Με θετικά πρόσημα κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές ακολουθώντας την θετική εικόνα που επικράτησε νωρίτερα στην Ασία, προς νέα ιστορικά υψηλά βαδίζουν S&P 500 και Nasdaq, ενώ τον θετικό βηματισμό των Διεθνών Αγορών ακολούθησε και το Ελληνικό Χρηματιστήριο και μάλιστα με διαθέσεις υπεραπόδοσης.
Η σημερινή, καθαρά ανοδική, συνεδρίαση, καθώς οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη για την εξαγωγή συμπερασμάτων, καθώς ακυρώθηκαν, τουλάχιστον εν μέρει, τα σενάρια που ήθελαν η εντυπωσιακή αντίδραση των τριών τελευταίων εβδομάδων του Νοεμβρίου, να οφείλεται σε προσπάθεια “καλλωπισμού” των τιμών, προκειμένου τα, εναπομείναντα στο Χ.Α., Ξένα χαρτοφυλάκια, να κλείσουν τα βιβλία τους με καλύτερες αποτιμήσεις, ενώ τουλάχιστον αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι ο τζίρος παρέμεινε σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα.
Τα, ανώτερα των εκτιμήσεων, αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η Εθνική, είχαν σαν αποτέλεσμα την αποφασιστική – πιο δυναμική παρουσία αγοραστών στον Τραπεζικό κλάδο, που ηγήθηκε της σημερινής ανοδικής κίνησης.
Σε όλες ανεξαιρέτως τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, κατά την διάρκεια των συναλλαγών, ενεργοποιήθηκαν Α.Μ.Ε.Μ. (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας), ενώ οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, απέσπασαν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου πρόσθεσε στην συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1 δισ. ευρώ, όμως θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η επιφυλακτική εικόνα των περισσότερων τίτλων μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, παρά τα, τουλάχιστον, αξιοσημείωτα κέρδη του Γενικού Δείκτη.
Επίσης, η υποχώρηση επιμέρους τίτλων από τα αρχικά υψηλά, με αποτέλεσμα ενώ στα υψηλά ημέρας, όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι του FTSE25 βρέθηκαν με θετικό πρόσημο, το “κουδούνι” της λήξης των συναλλαγών, βρήκε με αρνητική ημερήσια μεταβολή τους ΑΔΜΗΕ (-0,38%), ΑΡΑΙΓ (-2,44%), ΔΕΗ (-0,87%), ΕΥΔΑΠ (-0,29%), ΜΠΕΛΑ (-0,40%), ΣΑΡ (-1,71%).
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, “σήμερα, το ενδιαφέρον της Αγοράς είναι στραμμένο στα αποτελέσματα εννεαμήνου της ΔΕΗ, όπως και στο αυριανό “investor day” της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Αύριο Τετάρτη ανακοινώνει αποτελέσματα εννεαμήνου ο ΑΔΜΗΕ, ενώ την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ θα δώσει προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου”.
Από την άλλη, η σημερινή εικόνα της Αγοράς, ήλθε να δικαιώσει όσους υποστήριζαν, μεταξύ αυτών και ο γράφων την στήλη, ότι καλά είναι τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες, όμως για περαιτέρω, σημαντική, ανοδική κίνηση, η Εγχώρια Αγορά χρειάζεται deals και οι τελευταίες επιχειρηματικές συμφωνίες για SingularLogic και Vivartia, ασφαλώς και αυξάνουν την διάθεση των ενεργών Επενδυτών, για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου.
Όλα τα παραπάνω, δείχνουν να μην απασχολούν τους αγοραστές στην Αγορά ομολόγων, που συνέχισαν τις τοποθετήσεις τους, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των αποδόσεων σε νέα ιστορικά χαμηλά (στο 0,622% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις τίτλοι κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά υποχώρησαν σχετικά από τα υψηλά ημέρας.
Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της ΑΛΦΑ (+9,97%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,829 ευρώ (+14,82%), της ΕΤΕ (+15,36%) μέχρι τα 1,76 ευρώ (+16,02%), της ΕΥΡΩΒ (+7%) μέχρι τα 0,5528 ευρώ (+12,89%) και της ΠΕΙΡ (+7,14%) μέχρι τα 1,2295 ευρώ (+9,78%).
Με βάση τα τρέχοντα τεχνικά δεδομένα και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, αν οι αγοραστές συνεχίσουν με τον ίδιο “ενθουσιασμό” και η ζώνη αντίστασης των 0,77 – 0,80 ευρώ, μετατραπεί σε στήριξη, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τα 0,92 ευρώ.
Στην περίπτωση της ΕΤΕ, θα ήθελε επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 1,70 ευρώ, για να κινηθεί προς τα 1,98 – 2,00 ευρώ.
Αν ο τίτλος της ΕΥΡΩΒ υπερκεράσει τα 0,55 ευρώ, με συνεχόμενα κλεισίματα, τότε και μόνον τότε, θα μπορεί να ελπίζει σε ανακατάληψη των 0,63 ευρώ.
Τέλος ο τίτλος της ΠΕΙΡ άφησε πίσω του την ζώνη αντίστασης 1,13 – 1,17 και θα επιδιώξει να κινηθεί προς 1,27 και 1,30 – 1,35 ευρώ.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 451,43 μονάδες (+12,72%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 440,67 (+10,03%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 440,3 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 9,94%.
Αν ο εν λόγω δείκτης συνεχίσει να κινείται “βόρεια”, οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 456 – 461 και 490 – 494 μονάδες, όμως από εκεί και ψηλότερα θα χρειαστούν επιπλέον ειδήσεις για τον κλάδο.
Μένοντας στα νέα Τραπεζικού ενδιαφέροντος και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “την εξυγίανση του ισολογισμού της, με μια κίνηση, ετοιμάζεται να θέσει σε κίνηση η Εθνική Τράπεζα, δρομολογώντας την αναμενόμενη, εδώ και μερικούς μήνες, τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), ύψους 6,1 δισ. ευρώ. Το project ‘Frontier’ αναμένεται να μειώσει το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Τράπεζας κατά ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο του 60%. Στο τέλος Σεπτεμβρίου, τα NPEs σε εταιρικό επίπεδο ανέρχονταν σε 9,96 δισ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα υποχωρήσουν στα 3,8 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται τα νέα NPEs από τα moratoria αλλά και η ‘θεραπεία’ ρυθμισμένων σήμερα δανείων”.
Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, από την χθεσινή συνεδρίαση ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ (-0,38%) έκανε την θετική έκπληξη, πετυχαίνοντας κλείσιμο υψηλότερα των 2,50 ευρώ, ενώ για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση διακίνησε όγκο μεγαλύτερο του 1 εκατ. τεμαχίων (προηγούμενη συνεδρίαση με τέτοια συναλλακτική επίδοση, στις 9/3/2020). Όσο η μετοχή δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2,50 ευρώ, έχει τις τεχνικές προϋποθέσεις αναρρίχησης προς τα 2,63 – 2,70 ευρώ.
Εμφατική επιστροφή των αγοραστών για την μετοχή της Motor Oil (+6,63%), με τον τίτλο, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο. Αν η μετοχή πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 11,57 ευρώ, θα βάλει σαν επόμενο στόχο την ζώνη 13,20 – 14,00 ευρώ.
Μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα επιχείρησε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης η μετοχή της ΕΕΕ (+1,18%), κινούμενη μόνιμα με θετικό πρόσημο.
Ο τίτλος συνεχίζει να συσσωρεύει μεταξύ 25,48 και 23,82 ευρώ. Ανοδική διαφυγή μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 26,92 – 26,98 και καθοδική παραβίαση προς τα 23,35 – 22,94 ευρώ.
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, το ΔΣ της MIG (-0,80%) υπέγραψε το Σύμφωνο Αγοράς Μετοχών με την CVC Capital Partners. Το προσφερθέν τίμημα για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivartia ανέρχεται στο ποσό των 175 εκατ. ευρώ, από το οποίο το τίμημα που αναλογεί στο ποσοστό 92,08% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivartia κυριότητος της ΜIG ανέρχεται στο ποσό των 161135640,74 ευρώ και θα καταβληθεί ολοσχερώς κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Η Αγοράστρια αναλαμβάνει το σύνολο του δανεισμού της Vivartia, ο οποίος ανέρχεται σήμερα σε 425 εκατ. ευρώ, περίπου, ανεβάζοντας τη συνολική αποτίμηση της Εταιρείας άνω των 600 εκατ. ευρώ.
Το ΔΣ κατέληξε σε κατ΄ αρχήν συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να επιμηκυνθεί η περίοδος πληρωμής στα δάνεια της MIG κατά 3 χρόνια (με δικαίωμα επέκτασης για ένα ακόμη) και με επιτόκιο 3%, εκ του οποίου το 1% θα καταβάλλεται και το υπόλοιπο 2% θα κεφαλαιοποιείται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, ο τίτλος της MIG βρέθηκε να ανηφορίζει μέχρι τα 0,0428 ευρώ (+14,75%), όμως σταδιακά απώλεσε το σύνολο των αρχικών κερδών και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με οριακές απώλειες.
Από εκεί και πέρα, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι Entersoft (+0,51%) και Epsilon Net (+0,55%), “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για Τρ. Αττικής (+5,92%) και Revoil (+4,41%), δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Forthnet (+0,63%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Foodlink (-4,04%), ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή στο Κτήμα Λαζαρίδη (-5,33%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Mediterra (+5,70%), Doppler (0%), Ιντεάλ (+4,43%), Ιντερτέκ (+6,25%) και Παϊρη (+14,42%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι Intralot (+2,50%), ΕΛΒΕ (+2,91%) και Ευρωσύμβουλοι (+4,96%).
Αντέδρασαν μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αλλά συνέχισαν να έχουν πωλητή τα Πλ. Θράκης (+1,25%), επιστροφή αγοραστών σε Ικτίνο (+5,93%), Unibios (+2,16%), Κέκροπα (+1,06%) και Ιντρακάτ (+6,57%), προσπαθεί πλαγιοανοδικά η ΕΥΑΘ (+2,88%), έκανε συναλλαγές η Νίκας (-6,85%), “profit taking” μετά από εννέα ανοδικές συνεδριάσεις για το Πλαίσιο (-2,97%) και μετά από πέντε ανοδικές για τον Λύκο (-2,33%), ενώ αύξησαν συναλλαγές οι Fieratex (+1,71%), Άβαξ (+1,40%) και Performance (+4,10%, με επιβίβαση θεωρούμενων “διορατικών” χαρτοφυλακίων).
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έχει μπροστά του την, θεωρητικά, δύσκολη ζώνη των 765 – 770 μονάδων, ενώ για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο μεγάλος στόχος είναι οι 1903 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).
Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών
“Τα εύσημα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ συνιστούν θετική εξέλιξη ενόψει του τελευταίου μήνα του έτους, διαμορφώνοντας προσδοκίες για ένα ακόμη μήνα θετικών επιδόσεων, για τους δείκτες στο Χ.Α.”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, όσο βρίσκεται πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών στις 671 μονάδες. Πρώτο σημείο στήριξης οι 720 μονάδες και δεύτερο οι 710 μονάδες. Πολύ καλή η εικόνα των αποτελεσμάτων Γ΄ τριμήνου της Εθνικής, με μεγάλη αύξηση των καθαρών κερδών (+79% σε τριμηνιαία βάση) λόγω της αύξησης των εσόδων από Τραπεζικές και μη εργασίες, της οριακής μείωσης του λειτουργικού κόστους και της οριακής αύξησης των προβλέψεων. Η αύξηση των εσόδων από τόκους οφείλεται στην αύξηση στα υπόλοιπα των εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και στο όφελος από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης (TLTRO, καταθέσεις προθεσμίας). Η εικόνα του ενεργητικού παρέμεινε στην ίδια κατάσταση με το Β’ τρίμηνο, λόγω του moratorium στα δάνεια. Τα έσοδα από Τραπεζικές εργασίες αυξήθηκαν κατά 12%, λόγω της αύξησης των εσόδων από τόκους κατά 11% σε τριμηνιαία βάση και των εσόδων από προμήθειες κατά 14%. Τα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις ενισχύθηκαν στα €43 εκατ., από €12 εκατ. στο Β’ τρίμηνο. Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 20% σε τριμηνιαία βάση και το λειτουργικό κόστος μειώθηκε κατά 1%. Τα κέρδη προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν στα €215 εκατ. (+50% σε τριμηνιαία βάση), ενώ οι προβλέψεις ανήλθαν στα €78 εκατ. (+3% σε τριμηνιαία βάση). Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε €101 εκατ. (+79% σε τριμηνιαία βάση) και προήλθαν από την Ελλάδα (€102 εκατ.) ενώ οι διεθνείς δραστηριότητας εμφάνισαν ζημία €2 εκατ. Ο σχηματισμός νέων ΜΕΑ στην Ελλάδα παρέμεινε αρνητικός και ανήλθε σε -€158 εκατ., από -€256 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο. Τα ΜΕΑ στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα €10,1 δισ. (-€200 εκατ.), ενώ τα ΜΕΔ στα €7 δισ. (-€100 εκατ.). Ο δείκτης ΜΕΑ υποχώρησε στο 29,3%, από 29,9% στο Β’ τρίμηνο. Ο δείκτης κάλυψης των ΜΕΑ διαμορφώθηκε στο 56,7%, από 57,2%. Τα ενσώματα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν, σχεδόν, στα €5,2 δισ. και τα πραγματικά ενσώματα ίδια κεφάλαια μόλις στα €266 εκατ. Οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά €259 εκατ., σε τριμηνιαία βάση, στα €35 δισ. και οι καταθέσεις κατά €455 εκατ., στα €45,2 δισ. Ο δείκτης χορηγήσεις/καταθέσεις υποχώρησε οριακά στο 77%, από 78% το προηγούμενο τρίμηνο. Η Διοίκηση εκτιμά ότι τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα προκύψουν από την πανδημία θα φθάσουν στο €1 δισ. και στα €500 εκατ. καθαρά, μετά από ρυθμίσεις. Όσο αφορά την τιτλοποίηση ύψους €6,1δισ. ΜΕΑ (project Frontier), η επίπτωση στα κεφάλαια από την συναλλαγή θα είναι μηδαμινή. Το πρώτο 3μηνο του 2021, η Τράπεζα θα δεχθεί τις μη δεσμευτικές προσφορές, θα κάνει χρήση των εγγυήσεων του ‘Ηρακλή’ και το τρίτο 3μηνο θα ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Ο διευθύνων σύμβουλος ανέφερε, όσον αφορά την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ότι πρόκειται για μια συναλλαγή σε εξέλιξη και βρίσκεται κοντά. Αδύναμη η εικόνα των αποτελεσμάτων Γ’ τριμήνου της ΕΧΑΕ, με διψήφια πτώση σε όλες τις γραμμές, ελεύθερες ταμειακές εκροές και μείωση του καθαρού ταμείου κατά €9 εκατ., σε τριμηνιαία βάση. Αδύναμη η εικόνα των αποτελεσμάτων της Prodea Investments, με μείωση της κερδοφορίας (-79% σε ετήσια βάση), τόσο λόγω της μείωσης των λειτουργικών κερδών (-10%) όσο και της ζημίας ύψους 10 εκατ. από την αποτίμηση Ακινήτων, μείωσης των ελεύθερων ταμειακών ροών (-45%) λόγω αύξησης των επενδύσεων και αύξηση του καθαρού δανεισμού κατά €6 εκατ. από την αρχή του χρόνου. Η Εσωτερική Αξία (NAV) του Ομίλου ανήλθε σε €1,38 εκατ., ή €5,39/μετοχή. Το ΔΣ αποφάσισε τη διανομή προσωρινού μερίσματος €0,14/μετοχή (καθαρό). Η μετοχή θα διαπραγματεύεται την Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2020, χωρίς το δικαίωμα προσωρινού μερίσματος”, σημειώνει η Merit Sec.
“Τα αποτελέσματα της ΕΤΕ γ΄ τριμήνου κινήθηκαν εντός των εκτιμήσεων και εμφανίζουν περαιτέρω βελτίωση του ενεργητικού. Έσοδα από τόκους και προμήθειες ήταν, εν πολλοίς, τα ίδια με το περσινό αντίστοιχο τρίμηνο. Η διαφορά στην καθαρή κερδοφορία, η οποία ανήλθε στα 101 εκατ. ευρώ, έναντι 146 εκατ. ευρώ πέρυσι, οφείλεται σε έκτακτα κέρδη της τάξεως των 87 εκατ. ευρώ, από αποαναγνώριση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, που επιμετρώνται στο αποσβεσμένο κόστος. Η μείωση των ΜΕΑ ήταν 0,2 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση. Άσχημο αλλά αναμενόμενο ήταν το γ΄ τρίμηνο της ΕΧΑΕ με την καθαρή κερδοφορία να ανέρχεται στα μόλις 0,26 εκατ. ευρώ, έναντι 3,65 εκατ. πέρυσι. Ωστόσο, είναι σημαντικό ότι αυξήθηκαν τα έσοδα από παρεπόμενες Υπηρεσίες, λόγω διπλασιασμού των εσόδων από το Χρηματιστήριο Ενέργειας και το Χρηματιστήριο του Κουβέιτ (στα 1,02 εκατ. ευρώ, από 0,56 εκατ. ευρώ πέρυσι). Σταθερά θετικό το κλίμα, λόγω των εξελίξεων σχετικά με τα εμβόλια”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.
Με συγχρονισμένη ανοδική κίνηση όλων των Αγορών του Πλανήτη, ολοκληρώθηκε ο Νοέμβριος, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Αποτέλεσμα της ευφορίας που μεταδόθηκε από τις ανακοινώσεις της Pfizer και της Moderna για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, αλλά και της νίκης του Joe Biden στις Αμερικανικές Προεδρικές εκλογές.
Έτσι, οι δείκτες αναρριχήθηκαν ακόμη και σε ιστορικά υψηλές επιδόσεις, προεξοφλώντας τη δυναμική επανεκκίνηση των Οικονομιών από το 2021.
Στις άλλες Χώρες, πλην των ΗΠΑ, ωστόσο, οι επιδόσεις του Νοεμβρίου, κατά κανόνα, συνέβαλλαν στον περιορισμό των απωλειών που είχαν καταγραφεί μέχρι τότε, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να ανήκει σε αυτή την κατηγορία, καθώς οι επιδόσεις ρεκόρ (+29,4% για το Γενικό Δείκτη, +69,78% για τις Τράπεζες) οδήγησαν σε “κούρεμα” των ετήσιων ζημιών (-19,61% για το Γ.Δ., -54,71% για τις Τράπεζες).Από την άλλη πλευρά, η πανδημία συνεχίζει να είναι παρούσα, με τις Κυβερνήσεις να λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα, ενώ στη Χώρα μας διατηρούνται τα lockdown, με αβέβαιο το χρόνο άρσης τους.
Με την Οικονομία να πλήττεται ακόμη και την Κυβέρνηση να επιδιώκει, με την παράταση μέτρων στήριξης (επιδόματα σε Εργαζόμενους υπό αναστολή, πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ για τους Δανειολήπτες, επιστρεπτέα προκαταβολή προς τις Επιχειρήσεις) να αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, συνεχίζεται ο σχεδιασμός για την απορρόφηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα προέλθουν από το ΠΔΠ 2021 - 2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης, με την Έκθεση Πισσαρίδη να υποδεικνύει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, για να ξεπεραστούν οι πολλαπλές αγκυλώσεις του Δημόσιου τομέα.
Τα παραπάνω δεδομένα αξιολογούνται, επί του παρόντος, θετικά από διάφορους Φορείς: την Ε.Ε. που απέδωσε τα εύσημα, με το Eurogroup να εγκρίνει τη μεταφορά κερδών από τα ομόλογα ύψους €767 εκατ. Το ΔΝΤ που βλέπει ικανοποιητικό ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ για το 2021, ενώ χαρακτηρίζει ως βιώσιμο το Ελληνικό χρέος, έστω και αν στο τέλος του 2020 φτάσει στο 209% του ΑΕΠ, ή και ψηλότερα στη συνέχεια. Τον επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία να υποδεικνύει την ανάγκη για επιτάχυνση της εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων των Ελληνικών Τραπεζών, ώστε ο λόγος των NPEs, επί του συνόλου, να συγκλίνει με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, χωρίς ωστόσο να ανησυχεί για την πορεία τους.
Διαμορφώνεται έτσι ατμόσφαιρα θετικών προσδοκιών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, για συνέχιση της ανοδικής κίνησης και κατά τον τελευταίο μήνα του έτους, αν και η διαδικασία του window dressing ολοκληρώθηκε με τη λήξη του 11μηνου, με το κλίμα επικείμενων deals σε αρκετές περιπτώσεις (μεταβίβαση ΕΕΓΑ, διαγωνισμοί Ναυπηγείων, ΛΑΡΚΟ κοκ) να συντηρείται.
Παράλληλα, στις 14/12 οι 540 Εκλέκτορες καλούνται στις ΗΠΑ να επισημοποιήσουν την εκλογή Biden ως Προέδρου, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 10/12, η Σ.Κ. της Ε.Ε. έχει μια καυτή ατζέντα προς διεκπεραίωση, με το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αλλά και την έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Στην τελική ευθεία είναι τέλος η διαπραγμάτευση της Ε.Ε. με την Μ. Βρετανία, με το ενδεχόμενο ενός άτακτου “Brexit” να είναι ορατό.
“Εξελίξεις που αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την πορεία των Αγορών τις επόμενες εβδομάδες, με τη μεταβλητότητα και τις ‘συγκινήσεις’ να αναμένεται να εκδηλώνουν το ηχηρό παρόν τους”, κατά την εκτίμηση του διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Αξιοσημείωτα κέρδη στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Wall Street.
Ελεγχόμενη διόρθωση στο Πετρέλαιο, αποφάσισαν να δώσουν αντίδραση Χρυσός και Ασήμι, προς τα $19100 υποχωρεί το Bitcoin.
Στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας διαμορφώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα τον Νοέμβριο. Ο δείκτης μεταποίησης της Caixin, σε συνεργασία με την Markit, διαμορφώθηκε στις 54,9 μονάδες, από τις 53,6 μονάδες τον Οκτώβριο.
Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 6,5% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την έκθεση του Nationwide House Price Index που δημοσιεύθηκε. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης αυξήθηκε 0,9%.
Αίτηση για κήρυξη πτώχευσης υπέβαλε ο Όμιλος Arcadia του Φίλιπ Γκριν, μία “Αυτοκρατορία” λιανικών πωλήσεων, με έδρα τη Βρετανία. Σύμφωνα με το Bloomberg, “η Εταιρεία βρέθηκε υπό πίεση λόγω πανδημίας, θέτοντας σε κίνδυνο 13000 θέσεις εργασίας”.
Ανάπτυξη σημείωσε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, αν και με χαμηλότερο ρυθμό. Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών ΡΜΙ της IHS Markit έδειξε ότι υποχώρησε στις 53,8 μονάδες, τον Νοέμβριο. Η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για 53,6 μονάδες, ενώ τον Οκτώβριο ήταν στις 54,8.
Αμετάβλητος αναμένεται να παραμείνει ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Νοέμβριο στην Ευρωζώνη, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, θα διατηρηθεί στο -0,3%.
“Υπαρξιακή απειλή” για το 15% των Γερμανικών Επιχειρήσεων συνιστά η κρίση του κορωνοϊού, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου.
Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι επέλεξε την πρώην επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, να αναλάβει την Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών της Χώρας.
“Μία διακομματική ομάδα Γερουσιαστών των Ηνωμένων Πολιτειών, σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα πακέτο τόνωσης αξίας $908 δισ., για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού”, ανέφερε η Washington Post.
Η μεταποιητική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ. Ο δείκτης Μεταποίησης του Ινστιτούτου ISM διολίσθησε στις 57,5 μονάδες τον περασμένο μήνα, από τις 59,3 τον Οκτώβριο. Οι Αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 58 μονάδες.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναμένει ότι η Παγκόσμια Οικονομία θα αυξήσει τη δυναμική της τα επόμενα δύο χρόνια, με το ΑΕΠ να προβλέπεται να φτάσει σε επίπεδο προ πανδημίας έως τα τέλη του 2021.
Η Παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να “τρέξει” με 4%, κατά μέσο όρο, τα επόμενα δύο χρόνια. Εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 4,2% το 2021 (στην πρόβλεψη του Σεπτεμβρίου προέβλεπε 5%) και 3,7% το 2022.
Στο τελευταίο οικονομικό outlook, ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι η Παγκόσμια Οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,2% φέτος. Πρόκειται για βελτιωμένη αναθεώρηση της εκτίμησης που είχε κάνει τον Σεπτέμβριο, στην οποία προέβλεπε πτώση 4,5% του ΑΕΠ.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, “το νέο lockdown, λόγω της πανδημίας, αναμένεται να οδηγήσει σε επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας το τέταρτο τρίμηνο του έτους και κατ’ επέκταση σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση για όλο το 2020, σε σχέση με αυτή που καταγράφηκε το α’ εξάμηνο του έτους (-7,9%).
Αντίθετα, η ταχύτερη διάθεση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στο Ευρύ Κοινό, θα περιορίσει σημαντικά την αβεβαιότητα και θα επιταχύνει την ανάκαμψη το 2021”, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου “Ελληνική Οικονομία: Εξελίξεις, προκλήσεις και ευκαιρίες από την κρίση της πανδημίας” στο Greek Economic Summit: Forging Ahead in Challenging Times.
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η Ελληνική Οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 10,1%, για να αναπτυχθεί 0,9% το 2021 και 6,6% το 2022.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε ελαφρά τον Νοέμβριο και διαμορφώθηκε στις 91,0 μονάδες, έναντι 92,3 μονάδων τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 761,61 μονάδες (+3,35%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 759,53 (+3,07%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 758,22 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,89%.
Ο τζίρος στα 140,6 εκατ., από τα οποία τα 9,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΡΟΦ, ΕΥΡΩΒ, ΛΑΜΔΑ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΜΟΗ, ΟΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 60% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ και TITC.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΠΑΠ.
Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα, από 91 ανοδικές μετοχές, έναντι 32 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.
----ΧΠΑ
Με σημαντική άνοδο, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση του τελευταίου μήνα του χρόνου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν νεότερη αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (94.077 συμβόλαια).
Στα 4.117 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.209 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.990, 3.894 για τον Δεκέμβριο και 96 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.812,25) κινήθηκε μεταξύ 1.760 και 1.816,75 μονάδων.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (40.000 ΑΔΜΗΕ, 40.000 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (17.307), Alpha Bank (23.977), Πειραιώς (14.453), ΔΕΗ (2.252), Εθνική (24.588), Ελλάκτωρα (835), Μυτιληναίος (882), Cenergy (380), MIG (3.540), Motor Oil (510), Viohalco (112), ΑΔΜΗΕ (1.632), ΓΕΚ (578), Lamda Development (541), ΕΕΕ (219), Ελ. Πετρέλαια (243), ΟΠΑΠ (473), ΟΤΕ (204), ΕΧΑΕ (513), Ιντρακόμ (171), Jumbo (266), TITC (143).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 38.662, MIG 50.099, Alpha Bank 79.310, Εθνική 34.298, Πειραιώς 36.792.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,23% | 2020-11-02 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,90% | 2020-05-13 |
Lansdowne Partners (UK) LLP
| PUBLIC POWER CORP. SA
| 1,59%
| 2020-06-16
|
|
|
|
|
Oasis Investments II Master Fund LTD
| FOLLI FOLLIE S.A.
| 0,55%
| 2019-10-15 |
Lansdowne Partners (UK) LLP
| ALPHA BANK S.A | 1% | 2020-05-13 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | CAIRO MEZZ PLC | 0,77% | 2020-10-07 |
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.802.496 τεμ., (από 44.080.374 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 16.663.685 τεμ. (16.641.418), ΔΕΗ 5.061.244 τεμ. (5.260.972), Eurobank 59.891.314 τεμ. (67.835.519), ΟΠΑΠ 1.377.753 τεμ. (1.347.466), Εθνική 12.354.355 (12.354.355), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847), Motor Oil 1.472.120 τεμ. (1.456.730).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.