Συγκρατημένη άνοδος στα ευρωπαϊκά, έχουν κόψει ταχύτητα οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Σε διαδικασία διαμόρφωσης ισορροπιών στα τελευταία «υψηλά» από Φρανκφούρτη μέχρι Μιλάνο, με τα futures στη Νέα Υόρκη να παραπέμπουν σε συνέχιση της ανοδικής κίνησης.
Από 0,72% υψηλότερα και τις 3.568 μονάδες ο S&P500, νωρίτερα.
Την ώρα που στο χρηματιστήριό μας, αγοραστές και πωλητές παρέμεναν κοντά στα «χαμηλά ημέρας» όπως αυτά διαμορφώθηκαν σταδιακά μετά την κορύφωση της κίνησης, έως τις 662,09 μονάδες, στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης.
Διάστημα κατά το οποίο ο μεν τραπεζικός συνέχισε έως τις 317,62, η δε μεγάλη κεφαλαιοποίηση έως τις 1.574,66 μονάδες.
Με ικανοποιητική ροή συναλλαγών, με εμφανή τη διάθεση κατοχύρωσης μέρους βραχυπρόθεσμων θέσεων, δεδομένης της απόδοσης που έχει σε διάστημα μόλις 2-3 συνεδριάσεων η αγορά. Στο 11,27% για τον ΓΔ, σε εβδομαδιαία «μέτρηση», στο 24,25% για τον ΔΤΡ και στο 12,26% για τον FTSE25.
Υπεραπόδοση για τις τραπεζικές έναντι της πλειονότητας των blue chips, με (κυρίως) εγχώριους θεσμικούς και βραχυπρόθεσμους παίκτες να «κλειδώνουν» θέσεις που είχαν από τα χαμηλά Πέμπτης-Παρασκευής στις τραπεζικές μετοχές.
Η διαδικασία κατοχύρωσης ξεκίνησε από τις 11:00-11:15, για να βρεθεί η αγορά στα χαμηλά γύρω στις 12:30.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες μπορεί να απέδωσαν τις πωλήσεις και στις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνο-τουρκικά (με αφορμή την έκδοση νέας Navtex από την Τουρκία), πλην όμως περισσότερο σαν αφορμή θα μπορούσε να το εκλάβει κάποιος.
Ο συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ενισχύει την εκτίμηση περί ενεργότερης συμμετοχής ξένων αλλά και Ελλήνων, αυτή τη συγκεκριμένη «εβδομάδα... Pfizer», όπως τη χαρακτηρίζουν ορισμένοι. Εβδομάδα που διαμορφώνεται άλλη δυναμική στις διεθνείς αγορές, με την ελληνική να ακολουθεί, που ενεργοποιεί περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια. Μικρό, ελάχιστο μέρος των οποίων αρκεί για να διαμορφωθούν προϋποθέσεις μόχλευσης σε μία αγορά τόσο «ρηχή» και τόσο υποτιμημένη όπως η δική μας.
Συνεπώς τα 35 εκατ. (*) αξίας συναλλαγών νωρίτερα (έναντι 39,9 εκατ. μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας) είναι ενδεικτικά αυτής της διαφοροποίησης. Σε σημείο που, εάν αυτός ο ρυθμός συνεχιστεί, ο Νοέμβριος θα μπορούσε να είναι ο μήνας όπου οι εισροές θα υπερκεράσουν τις εκροές, οι δε ξένοι θα αυξήσουν το ποσοστό συμμετοχής τους. Αυτό μετά από μία περίοδο 8μηνών, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για το διάστημα που ακολουθεί μέχρι τις αρχές-μέσα Δεκεμβρίου, που οι ξένοι «κλείνουν βιβλία».
Με τις τραπεζικές να έχουν επανακάμψει συναλλακτικά, οι εντολές κατανέμονται σε μετοχές του κλάδου και blue chips.
Με γνώμονα και τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, αναδιάρθρωση δεικτών MSCI, προοπτικές επαναφοράς λόγω εμβολίου, οι περισσότερες κινήσεις των επενδυτών.
Από ΟΤΕ, Εθνική και Motor Oil, Alpha Bank, μέχρι Mytilineos, Eurobank, ΟΠΑΠ και Aegean.
Mε προβάδισμα οι αγοραστές, διευρύνοντάς το σταδιακά -και πάλι- μετά τις 14:10-14:20 και αφού είχε απορροφηθεί η όποια προσφορά είχε βγει μέχρι εκείνη την ώρα.
Στα 12,58 με πωλητές ο ΟΤΕ, στο 1,20 με αγοραστές έως 4,35% υψηλότερα η Εθνική, επίσης με αγοραστές, έως 4,29% στα 9,595 η Motor Oil, όπως και σε Αlpha Bank (0,555), ΟΠΑΠ (8,51), Eurobank (0,3893), Πειραιώς (0,765), ΔΕΗ (5,565), Aegean (3,985), ΕΛΠΕ (5), Jumbo (14,91), Viohalco (3,34%).
Μετοχή αυτών των συνεδριάσεων η Aegean, με ποσοστό 49,53% σε διάστημα εβδομάδας, με τις Εθνική, Αlpha Bank, Eurobank να ακολουθούν, όπως οι Motor Oil, ΕΛΠΕ και Cenergy, Viohalco, Autohellas κ.α.
Με θετικό πρόσημο 53 μετοχές έναντι 40 με αρνητικό.
Και μεγαλύτερη απόδοση για: ΕΛΓΕΚΑ, Attica Συμμετοχών, Frigoglass, Quality, Elvalhalcor, Lavipharm, Papoutsanis, MIG κ.α. από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.
(*) λίγο πριν τις 15:00