Χρηματιστήριο: Κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, με τζίρο στο ναδίρ

Απώλειες 4,1% για τον τραπεζικό κλάδο και πιέσεις σε δεικτοβαρή blue chips. Απέτρεψαν τα χειρότερα Coca Cola, OTE και Lamda Development που έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Μόλις 40,9 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.

Δημοσιεύθηκε: 26 Ιουνίου 2020 - 17:49

Τελ. Ενημ.: 26 Ιουνίου 2020 - 19:31

Load more

Με θετικά πρόσημα κινήθηκαν στο μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, ακολουθώντας το χθεσινοβραδινό κλείσιμο της Wall Street στα υψηλά της ημέρας, στον απόηχο της ανακοίνωσης των Αμερικανικών Αρχών ότι “θα χαλαρώσουν τους κανονισμούς στο ρυθμιστικό πλαίσιο των Τραπεζών, απελευθερώνοντας δισεκατομμύρια Δολάρια”.

Παρά την προσπάθεια ανοδικής κίνησης, ήταν περισσότερο από ευδιάκριτο ότι παραμένει ο προβληματισμός για την εξέλιξη της πανδημίας, ιδίως στις ΗΠΑ όπου οι περισσότερες Πολιτείες συνεχίζουν να καταγράφουν ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Μάλιστα, ο Κυβερνήτης του Τέξας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη διαδικασία χαλάρωσης της καραντίνας και τη σταδιακή επανεκκίνηση της Οικονομίας, που είναι σε εξέλιξη, απέναντι στην πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 και των νοσηλειών.

Από την άλλη, η Credit Suisse καθοδήγησε τους πλούσιους Πελάτες της να ρευστοποιήσουν, εκμεταλλευόμενοι την γρήγορη ανάκαμψη των Αγορών, προειδοποιώντας ότι “αυτές θα αντιμετωπίσουν ένα ‘δύσκολο τοπίο’, καθώς προχωρούμε στο Καλοκαίρι”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Επενδυτικός Βραχίονας της Ελβετικής Τράπεζας, ήταν ένας από τους λίγους που κάλεσε τους Πελάτες του να αγοράσουν στα χαμηλά στα τέλη Μαρτίου.

Με Τραπεζικές πιέσεις ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση το NYSE, τραβώντας χαμηλότερα και τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς τα ετήσια τεστ αντοχής που διενέργησε η Fed έδειξαν ότι κάποιες Τράπεζες μπορεί να πλησιάσουν τα ελάχιστα επιτρεπτά κεφαλαιακά επίπεδα, σε κάποια δυσμενή σενάρια που συνδέονται με την πανδημία. Επίσης η Fed αποφάσισε να απαγορεύσει τις επαναγορές μετοχών από τις Αμερικανικές Τράπεζες και να θέσει όρια στη διανομή μερίσματος.

Κλείνει όλα τα φυσικά καταστήματά της η Microsoft όπως ανακοίνωσε σήμερα. Σύμφωνα με το MarketWatch, “πρόκειται για κίνηση που αποτελεί μέρος της νέας προσέγγισης του Τεχνολογικού Γίγαντα στο Λιανεμπόριο”.

Αρνητικές εκπλήξεις εμπεριείχε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, για όσους παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου “day by day”.

Πρώτον διότι το Χ.Α., μετά από συνεχείς εναλλαγές προσήμων, επέλεξε να μην ακολουθήσει τον, αρχικά, θετικό βηματισμό των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει και την στήριξη των 652 – 648 μονάδων, ενώ εκείνο που αποψίλωσε τις προσδοκίες των συγκρατημένα αισιόδοξων, ήταν η κατακρήμνιση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 28 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 18/5, 33,8 εκατ.), καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι με τόσο χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, το Χ.Α. δεν μπορεί να διεκδικήσει κάτι εντυπωσιακά καλύτερο, ακόμα και αν υπάρχει το “άλλοθι” ότι “τραβιούνται μάρκες από το τραπέζι”, καθώς είναι σε εξέλιξη, ή δρομολογούνται εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, αλλά και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, Εισηγμένων Εταιρειών.

Απόλυτα ενδεικτικό το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη, που μεταξύ άλλων αναφέρει, “η αρχή γίνεται με το νέο ομόλογο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ύψους έως 500 εκατ. ευρώ, η δημόσια εγγραφή του οποίου ξεκινά την προσεχή Δευτέρα 29 Ιουνίου. Παράλληλα, ξεκίνησε ήδη η νέα ομολογιακή έκδοση της TITC (όχι μέσω του Χ.Α.), αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Ομίλου για το πρώτο φετινό πεντάμηνο. Πιθανότατα μέσα στον Ιούλιο θα έχουμε και τη διάθεση του ομολόγου της Lamda Development (270 έως 320 εκατ. ευρώ), με στόχο τη χρηματοδότηση του project του Ελληνικού. Μέσα στον ίδιο μήνα, δρομολογείται και η Α.Μ.Κ. με δημόσια εγγραφή της Epsilon Net, η οποία θα δρομολογήσει τη μετάταξη της Εταιρείας από την Εναλλακτική, στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Παράλληλα, αυτή την περίοδο, είναι σε εξέλιξη και οι Α.Μ.Κ των Trastor και Pasal Development”.

Από την άλλη, μεταξύ 2,5% και 3% καθορίστηκε το εύρος απόδοσης για το ομόλογο επταετούς διάρκειας και ύψους μέχρι 500 εκατ. ευρώ που εκδίδει ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, για να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό του πρόγραμμα, συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ, αν συμπεριληφθεί και το Τουριστικό Συγκρότημα με Καζίνο στο Ελληνικό.

Επιστροφή των αγοραστών στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση των αποδόσεων (στο 1,259% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., το τελευταίο χτύπημα για τυχόν εναπομείναντες αισιόδοξους traders, ήλθε από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας 8 μετοχές του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου) και μαζί με αυτές και τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Με τη σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, που αποδείχθηκε αρνητική.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες 3,95% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 7,34%

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ υποχωρεί κατά 29,97% και ο ΔΤΡ κατά 59,08%.

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική εικόνα να δικαιώνει τους εν δυνάμει πωλητές.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο Τραπεζικός δείκτης, κινούμενος μεταξύ 384,12 (+1,70%) και 363,58 μονάδων (-3,74%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 364,91 (-3,39%) και τερμάτισε την συνεδρίαση σε νέα χαμηλά και στις 362,22 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 4,10%.

Μετά τις 385 μονάδες, ο εν λόγω δείκτης έχασε και την επόμενη στήριξη στις 372 μονάδες. Επόμενα και τελευταία “οχυρά” των “buyers” οι 360 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 353 και 336 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Να σημειωθεί ότι η BlackRock μείωσε την καθαρή αρνητική της θέση στην Alpha Bank χαμηλότερα του 0,5% και δεν αναγράφεται στην τελευταία κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαβούλευση μεταξύ Κυβέρνησης, Τραπεζών και Εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (servicers), αναφορικά με το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, καθώς έχει επέλθει συμφωνία επί των βασικών θεμάτων και απομένουν ελάχιστα σημεία τριβής”.

Εν τω μεταξύ, η πανδημία του κορωνοϊού και τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, έχουν επιφέρει σειρά αλλαγών τόσο στο μέτωπο των καταθέσεων, όσο και σε αυτό των χορηγήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Μάιο, κατεγράφη αύξηση των χορηγήσεων (πιστωτική επέκταση) κατά 4%, μετά από άνοδο 2% τον Απρίλιο. Την ίδια στιγμή, οι καταθέσεις του Ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν στα 148,1 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις του Δημοσίου εμφανίστηκαν να υποχωρούν κατά σχεδόν 2 δισ. ευρώ.

Τα Στελέχη της Εθνικής Ασφαλιστικής προχώρησαν προχθές Τρίτη σε παρουσίαση της Ασφαλιστικής Εταιρείας στο fund CVC, η οποία μάλιστα παρουσίαση είχε ενσωματώσει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Επιπλέον ζητήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα η εκπόνηση επικαιροποιημένου business plan της Ασφαλιστικής Εταιρείας. Κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, η παραγωγή της Εθνικής Ασφαλιστικής αυξήθηκε κατά 1,2%, τα προ φόρων κέρδη ανέβηκαν από τα 2,3, στα 2,7 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν κατά 80,6 εκατ. ευρώ (στα 982 εκατ. ευρώ).

Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εντυπωσιακά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΕΕΕ (+1,38%), Lamda Development (+0,51%), Jumbo (+0,06%), Fourlis (+3,18%), ΟΤΕ (+1,69%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,64%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Ελλάκτωρα, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “το ποσό των 61 εκατ. ευρώ απέδωσε, ή θα αποδώσει στη Lamda Development η κατά 100% Θυγατρική της, ‘Lamda Olympia Village’, κύρια δραστηριότητα της οποίας αποτελεί η εκμετάλλευση του Εμπορικού Κέντρου ‘The Mall Athens’. Με απόφαση της τακτικής γ.σ. αποφασίσθηκε η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ‘Lamda Olympia Village’, κατά το ποσό των 26 εκατ. ευρώ, με ακύρωση 44.067.836 μετοχών, προκειμένου το αποδεσμευόμενο από τη μείωση ενεργητικό να καταβληθεί λόγω υπερβάλλουσας ρευστότητας στους Μετόχους. Δηλαδή, τη Lamda Develompent, που κατέχει το 100% του μετοχικού της κεφαλαίου. Επίσης, στα θέματα της ίδιας γ.σ. περιλαμβανόταν και πρόταση διανομής μερίσματος 35 εκατ. ευρώ (0,697 ευρώ ανά μετοχή), εκ των οποίων τα 8,42 εκατ. ευρώ αφορούν σε αδιανέμητα κέρδη της χρήσης 2019 και τα υπόλοιπα 26,57 εκατ. ευρώ σε αδιανέμητα κέρδη των χρήσεων 2013 - 2018”.

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα προσπάθησε να δώσει αντίδραση ο τίτλος της ΛΑΜΔΑ (+0,51% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 6,05 ευρώ (+3,42%). Συνεχίζει να έχει σαν πρώτη αντίσταση τα 6,33 ευρώ, που είναι και το ημερήσιο “stop short”.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο τίτλος της ΕΕΕ (+1,38%), ερχόμενος από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Ο τίτλος παραμένει σε ημερήσιο “short” με “stop” στα 24,28 ευρώ. Ανοδική διαφυγή, δημιουργεί προϋποθέσεις κίνησης προς τα 25,50 ευρώ. Θεωρητικά ισχυροποιημένη η πρώτη στήριξη στα 21,07 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, λαμβάνοντας υπόψη σχετικό αίτημα της Επ. Κεφαλαιαγοράς, ανεστάλη από σήμερα η διαπραγμάτευση των μετοχών της ΑΕΓΕΚ, σε συνέχεια της από 25/6/2020 ανακοίνωσης της Εταιρείας, στην οποία αναφέρεται ότι δεν καθίσταται δυνατή η έγκαιρη δημοσιοποίηση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση 2019. Δε διασφαλίζεται η προστασία του Επενδυτικού Κοινού και η ομαλή λειτουργία της Αγοράς μετοχών, έως ότου η Εταιρεία καταρτίσει και δημοσιοποιήσει τις ως άνω οικονομικές καταστάσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3556/2007.

Από εκεί και πέρα, τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η ΕΚΤΕΡ (-8,42%) για την χρήση 2019, έλυσαν απορίες για την χαρακτηριστική καθυστέρηση των ανακοινώσεων, επέστρεψε στην “κανονικότητα” η Fieratex (-16,97%, με αυξημένο όγκο συναλλαγών) μετά το χθεσινό +15,65%), ενώ ασφυκτικές πιέσεις ασκήθηκαν και στην ΑΒΕ (-12,66%) μετά την ανακοίνωση της Εισηγμένης για “δύσκολη επόμενη μέρα, μετά την πανδημία”.

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Ιντρακόμ (-1,18%) και Autohellas (-2,63%), ευδιάκριτη αύξηση των συναλλαγών για τον Λύκο (-0,96%), επιμένει πλαγιοανοδικά η Intralot (+5,43%), ενώ στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις αναμένεται να φανούν οι διαθέσεις των χαρτοφυλακίων που έκλεισαν στα 0,472 ευρώ την μετοχή της Newsphone (+0,43%).

Ο Γενικός Δείκτης έχασε και την στήριξη στις 652 – 648 μονάδες, βάζοντας υπό αμφισβήτηση το βραχυπρόθεσμο ανοδικό momentum, ενώ καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 637 μονάδων, βάζει σε κίνδυνο την επόμενη στήριξη στις 605 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχσε εν σειρά τις στηρίξεις στις 1607, 1575 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 1571, 1569 (gap) και απομένει η ζώνη 1547 – 1540 μονάδων. Κλείσιμο χαμηλότερα των 1540 μονάδων, θα “ανοίξει την καταπακτή” προς τις 1470 – 1465 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Το αφήγημα των Διεθνών Αγορών συνεχίζει να αφίσταται από τη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα, με τους δείκτες να παραμένουν σε ανοδική διάθεση. Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, μια 3η συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση ίσως διαταράξει την επενδυτική ψυχολογία”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 640 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 658 (ΚΜΟ 20). Η γ.σ. των Μετόχων του ΟΠΑΠ ενέκρινε την διανομή μικτού μερίσματος ύψους €0,30/μετοχή, για την οικονομική χρήση 2019. Η αποκοπή του δικαιώματος στη λήψη του μερίσματος για την χρήση 2019 θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21/7/2020. Η καταβολή του μερίσματος και η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών για τους Μετόχους που τυχόν επιλέξουν την επανεπένδυση του εγκεκριμένου δυνάμει της παρούσας μερίσματος θα ξεκινήσει την Τρίτη 11/8/2020. Αδύναμα τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, για την Αεροπορία Αιγαίου. Η επιβατική κίνηση παρουσίασε μείωση 15% και ανήλθε σε 2,1 εκατ. Επιβάτες, με την Εταιρεία να εκτελεί 6% λιγότερες πτήσεις σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Η μείωση στην κίνηση και συνεπακόλουθα στον κύκλο εργασιών, προήλθε εξ’ ολοκλήρου από το μήνα Μάρτιο, αντιστρέφοντας τη θετική πορεία των δύο προηγούμενων μηνών του έτους. Το αποτέλεσμα του πρώτου τριμήνου 2020 επιβαρύνθηκε με αρνητικές αποτιμήσεις παραγώγων αντιστάθμισης κινδύνων ύψους €38,7 εκατ., κυρίως από την προαγορά Πετρελαίου που δεν θα χρησιμοποιηθεί, λόγω της αναστολής του μεγαλύτερου μέρους της δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο του έτους”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Την πρώτη κρίσιμη περιοχή βραχυπρόθεσμης στήριξη των 650 μονάδων έχασε ο ΓΔΧ.Α., καταγράφοντας νέες απώλειες σε αντίθεση με τους Ευρωπαϊκούς μετοχικούς δείκτες. Ωστόσο, ο όγκος συναλλαγών κινήθηκε χαμηλότερα των μέσων όρων των τελευταίων ημερών. Στις ΗΠΑ, μικτά είναι τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται ενώ δεν εντοπίζουμε ουσιαστική διαφοροποίηση στην συνολική εικόνα”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Για άλλη μια βδομάδα, το Χρηματιστήριο δοκίμασε τις αντιστάσεις και υποχώρησε”, επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Ακόμα δεν έχει βρεθεί ο καταλύτης που θα δημιουργήσει ένα “story”, για να μπορέσουμε να ανακτήσουμε τα επίπεδα τιμών που είχαμε κατακτήσει πριν τη κρίση.

Φυσικά η άνοδος του περασμένου διαστήματος προκάλεσε εξαγγελίες για άντληση κεφαλαίων με ομολογιακές εκδόσεις, αλλά και σενάρια για ξεκίνημα Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου από τους “συνήθεις υπόπτους”, τις Τράπεζες.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει ένα ρηχό και Τραπεζοκεντρικό χρηματιστήριο, που είναι “ασήμαντο” για την Ελληνική Οικονομία.

Η κεφαλαιοποίησή του είναι κάτω από το 18% του ΑΕΠ της Χώρας, με το μέσο όρο της Ευρώπης να είναι στο 50% και τα Ανεπτυγμένα Χρηματιστήρια να φτάνουν το 100% (στην Αμερική το ξεπερνούν κατά πολύ).

Με αυτό τον τρόπο οι Τράπεζες χειρίζονται όλη τη χρηματοδότηση των Επιχειρήσεων, είτε αυτή αφορά δανεισμό, είτε αφορά επιδοτήσεις, είτε ακόμα και απευθείας επενδύσεις.

Η Κυβέρνηση εκμεταλλεύθηκε έξυπνα την κρίση και τις σωστές της επιλογές που έκανε και κατάφερε να ξαναμπεί στο “σκληρό πυρήνα” της Ευρώπης, δημιουργώντας συμμαχίες με δυνατούς Εταίρους, που μοιράζονται παρόμοια προβλήματα με την Ελλάδα. Αυτό έφερε υποσχέσεις για τη διάθεση πακτωλού χρημάτων για την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας και σημαντική ανοχή στις αξιολογήσεις.

Τελικά η διαχείριση των πακέτων πήγε πάλι στα “μοναδικά” οργανωμένα δίκτυα των Τραπεζών και ήδη παρατηρείται αυξημένη γκρίνια, ενώ ακόμα είμαστε στην αρχή.

Η εξέλιξη της κρίσης του κορωνοϊού το Καλοκαίρι, θα καθορίσει εν πολλοίς τις επιπτώσεις στην ύφεση και συνεπώς και την πορεία των τιμών.

Προσωρινά φαίνεται να υπάρχει ανυπέρβλητη αντίσταση στις 680 με 690 μονάδες, ενώ στηρίξεις έχουν δημιουργηθεί στις 636, 612 και το επίπεδο των 600 μονάδων. Θα είναι δύσκολο να οδηγηθούμε πάλι σε επίπεδα κάτω από τις 580 μονάδες, εκτός εάν αλλάξουν προς το χειρότερο τα σημερινά δεδομένα.

“Αυτό δημιουργεί ένα ευρύ διάστημα διαπραγμάτευσης που προσφέρεται για trading, πάντα με τα απαραίτητα ‘stop loss’ και ‘take profit”, τονίζει ο πρόεδρος της Prelium Investment Services.

“Πτωτική η πορεία του ΓΔ την εβδομάδα που πέρασε, χωρίς σημαντικά εσωτερικά νέα”, αναφέρει ο Πέτρος Τσούρτης.

Τεχνικά, η εικόνα έχει επιδεινωθεί, αφού κινείται οριακά κάτω από τον ΚΜΟ 20 ημερών και επιπλέον, η νέα ομολογιακή έκδοση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έως €500 εκατ. αναμένεται να αντλήσει ρευστότητα από την Αγορά.

Το πιο σημαντικό εσωτερικό νέο της επόμενης εβδομάδας είναι η γ.σ. της Εθνικής Τράπεζας στις 30 Ιουνίου, όπου οι Μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν όλες τις μορφές άντλησης κεφαλαίων. Πιστεύουμε ότι η κίνηση είναι προς την σωστή κατεύθυνση, καθώς τα πραγματικά ενσώματα ίδια κεφάλαια (χωρίς τον αναβαλλόμενο φόρο) διαμορφώθηκαν μόλις στα €18 εκατ. το πρώτο τρίμηνο. Εκτιμούμε ότι η Τράπεζα θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση το 2021, εφόσον έχει αποκατασταθεί η ορατότητα για την εξέλιξη της πανδημίας και επανέλθει η όρεξη για ρίσκο από τους Επενδυτές. Πάγια θέση μας είναι ότι οι Τράπεζες χρειάζονται Α.Μ.Κ., καθώς τα πραγματικά ενσώματα ιδία κεφάλαια (χωρίς τον αναβαλλόμενο φόρο) είναι χαμηλά και σε μία περίπτωση αρνητικά. Επιπλέον, η πανδημία θα αυξήσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και επομένως θα μειώσει την κερδοφορία λόγω υψηλότερων προβλέψεων τόσο το 2020, όσο και το 2021.

Τα ΕΛΠΕ κόβουν το υπόλοιπο μερίσματος (€0,25/μετοχή) της χρήσης 2019 στις 29 Ιουνίου και η ΕΥΔΑΠ (€0,38/μετοχή) στις 30 Ιουνίου.

Με μειωμένους τζίρους πέρασε η εβδομάδα για την Αμερικάνικη Αγορά, με το μεγαλύτερο μέρος των Επενδυτών να παραμένει επιφυλακτικό και να παίρνει κέρδη από κλάδους όπως της Τεχνολογίας και των Μεταφορών. Οι περισσότεροι καταλύτες παραμένουν αρνητικοί, παρόλα αυτά όμως τα επίπεδα του δείκτη S&P 500 δείχνουν την Αγορά να μην έχει προεξοφλήσει υποχώρηση, από τα παρόντα επίπεδα. Η επόμενη εβδομάδα θα είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω κλεισίματος μήνα και εφόσον διατηρήσει τα επίπεδα του 3070, το θετικό βραχυπρόθεσμο κανάλι στο οποίο βρίσκεται, μπορεί να δώσει κίνηση πέραν των 3200 μονάδων.

Οι καταλύτες που θα επηρεάσουν τις Διεθνείς Αγορές την επόμενη εβδομάδα είναι τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της FED που θα δοθούν στην δημοσιότητα την Τετάρτη και ο δείκτης ανεργίας Ιουνίου που θα ανακοινωθεί την Πέμπτη.

“Οι Αμερικανικές Αγορές θα είναι κλειστές την Παρασκευή, λόγω αργίας”, υπενθυμίζει ο επικεφαλής τμήματος ανάλυσης της Merit Sec.

“Η κατοχύρωση κερδών από τα ιστορικά υψηλά των δεικτών στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την επικαιροποίηση των εκτιμήσεων για το βαθμό της ύφεσης το 2020 από το ΔΝΤ, οδήγησαν σε ρευστοποιήσεις την εβδομάδα που πέρασε”, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη. Η έλλειψη σημαντικών εγχώριων νέων αύξησε το βαθμό συσχέτισης με τις Ξένες Αγορές, οι οποίες παρά την αυξητική πορεία των κρουσμάτων Covid- 19 κράτησαν την επαφή τους με τα πρόσφατα υψηλά.

Από την άλλη πλευρά, η ρηχή εικόνα της Ελληνικής Αγοράς επέτεινε την πίεση κατά περίπτωση και έτσι ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στο σημείο εκκίνησης των αρχών του μήνα.

Η ολοκλήρωση της δημοσίευσης των κυριότερων αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου, ήταν ένα ακόμα στοιχείο που στέρησε από την Εγχώρια Αγορά την δυνατότητα αυτονόμησης από το εξωτερικό και της εμφάνισης επιλεκτικού ενδιαφέροντος.

Η καλή πορεία, ωστόσο, που εμφανίζει η Ελληνική Αγορά μετά τον Μάρτιο, “άνοιξε την όρεξη” για νέες εκδόσεις οι οποίες θα απαιτήσουν ρευστότητα, που μοιραία θα περάσει και μέσα από την Αγορά.

Ξεκινώντας από τις δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώνονται σε λίγες εβδομάδες (Trastor 72,6 εκατ. ευρώ και Pasal 7,5 εκατ. ευρώ), ο Ιούλιος προβλέπεται ιδιαίτερα έντονος καθώς εκτός από την δημόσια προσφορά του ομολόγου της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (500 εκατ. ευρώ) που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται το ομόλογο της Lamda (350 εκατ. ευρώ) και με μεγάλες πιθανότητες η αναχρηματοδότηση του ευρώ-ομολόγου (λήξεως 2021) της TITC (300 εκατ. ευρώ).

Στο χορό της άντλησης κεφαλαίων δεν αποκλείεται να υπάρξει και μετάταξη Εταιρείας από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά, που όπως και να έχει θα δεσμεύσει κεφάλαια για κάποιο χρονικό διάστημα.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν λήξεις, ή εξαγορές εταιρικών ομολόγων, που ενδεχομένως να κινηθούν προς την κάλυψη των νέων εκδόσεων, όλη αυτή η δραστηριότητα δεν μπορεί να μην επηρεάσει την ροή χρήματος προς την Υποκείμενη Αγορά, επιβραδύνοντας ενδεχομένως την προσπάθεια ανάκαμψης που επιχειρείται.

Τεχνικά, η διαγραμματική εικόνα δεν άλλαξε ιδιαίτερα, καθώς ο Γενικός Δείκτης έμεινε εντός του εύρους συσσώρευσης μεταξύ 630 και 680 μονάδων. Θεωρητικά η ζώνη αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η “ζώνη της αδιαφορίας”, αφού δεν παράγει κάποιο αποφασιστικό σήμα που θα άλλαζε τα δεδομένα της τάσης προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση.

Απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με αυτή την άποψη είναι και οι ταλαντωτές, οι οποίοι βρίσκονται ακριβώς στο μέσον της ουδετερότητας.

Τα τεχνικά δεδομένα θα αλλάξουν μόνο αν ο Γενικός Δείκτης κινηθεί επιθετικά χαμηλότερα από τις 630 μονάδες, ή υψηλότερα από τις 680, σπάζοντας την αναμονή που παρατηρείται μετά τις 27 Μαΐου. Επισημαίνεται ωστόσο ότι σε αυτή την ισορροπία έχει συμβάλει και η περίοδος της αποκοπής μερισμάτων, η οποία έχει στερήσει και πιθανότατα θα συνεχίσει να στερεί μονάδες από το Γενικό Δείκτη, έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Επομένως το σενάριο πλάγιας κίνησης για τις επόμενες πέντε συνεδριάσεις παραμένει ως το επικρατέστερο, με το στρες να μεταφέρεται πλέον στους αγοραστές, οι οποίοι έχουν αποτύχει δύο φορές να κάμψουν την αντίσταση των 680 μονάδων και πλέον θα κληθούν να υπερασπίσουν την βάση υποστήριξης της μεσοπρόθεσμης τάσης.

Την προσεχή Τρίτη 30 Ιουνίου ολοκληρώνεται το α’ εξάμηνο και δεν αποκλείεται να υπάρξουν κινήσεις “window dressing” στο ταμπλώ, όπου είναι εφικτό και βγάζει νόημα, καθώς έως την Παρασκευή 29 μετοχές εμφάνιζαν θετική απόδοση, ενώ 125 ήταν χαμηλότερα από την αρχή του έτους.

Το τέλος του εξαμήνου θα σημάνει και την λήξη της διορίας για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2019, με 65 Εταιρείες να βρίσκονται ακόμα εν αναμονή ανακοινώσεων.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται οριακά στο κλείσιμο του Μαΐου (650 μονάδες) και αν καταφέρει να κλείσει πάνω από το αυτό επίπεδο, θα είναι ο τρίτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας. Επίσης ο Ιούνιος παραμένει φαβορί για να σπάσουν οι Τράπεζες το σερί των πέντε συνεχόμενων αρνητικών μηνιαίων κλεισιμάτων, καθώς ο κλαδικός δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 14%.

Κατά τα λοιπά η εβδομάδα παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον σε όλα τα μέτωπα:

Κατά αρχάς η δημόσια προσφορά του ομολόγου της ΓΕΚΤΕΡΝΑ θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου, με την ανακοίνωση του αποτελέσματος να λαμβάνει χώρα στις 2 Ιουλίου.

“Οι αποκοπές μερισμάτων συνεχίζονται με την σκυτάλη να παίρνουν την Δευτέρα 29/06 η Καρέλιας (€9,40) και τα Ελληνικά Πετρέλαια (€0,25) ακολουθεί την Τρίτη η ΕΥΔΑΠ (€0,38), την Τετάρτη η Jumbo θα κόψει το υπόλοιπο μερίσματος ύψους €0,062, την Πέμπτη 2/7 η μετοχή της Coca Cola, του Πλαισίου και της Intercontinental AEEΑΠ θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα €0,62, €0,02 και €0,36 αντίστοιχα, ενώ την Παρασκευή 3/7 είναι η σειρά των Πλαστικών Κρήτης (€0,365)”, σημειώνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με θετικό πρόσημο, στον απόηχο της χθεσινοβραδινής κίνησης στην Wall Street, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Οι Αγορές στην Κίνα παρέμειναν και σήμερα κλειστές, λόγω τοπικής αργίας.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με διαθέσεις υποχώρησης, σήμερα, οι δείκτες στο NYSE.

Πλάγια κίνηση από το Ευρώ, πιέζεται το Πετρέλαιο.

Ήπιο “profit taking” σε Χρυσό και Ασήμι, προς τα $9100 υποχωρεί το Bitcoin.

“Οι Οικονομίες της Περιοχής Ασίας - Ειρηνικού θα υποστούν πλήγμα $3 τρισ. από την πανδημία Covid-19 φέτος και το επόμενο έτος, καθώς η προσπάθεια για εξοικονόμηση και για μείωση του χρέους θα επιβραδύνει τις δαπάνες”, σύμφωνα με την S&P Global Ratings.

Η S&P προβλέπει πως η Οικονομία της Περιοχής θα συρρικνωθεί κατά 1,3% το 2020, αλλά το 2021 θα πετύχει ανάπτυξη 6,9%.

“Η Αεροπορική Εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair δεν προτίθεται να αποδεχτεί την Κρατική ενίσχυση για τη Lufthansa και προσφεύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, δήλωσε ο επικεφαλής της Ryanair Μάικλ Ο΄Λιρι.

“Oι χορηγήσεις δανείων προς τις Επιχειρήσεις της Ευρωζώνης συνέχισαν να αυξάνονται και τον Μάιο, καθώς οι Εταιρείες στηρίζονταν πολύ στις Τραπεζικές πιστώσεις για να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους εν μέσω της καραντίνας που επιβλήθηκε λόγω του κορωνοϊού”, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ο ρυθμός αύξησης των δανείων προς τις μη Χρηματοπιστωτικές Εταιρείες επιταχύνθηκε στο 7,3%, έναντι 6,6% τον Απρίλιο, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2009. Τα δάνεια προς τα Νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 3%, όσο και τον Απρίλιο.

“Η Ευρωζώνη, πιθανότατα, έχει περάσει τα χειρότερα της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού”, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, καλώντας ταυτόχρονα τις Αρχές να προετοιμαστούν για ένα πιθανό δεύτερο κύμα.

Ανάκαμψη κατέγραψαν οι καταναλωτικές δαπάνες τον Μάιο στις ΗΠΑ. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν 8,2% τον περασμένο μήνα. Πτώση 4,2% κατέγραψε το προσωπικό εισόδημα. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο των καταναλωτικών δαπανών κατά 9% τον Μάιο και πτώση του προσωπικού εισοδήματος κατά 6%.

Μικρή άνοδο κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, σε σχέση με τον Μάιο. Με βάση την τελική μέτρηση του δείκτη του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε στις 78,1 μονάδες τον Ιούνιο, από 72,3 μονάδες τον Μάιο. Οι Αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 79 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 4 Ιανουαρίου 2021.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 657,72 (+1,09%) και 643,79 μονάδων (-1,05%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 646,19 (-0,68%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 641,95 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,33%.

Ο τζίρος βυθίστηκε στα 40,2 εκατ., από τα οποία τα 2,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΒΙΟ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ και ΜΠΕΛΑ απασχόλησαν το 64% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ και ΦΡΛΚ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Fourlis και στο χαμηλό ημέρας οι Lamda Development, TITC, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίος.

Κακή η τελική εικόνα με 28 ανοδικές μετοχές, έναντι 72 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Σημαντική υποχώρηση, χαρακτήρισε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ νεότερη μείωση του όγκου σημειώθηκε στο συμβόλαιο του δείκτη και νέα ευδιάκριτη αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (33.309 συμβόλαια).

Στα 4.726 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.712 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 630, 548 για τον Ιούλιο και 82 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.536,25) κινήθηκε μεταξύ 1.533,25 και 1.578 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (40.704 Εθνική, 10.445 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (11.591), Alpha Bank (11.648), Πειραιώς (1.452), ΔΕΗ (723), Ελλάκτωρα (772), Εθνική (4.048), MIG (1.526), ΟΤΕ (185), ΓΕΚ (111), Ελ. Πετρέλαια (117), Μυτιληναίο (118), ΟΠΑΠ (118), Intralot (336), Lamda Development (140).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 53.567, MIG 38.881, Alpha Bank 79.865, Εθνική 22.696, ΔΕΗ 11.079, Πειραιώς 10.284, Ελλάκτωρα 10.391.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                                Name of Issuer               NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Oceanwood Capital Management LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,60%

2020-05-21

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 48.854.393 τεμ., (από 48.854.393 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.967.484 τεμ. (20.490.273), ΔΕΗ 5.890.054 τεμ. (5.890.054), Eurobank 49.615.588 τεμ. (49.615.588), ΟΠΑΠ 1.319.393 τεμ. (1.319.393), Εθνική 9.807.674 (9.849.846), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων