Εκανε το 6x6 στην πτώση το Χρηματιστήριο

Στις 632 μονάδες οπισθοδρόμησε ο Γενικός Δείκτης. Παράλληλη διορθωτική κίνηση για τραπεζικές μετοχές (πλην Εθνικής) και blue chips. Σε ΕΛ.ΠΕ., Motor Oil, Lamda και Viohalco οι μεγαλύτερες πιέσεις. Ανοδος για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΟΛΠ.

Δημοσιεύθηκε: 10 Ιουλίου 2020 - 17:36

Τελ. Ενημ.: 10 Ιουλίου 2020 - 18:58

Load more

Καθαρά πτωτική η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς του δείκτες να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, επιβεβαιώνοντας όλους όσους υποστηρίζουν ότι το Χ.Α. παραμένει σε υψηλή εξάρτηση με τις Ευρωπαϊκές Αγορές, αλλά μόνο όταν αυτές κινούνται προς χαμηλότερα επίπεδα (σήμερα και μετά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια γύρισαν σε μικρά κέρδη και δείχνουν να τα διατηρούν, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές).

Απόλυτη η απογοήτευση στις τάξεις των Επαγγελματιών του χώρου, που βλέπουν την απονεύρωση να κυριαρχεί τόσο στην συναλλακτική δραστηριότητα, όσο και στο ενδιαφέρον για επιμέρους τίτλους, με το Χ.Α. να έχει μπει σε φάση πτωτικής αναμονής και οι λίγες πωλήσεις να διαβρώνουν τις αποτιμήσεις, επί καθημερινής βάσεως, κυρίως στο “μαλακό υπογάστριο” της Αγοράς, που δεν άλλο από τον Δεικτοβαρή Τραπεζικό κλάδο.

Ανεξάρτητα από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, πληθαίνουν καθημερινά τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού, τείνοντας να επιβεβαιώσουν τους φόβους για πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας μέχρι το Φθινόπωρο. Την ίδια ώρα, οι παλινωδίες της Κυβέρνησης στα θέματα πληρότητας σε αεροσκάφη και πλοία, στο άνοιγμα των συνόρων και στη χρήση μάσκας, αφήνουν “πεδίο δόξης λαμπρό”, στην υπερβολική, σύμφωνα με τους Ειδικούς, χαλάρωση του Πληθυσμού.

Η εξάρτηση της Ελληνικής Οικονομίας από τον Τουρισμό, που όλα δείχνουν ότι το πλήγμα που θα υποστεί θα είναι ιστορικών διαστάσεων, με ότι αυτό να συνεπάγεται και για τους όμορους κλάδους, αναγκάζει την Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά να προεξοφλήσει ακόμα χειρότερες, των αρχικών, εκτιμήσεις, με τον Τραπεζικό κλάδο να είναι, ως συνήθως, η πρώτη επιλογή των εν δυνάμει πωλητών.

Τα παραπάνω, ήλθαν να επιβεβαιώσουν και τα σημερινά στοιχεία της ΥΠΑ, σύμφωνα με τα οποία δραματική ήταν η εικόνα της αεροπορικής κίνησης τον Ιούνιο. Στα Αεροδρόμια της Χώρας διακινήθηκαν μόλις 588.186 Επιβάτες, μείωση 93% σε σχέση με το 2019, όπου είχαν διακινηθεί 8.427.908 Επιβάτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αφίξεις Επιβατών εξωτερικού ήταν 87.297, καταγράφοντας μείωση 97,5% σε σχέση με το 2019, όπου είχαν αφιχθεί 3.477.906 Επιβάτες.

Από την άλλη, όλα τα μηνύματα από το μέτωπο της Παγκόσμιας Οικονομίας, δείχνουν ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα πριν αρχίσουν να καλυτερεύουν, καθώς μεγάλες Εταιρείες από κάθε κλάδο και σε ολόκληρο τον Πλανήτη, προειδοποιούν για λουκέτα και μειώσεις Προσωπικού.

Οι ανησυχίες των Χρηματιστηριακών Αγορών, μετά από πολλές συνεδριάσεις, έδειξαν να μεταφέρονται σήμερα και στην Αγορά Παραγώγων, όπου κυριάρχησαν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, με αποτέλεσμα την ευδιάκριτη αύξηση των αποδόσεων (στο 1,208% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Με όλα τα παραπάνω, εύκολα γίνεται κατανοητό ότι ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ισοφαρίζοντας το αρνητικό ρεκόρ πενταμήνου που είχε σημειωθεί στις διάστημα από 27/1 έως και 3/2, με αθροιστικές απώλειες 4,39%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης με πέντε πτωτικές και μία οριακά ανοδική συνεδρίαση, αθροίζει απώλειες 10,02%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει απώλειες 30,95% και ο ΔΤΡ απώλειες 61,19%.

Από τις 2/7, όταν και έχει ξεκινήσει η τελευταία πλαγιολισθητική κίνηση, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει μειωθεί κατά 1,6 δισ. ευρώ, με την προσοχή των ενεργών Παικτών να είναι επικεντρωμένη, σήμερα, στο να αποφευχθεί κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, χαμηλότερα των 630 μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας και όταν ο Δείκτης πραγματοποίησε “δοκιμαστική βουτιά” οριακά χαμηλότερα των 630 μονάδων, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται έστω αμετάβλητος, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν περίπου τριπλάσιες των ανοδικών, όμως η άμεση παρέμβαση των αγοραστών, έσωσε τα προσχήματα σε επίπεδο Δείκτη.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, “οι διαφορές μεταξύ των Χωρών - Μελών της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μεγάλες και το χάσμα βαθύ, με αποτέλεσμα οι Επικεφαλής της ΕΕ και η Προεδρία της Γερμανίας να προσδοκούν μια συμφωνία επί της αρχής, μια πολιτική συμφωνία, πριν το Καλοκαίρι και με την πρόθεση οι όροι να αποσαφηνιστούν από το Φθινόπωρο και μετά’. Αυτό μετέφεραν στο ‘Euro2day.gr’ πηγές της ΕΕ και της Κομισιόν που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τις πηγές, ‘αυτό που φαίνεται να μην είναι πλέον διαπραγματεύσιμο είναι οι επιπλέον όροι που θα προστεθούν στις επιχορηγήσεις και θα είναι επιπλέον του ελέγχου μέσω του Ευρωπαϊκού εξαμήνου της Κομισιόν”.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Alpha Bank (-1,81%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Εθνική (+0,86%), Eurobank (-1%) και Πειραιώς (-1,95%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 347,06 (+0,07%) και 338,94 μονάδων (-2,27%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 343,62 (-0,92%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 343,52 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,95%.

Ο εν λόγω δείκτης επιβεβαίωσε, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, την καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 352 μονάδων και ταυτόχρονα το ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποία ακυρώνεται μόνο με κλείσιμο υψηλότερα των 390 μονάδων. Σε περίπτωση που καταστρατηγηθεί και η επόμενη στήριξη στις 336 μονάδες, είναι θέμα χρόνου να μπει σε δοκιμασία το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 300 μονάδων, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τους τυχόν εναπομείναντες “long”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, με θετική ημερήσια μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΔΜΗΕ (+0,43%), ΕΥΔΑΠ (+1,30%), ΕΧΑΕ (+0,31%), ΟΛΠ (+1,53%), ΟΠΑΠ (+0,58%), ΟΤΕ (+1,27%), TITC (+2,65%) και αμετάβλητος ο τίτλος του Ελλάκτωρα.

Στα επιμέρους, τρία συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα από την στήριξη στα 4,05, αλλά και κάτω από το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ, συμπλήρωσε η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (-1,88%), ενώ σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, τερματίζοντας την συνεδρίαση και στο χαμηλό ημέρας. Το τελευταίο “οχυρό” των αγοραστών εντοπίζεται στα 3,77 ευρώ. Στα 4,38 ευρώ το ημερήσιο “stop short”.

Η τελευταία πλαγιοκαθοδική κίνηση για την μετοχή των Ελ. Πετρελαίων (-2,74%) ξεκίνησε από τα 6,06 ευρώ (κλείσιμο 6/7), ενώ όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 6,21 ευρώ, τον απόλυτο έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης τον έχουν οι εν δυνάμει πωλητές. Σήμερα ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας, ενώ το κλείσιμο χαμηλότερα των 5,75 ευρώ, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για υποχώρηση προς τα 5,40 ευρώ. Στα 6,46 ευρώ, το ημερήσιο “stop short”.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, με πλαγιοκαθοδικές διαθέσεις η Quest (-1,06%), συνεχίζονται οι εναλλαγές προσήμων στον Κέκροπα (+8,87%), επέστρεψαν οι αγοραστές στην ΑΑΑΠ (+19,38%), έξι οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την MIG (-2,10%), τέσσερις οι πτωτικές για Αλουμύλ (-5,97%) και Άβακα (-0,48%), ενώ συνεχίστηκαν οι ασφυκτικές πιέσεις στην Intralot (-19,72%).

Ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή σε Μινέρβα (-27,22%), Ιντεάλ (-3,42%), Παϊρη (-16,08%), Fieratex (-15,04%), Frigoglass (-2,75%), Κορδέλλου (-6,89%) και Κυριακούλη (-6,67%), αύξησαν συναλλαγές Χαϊδεμένος (-8,93%) και Πλ. Κρήτης (+2,91%), ενώ “ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις οι ΚΛΜ (+12,24%), Παπουτσάνης (+0,53%) και Performance Technologies (+1,01%, αν και τεχνικά δείχνει ότι θα κινηθεί προς νέα ιστορικά υψηλά, συνεχίζει να διαπραγματεύεται με μονοψήφιο p/e).

Συνεχώς επιβαρυνόμενη, η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη, αν χαθεί η στήριξη στις 630 μονάδες, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς το ψυχολογικό όριο των 605 - 600 μονάδων, ενώ για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πάρα πολλά θα κριθούν στις 1524 μονάδες, πριν την δοκιμασία των 1504 μονάδων.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Σε μια σταθεροποιητική βδομάδα για τα Χρηματιστήρια διεθνώς, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπως πολλές φορές κάνει σε τέτοιες περιπτώσεις, ξεχώρισε με πτώση 3,88%”, επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Οι Επενδυτές βλέποντας ότι η ανοδική αναλαμπή που μας οδήγησε στη ζώνη των 680 με 690 μονάδων του Γενικού Δείκτη δεν συνεχίστηκε, αποφάσισαν να αναδιπλωθούν και να περιμένουν πιο απτά αποτελέσματα για να τοποθετηθούν ξανά. Ο τζίρος έπεσε σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα και συνεχίστηκε η διολίσθηση.

Την ίδια στιγμή οι ομολογιακές εκδόσεις διαπρέπουν και συνεχίζουν να τραβάνε χρήμα από την Αγορά. Οι ίδιοι Επενδυτές που “απεχθάνονται” τις μετοχές των Εταιρειών, στηρίζουν τις ομολογιακές τους εκδόσεις.

Εκτός των ομολόγων έχουμε και τα μερίσματα που βοηθούν την πτώση αυτή την περίοδο, αλλά σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των Εταιρειών που διανέμουν μερίσματα στους Μετόχους.

Τα μάτια όλων είναι, για μια ακόμη φορά, στραμμένα στις Τράπεζες που αυτή την περίοδο πέφτουν. Παρά τη διαχείριση τεραστίων κονδυλίων από το πακέτο στήριξης, οι φόβοι για αύξηση των “κόκκινων” δανείων και για προβληματική διαχείριση υπερτερούν.

Μπροστά μας έχουμε τους κινδύνους που θέτει στη Δημόσια Υγεία το άνοιγμα των συνόρων και η έστω και μερική επιστροφή στην κανονικότητα.

Στη μέση της περιόδου άνθησης της βαριάς Βιομηχανίας, του Τουρισμού, το να μείνεις με κλειστά σύνορα σε καταστρέφει οικονομικά. Το να ανοίξεις τα σύνορα, θέτει κινδύνους στη Δημόσια Υγεία και σε όσους Επιχειρηματίες θα κληθούν να καλύψουν το κόστος των αυξημένων κρουσμάτων στις Περιοχές τους.

Σε όλο αυτό τον κυκεώνα έχουμε και την Ευρώπη που καθυστερεί να περιγράψει, με ποια μορφή θα έρθει η βοήθεια που υπόσχεται.

Στο Γενικό Δείκτη σημαντικά σημεία προς τα πάνω είναι οι 650 μονάδες, οι 666 μονάδες και η ζώνη 680 με 690. Προς τα κάτω οι 620, οι 612, οι 600 και οι 580 μονάδες. “Με τους μικρούς τζίρους που γίνονται, δεν είναι απίθανο να δούμε βραχυπρόθεσμες επιθετικές κινήσεις προς τα πάνω, ή προς τα κάτω, που να εκπλήξουν τους Επενδυτές”, εκτιμά ο πρόεδρος της Prelium Investment Services.

“Πτωτική η πορεία του ΓΔ την εβδομάδα που πέρασε, χωρίς σημαντικά εσωτερικά νέα”, αναφέρει ο Πέτρος Τσούρτης.

Τεχνικά η εικόνα έχει επιδεινωθεί, αφού ο ΓΔ κινείται πλέον κάτω από τον ΚΜΟ 20 ημερών και επιπλέον, η νέα ομολογιακή έκδοση της Lamda Development (έως €320 εκατ.) αναμένεται να αντλήσει ρευστότητα από τους Επενδυτές. Δεν υπάρχουν σημαντικοί εσωτερικοί καταλύτες την επόμενη εβδομάδα, που θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν την πορεία του ΓΔ από τις Διεθνείς Αγορές.

Την τελευταία εβδομάδα η αγορά στην Αμερική κινήθηκε ελαφρώς ανοδικά με τον δείκτη S&P 500 να μην μπορεί να περάσει τα επίπεδα του 3190 και τον δείκτη Nasdaq να καταγράφει νέα υψηλά.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε τα αποτελέσματα Β’ τριμήνου των Αμερικανικών Τραπεζών, την Τρίτη (JP Morgan, Citigroup, Wells Fargo), Τετάρτη (Goldman Sachs) και Πέμπτη (Bank of America) καθώς και της Microsoft την Πέμπτη. Όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία Ιουνίου, ο πληθωρισμός θα ανακοινωθεί την Τρίτη και οι λιανικές πωλήσεις την Πέμπτη αντίστοιχα. “Χωρίς κάποια θετική έκπληξη στα αποτελέσματα των Τραπεζών, ο S&P 500 δεν θα μπορέσει να διασπάσει τα προηγούμενα τοπικά υψηλά και θα επανέλθει στη περιοχή του 3030 - 2980”, εκτιμά ο επικεφαλής τμήματος ανάλυσης της Merit Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Προσπάθεια θετικού βηματισμού στην Ευρώπη, μικτά τα πρόσημα στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Ευρώ, αξιοσημείωτα τα κέρδη για το Πετρέλαιο.

Σε αναβάθμιση της πρόβλεψής της για τη φετινή ζήτηση Πετρελαίου προχώρησε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), ωστόσο προειδοποίησε πως η εξάπλωση της Covid-19 αποτελεί κίνδυνο για την πρόβλεψη. Η Υπηρεσία αναμένει τώρα πως η ζήτηση φέτος θα είναι 92,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όγκος υψηλότερος κατά 400.000 βαρέλια σε σχέση με την πρόβλεψη του περασμένου μήνα, με την ΙΕΑ να επικαλείται την μικρότερη του αναμενόμενου μείωση του β’ τριμήνου.

Ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Χρυσό και Ασήμι, προς τα $9150 υποχωρεί το Bitcoin.

Η συνολική Γαλλική βιομηχανική παραγωγή, που αποτελείται από τη Μεταποίηση, την Ενέργεια και τις Κατασκευές, αυξήθηκε 19,6% τον Μάιο, από τον Απρίλιο. Οικονομολόγοι προέβλεπαν άνοδο 12,5%, σύμφωνα με έρευνα του Dow Jones Newswires.

Η Ιταλική βιομηχανική παραγωγή, επίσης, αυξήθηκε τον Μάιο κατά 42% από τον προηγούμενο μήνα, σε σύγκριση με τις προβλέψεις για αύξηση 24%.

“Η πανδημία συνεχίζει να αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα”, τόνισε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι στους Financial Times, παρομοιάζοντας την κατάσταση με μια “τέλεια καταιγίδα”.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι αυτό που τον ανησυχεί είναι ότι η εξάπλωση του ιού δείχνει να είναι εκθετική. “Το πρόβλημα είναι πως πολλές Πολιτείες άρχισαν να χαλαρώνουν τα μέτρα, πριν υποχωρήσουν τα κρούσματα σε ένα επίπεδο που θα ήταν εύκολη η ιχνηλάτισή τους”.

“Η κρίση του κορωνοϊού θα στοιχίσει στις Τράπεζες Παγκοσμίως συνολικά $2,1 τρισ. έως το τέλος του επόμενου έτους, λόγω των ζημιών που θα έχουν από δάνεια”, εκτίμησε ο Οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global.

Φέτος, οι ζημιές των Τραπεζών αναμένεται να ανέλθουν σε $1,3 τρισ., ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με το 2019. Περίπου το 60% των ζημιών είναι πιθανόν να σημειωθούν στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού. Οι περισσότερες συγκριτικά, υπερδιπλάσιες κατά μέσο όρο σε σχέση με το 2019, θα σημειωθούν στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη”, προέβλεψε ο S&P.

“Η κρίση του κορωνοϊού θα μετασχηματίσει τις Οικονομίες και οι Υπεύθυνοι για την άσκηση της πολιτικής πρέπει να προετοιμαστούν γι' αυτό”, αναφέρουν κορυφαία Στελέχη του ΔΝΤ σε άρθρο τους με τίτλο: “Δημοσιονομικές πολιτικές για έναν μετασχηματισμένο Κόσμο”.

Η επικεφαλής Οικονομολόγος Γκίτα Γκόπινατ και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Υποθέσεων του Ταμείου Βίτορ Γκασπάρ, σημειώνουν ότι “πολλές από τις θέσεις εργασίας που θα καταστραφούν από την κρίση, πιθανόν δεν θα επανέλθουν και για τον λόγο αυτό θα είναι αναγκαίο να διευκολυνθεί η μεταφορά πόρων από τομείς που είναι πιθανόν να συρρικνωθούν μόνιμα, όπως των Αερομεταφορών, σε τομείς που θα αναπτυχθούν, όπως των Ψηφιακών Υπηρεσιών. Θα πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ των Εταιρειών που δεν έχουν ρευστότητα αλλά είναι αξιόχρεες και αυτών που δεν είναι αξιόχρεες. Οι Κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν περαιτέρω μέτρα, όπως να χρησιμοποιήσουν μετατρέψιμα ομόλογα και να χορηγήσουν μετοχικό κεφάλαιο (ή ακόμη και να Εθνικοποιήσουν προσωρινά) Στρατηγικές και Συστημικές Εταιρείες”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, σε σημαντική μείωση της τιμής - στόχου για την μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου στα 6,6 ευρώ, από 11,2 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Euroxx, διατηρώντας ωστόσο αμετάβλητη τη σύσταση “overweight”, θεωρώντας πως η Αεροπορική θα καταφέρει να επιβιώσει της πρωτοφανούς κρίσης.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 629,75 μονάδες (-1,11%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε αντιδράσει στις 632,62 (-0,66%) και τερμάτισε τη συνεδρίαση στις 632,97 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,61%.

Ο τζίρος στα 43,5 εκατ., από τα οποία τα 3,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 51% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το “πράσινο” οι ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ και στο χαμηλό οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελ. Πετρέλαια και Viohalco.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 31 ανοδικές μετοχές, έναντι 72 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

---ΧΠΑ

“Non stop” οι πτωτικές συνεδριάσεις και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν αισθητά τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.985 συμβόλαια).

Στα 5.580 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.578 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 894, 845 για τον Ιούλιο και 49 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.529) κινήθηκε μεταξύ 1.520 και 1.538,5 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.723), Alpha Bank (6.515), Πειραιώς (2.456), ΔΕΗ (356), Ελλάκτωρα (139), Εθνική (5.128), MIG (1.628), ΓΕΚ (109), Jumbo (143), ΟΠΑΠ (156), ΟΤΕ (122).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 52.276, MIG 40.136, Alpha Bank 88.686, Εθνική 31.077, ΔΕΗ 10.469, Πειραιώς 14.409, Ελλάκτωρα 10.551.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                 Name of Issuer                  NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Oceanwood Capital Management LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,60%

2020-05-21

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.486.068 τεμ., (από 43.486.068 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.566.341 τεμ. (20.566.701), ΔΕΗ 5.848.256 τεμ. (5.848.256), Eurobank 49.695.203 τεμ. (49.692.200), ΟΠΑΠ 1.319.393 τεμ. (1.319.393), Εθνική 10.101.113 (10.101.113), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων