Από ρεκόρ σε ρεκόρ η Wall Street, ωστόσο πιέσεις στις αγορές της Ασίας αλλά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών λιγοστές οι προσδοκίες για αλλαγή του κλίματος.
Με την προσοχή στη Fed, διόρθωσαν νωρίτερα Τόκιο, Σανγκάη, σε αρνητικό έδαφος είχαν κλείσει, χθες, τα κύρια ευρωπαϊκά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ακόμη μία συνεδρίαση με απούσα την επενδυτική κοινότητα. Στις 629,34 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.508,75 ο FTSE25, στις 325,18 ο Δείκτης Τραπεζών -και οι τρεις με απώλειες και σταθερά σε short τάση, σε διάστημα εβδομάδας.
Μεγαλύτερες οι απώλειες για τον τραπεζικό (εβδομαδιαία μέτρηση), με την αγορά να αδυνατεί να συγχρονισθεί με την τελευταία ανοδική κίνηση των διεθνών, ξεμένοντας από επενδυτές, ρευστότητα, ενδιαφέρον και προοπτική.
Αναμφίβολα η ένταση στο ελληνο-τουρκικό μέτωπο συνιστά παράμετρο αποτρεπτική για επενδυτικές ενέργειες από την πλευρά των ξένων, πλην όμως η ταλαιπωρία της αγοράς κοντεύει να κλείσει 14 εβδομάδες. Ενας «εγκλωβισμός» που δεν οφείλεται μόνο στις τρέχουσες εξελίξεις αλλά στην αδυναμία της οικονομίας, κυρίως όμως των υπευθύνων, οι οποίοι δεν δύνανται να διαμορφώσουν ένα φιλοεπενδυτικό προφίλ, ικανό να προσελκύσει νέα κεφάλαια. Υπό αυτές τις συνθήκες, η αγορά δεν μπορεί να διαδραματίσει έναν από τους κύριους ρόλους της, αυτόν της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, της άντλησης και μόχλευσης κεφαλαίων. Και μάλιστα σε μία συγκυρία που και το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να σταθεί αρωγός μίας τέτοιας προσπάθειας.
Με αυτά τα απογοητευτικά πορευόμεθα, με τα όποια ενεργά funds να μειώνουν μέρος των θέσεών τους, να αναδιατάσσουν τις συμμετοχές τους και τους traders και επενδυτές να επικεντρώνονται στις λιγοστές, άξιες λόγου, περιπτώσεις με προοπτική απόδοσης. Στον τραπεζικό κλάδο, κατ' αρχάς η Εθνική, δευτερευόντως η Eurobank έχουν δείξει μία μικρή διαφοροποίηση σε σχέση με Alpha Bank, Πειραιώς.
Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, στον ΟΤΕ η φιλοδοξία του βασικού μετόχου είναι να οδηγήσει τον Οργανισμό στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης, με βάση την αποτίμηση. Ο ΟΠΑΠ παραμένει μία από τις λίγες σταθερές των ξένων, στη ΔΕΗ σημειώνεται εναλλαγή θέσεων από τα funds με είσοδο νέων που «βλέπουν» αρκετά υψηλότερα, στην Τέρνα Ενεργειακή επιβεβαιώνεται η εκτίμηση πως κεφάλαια προς επένδυση υπάρχουν, αρκεί να συντρέχει ουσιαστικός λόγος και προοπτική, σε Mytilineos, Sarantis, Fourlis η συμμετοχή των ξένων παρουσιάζεται ελαφρώς ενισχυμένη τον Αύγουστο, σε ΤΙΤΑΝ και ΜΟΗ κυρίαρχο είναι το στοίχημα για το κατά πόσον τα τρέχοντα επίπεδα τιμών μπορούν να αποτελέσουν βάση για τη συνέχεια.
Στη μεσαία-μικρή κεφαλαιοποίηση, πράγματι, κάτι κινείται εδώ και εβδομάδες, με αφορμή είτε τα οικονομικά αποτελέσματα εταιρειών είτε με «καύσιμο» σενάρια και δράση επενδυτικών σχημάτων. Αυξημένες συναλλαγές, τις τελευταίες συνεδριάσεις, στη μετοχή της Πετρόπουλος, σταθερά με αγοραστές ο Παπουτσάνης, φθηνή για τα δεδομένα του κλάδου η Byte, σενάρια για εξελίξεις δημιουργούν τάση σε MIG και Intralot, κινητικότητα στις κατασκευαστικές, συναλλαγές στήριξης στην Autohellas, σταθερή παρουσία ισχυρών παικτών σε ElvalHalcor, Πλαστικά Θράκης, ΚΡΙ-ΚΡΙ, συντήρηση της μόχλευσης στον ευρύτερο κλάδο της πληροφορικής.
Αυτά όμως είναι ολίγα, δεν αρκούν για να συνθέσουν μία αγορά που θα μπορούσε να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο, υποστηρικτικό προς την επιχειρηματικότητα, την επενδυτική ιδέα.