Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ η προσοχή των Επενδυτών είναι στραμμένη στην ορκωμοσία του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σήμερα στις 19.00 ώρα Ελλάδας και στις δηλώσεις που θα ακολουθήσουν.
Επίσης, οι ενεργοί Επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν τις τελευταίες δηλώσεις της Τζάνετ Γέλεν, η οποία αναλαμβάνει το Υπουργείο Οικονομικών και η οποία κάλεσε τους Γερουσιαστές να αναλάβουν γενναία δράση για την τόνωση της Αμερικανικής Οικονομίας, προειδοποιώντας ότι “κινδυνεύει να διολισθήσει σε βαθύτερη και πιο επώδυνη ύφεση, εάν το Κογκρέσο δεν αναλάβει νέες πρωτοβουλίες”.
Συνεδρίαση έκδηλης νευρικότητας, αυτή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με κύρια χαρακτηριστικά τις εναλλαγές προσήμων, την προσπάθεια των λίγων αγοραστών να εξασφαλίσουν στον Γενικό Δείκτη επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 800 μονάδων, την επιμονή του τζίρου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, τις απόλυτα επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και όλα τα παραπάνω, καθώς από το εσωτερικό απουσιάζουν οι σημαντικές ειδήσεις που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις, στην Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά.
Προσοχή στην σχετική κινητικότητα που αρχίζουν να παρουσιάζουν τα λεγόμενα “penny stocks”, καθώς όλες οι προσπάθειες ανοδικής αντίδρασης, σε αυτό το κομμάτι του ταμπλώ, δεν εσωκλείουν ειδήσεις που θα δικαιολογούσαν την εν λόγω αναρρίχηση των αποτιμήσεων (!)
Σαφώς καλύτερη η εικόνα στην Αγορά ομολόγων, όπου οι συνεχιζόμενες τοποθετήσεις, οδήγησαν στην νέα, μικρή, αποκλιμάκωση των αποδόσεων (στο 0,65% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας, ως συνήθως, από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Εθνικής, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.
Όλοι ανεξαιρέτως οι παραπάνω τίτλοι, υποχώρησαν λιγότερο, ή περισσότερο από τα υψηλά ημέρας.
Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της ΑΛΦΑ (+1,35%) βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 0,917 ευρώ (+3,38%), της ΕΤΕ (+4,83%) μέχρι τα 2,13 ευρώ (+4,87%), της ΕΥΡΩΒ (+0,77%) μέχρι τα 0,611 ευρώ (+1,83%) και της ΠΕΙΡ (-2,61%) μέχρι τα 1,125 ευρώ (+1,44%).
Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 506,05 (+2,74%) και 490 μονάδων (-0,52%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 499,45 (+1,40%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 501,09 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,73%.
Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του ΔΤΡ υψηλότερα των 496 μονάδων, επανέφερε το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 554 και 573 μονάδες.
Μένοντας στον κλάδο, η Εθνική επιστρέφει στην Ελληνική Δημοκρατία 30ετεις ομολογίες ονομαστικής αξίας 1 δισ. ευρώ και θα πάρει 1,48 δισ. ευρώ (αξία διακανονισμού συν δεδουλευμένοι τόκοι). Στα 1,48 δισ. ευρώ προσθέτει άλλα 2 δισ. ευρώ μετρητά για να καλύψει, με Ιδιωτική τοποθέτηση, την επανέκδοση επτά σειρών ομολόγων (λήξεως 2027, 2029, 2030, 2033, 2035, 2037, 2042), παίρνοντας ομόλογα ονομαστικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ, με αξία διακανονισμού 3,5 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό αποκτά διασπορά χαρτοφυλακίου. Πιθανώς, όμως, από τις παραπάνω συναλλαγές να γράφει πρόσθετα κέρδη.
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “στην πώληση του δανείου της Notos Com προχωρά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’, η Eurobank και έχει δώσει εντολή στη Euroxx Sec. για την εξεύρεση αγοραστή. Πρόκειται για δάνειο ύψους 30 εκατ. ευρώ, που αφορά τη συμμετοχή της Τράπεζας σε κοινό ομολογιακό ύψους 155 εκατ. ευρώ, το οποίο πλην της Eurobank κατανέμεται μεταξύ των υπόλοιπων Τραπεζών ως εξής: 45 εκατ. ευρώ έχει η Αlpha Bank, 70 εκατ. ευρώ η Εθνική και 10 εκατ. ευρώ η Πειραιώς”.
Σχετική επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή τερμάτισαν τη συνεδρίαση οι ΑΡΑΙΓ (+0,62%), ΒΙΟ (+1,27%), ΕΛΠΕ (+1,42%), ΜΥΤΙΛ (+0,48%), ΟΠΑΠ (+0,45%), ΣΑΡ (+0,45%), ΤΕΝΕΡΓ (+3,08%) και TITC (+0,27%).
Εν τω μεταξύ, πυρά κατά της Reggeborgh, με αναφορές για προφανή σύγκρουση συμφερόντων, εξαπέλυσε ο Αν. Καλλιτσάντσης, σε επιστολή που απέστειλε προς τους Μετόχους πριν την κρίσιμη γ.σ. (27/1) που θα κρίνει το μέλλον της Εταιρείας. Αναφέρεται στα πεπραγμένα της Διοίκησής του και δηλώνει πως “η Ολλανδική πρόταση προσφέρει ένα πιο αδύναμο ΔΣ, χαμηλότερα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης, στερείται στρατηγικού πλάνου, παρουσιάζει σημαντικό κοινωνικοοικονομικό κίνδυνο και δεν έχει παρουσιάσει πλάνο για το μέλλον της Εταιρείας”.
Από την άλλη, στην αρνητική πορεία των οικονομικών μεγεθών, αλλά και της μετοχής της Ελλάκτωρ τα τελευταία δυόμισι χρόνια, από τις αρχές Ιουλίου 2018 μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν και επισημοποιήθηκε το ενδιαφέρον της, επικεντρώνεται η Ολλανδική Reggeborgh, στην παρουσίαση των σχεδίων της για την Εισηγμένη.
Να σημειωθεί ότι ο τίτλος του Ελλάκτωρα (-1,34%) συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Αν δεν υπάρξει άμεση επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 1,59 – 1,615 ευρώ, αυξάνει ο κίνδυνος διολίσθησης προς τα 1,40 ευρώ.
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “σύμφωνα με πληροφορίες, η Διοίκηση της ΔΕΗ προσανατολίζεται να δώσει ολιγοήμερη παράταση στον διαγωνισμό για την πώληση του 49% του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, μετά από αίτημα των υποψήφιων Διεκδικητών. Ενώ η καταληκτική ημερομηνία για την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος ήταν η 29η Ιανουαρίου, η προθεσμία θα παραταθεί μέχρι τις 15 με 20 Φεβρουαρίου. Στον διαγωνισμό φέρονται να κατεβαίνουν πέντε έως έξι Επενδυτικά Σχήματα που θα απαρτίζονται κατά κύριο λόγο από Εταιρείες και Funds”.
Ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (-1,30%) δεν θα ήθελε κλείσιμο χαμηλότερα των 7,07 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), προκειμένου οι αγοραστές να συνεχίσουν να ελπίζουν σε κίνηση προς τα 8,20 – 8,30 ευρώ, με την πρώτη αντίσταση να εντοπίζεται στα 7,44 ευρώ. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 7,07 ευρώ, αφήνει περιθώρια υποχώρησης προς τα 6,92 και 6,82 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).
Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον ΟΠΑΠ (+0,45%), ο τίτλος του οποίου κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Αν πετύχει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 11,33 ευρώ, οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 11,60 και 12,00 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 10,20 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και η αμέσως επόμενη στα 9,86 ευρώ.
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 1787684 νέες (ΚΟ) μετοχές της Παπουτσάνης (+1,28%) που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. με διανομή δωρεάν μετοχών. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ,Α. ανέρχεται σε 26906094.
Δεύτερη μέρα αναρρίχησης για την ΑΑΑΠ (+19,60%, με σχετική αύξηση των συναλλαγών), προσπαθούν πλαγιοανοδικά οι ΞΥΛΚ (+9,84%), Revoil (+3,11%) και Ελινόιλ (+9,30%), επαναπροσεγγίζει τα πρόσφατα υψηλά ο Κέκροπας (+5,10%), αργή αναρρίχηση από τον Καρέλια (+3,57%, πάντα με μετρημένες συναλλαγές), ενώ δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις Έλαστρον (+5,65%, με αυξημένες συναλλαγές) και Ιατρικό (+5%).
Επιστροφή αγοραστών στην Frigoglass (+5,70%), παρουσία πωλητή σε Τζιρακιάν (-1,97%) και ΚΛΜ (-2,62%), συνεχίζει να “βλέπει βόρεια” αλλά βρήκε αυξημένη προσφορά η AS Company (+4,41%) και προσπάθεια αντίδρασης, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 26 συνεδριάσεων για την Doppler (+1,94%).
Σε υψηλά 62 μηνών ο Μπήτρος (+19,84%) που δείχνει να αυξάνει τους “θαυμαστές του”.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του φίλου Στεφ. Κοτζαμάνη, “η Εισηγμένη μέσα στο 2020 εισέφερε στη ΣΙΔΜΑ το ενεργητικό της Θυγατρικής της Μπήτρος Μεταλλουργική, αποκτώντας, έτσι, το 25% των μετοχών της ΣΙΔΜΑ. Από εκεί και πέρα, πολλά πράγματα θα κριθούν από το αποτέλεσμα των συζητήσεων της Θυγατρικής Μπήτρος Μεταλλουργικής με τις πιστώτριες Τράπεζες, με θέμα την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, μέσα και από ‘κούρεμα’ υποχρεώσεων. Στο βαθμό που οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα, η Μπήτρος Συμ. θα επιστρέψει σε θετικό ύψος ιδίων κεφαλαίων, διαθέτοντας περιορισμένη δραστηριότητα και εξυπηρετήσιμο δανεισμό. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων, ή η ένταξη στην Εισηγμένη άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Οικογένειας Μπήτρου”.
Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών
“Προσπάθεια ανοδικής κίνησης, με τις Τράπεζες να είναι στο επίκεντρο, ενώ ο Γενικός Δείκτης ετοιμάζεται να δοκιμάζει τη σημαντική αντίσταση των 810 μονάδων”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.
“Η ανακατάληψη των 800 μονάδων είναι ελπιδοφόρα εξέλιξη, σε σχέση με την επιδίωξη για κίνηση του ΓΔ πάνω από τις 820 μονάδες, εξέλιξη που συνυφαίνεται με θετική εξέλιξη από την έκθεση της Fitch, για την αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας την Παρασκευή. Σήμερα, ο Τζο Μπάιντεν αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντα του ως ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, με τις Αγορές να αναμένουν τις πρώτες κυβερνητικές εξαγγελίες, τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όσο και για τα διεθνή θέματα”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Η βραχυπρόθεσμη τάση τόσο του ΓΔ, όσο και του ΔΤΡ γύρισε σε ανοδική (>ΚΜΟ 20). Η βραχυπρόθεσμη τάση θα παραμείνει ανοδική, όσο ο ΓΔ κινείται πάνω από τις 794 μονάδες και ο Τραπεζικός δείκτης πάνω από τις 487 μονάδες. Σημεία στήριξης για τον ΓΔ οι 794 και 770 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 810 και 820 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ συνεδριάζει αύριο. Η Τέρνα Ενεργειακή υπέβαλε στη ΡΑΕ αιτήσεις για χορήγηση βεβαίωσης Παραγωγού για (3) τρεις Εγκαταστάσεις Πλωτών Φωτοβολταϊκών Πάρκων σε ισάριθμους Τεχνητούς Ταμιευτήρες, η συνολική ισχύς των οποίων ανέρχεται σε 265 MW. Πιο συγκεκριμένα, οι αιτήσεις για την ανάπτυξη έργων αυτής της καινοτόμου Τεχνολογίας παραγωγής καθαρής Ενέργειας, αφορούν στην εγκατάσταση 120MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Καστρακίου, 103MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Πουρναρίου και 42ΜW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Στράτου. Το συνολικό ύψος της επένδυσης για την ανάπτυξη των τριών Εγκαταστάσεων ΑΠΕ θα ξεπεράσει τα €170 εκατ. Η υλοποίηση των τριών Πλωτών Φωτοβολταϊκών Πάρκων. θα αυξήσει τον υφιστάμενο στόχο για συνολική εγκατεστημένη ισχύ, την προσεχή πενταετία, της τάξης των 2.8GW σε επίπεδα, άνω των 3GW. Ο Όμιλος διαθέτει περισσότερα από 1.800 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή, ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου σε Ελλάδα και Εξωτερικό ανέρχεται σε 1.373MW, ενώ επιπλέον 430MW είναι υπό κατασκευή, ή έτοιμα προς κατασκευή. Στην περίπτωση της Alpha Bank, σύμφωνα με πληροφορίες, η πώληση ΜΕΑ ύψους €10,8 δισ. και της Cepal στην Davidson Kempner θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Διοίκηση θα εξετάσει σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης, που μπορεί να περιλαμβάνουν από Α.Μ.Κ. €1 δισ., έως και έκδοση ομολόγου tier 2, ή άλλες ενέργειες”, επισημαίνει η Merit Sec.
“Στο μέτωπο της πανδημίας είχαμε ρεκόρ θανάτων χθες στην Γερμανία. Στις ΗΠΑ τα πρώτα εταιρικά αποτελέσματα εμφανίζονται καλύτερα των εκτιμήσεων, στην συντριπτική τους πλειοψηφία. Με επίκεντρο την περιοχή των 800 - 820 μονάδων ΓΔΧΑ, αναμένουμε να συνεχιστεί η συσσώρευση βραχυπρόθεσμα”, εκτιμά η Leon Depolas Sec.
Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού θα έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους οι Αγορές, με την ορκωμοσία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ να πραγματοποιείται σήμερα, φυσικά με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, μετά την εξέγερση στο Καπιτώλιο, αναφέρει ο Νικόλας Πετράκης.
Αν και ελαφρώς διαφοροποιημένη, η Αμερικανική Αγορά συνεχίζει να δίνει τον τόνο Παγκοσμίως, με τους Επενδυτές να αξιολογούν καθημερινά τα εταιρικά αποτελέσματα.
Κρίσιμες θα είναι οι ερχόμενες 2 εβδομάδες, με τους Τεχνολογικούς Κολοσσούς (FAANG) να ανακοινώνουν τα ετήσια αποτελέσματά τους. Παράλληλα, οι Αγορές θα αποτιμήσουν και τις χθεσινές δηλώσεις της νέας, όπως όλα δείχνουν, ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, Jannet Yellen.
Δεν κατάφερε να διατηρήσει και σήμερα την χθεσινή δυναμική ο Γενικός Δείκτης, “παλεύοντας” για ακόμη μια φορά με την “διακεκαυμένη ζώνη” των 800 μονάδων. Η στήριξη των 780 μονάδων έδωσε την αναμενόμενη αντίδραση, η οποία περιορίστηκε, προς το παρόν, στο γνώριμο επίπεδο τιμών.
Βραχυπρόθεσμα η υπέρβαση των 810 μονάδων θα υποχρεώσει τους αγοραστές, να έρθουν αντιμέτωποι με την κύρια αντίσταση των 820 - 825 μονάδων, με την τάση να παραμένει υπέρ τους. Στον αντίποδα απώλεια των 780 μονάδων, θα οδηγήσει αναπόφευκτα τον ΓΔ στην ισχυρή ζώνη στηρίξεων 760 - 750 μονάδων, όπου και αποτελεί ισχυρό τεχνικό “οχυρό”.
Αντίστοιχα και ο Τραπεζικός δείκτης βρήκε στήριξη στις 475 μονάδες, δίνοντας την αντίδραση προς το κομβικό επίπεδο των 500 μονάδων. Μετά την χθεσινή αντίδραση ο κλαδικός δείκτης υπερτερεί τεχνικά του Γενικού, με την κατοχύρωση των 500 μονάδων να ενεργοποιεί αγοραστικό σήμα, κατευθύνοντας τον Τραπεζικό δείκτη στην ισχυρή ζώνη των 520 - 540 μονάδων.
Θετική εξέλιξη αποτέλεσε η υγιής διόρθωση, καθώς αποφόρτισε αισθητά τους ταλαντωτές, που όπως είχε επισημανθεί επανειλημμένως εμφάνιζαν αρκετές αρνητικές αποκλίσεις. Επαναφορά των πωλητών με ταυτόχρονη απώλεια των 475 μονάδων, θα κατευθύνει τον ΔΤΡ στην μεσοπρόθεσμη στήριξη των 450 - 440 μονάδων.
Συνοψίζοντας, η διορθωτική κίνηση της Αγοράς δείχνει υγιή χαρακτηριστικά, μετά το δίμηνο ράλι στο τέλος του προηγούμενου έτους. Η τεχνική εικόνα εμφάνιζε σημάδια υπερβολής και η Αγορά όφειλε να αποφορτιστεί και να “χωνέψει” τα νέα επίπεδα, μέχρι να επιχειρήσει το επόμενο βήμα.
“Τα εγχώρια νέα παραμένουν φτωχά, ενώ παρόμοια ατασική εικόνα παρουσιάζουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαϊκοί δείκτες, καθιστώντας δύσκολη την ουσιαστική ανάληψη ρίσκου από τους Επενδυτές”, τονίζει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Πλεονέκτημα στους αγοραστές, δίνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.
Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.
Προσπαθεί για ψηλότερα το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για το Ευρώ.
Αξιοσημείωτα κέρδη για τον Χρυσό, ακόμα μεγαλύτερα για το Ασήμι, προς τα $34300 υποχωρεί το Bitcoin, κάτω από τα $1300 το Ethereum.
Αυξήθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο. Οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 0,6%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε ότι θα κινηθεί με ρυθμό 0,5%.
Για τέταρτη συνεχόμενη φορά, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διατηρήθηκε στο -0,3% τον Δεκέμβριο. Όπως ενημέρωσε η Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 0,3% τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας άνοδο από το 0,2% του Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της “Επιτροπής Σοφών”, Λαρς Φελντ, “η παράταση και η ενίσχυση του lockdown, θα έχει ως συνέπεια την κάπως ασθενέστερη από την αναμενόμενη, οικονομική ανάπτυξη το 2021 στη Γερμανία”.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας, η Alpha Finance εκτιμά ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά που θα απαιτήσει οι βασικές θέσεις σε μετοχές να συνδυάζονται με ευέλικτη τακτική και ενεργή διαχείριση, καθώς η ροή ειδήσεων, σχετικά με το άνοιγμα της Οικονομίας και τους άλλους παράγοντες, θα είναι κρίσιμες για τον καθορισμό της θέσης των Επενδυτών.
Στις τράπεζες τα “top picks” είναι η Εθνική Τράπεζα (τιμή – στόχος τα 2,70 ευρώ) και η Eurobank (τιμή – στόχος τα 0,77 ευρώ). Και οι δύο μετοχές χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου.
Η μετάβαση σε πιο “καθαρή” Ενέργεια και η έκθεση σε έργα ΑΠΕ, δίνουν premium στις μετοχές των Μυτιληναίου (τιμή – στόχος τα 15,23 ευρώ, μέτριου κινδύνου) και ΔΕΗ (τιμή – στόχος 8,60 ευρώ, υψηλού κινδύνου), ενώ οι εναλλακτικές επιλογές είναι Τέρνα Ενεργειακή (τιμή – στόχος 14,70 ευρώ, μέτριου κινδύνου) και ΑΔΜΗΕ Συμ. (τιμή – στόχος 3,08 ευρώ, μέτριου κινδύνου).
Στον τομέα του retail, το εκ νέου άνοιγμα του Εμπορίου και η βελτιωμένη κατανάλωση ευνοούν τον ΟΠΑΠ (τιμή – στόχος 14,30 ευρώ, μέτριου κινδύνου) και εναλλακτικά τη Fourlis (τιμή – στόχος 5,90 ευρώ, μέτριου κινδύνου).
Τέλος, οι αυξημένες αξίες συναλλαγών και τα μέτρα που προωθούν τις μετοχικές επενδύσεις, είναι προς όφελος της ΕΧΑΕ, ενώ η αναδιάρθρωση του τομέα Ύδρευσης και η αυξημένη ορατότητα σε όρους θεσμικού πλαισίου, ευνοεί τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
Οι συστάσεις όλων των παραπάνω μετοχών είναι “buy”.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 806,74 (+0,85%) και 796,12 μονάδων (-0,48%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 801,18 (+0,15%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 800,76 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,10%.
Ο τζίρος στα 53 εκατ., από τα οποία τα 4,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ), ενώ ΕΤΕ, ΟΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ και ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι ΕΕΕ και ΛΑΜΔΑ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Viohalco και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό οι ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Jumbo, Fourlis και ΟΤΕ.
Περίπου ισορροπημένη η τελική εικόνα με 63 ανοδικές μετοχές, έναντι 52 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.
---ΧΠΑ
Οριακά θετική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μείωση στο συμβόλαιο του δείκτη και αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (27.481 συμβόλαια).
Στα 4.382 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.424 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 514, 512 για τον Φεβρουάριο και 2 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.913) κινήθηκε μεταξύ 1.900 και 1.930 μονάδων.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Cenergy), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.771), Alpha Bank (7.714), Πειραιώς (5.768), ΔΕΗ (470), Εθνική (8.782), ΟΠΑΠ (410), ΑΔΜΗΕ (213), Τρ. Αττικής (100), Ελλάκτωρα (252), Jumbo (234), ΟΤΕ (158).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 48.293, MIG 52.367, Alpha Bank 83.257, Πειραιώς 64.407, Εθνική 33.319, ΔΕΗ 11.581.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,23% | 2020-11-02 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,90% | 2020-05-13 |
Lansdowne Partners (UK) LLP
| PUBLIC POWER CORP. SA
| 1,59%
| 2020-06-16
|
|
|
|
|
Oasis Investments II Master Fund LTD
| FOLLI FOLLIE S.A.
| 0,55%
| 2019-10-15 |
Lansdowne Partners (UK) LLP
| ALPHA BANK S.A | 1% | 2020-05-13 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | CAIRO MEZZ PLC | 0,77% | 2020-10-07 |
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 40.493.332 τεμ., (από 40.493.332 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.732.941 τεμ. (17.385.994), ΔΕΗ 4.879.601 τεμ. (4.879.601), Eurobank 52.085.142 τεμ. (52.085.142), ΟΠΑΠ 1.372.673 τεμ. (1.372.673), Εθνική 10.129.790 (10.093.741), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.