Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, αντιδρά το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να ανακάμπτει προς τις 665 μονάδες.
Με την προσοχή στραμμένη σε εξελίξεις στην οικονομία αλλά και την αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται προς τις 12.350 μονάδες. Υψηλότερα, 0,73% από τις 3.120 μονάδες δείχνουν τα futures του S&P500, για σήμερα, τελευταία συνεδρίαση εβδομάδας, με θετικό πρόσημο 2,45% και συνολικά 6,59% σε διάστημα μηνός.
Σε αυτό το περιβάλλον, traders και επενδυτές προσβλέπουν σε μία συνεδρίαση πιο ζωντανή από τη χθεσινή, κυρίως λόγω triple witching και rebalancing. Από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης μάς έχει δώσει χρήσιμα στοιχεία για τη σημερινή συνεδρίαση, που αν μη τι άλλο πρέπει να έχει μεγαλύτερο τζίρο.
Θα τα δούμε αυτά σε -κυρίως- δύο φάσεις, όσον αφορά στην «τριπλή λήξη» στα Παράγωγα, μετά τις 14:30 και προς το κλείσιμο, στη διαδικασία των δημοπρασιών στις 17:10-17:15.
Ωστόσο το ξεκίνημα της συνεδρίασης ήταν υποτονικό και στο ελληνικό, όπως στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές δεν έχουν να περιμένουν κάτι ουσιαστικό από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε, με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου να μεταφέρει το κλίμα για τη «συνταγή Μέρκελ». Δεν αποκλείει διαπραγματεύσεις μέχρι τον Δεκέμβριο η καγκελάριος, με την επικεφαλής της Κομισιόν συμπατριώτισσά της να μη φαίνεται να έχει αντιρρήσεις. Καλώς ή κακώς, αποδεικνύεται στην πράξη πόσο δίκιο είχε η Κριστίν Λαγκάρντ, όταν παρεμβαίνοντας -δις, μάλιστα- προειδοποιούσε πως η Ε.Ε αργεί πολύ και πράττει λίγα.
Τα αναφέρω αυτά καθώς αφορούν και στην ελληνική πλευρά και με τη βεβαιότητα πως η Αθήνα συνειδητοποιεί απόλυτα τι έχει να περιμένει και από πού.
Στα της συνεδρίασης όμως, με χαρακτηριστικά την περιορισμένη συναλλακτικότητα και τον μέτριο τζίρο.
Ενθαρρυντικές οι ενδείξεις από τη μέχρι τώρα διακύμανση των τραπεζικών καθώς συντηρείται το ανοδικό momentum. Τόσο σε διάστημα εβδομάδας, με τον ΔΤΡ στις 384,5 μονάδες να αντιδρά 8,67%, όσο και σε μηνιαίο, με 41,09%, αλλά και με 32,02 σε τριμηνιαίο. Αρκεί αυτή η ελάχιστη ανοδική διόρθωση; Προφανώς όχι, με τον κλάδο 56,57% χαμηλότερα σε σχέση με την αρχή του έτους, πλην όμως διαφαίνεται τάση απεγκλωβισμού από τα χαμηλά. Για να δούμε.
Στο 0,69 ευρώ η Alpha Bank, στο 0,422 η Eurobank, στο 1,38 η Εθνική και στο 1,6515 η Πειραιώς. Μεγαλύτερος τζίρος για την Αlpha Βank, ισχυρότερη αντίδραση για την Εθνική.
Συγκριτικά ικανοποιητικός ο τζίρος στον τίτλο του ΟΤΕ (στα 12,10 με 1,17%) και στην Coca Cola/HBC (στα 23,19 με απώλειες 0,73%). Για τις συγκεκριμένες δύο μετοχές μένει να δούμε τι εκροές-εισροές θα έχουν (κυρίως) σήμερα, λιγότερο Δευτέρα. Λόγω της αυξημένης βαρύτητας αμφοτέρων, παραθέτουμε τα διαγράμματά τους.
Για τον ΟΤΕ, από χθες, δοκιμάζεται η περιοχή του stop για τις long θέσεις.
Για την Coca Cola/HBC βλέπουμε πως σημείο αναφοράς είναι τα 24,30 ευρώ, περιοχή που θα επιχειρηθεί να υπερβεί, όταν εξισορροπηθούν προσφορά-ζήτηση.
Στην περιοχή των 1.610 μονάδων ο FSE25, με θετική απόδοση σε εβδομάδα (2,49%), μήνα (12,01%), 3μηνο (26,72% ). Στο μείον 29,90% η διόρθωση από την αρχή του έτους.
Με αγοραστές για τις περισσότερες μετοχές του δείκτη, με επάνοδο αγοραστών σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,081), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (6,28), ΔΕΗ (3,646), Motor Oil (14,54), Τέρνα Ενεργειακή (9,46 ευρώ).
Σταθερά σε θετικό έδαφος οι βασικοί δείκτες, για την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, στις 43/28 η σχέση ανοδικών/πτωτικών.
Για Intralot, Ιλυδα, Δρομέα, Intracom, IntraKat, Ικτίνος, Πλαστικά Θράκης, MIG κ.α. το μεγαλύτερο ποσοστό μεταβολής (και με ελάχιστο όριο αξίας συναλλαγών τα 1.000 ευρώ).
Στα 4,98 εκατ. η αξία συναλλαγών, με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας.