Επιβεβαιώνοντας τα futures, με αρνητικά πρόσημα αλλά ελεγχόμενες απώλειες, κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών συνοδεύει και η στάση αναμονής, με τους ενεργούς επενδυτές να περιμένουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τα επιτόκια, η οποία πρόκειται να ανακοινωθεί αργότερα σήμερα.
Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, «πλέον το κλειδί στον DAX είναι η ζώνη των 12.450. Η κίνηση με υψηλότερα χαμηλά και υψηλότερα υψηλά συνεχίζεται, δοκιμάζοντας την περιοχή των 13.000, που είναι αντίσταση. Στις 11.270 μονάδες, το 60λεπτο “stop long”.
Εν τω μεταξύ, έρευνα που πραγματοποίησε το think tank Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών ZEW τροφοδοτεί με νέα επιχειρήματα τους αντιπάλους του σχεδίου ανασυγκρότησης της ΕΕ. Σύμφωνα με τη “Handelsblatt”, “οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το σχεδιαζόμενο Ταμείο Ανάκαμψης όχι μόνο δεν συντρέχει τις χώρες που επλήγησαν ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό, αλλά δεν προσφέρει και κίνητρα για την υλοποίηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Το 70% των χρημάτων θα δοθεί βάσει στοιχείων των χωρών προ... κορωνοϊού».
Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συναλλαγών, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική τόσο από τη συναλλακτική δραστηριότητα όσο και από το ενδιαφέρον σε επιμέρους μετοχές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάστηκαν 14 λεπτά για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο τζίρου, το ημίωρο έκλεισε με τζίρο 2,2 εκατ. και η πρώτη ώρα με 3,7 εκατ.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, με όγκο 327 τεμ. κινείται ο ΟΛΠ (-1,14%), 1.333 τεμ. η Fourlis (+0,37%), 1.708 τεμ. η ΕΕΕ (-2,23%) και 1.357 τεμ. η ΕΥΔΑΠ (0%), ενώ με συναλλαγές που δεν ξεπερνούν τις 5.000 τεμ. παραμένουν οι ΑΔΜΗΕ (-0,21%), Αεροπορία Αιγαίου (-0,25%), Viohalco (0%), Jumbo (-1,56%) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-0,48%) και όταν αυτά συμβαίνουν σε τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, εύκολο είναι να φανταστεί κανείς τη συναλλακτική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.
Ήπια καθοδικά το σύνολο των μετοχών των συστημικών τραπεζών, εξού και το -1,06% του τραπεζικού δείκτη, ενώ μέχρι στιγμής ο ΓΔ δεν έχει έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, έχοντας καταγράψει κατ' αρχάς χαμηλό στις 632,87 μονάδες (-0,74%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, σχετική κινητικότητα στην Autohellas (+6,44%), λόγω ικανοποιητικής μερισματικής απόδοσης και αποκοπής μερίσματος στις 20/7.