Εβδομάδα με μικρές απώλειες για το Χρηματιστήριο Αθηνών η προηγούμενη, με προσδοκίες από την πλευρά των long, πως θα μπορούσε να εκδηλωθεί μία ουσιαστική προσπάθεια απεγκλωβισμού. Δύσκολη μεν η διαφυγή είτε πέραν των 660 είτε χαμηλότερα των 610 μονάδων, πλην όμως εφικτή εάν συνδράμουν ανάλογες εξελίξεις.
Από το μέτωπο των "ελληνο-τουρκικών", μέχρι αυτών των διεθνών αγορών, της οικονομίας, της πανδημίας και όλων όσων κρατούν εκτός παιδιάς την πλειονότητα των ξένων, των funds.
Με μικρές απώλειες -0,51%- ο Γενικός Δείκτης στις 636,03 μονάδες, μεγαλύτερες -4,69%- ο Δείκτης Τραπεζών στις 317,44 αλλά οριακές -0,30%- ο FTSE25 στις 1.526,83 μονάδες.
Συναλλαγές 36 εκατ., τζίρος μειωμένος κατά 16,2% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα με τον Μάνο Χατζηδάκη (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή) να θυμίζει, πως "... το φαινόμενο της μεσοπρόθεσμης πλάγιας κίνησης δεν είναι νέο, καθώς αντίστοιχο μοτίβο είχε παρατηρηθεί από το φθινόπωρο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2017 και η εκτόνωση του είχε βγάλει είχε βγάλει μία ισχυρή ανοδική κίνηση...". Σε στενό εύρος, μόλις 30 μονάδων, κυμαίνεται ο ΓΔ από τις αρχές Ιουνίου και μετά, με τις συναλλαγές να μειώνονται σταθερά, απόρροια των συνεχόμενων εκροών από την πλευρά των ξένων (και "ξένων") από την αρχή Φεβρουαρίου μέχρι και τα τέλη Αυγούστου (με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία).
Ωστόσο δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε μία ποιοτική μεταστροφή traders και επενδυτών, τάση που αποτυπώνεται σταδιακά και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
"Κάτι αλλάζει..." σημείωνε εύστοχα, ο ΧΑΜαιλέων (την Παρασκευή) αναφερόμενος στην αύξηση συναλλαγών σε μετοχές των Mytilineos, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Lamda Development στην ενίσχυση της τιμής τίτλων όπως ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos στην διακριτή- πλέον- μετατόπιση του επενδυτικού βάρους προς συγκεκριμένα blue chips αλλά και ορισμένων από τις χαμηλότερες κατηγορίες. Αποτέλεσμα και της εικόνας που παρουσιάζουν ισχυροί όμιλοι, εξωστρεφείς επιχειρήσεις, καινοτόμες εταιρείες, όπως αυτή αποτυπώθηκε (και ) στα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου, κυρίως όμως των αντοχών που επιδεικνύουν, συνακόλουθα των προοπτικών για τη συνέχεια.
Ενδεικτικό το ότι η αγορά υποδέχθηκε θετικά και αποτίμησε με σημαντική ενίσχυση της χρηματιστηριακής θέσης τα καλά αποτελέσματα λ.χ των Mytilineos, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή κ.α Επίσης ενθαρρυντικά τα πρώτα μηνύματα τρίτου τριμήνου των, για παράδειγμα, ΟΠΑΠ, Quest, Jumbo κ.α με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.
Και κατ' αρχήν, από αυτή την εβδομάδα που θα χαρακτηρισθεί από τις εξελίξεις στα "ελληνο-τουρκικά", τον αντίκτυπο των εξαγγελιών στην...ΔΕΘ, το 15ο επενδυτικό συνέδριο του Λονδίνου (της ΕΧΑΕ, θα διεξαχθεί ψηφιακά) με την κορύφωση της προσοχής στην συνεδρίαση της Παρασκευής. Ημέρα λήξης της "τριπλής σειράς" στα Παράγωγα αλλά και της αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE/Rusell.
Θα αρκούσαν αυτά στο να συμβάλουν στην διαμόρφωση τάσης; Πιθανόν, θα το δούμε από την αυριανή συνεδρίαση (της Δευτέρας). Εάν ενεργοποιηθούν, σταδιακά, περισσότεροι βραχυπρόθεσμοι και επενδυτές, θα μπορούσε να επιχειρηθεί η προσέγγιση των 645-650 μονάδων.
Η διαμορφωμένη long τάση, κατ' αρχήν μετοχών του FTSE25 θα μπορούσε να είναι ένας οδηγός για τους traders. Για αυτό και μετοχές των ΔΕΗ, Lamda Development, Jumbo, Mytilineos, ΟΠΑΠ διατηρούν προβάδισμα, ενώ για άλλες, όπως των ΟΤΕ, Sarantis, Aegean, Viohalco είναι προς διαμόρφωση.
Μεγάλο ερωτηματικό, παραμένει ο τραπεζικός κλάδος (μετά μάλιστα την ενίσχυση της βαρύτητας στάθμισης των μετοχών του) με τις 305 και τις 325 μονάδες να είναι τα δύο σημεία αναφοράς για πωλητές-αγοραστές, πάντα σε βραχυπρόθεσμη/εβδομαδιαία προσέγγιση.
Συνέχεια στην ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων, πιθανότατα θα διαμορφώσει ανάλογη τάση για τις συγκεκριμένες μετοχές και ειδικότερα ΚΡΙ-ΚΡΙ, Epsilon Net (Τρίτη 15/9), Autohellas (Τετάρτη), Γενική Εμπορίου (Πέμπτη) σε μία κατηγορία εισηγμένων όπου συντηρείται- εδώ και καιρό- ενδιαφέρουσα μόχλευση, με ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Τεχνικά, όπως "μετρά" ο Λουκάς Παπαϊωάννου (Fast Finance) "...η τάση συνεχίζει να είναι προβληματική, όσο παραμένει χαμηλότερα των 660 μονάδων ο ΓΔ και 1572 ο FTSE. Οι ΚΜΟ 25 & 50 ημερών αν και έχουν οριζοντιοποιηθεί και βρίσκονται κοντά, ακόμα είναι πάνω από τις τρέχουσες τιμές, αποτελώντας τις πρώτες αντιστάσεις. To ίδιο ισχύει και για τον τραπεζικό κλάδο, με το ΚΜΟ 30 ημερών expo να βρίσκεται στις 328 μον. Όσο ο ΔΤΡ παραμένει κάτω από τις 360 μονάδες, η αγορά δύσκολα θα δει υψηλότερα επίπεδα (λόγω βαρύτητας τους), παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μικρού αριθμού εξωστρεφών μετοχών, αλλά κυρίως του ΜΥΤΙΛ που συγκέντρωσε σχεδόν το 20% των συναλλαγών.
Οι τράπεζες συνεχίζουν να ασθμαίνουν στο ταμπλό, προσπαθώντας να βελτιώσουν την εικόνα τους, με τα διάφορα προγράμματα τιτλοποιήσεων «κόκκινων δανείων». Όμως η εξελισσόμενη ύφεση αλλά και η καταβαράθρωση του Τουριστικού κλάδου προμηνύουν νέα προβλήματα για τον κλάδο.