Ανοδος στη Wall Street, εν αναμονή της Fed. Σε αναμονή και τα ευρωπαϊκά, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα «τοπικά υψηλά» για τον Γενικό Δείκτη στις 663,61 μονάδες.
Στον ρυθμό των «ελληνο-τουρκικών» αλλά και της πανδημίας, της οικονομίας, στο χρηματιστήριό μας έχουν ενεργοποιηθεί, το τελευταίο διάστημα, περισσότερες επενδυτικές δυνάμεις. Κάτι που αποτυπώνεται κατ' αρχάς συναλλακτικά, σε τζίρους με σχεδόν 30 εκατ. περισσότερα του μέσου όρου τη Δευτέρα και περί τα 15 εκατ. στη χθεσινή συνεδρίαση. Διαφορά που αποδίδεται στη λήψη θέσεων «ισχυρών χεριών» κυρίως σε blue chips, σε μετοχές-σηματωρούς, τάση που καθιστά πιο εδραία την προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης, του απεγκλωβισμού από το στενό εύρος των 610-660, εν προκειμένω της διαφυγής άνω των 660 μονάδων.
Στην υπέρ των blue chips διαφοροποίηση, στη μετατόπιση του επενδυτικού βάρους προς μετοχές επιχειρήσεων πυλώνων της οικονομίας έχει εστιάσει έγκαιρα το E2D, με ενδεικτικά τα... δήγματα μέχρι και του ΧΑΜαιλέοντα.
Στις 1.593,70 μονάδες ο FTSE25, με ζητούμενο για τους long ένα «κλείσιμο» εβδομάδας σε τιμές κοντά στις 1.620 μονάδες, επίπεδα όπου θα μπορούσαν να «κουμπώσουν» και τα Συμβόλαια του FTSE25, στη λήξη του triple witching, την Παρασκευή. Στις 344,44 μονάδες ο ΔΤΡ, ελάχιστο απαιτούμενο η διαμόρφωση τιμής έστω και οριακά πάνω από τις 360 μονάδες την Παρασκευή.
Triple witching και αναδιάρθρωση δεικτών FTSE/Russel σε συνδυασμό με το 15ο Επενδυτικό Συνέδριο (της ΕΧΑΕ, 17-21 Σεπτεμβρίου) ήταν, εκ προοιμίου, γνωστό πως θα διαμόρφωναν προϋποθέσεις για αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Προέκυψε (;) η αναδίπλωση της Αγκυρας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, η συνακόλουθη αποκλιμάκωση (θα δείξει μέχρι πότε), για να αρθεί -έστω και προσώρας- μία ισχυρή ανασταλτική παράμετρος.
Κεφάλαια περί τα 45 εκατ. περισσότερα (του μέσου όρου) στο 2ήμερο Δευτέρας- Τρίτης, έστω και σαν στοίχημα προεξόφλησης, όντως αξίζουν τον κόπο. Μέχρι τώρα το bet βγαίνει για τους long, με θεαματικά αποτελέσματα για συγκεκριμένες εισηγμένες. Τα αποτελέσματα 6μήνου, οι προκλήσεις και οι προοπτικές είναι άλλη μία παράμετρος, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να αναλύει από νωρίς τα δεδομένα.
Για τον τραπεζικό κλάδο οι γνώστες εστιάζουν στα Roadshows αλλά περισσότερο στην αναμονή για την παρουσίαση του τελικού σχεδίου της Τραπέζης της Ελλάδος για το Asset Management Company, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Και μόνο η παρουσίασή του και από τη στιγμή που θα πεισθούν τα funds πως όντως το project του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα μπορεί να αποτελέσει ρηξικέλευθη λύση/διέξοδο για το μείζον πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα για τον πολύπαθο κλάδο.
Ενέργειες της ΤτΕ που συμβαδίζουν με ανάλογες της ΕΚΤ, σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, για λύσεις στα λόγω Covid-19 NPLs, με τη συμμετοχή/κάλυψη και του ESM. Αλλωστε κοινό μυστικό είναι στη Φρανκφούρτη πως το ευρωσύστημα δεν αντέχει χωρίς τη λήψη δραστικών δράσεων. Δράσεων από την πλευρά της ΕΚΤ, που όσο το... ταλαιπωρούν Μέρκελ/Βερολίνο τόσο καθίσταται επιτακτική η ενεργοποίησή τους.
Τα αναφέρω αυτά καθώς εκτιμώ πως ο κλάδος, τόσο σε πανευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό (ελληνικό) επίπεδο, θα μπορούσε να αρχίσει να εμφανίζει διαφορετική/βελτιούμενη εικόνα από τα τέλη του μηνός. Θα δούμε.
Προσώρας, ευχάριστη έκπληξη -απόλυτα δικαιολογημένη ωστόσο- είναι η ενεργοποίηση των «ισχυρών χεριών» σε συγκεκριμένους-σηματωρούς της αγοράς.
Από την εντυπωσιακή ΔΕΗ μέχρι τη Mytilineos, την Jumbo, τον ΟΤΕ κ.α. μέχρι την ΚΡΙ-ΚΡΙ, που νωρίτερα ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματά της.