδομάδα και την οποία προδημοσιεύει το περιοδικό “Der Spiegel”. Τον Οκτώβριο, η εκτίμηση ήταν ότι η Οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 4,4%.
“Επικεντρωμένοι στις Αγορές μετοχών παραμένουν οι Επενδυτές με τις εισροές να διαμορφώνονται σε $255 δισ.
Οι μετοχές προσέλκυσαν $21,6 δισ. την εβδομάδα έως την Τετάρτη 20/1/2021 και κυρίως οι Αναδυόμενες Αγορές.
Στους επιχειρηματικούς κλάδους, οι Χρηματοοικονομικές και Ενεργειακές μετοχές κατέγραψαν τα μεγαλύτερα κέρδη, λόγω των προσδοκιών για τη νέα Αμερικανική Κυβέρνηση υπό τον Joe Biden. Αναμένουμε διόρθωση στο α' τρίμηνο” αναφέρει το εβδομαδιαίο δελτίο της BofA.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, η MLS ενημέρωσε, αναφορικά με το πρόγραμμα εταιρικού ομολόγου ΜΛΣ03, πως “λόγω των επιπτώσεων από τον COVID-19 στο σύνολο της Ελληνικής Οικονομίας τους τελευταίους μήνες και οι οποίες έχουν επιδράσει στις ταμειακές της ροές, δεν θα προβεί στην πληρωμή των κουπονιών ΜΛΣ03 (26/10/2020 & 25/1/2021). Η Εταιρεία θα έρθει σε διαπραγματεύσεις με τους Ομολογιούχους και τον Εκπρόσωπο των Ομολογιούχων Beta Sec. προς επίτευξη συμφωνίας”.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 774,24 μονάδες (-2,83%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 778,52 (-2,29%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 778,52 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,23%.
Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 70,1 εκατ., από τα οποία τα 8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ και ΕΤΕ απέσπασαν το 47% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΦΡΛΚ και TITC.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Jumbo.
Καλύτερη της αρχικής αλλά κακή η τελική εικόνα με 37 ανοδικές μετοχές, έναντι 93 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.
---ΧΠΑ
Παρουσίας πωλητών συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (56.851 συμβόλαια).
Στα 4.216 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.366 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.719, 1.656 για τον Φεβρουάριο και 63 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.854,75) κινήθηκε μεταξύ 1.839 και 1.883 μονάδων.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (62.000 Εθνική, 5.500 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.387), Alpha Bank (16.215), Πειραιώς (5.473), ΔΕΗ (689), Εθνική (21.934), ΓΕΚ (193), ΑΔΜΗΕ (244), Lamda Development (237), Μυτιληναίο (463), Jumbo (162), ΟΤΕ (368), Ελλάκτωρα (373), ΕΧΑΕ (134), Ελ. Πετρέλαια (211), ΟΠΑΠ (784), MIG (4.376), Motor Oil (259), Viohalco (113).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 48.802, MIG 53.404, Alpha Bank 81.016, Πειραιώς 63.009, Εθνική 35.459, ΔΕΗ 11.642.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,23% | 2020-11-02 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,90% | 2020-05-13 |
Lansdowne Partners (UK) LLP
| PUBLIC POWER CORP. SA
| 1,59%
| 2020-06-16
|
|
|
|
|
Oasis Investments II Master Fund LTD
| FOLLI FOLLIE S.A.
| 0,55%
| 2019-10-15 |
Lansdowne Partners (UK) LLP
| ALPHA BANK S.A | 1% | 2020-05-13 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | CAIRO MEZZ PLC | 0,77% | 2020-10-07 |
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 40.647.711 τεμ., (από 40.493.332 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 21.050.157 τεμ. (20.732.941), ΔΕΗ 4.879.601 τεμ. (4.879.601), Eurobank 52.073.378 τεμ. (52.085.142), ΟΠΑΠ 1.362.672 τεμ. (1.372.673), Εθνική 9.982.100 (10.129.790), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.