Βγήκε αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Παρά τις σημαντικές απώλειες στο άνοιγμα, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 569 μονάδες. Επέστρεψε από το βαθύ κόκκινο η μετοχή της Πειραιώς. Απώλειες για Coca Cola, Eurobank, ΟΠΑΠ, Jumbo και Aegean.

Δημοσιεύθηκε: 30 Οκτωβρίου 2020 - 17:45

Τελ. Ενημ.: 30 Οκτωβρίου 2020 - 19:24

Load more

Συνεδρίαση δύο όψεων, η τελευταία της εβδομάδας και του μήνα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που ξεκίνησε επιφυλακτικά, ακολούθησε συνεχόμενες εναλλαγές προσήμων, όπως και οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ προς το τέλος οι αγοραστές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες και ο ΓΔ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με θετικό πρόσημο και σχετικά κοντά στα υψηλά ημέρας, παρά την απόλυτα επιφυλακτική εικόνα σε Ευρώπη και NYSE.

Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή αντίδραση συνοδεύτηκε με σαφώς χαμηλότερο τζίρο από το χθεσινό “mini sell off” και μένει να φανεί αν υπήρχαν και κάποιες δόσεις “window dressing” λόγω λήξης μήνα και χρηματιστηριακού 10μηνου.

Με τα παραπάνω δεδομένα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Δευτέρας, ιδιαίτερα αν συνεχίζει να δείχνει επιφυλακτικό το κλίμα στις Διεθνείς Αγορές.

Μένοντας στις τελευταίες, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί λίγο πριν τις Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και εν μέσω των νέων περιορισμών για την ανάσχεση της πανδημίας στις περισσότερες Χώρες της Ευρώπης.

Απόλυτα ενδεικτική η άποψη Ξένου Διαχειριστή, που μεταξύ άλλων αναφέρει “τα ισχυρά κέρδη στις αρχές του τρέχοντος μήνα έχουν σβηστεί και οι μεγάλες Τεχνολογικές Εταιρείες, έχουν χάσει σημαντικό κομμάτι από την επενδυτική διάθεση που ενέπνεαν”.

Να σημειωθεί ότι η S&P Global Ratings προβλέπει ότι το Παγκόσμιο χρέος (Κρατικό, Επιχειρηματικό, Ιδιωτικό) θα φθάσει στο επίπεδο ρεκόρ του 265% του ΑΕΠ, το 2020.

Από την άλλη, οι ανησυχίες για βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση στην Ελλάδα δείχνουν να επιβεβαιώνονται και πλέον, βγαίνουν από τα συρτάρια ακόμα πιο ακραία σενάρια.

Απόλυτα ενδεικτική η πρόσφατη τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την Ελληνική Οικονομία. Σύμφωνα με αυτή είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για ύφεση της τάξεως από 2,5% έως και 4% και για το 2021.

Δεν είναι λίγοι οι τίτλοι του FTSE25 (Διυλιστήρια, Εμπόριο, Μεταφορές), που, για διαφορετικούς λόγους, βρίσκονται σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα από αυτά που κατέγραψαν τον περασμένο Μάρτιο, καθώς δείχνουν να υπερισχύουν οι ανησυχίες για νέο κλείσιμο της Οικονομίας, ενώ όλο και περισσότεροι Παράγοντες της Αγοράς εκτιμούν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα αναγκαστεί να στηρίξει, εκ νέου, Επιχειρήσεις και Εργαζόμενους διευρύνοντας το έλλειμμα και αυξάνοντας το Δημόσιο χρέος, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται

Από την άλλη, αρκούν κάποια δημοσιεύματα για πιθανές Α.Μ.Κ. στον Τραπεζικό κλάδο, για να ενεργοποιηθούν πωλήσεις από τους Επενδυτές, εξαιτίας των τραυματικών εμπειριών από την περίοδο 2013 – 2015, στέλνοντας τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να καταγράφει συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο προσυνεδριακό του σχόλιο ο Γιώργος Σαββάκης, “η Εγχώρια Αγορά πάντα καθυστερεί την εναρμόνισή της με την ανοδική τάση των Ξένων Αγορών, αλλά δεν αμελεί σχεδόν ποτέ να προεξοφλήσει αρνητικά σενάρια και εκτιμήσεις”.

Παρουσίας των αγοραστών συνέχεια στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την νέα υποχώρηση των αποδόσεων (στο 0,918% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 5 Φεβρουαρίου 2021.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της εβδομάδας, του μήνα και του χρηματιστηριακού 10μηνου.

Σε επίπεδο εβδομάδας, αυτή αποδείχθηκε τρίτη συνεχόμενη πτωτική και ολοκληρώθηκε με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες 6,99% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών απώλειες 14,03%.

Δεύτερος συνεχόμενος πτωτικός μήνας ο Οκτώβριος, με μηνιαίες απώλειες 8,84% ο ΓΔ και απώλειες 22,14% ο ΔΤΡ.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 37,87% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 73,33%.

Μετοχή του χρηματιστηριακού 10μηνου η ΑΑΑΠ με κέρδη 287,83%.

Μπορεί να χαρακτηρίζεται μικτή η τελική εικόνα στο Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι όλες ανεξαιρέτως οι μετοχές των συστημικών Τραπεζών, ανέκαμψαν από τα πρωινά χαμηλά.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της ΑΛΦΑ (+0,46%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,4032 ευρώ (-6,45%), της ΕΤΕ (+1,29%) μέχρι τα 0,8524 ευρώ (-3,71%), της ΕΥΡΩΒ (-1,83%) μέχρι τα 0,275 ευρώ (-5,17%) και της ΠΕΙΡ (+0,77%) μέχρι τα 0,515 ευρώ (-20,77%).

Υπ΄ όψιν ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Eurobank, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 221,87 (-6,14%) και 239,68 μονάδων (+1,40%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 236,54 (+0,07%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 236,10 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,12%.

Η τεχνική εικόνα του εν λόγω δείκτη παραμένει δραματική, και δεν αποκλείεται να δοκιμάσει νέα ιστορικά χαμηλά, αν διατηρηθούν οι πιέσεις στις Διεθνείς Αγορές.

Μένοντας στο κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “γενναίο πακέτο κινήτρων για τους Εργαζόμενους, με αποζημίωση ως €180.000, που επιθυμούν να προσανατολιστούν σε άλλες προσωπικές και επαγγελματικές επιλογές, ανακοίνωσε η Πειραιώς. Έως 18 Νοεμβρίου οι αιτήσεις”.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ της ιδίας, “η μετατροπή των CoCos που έχει λάβει η Τράπεζα Πειραιώς από το ΤΧΣ, η οποία θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου, θα συνοδευτεί από τη νομοθετική αλλαγή του Νόμου λειτουργίας του ΤΧΣ, προκειμένου να δοθεί στο Ταμείο η δυνατότητα να μπει στην Α.Μ.Κ.. Θα ακολουθηθεί το μοντέλο Ιδιωτικοποίησης της Eurobank του 2014, όταν η Τράπεζα πέρασε από τον απόλυτο έλεγχο του ΤΧΣ, το οποίο κατείχε ποσοστό άνω του 90%, στα χέρια Γκρουπ Επενδυτών με βασικό άξονα τον Όμιλο Fairfax”.

Συγκριτικό πλεονέκτημα στους αγοραστές, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΡΑΙΓ (-2,04%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,70%), ΕΕΕ (-1,01%), ΜΠΕΛΑ (-2,04%) και ΟΠΑΠ (-1,07%).

“Από την 10ετια του 1990, ο Όμιλος Viohalco με τις αρκετές Εισηγμένες του, κάθε χρονιά από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο έκανε μεγάλες ανοδικές κινήσεις. Τότε το ονομάζαμε ‘October - December rally’. Μαζεμένες Θυγατρικές με συμμετοχές η μία στην άλλη, με μικρό free float, ο Όμιλος έβρισκε την ευκαιρία να γράψει υπεραξίες. Μέσα στην όλη πτώση των τελευταίων ημερών, οι τίτλοι του Ομίλου με άλλη εικόνα σε σχέση με την υπόλοιπη Αγορά, δείχνοντας ότι μπορεί να κάνουν την έκπληξη και φέτος. Ο Όμιλος είναι από τους λίγους που επενδύουν και παράλληλα παίρνουν νέα μεγάλα έργα, έχοντας λύσει το θέμα με τους φόρους στην Αμερική και κοιτώντας με άλλο μάτι το αύριο. Με έδρα το Βέλγιο πλέον η Μητρική και με αισθητή μείωση του κόστους δανεισμού, θυμίζοντας ότι είναι η μακράν η μεγαλύτερη Βιομηχανία της Χώρας”, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το επιφυλακτικό κλίμα, ο τίτλος της ΒΙΟ (+2,19%) συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ακολουθούμενος και από τις Θυγατρικές ΕΛΧΑ (+4,35%) και Cener (+11,11%). Η μετοχή της Μητρικής, με κλείσιμο υψηλότερα των 2,85 ευρώ, δίνει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, όμως θα ήταν παράλειψη να μη αναφερθεί το σημαντικό “άδειασμα” από το υψηλό ημέρας των 3,04 ευρώ (+10,95%), που εγκλώβισε αρκετά χαρτοφυλάκια που ακολούθησαν την κίνηση και δεν πρόλαβαν να “αποβιβαστούν”. Συνεχίζει να είναι ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 2,96 – 3,04 ευρώ, ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στα 2,62 – 2,50 ευρώ.

Για την ΕΛΧΑ (+4,35%), το ημερήσιο “stop short” στα 1,466 ευρώ, ενώ η Cenergy (+11,11%) έδωσε ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,70%), καθώς δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη η πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 6,58 ευρώ (κλείσιμο 8/10). Η μετοχή έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, που αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 6,52 ευρώ. Σημαντική η ζώνη στήριξης στα 5,88 – 5,70 ευρώ, μέσα στην οποία έκλεισε σήμερα ο τίτλος.

Χωρίς αμφιβολία, πτωτική παραμένει η βραχυπρόθεσμη τάση για την μετοχή της ΕΥΔΑΠ (+2,15%). Για την μερική αποκατάσταση της εικόνας θα ήθελε συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 6,68 και 6,92 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Αν παραβιαστεί η ζώνη στήριξης 6,38 – 6,20 ευρώ, από όπου διέρχονται οι 2 ΚΜΟ 200 εβδομάδων, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 6,00 και 5,75 ευρώ.

Έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου ο Μυτιληναίος (+1,46%), το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 10,03 ευρώ. Επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 9,20 ευρώ, θα ανοίξει δρόμο προς τα 8,93 – 8,87 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο τίτλος της Jumbo (-2,04%). Το διάγραμμα έχει “γείρει” επικίνδυνα και όσο η μετοχή δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 12,19 και 12,72 ευρώ, οι “sellers” έχουν τον απόλυτο έλεγχο της τάσης.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που όλα δείχνουν ότι “δεν έχει έλθει η ώρα τους”, τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Cenergy (+11,11%), επιστροφή αγοραστών σε Q&R (+5,45%), Cairo Mezz (+4,11%), Πετρόπουλο (+3,88%) και ΕΛΧΑ (+4,35%), αντέδρασαν μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις οι Κέκροψ (+5,02%), ΚΛΜ (+1,30%), Τρ. Αττικής (+3,69%) και ΕΚΤΕΡ (+0,99%), ευδιάκριτη η παρουσία πωλητών σε Παϊρη (-5,39%), Mediterra (-1,96%), Μουζάκη (-0,63%) και Έλτον (-1,21%), ενώ επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο Σπύρου (-2,65%).

Δεν άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών η σημερινή συνεδρίαση.

Όσο ο ΓΔ συνεχίζει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 593 και 582 – 579 μονάδων, δύσκολα δεν θα μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στις 539 μονάδες.

Επίσης, όσο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αδυνατεί να δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1402 και 1358 – 1340 μονάδων, πολλά θα κριθούν στην επόμενη στήριξη των 1315 μονάδων.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Συνεδρίαση μεταβλητότητας σήμερα, λόγω των ανησυχιών για την οικονομική δραστηριότητα στο τέταρτο τρίμηνο, η οποία αναμένεται να βάλει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη σε αρνητική αναθεώρηση, ενώ οι αποτιμήσεις εισήλθαν στη ‘ζώνη της ευκαιρίας’. Η Αγορά είναι υπερπουλημένη και βλέπουμε καλά σημεία εισόδου σε μετοχές όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, TITC και ΔΕΗ, για μακροπρόθεσμους Επενδυτές”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.

“Το 2ο κύμα της πανδημίας αναγκάζει την Ευρώπη να επαναφέρει τα lockdown, ανατρέποντας ακόμη και τα δυσμενή σενάρια για την πορεία των Οικονομιών. Οι αθρόες πωλήσεις είναι η απάντηση των μάλλον αιφνιδιασμένων Διαχειριστών, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να οδηγείται σε καθοδική πορεία, καθώς παραβιάζονται όλα τα όρια στήριξης για το ΓΔ”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η μεταβλητότητα έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ενόψει των Αμερικανικών εκλογών την Τρίτη 03 Νοεμβρίου και του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Η S&P Global Ratings προβλέπει ότι το Παγκόσμιο χρέος (Κρατικό, Επιχειρηματικό, Ιδιωτικό) θα φθάσει στο επίπεδο ρεκόρ του 265% του ΑΕΠ το 2020. Περιμένουμε ότι η πτωτική βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, δημιουργώντας μακροπρόθεσμες αγοραστικές ευκαιρίες τόσο σε αμυντικές, όσο και σε κυκλικές μετοχές. Πρώτο σημείο στήριξης οι 550 μονάδες και δεύτερο οι 500”, σημειώνει η Merit Sec.

“Πωλήσεις πανικού έφεραν χθες τον ΓΔΧΑ μήνες πίσω, ενώ ακόμα και τίτλοι με αμυντικά χαρακτηριστικά υποχώρησαν σημαντικά. Το σκηνικό εντός και εκτός δεν έχει αλλάξει και η διαχείριση κινδύνου και ρευστότητας, είναι το μοναδικό όπλο των Επενδυτών σε τέτοιες συγκυρίες. Ευκαιρίες έχουν ήδη δημιουργηθεί στο ταμπλώ, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Επισφαλείς οι προβλέψεις των πιθανών στηρίξεων της Αγοράς”, τονίζει η Leon Depolas Sec.

Τρίτη εβδομάδα πτώσης για το Χ.Α. λόγω της επιβολής τοπικών Lockdown και της πτώσης των Διεθνών Αγορών, αναφέρει ο Πέτρος Τσούρτης.

Η βραχυπρόθεσμη τάση του ΓΔ παραμένει πτωτική. Σημεία στήριξης οι 550 και 500 μονάδες, ενώ πρώτο σημείο αντίστασης οι 616 μονάδες (ΚΜΟ 20). Δεν υπάρχουν εσωτερικοί καταλύτες που θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν την πορεία της Ελληνικής Αγοράς την επόμενη εβδομάδα.

Δεύτερη εβδομάδα πτώσης στο NYSE, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας και της αβεβαιότητας για το αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών. Ωστόσο, το ΑΕΠ 3ου τριμήνου στην Αμερική και τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου που ανακοίνωσαν οι Εταιρείες Τεχνολογίας (Amazon, Alphabet, Facebook, Apple, Microsoft) ξεπέρασαν τις προβλέψεις.

Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών την Τρίτη 03 Νοεμβρίου και στην συνεδρίαση της FED στις 05/11. Άλλα μακροοικονομικά νέα που ενδέχεται να επηρεάσουν την πορεία των Αμερικανικών Αγορών είναι η ανακοίνωση του δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή.

“Τα σημεία στήριξης του S&P 500 είναι στις 3193 μονάδες, 3023 μονάδες και στις 2865 μονάδες. Τα σημεία αντίστασης είναι στις 3393 μονάδες και στις 3420 μονάδες”, αναφέρει στις εκτιμήσεις του ο κ. Τσούρτης (Merit Sec.).

Με απώλειες 8,84% έκλεισε ο Νοέμβριος βαθαίνοντας τις απώλειες του Γενικού Δείκτη στο 37,87% από την αρχή του έτους, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η χρονιά οδεύει προς την τρίτη χειρότερη απόδοση των τελευταίων 30 ετών, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και σε αυτό έχουν παίξει ρόλο τρεις παράγοντες, με διαρκή εντεινόμενη αρνητική επίδραση:

α) Κορωνοϊός β) Γεωπολιτικά γ) Τραπεζικός κλάδος.

Την εβδομάδα που πέρασε οι εξελίξεις στον Τραπεζικό κλάδο και τα κρούσματα ρεκόρ του κορωνοιού σε Ελλάδα και Ευρώπη, ώθησαν τις τιμές στα επίπεδα του Μαρτίου, σε μια κίνηση που είχε μαζικότητα και ένταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, το Χ.Α. ξεκόλλησε από τους μέσους ημερήσιους τζίρους των 40 εκατ. ευρώ, με το ενδιαφέρον να μην συγκεντρώνεται πλέον στον Τραπεζικό κλάδο, από πλευράς συναλλαγών, αλλά σε μετοχές όπως του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ και άλλων μη Χρηματοοικονομικών Εταιρειών.

Ο Τραπεζικός κλάδος, εκ νέου, μπαίνει σε αναμονή, ενόψει της απόφασης του SSM για την πληρωμή των τόκων που αφορούν τα CoCos της Τράπεζας Πειραιώς, με την Αγορά να προεξοφλεί με την στάση της την ενεργοποίηση της ρήτρας μη πληρωμής των δύο κουπονιών και την συνακόλουθη έκδοση μετοχών υπέρ του ΤΧΣ.

Η ετυμηγορία του SSM αναμένεται μετά τις 10 Νοεμβρίου και θα έχει καθολικό αντίκτυπο στον κλάδο.

Όπως και το Μάρτιο έτσι και τώρα διαμορφώνονται ικανοποιητικά επίπεδα για τοποθετήσεις σε μετοχές που έδειξαν αντοχές στα μέτρα περιορισμού, που επικράτησαν κυρίως στο β’ τρίμηνο. Με δεδομένο ότι δεν απέχουμε, χρονικά, σημαντικά από την κυκλοφορία ενός εμβολίου, θα είχε νόημα η εξέταση των Εταιρειών που το αντικείμενο δραστηριότητας είχε ανελαστική συμπεριφορά και έχουν ικανοποιητική κεφαλαιακή δομή.

Ενδεικτικά οι TITC, OTE, ΟΠΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίος και ΔΕΗ έχουν διορθώσει από τα φετινά υψηλά τους και η προοπτική τους δείχνει ικανή να καλύψει γρήγορα τις όποιες απώλειες, ή την επιβράδυνση στην δραστηριότητά τους.

Για τους έχοντες πιο βραχυπρόθεσμη οπτική στις τοποθετήσεις τους, η συγκυρία ενδέχεται να επιφυλάσσει αυξημένο βαθμό δυσκολίας, καθώς όλα τα βασικά μέτωπα παραμένουν ανοικτά και η Αγορά έχει δείξει μεγαλύτερη διάθεση να πουλήσει το αρνητικό νέο, παρά να αγοράσει την καλή είδηση.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης ανέκαμψε από βραχυπρόθεσμα υποτιμημένες ζώνες. Η πίεση εκτονώθηκε προσωρινά την Παρασκευή, καθώς τα διαγράμματα των κυριότερων τίτλων της Αγοράς βρέθηκαν σε επίπεδα σφοδρής υποτίμησης, ανάλογα με αυτά του Απριλίου.

Η εμφάνιση των αντανακλαστικών της Αγοράς ήταν ως ένα σημείο αναμενόμενη, η συνέχεια όμως παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, αφού στην πτώση της περασμένης Πέμπτης η Αγορά κινήθηκε με αυξημένο τζίρο, γεγονός που θα δυσκολέψει την άνοδο του Γενικού Δείκτη έως τις 592 μονάδες, οι οποίες πλέον έχουν τα χαρακτήρα αντίστασης.

Ως προς την ενεργοποίηση του τζίρου, η Παρασκευή, παρά το θετικό πρόσημο, δεν έπεισε, εκτός αν υπάρξει δεύτερος χρόνος ανόδου στην συνεδρίαση της Δευτέρας, που θα έχει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά της συναλλακτικής δυναμικής.

Το μοτίβο πάντως θέλει την Αγορά να μην αποχωρίζεται εύκολα την περιοχή των τοπικών χαμηλών, πριν κάνει κάποια αξιόλογη συσσώρευση και εκτονώσει τις όποιες πιέσεις.

Όλα τα βλέμματα, πλέον, πέφτουν στο εκλογικό αποτέλεσμα των ΗΠΑ την προσεχή Τρίτη, που αναμένεται να καθυστερήσει, σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, λόγω των επιστολικών ψήφων οι οποίες είναι αυξημένες λόγω και της πανδημίας.

Εκτιμάται ότι το ποσοστό των επιστολικών ψήφων θα υπερβεί το 50% φέτος και το όριο της εξασφάλισης των 270 εδρών που κρίνει την εκλογή δεν θα είναι ανακοινώσιμο πριν τις 10 το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας).

Κατά τα λοιπά το ημερολόγιο παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον, αφού στις 4 Νοεμβρίου η Μυτιληναίος ανακοινώνει συνοπτικά αποτελέσματα εννεαμήνου, ενώ στις 5 Νοεμβρίου ακολουθούν τα Ελληνικά Πετρέλαια.

“Την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου ολοκληρώνεται η δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 100% της Pasal, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή (6/11) είναι η σειρά της Moody’s να ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο. Η Moody’s αξιολογεί την Ελλάδα με ‘Β1’ και σταθερή προοπτική”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Ελεγχόμενες πιέσεις στην Ευρώπη, προς χαμηλότερα επίπεδα κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Υπό πίεση παραμένει το Πετρέλαιο, μικρές πιέσεις στο Ευρώ.

Προσπαθούν να αντιδράσουν Χρυσός και Ασήμι, πέριξ των $13500 κινείται το Bitcoin.

“Περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ θα στοιχίσει η έκτακτη βοήθεια της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης προς τις Επιχειρήσεις, οι οποίες θα κλείσουν κατά την διάρκεια της εφαρμογής του ‘μερικού lockdown’ που αποφασίστηκε χθες”, ανακοίνωσαν ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς και ο Υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ.

Κατά 6,5% αυξήθηκε ο τζίρος στο Λιανεμπόριο της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον πέρυσι. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, σε σύγκριση με τον Αύγουστο κινήθηκε αρνητικά κατά 2,2%.

Ανέκαμψε η Γαλλική Οικονομία το τρίτο τρίμηνο. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 18,2% το διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, μετά τη συρρίκνωσή του κατά 13,7% το δεύτερο τρίμηνο. Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, σημείωσε ότι “η Κυβέρνηση υποβαθμίζει την οικονομική της πρόβλεψη για όλο το 2020 σε συρρίκνωση 11%, από 10% που εκτιμούσε προηγουμένως”. Προειδοποίησε επίσης ότι θα υπάρξουν πολλές δυσκολίες το τρέχον τέταρτο τρίμηνο.

Κατά 8,2% αυξήθηκε το Γερμανικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Το άλμα στο διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου ήταν το μεγαλύτερο από τότε που η Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας ξεκίνησε να συλλέγει δεδομένα, το 1970 και πιο ισχυρό από την άνοδο κατά 7,3% που προέβλεπαν οι Οικονομολόγοι.

Κατά 16,1% αναπτύχθηκε η Ιταλική Οικονομία το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν. Σε ετήσια βάση, το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, το ΑΕΠ ήταν χαμηλότερα κατά 4,7%. Οι Οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο 11,2% σε τριμηνιαία βάση και πτώση 8,7% σε ετήσια.

Κατά 12,7% αυξήθηκε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Οι Αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα αυξηθεί κατά 9,4%. Σε ετήσια βάση υποχώρησε 4,3%, έναντι πρόβλεψης για πτώση 7,0%.

“Το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης δεν θα φτάσει το αναμενόμενο 3%” σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος. Προειδοποίησε επίσης ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί αρνητικό αποτέλεσμα, ενώ πρόσθεσε ότι η Οικονομία του Μπλοκ δεν θα φτάσει στα επίπεδα του 2019, πριν το 2022.

Κατά 0,3% υποχώρησαν οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, όπως και ανέμεναν οι Οικονομολόγοι.

Στο 8,3% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με έναν μήνα πριν. Σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό ανεργίας ήταν 7,5%, υψηλότερο κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε μηνιαία βάση και κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2019.

Η Deutsche Bank μείωσε τη πρόβλεψη για το ΑΕΠ της Γερμανίας το 4ο τρίμηνο από +2,5%, σε -0,5%, λόγω του νέου lockdown.

Κατά 1,4% αυξήθηκαν οι προσωπικές δαπάνες στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου. Το αποτέλεσμα ήταν υψηλότερο από τις προσδοκίες για άνοδο περίπου 1%.

Ενισχύθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 81,8 μονάδες, από 80,4 τον Σεπτέμβριο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα “υπόλοιπα” της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 550,11 (-2,62%) και 571,89 μονάδες (+1,23%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 569,09 (+0,74%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 569,5 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,81%

Ο τζίρος στα 59,2 εκατ. από τα οποία τα 2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ), ενώ ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ και ΟΤΕ απέσπασαν το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΜΠΕΛΑ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και ΟΛΠ.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 68 ανοδικές μετοχές, έναντι 45 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

----ΧΠΑ

Οριακή άνοδος κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα, στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και νέα αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (53.076 συμβόλαια).

Στα 2.916 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.135 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.751, 1.566 για τον Νοέμβριο και 185 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.326,25) κινήθηκε μεταξύ 1.282 και 1.335 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.444), Alpha Bank (13.374), Πειραιώς (17.136), ΔΕΗ (983), Εθνική (7.057), Ελλάκτωρα (1.409), ΟΤΕ (407), ΟΠΑΠ (347), ΑΔΜΗΕ (475), Cenergy (1.230), Μυτιληναίος (1.153), Motor Oil (180), Viohalco (990), ΕΧΑΕ (134), Jumbo (181), TITC (139).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 41.344, MIG 44.641, Alpha Bank 69.335, Εθνική 34.893, Πειραιώς 12.840.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                 Name of Issuer                   NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 46.870.560 τεμ., (από 46.870.810 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 15.336.205 τεμ. (15.336.205), ΔΕΗ 5.109.478 τεμ. (5.109.478), Eurobank 72.739.040 τεμ. (72.739.040), ΟΠΑΠ 1.320.319 τεμ. (1.320.319), Εθνική 11.324.340 (11.324.340), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων