Τελευταία συνεδρίαση Ιουλίου και με το χθεσινό «κλείσιμο» στις 618,86 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι επενδυτές «μετρούν» ένα μείον 3,14% σε διάστημα μηνός. Με τον τραπεζικό κλάδο να διορθώνει 15,89% στο ίδιο διάστημα (μόλις χθες με 5,35% στις 306,26 μονάδες), δύσκολα, πολύ δύσκολα θα προσέβλεπε κάποιος σε θετικό «γύρισμα» για αυτό τον μήνα.
Με σύμμαχο τη χθεσινή ισχυρή διόρθωση σε Ευρώπη και ΗΠΑ, οι short ξεκινούν με πλεονέκτημα, με τις αγορές της Ασίας να έχουν αποτιμήσει ήδη αρνητικά τα αποτελέσματα για το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας και με τον Nikkei να κάνει «βουτιά».
Νωρίτερα η συνεδρίαση ξεκίνησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με εμφανή την προσπάθεια των long να αμυνθούν. Στις 12.418 (0,29%) ο DAX, από τις 3.259 (0,30%) τα futures του S&P500. Για να δούμε...
Ενδιαφέρουσα η σημερινή συνεδρίαση, καθώς πραγματοποιείται υπό το βάρος αρνητικών εξελίξεων (και) στο οικονομικό μέτωπο και την ώρα που στην Ευρώπη εντείνονται οι ανησυχίες για τις αντοχές του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μια πρόχειρη ανάγνωση των οικονομικών στοιχείων για την οικονομία της Γερμανίας, της επιφυλακής της ΕΚΤ, καθιστούν ιδιαίτερα προσεκτικούς traders και επενδυτές. Από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μαδρίτη, Μιλάνο.
Και στην Αθήνα, όπως σημειώνει ο Φίλιππος Πανταζής, η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει ώθηση εστιάζοντας (κυρίως) στο Ταμείο Ανάπτυξης. Εύλογη η σημασία που αποδίδεται στην αξιοποίηση των πόρων (όταν θ' αρχίσουν να έρχονται και ανάλογα με ποιους όρους), αλλά, προσωπικά, εκτιμώ πως θα έχουν μεσολαβήσει ρηξικέλευθες δράσεις της ΕΚΤ, είτε στις 10 Σεπτεμβρίου είτε στις 29 Οκτωβρίου (το αργότερο), καθώς τα μεγέθη για την Ευρώπη και τις αντοχές της δεν βγαίνουν.
Ας είναι... Για νέα δοκιμασία για τράπεζες και δείκτες μάς προϊδεάζει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, το σήμα που δίνουν τα αποτελέσματα 6μήνου 15 εισηγμένων αναλύει ο Στέφανος Κοτζαμάνης.
Σε αυτό το περιβάλλον, βραχυπρόθεσμα προέχει η διασφάλιση των αμυνών μας σε υφιστάμενες θέσεις αλλά και οι ενδεχόμενες ευκαιρίες τοποθετήσεων από χαμηλότερα επίπεδα τιμών.
Η χθεσινή συνεδρίαση κατέδειξε, για ακόμη μία -πολλοστή- φορά, την αδυναμία των τραπεζικών σε συνδυασμό με την απουσία ουσιαστικού αγοραστικού ενδιαφέροντος από εγχώρια χαρτοφυλάκια, ακόμη και σε αυτές τις χαμηλές αποτιμήσεις.
Εδειξε επίσης πως προσφορά βγαίνει -συχνά ανάλογα και με τη διόρθωση των διεθνών αγορών- και στα blue chips, με σημαντικές απώλειες χθες σε Viohalco, Motor Oil, Mytilineos, ΟΠΑΠ. Ειδικότερα για τον τελευταίο τα 7,825 (-3,63%) είναι χαμηλότερα και των 7,91, τιμής που διαμορφώθηκε για όσους μετόχους είχαν να επιλέξουν μεταξύ τίτλων του Οργανισμού ή μερίσματος.
Μόλις 3 οι μετοχές του δείκτη με θετικό πρόσημο: ΟΛΠ, Sarantis, TITC, με αναφορά μας νωρίτερα, στον Εκη, για τον τελευταίο.
Από 21 μετοχές, που διασώθηκαν από τη χθεσινή διόρθωση, αντίδραση με μηνύματα από Intralot, αλλά και Επίλεκτο, Βιοκαρπέτ, Alumil, Avax, Centric, Πετρόπουλο, Πλαστικά Κρήτης, Κορδέλου.