Ανετη επικράτηση των πωλητών στο Χρηματιστήριο

Παράλληλη διορθωτική κίνηση για τραπεζικές μετοχές και blue chips με την αξία των συναλλαγών να περιορίζεται σε 61 εκατ. ευρώ. Ελλάκτωρ, Aegean, ΕΛΠΕ, Jumbo και Titan βρέθηκαν στο στόχαστρο. Αμυνες από Πειραιώς, Μυτιληναίο και Lamda.

Δημοσιεύθηκε: 18 Ιουνίου 2020 - 17:42

Τελ. Ενημ.: 18 Ιουνίου 2020 - 18:43

Load more

Στο ασανσέρ της μεταβλητότητας, έχουν επιβιβαστεί, για τα καλά, οι Διεθνείς Αγορές και μαζί με αυτές και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς την μία μέρα δείχνουν να ελέγχουν την τάση οι συγκρατημένα αισιόδοξοι, ενώ την αμέσως επόμενη επιστρέφει η επιφυλακτικότητα, με τους ενεργούς Επενδυτές να παρακολουθούν την αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές Περιοχές του Πλανήτη, ενώ η πορεία της πανδημίας και στην Ελλάδα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επηρεάζει την επενδυτική ψυχολογία.

Η σημερινή εικόνα της Εγχώριας Αγοράς θύμισε στάση πτωτικής αναμονής, καθώς όλοι οι traders περιμένουν τις αυριανές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, όπου στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν οι μετοχές που συνδέονται με τις αλλαγές στις σταθμίσεις, όσον αφορά τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και οι οποίες θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 22 τρέχοντος.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των Αναλυτών, οι σταθμίσεις μειώνονται σημαντικά σε ΟΤΕ και ΕΕΕ, ενώ ο Τραπεζικός κλάδος αυξάνει την βαρύτητά του και μένει να φανεί αν θα επαληθευτούν οι “Κασσάνδρες” που συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η ανοδική αντίδραση στον Δεικτοβαρή Τραπεζικό κλάδο, έχει “ημερομηνία λήξεως” στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ενώ εκείνο που αύξησε τον προβληματισμό, ήταν η νέα υποχώρηση της καθαρής αξίας συναλλαγών.

Να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται έστω και αμετάβλητος, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν τετραπλάσιες των ανοδικών, αναλόγια που βελτιώθηκε, σχετικά, προς το τέλος.

Αξίζει υπενθύμισης ότι αύριο Παρασκευή είναι το triple witching Ιουνίου, ενώ, σύμφωνα με την Beta Sec. την ίδια ημέρα θα διαγραφούν από την σύνθεση του FTSE4Good οι μετοχές των Ελληνικά Χρηματιστήρια, Ελλάκτωρ, Fourlis και Cenergy.

Επίσης, μετά από σχετική αξιολόγηση που έγινε από τον FTSE Russell, ανακοινώθηκε η νέα σύνθεση του Δείκτη για το επόμενο εξάμηνο.

Σημειώνεται ότι περιέχονται σ΄ αυτόν 62 Εταιρείες από το Χρηματιστήριο του Τελ – Αβίβ, 23 Εταιρείες από το Χρηματιστήριο Αθηνών και 5 Εταιρείες από το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Οι Ελληνικές Εταιρείες που θα αποτελούν τη σύνθεση του Δείκτη για το επόμενο εξάμηνο είναι οι ακόλουθες: Coca Cola HBC, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Ελ. Πετρέλαια, Motor Oil, Eurobank, Εθνική, Lamda Development, TITC, Alpha Bank, Viohalco, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Αεροπορία Αιγαίου, Σαράντης και Quest Holdings.

Και αναθεωρημένος Δείκτης με τις πιο πάνω Εταιρείες, θα τεθεί σε εφαρμογή από τη Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2020.

Ολοκληρώνεται σήμερα το 9ο Greek Investment New York Forum που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο από τις 15 έως και τις 18 Ιουνίου. Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, προσαρμοζόμενη στις νέες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία του Covid- 19.

Εκπρόσωποι των Διοικήσεων και Υπεύθυνοι Επενδυτικών Σχέσεων των 29 Εταιρειών που συμμετείχαν, πραγματοποίησαν πάνω από 550 τηλεδιασκέψεις με Διαχειριστές κεφαλαίων και Επενδυτικούς Οίκους. Συνολικά συμμετείχαν 77 επενδυτικά funds και 116 Διαχειριστές χαρτοφυλακίου.

Χωρίς κάτι άξιο αναφοράς τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου στο 1,271%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι, με τους πωλητές να κερδίζουν τις τελευταίες εντυπώσεις.

Η ίδια εικόνα και από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, ο οποίος άλλαξε και τα δύο πρόσημα, αν και στο μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών κινήθηκε σε “κόκκινο φόντο”, μεταξύ 387,72 (+1,40%) και 376,81 μονάδων (-1,46%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 379,94 (-0,64%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 379,53 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,75%.

Όσο ο εν λόγω δείκτης συνεχίζει και δίνει κλεισίματα μεταξύ 330 και 402 μονάδων, τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, δεν έχουν λόγο ενασχόλησης.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “υπό το μικροσκόπιο των Τραπεζών τελούν τα δάνεια, που έχουν υπαχθεί στα μέτρα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου (moratoria), καθώς από τη συμπεριφορά τους θα κριθεί το ύψος των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), που θα επιβαρύνουν τους Τραπεζικούς ισολογισμούς, ως συνέπεια της πανδημίας. Με βάση τις παρουσιάσεις που διενήργησαν, μετά τα αποτελέσματα Α' τριμήνου, οι συστημικές Τράπεζες, ως τα τέλη Μαΐου είχαν υπαχθεί σε moratoria δάνεια ανεξόφλητου υπολοίπου 16,3 δισ. ευρώ. Το ύψος τους έχει αυξηθεί και ξεπερνά σήμερα τα 17 δισ. ευρώ, με βάση όσα αναφέρουν οι Τράπεζες στους Επενδυτές, κατά τις παρουσιάσεις των τελευταίων ημερών”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “ραντεβού τον Σεπτέμβριο έδωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στους Πολίτες, για τον επανασχεδιασμό της πολιτικής μείωσης φόρων και εισφορών, ο οποίος, όπως είπε, εξαιτίας της πανδημίας μπήκε σε παρένθεση”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και μεταφερόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι Lamda Development (+0,65%), Fourlis (+1,52%), Μυτιληναίος (+0,57%) και Σαράντης (+2,42%).

Στο ψυχολογικό όριο των 11,00 ευρώ, ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση ο τίτλος της TITC (-3,85% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), ενώ κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο, καθ΄ όλη την διάρκεια των συναλλαγών. Η μετοχή δείχνει αδυναμία να επιστρέψει υψηλότερα των 12,00 ευρώ και πολύ περισσότερο να κινηθεί υψηλότερα των 12,24 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Δείχνει ισχυροποιημένη η στήριξη στα 10,40 ευρώ.

Δίπλωσε τις πτωτικές συνεδριάσεις η μετοχή της Viohalco (-2,92%), ενώ σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ευδιάκριτη την παρουσία πωλητή. Ύστατη στήριξη στα 2,22 ευρώ, πριν την δραματική επιδείνωση της τεχνικής εικόνας. Οι πρώτες αντιστάσεις στα 2,48 και 2,59 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα και κατόπιν της απόφασης της “Συστήματα Sunlight Α.Β.Ε.Ε.” να προπληρώσει το σύνολο της ονομαστικής αξίας των ομολογιών που έχει εκδώσει, οι ομολογίες της Εταιρείας αφαιρέθηκαν από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή σε Ιντρακόμ (-1,72%), Πλαίσιο (-1,02%), Κεπενού (-4,52%), Δρομέα (-14,71%), Πλ. Θράκης (-1,15%), Κρι Κρι (-1,81%), ΟΛΘ (-3,26%), Frigoglass (-3,45%) και Cenergy (-5,42%), μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον και λόγω ανακοινωθέντων αποτελεσμάτων, στην ΕΛΒΕ (+7,59%), ενώ “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η Entersoft (-2,31%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Κυριακούλη (+2,48%) και Σπύρου (+1,97%, με αύξηση των συναλλαγών), το τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 21/5 για την Πετρόπουλος (-3,23%), προσπαθούν πλαγιοανοδικά με αυξομειώσεις στον όγκο συναλλαγών τα Πλ. Κρήτης (+3,41%), ενώ ξαφνική κινητικότητα σημειώθηκε στην Optronics (+3,96%, ενώ κανείς δεν κατάλαβε το αρχικό “flying start” που έφερε τον τίτλο μέχρι τα 2,22 ευρώ, +9,90%, για να ακολουθήσει αυξημένη προσφορά με πισωγύρισμα μέχρι τα 1,88 ευρώ -6,93%).

Δεν αλλάζουν τα τεχνικά δεδομένα, όσο ο Γενικός Δείκτης κινείται μεταξύ 652 και 688 μονάδων (ημερήσιο “stop short”).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχασε τις πρώτες στηρίξεις στις 1629 και 1607 μονάδες και οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 1582 – 1572 και 1547 μονάδες. Παραμένει ζητούμενο η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1668 μονάδων (ημερήσιο “stop short”).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η παρατεταμένη ευφορία των Διεθνών Αγορών διακόπηκε, με τους πωλητές να καθορίζουν το βαθμό υποχώρησης των δεικτών. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο συγχρονίστηκε κινούμενο πλαγιοκαθοδικά, με την τεχνική εικόνα να επιτρέπει το ενδεχόμενο για κίνηση του ΓΔ προς τις 700 μονάδες, με δεδομένη τη στήριξη των 652 μονάδων. Η αναγγελία των συντελεστών στάθμισης των Δεικτοβαρών τίτλων, προϊδεάζει για αυξημένες συναλλαγές ενόψει του τελικού rebalancing της Παρασκευής”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Καμία ουσιαστική διαφορά στην συνολική εικόνα του ΓΔ, αν και παρατηρείται μια προσωρινή κόπωση στην περιοχή των 680 μονάδων. Στο μέτωπο της πανδημίας τα κρούσματα αυξάνονται σε ορισμένα Μέρη, τάση που αν συνεχιστεί σίγουρα θα ενεργοποιήσει τους πωλητές. Το εκτιμώμενο εύρος διακύμανσης για τις υπόλοιπες συνεδριάσεις του μήνα, τοποθετείται μεταξύ των 720 και 620 μονάδων”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Leon Depolas Sec.

“O ΓΔ εξακολουθεί να δοκιμάζει την πρώτη βραχυχρόνια αντίσταση στην περιοχή των 685 μονάδων. Πιο σημαντική αντίσταση εντοπίζεται στις 720 μονάδες. Υπάρχουν και κάποιες ενδείξεις για τη δημιουργία συσσώρευσης μεταξύ 640 - 685 μονάδων, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα. Το ανοδικό κύμα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, ως αντίδραση στο πολύ έντονο πτωτικό κύμα του Μαρτίου. Ο ΔΤΡ μετά την ανοδική διάσπαση του ΚΜΟ-60, φαίνεται να διασπά και τις 385 μονάδες, όπου συναντούσε σημαντική αντίσταση τους τελευταίους μήνες. Οποιοδήποτε κλείσιμο πάνω από τις 400 μονάδες, θα επιβεβαιώσει αυτή τη θεωρία. Το ανοδικό σενάριο παραμένει σε ισχύ όσο ο ΔΤΡ διατηρείται πάνω από την περιοχή των 335 - 330 μονάδων”, σύμφωνα με την άποψη της Ελληνοαμερικανικής ΑΧΕΠΕΥ.

“Η σημερινή διόρθωση της Ελληνική Αγοράς, ακολουθεί τις εναλλαγές ψυχολογίας τόσο στην Εγχώρια, όσο και στις Διεθνείς Αγορές. Παρά το εντεινόμενο και συνεχιζόμενο τύπωμα χρήματος των Κεντρικών Τραπεζών, για να κλείσουν τις διαρροές από τα προβλήματα που προκλήθηκαν στη Παγκόσμια Οικονομία, αυτά δεν λύνονται απλώς μετατίθενται, ή κρύβονται από την υπερβάλλουσα ρευστότητα”, σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Όσον αναφορά την Ελληνική Αγορά, η αισιοδοξία των προηγούμενων ημερών αντικαταστάθηκε από μερική απαισιοδοξία, όσο γίνεται αντιληπτό ότι οι απώλειες από τον Τουρισμό μπορεί να είναι μεγαλύτερες, από όσο εκτιμήθηκε στην αρχή.

Επιπλέον η δυσκολία να διοχετευτεί ρευστότητα & πόροι άμεσα στις Επιχειρήσεις, αλλά και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται για νέα “κόκκινα” δάνεια, εντείνουν τις εύκολες αλλαγές ψυχολογίας. Οι καθυστερήσεις στην έγκριση του Ευρωπαϊκού προγράμματος ανασυγκρότησης, αυξάνουν την ανησυχία, ότι τα απαραίτητα κεφάλαια οι πληττόμενες Χώρες, στην καλύτερη περίπτωση, θα τα δουν το 2021 και βλέπουμε.

Η Ελληνική ομολογιακή αγορά, παραμένει στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα, με το 10ετες Κρατικό ομόλογο να κινείται πέριξ του 1,30%.

Αν και η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έδειχνε να αλλάζει από την πρόσφατη ανοδική κίνηση, έγκυρη παραμονή πάνω από τις 680 - 690 μονάδες ΓΔ και 1650 - 1660 FTSE25, δεν επιτεύχθηκε ποτέ. Επιπλέον η προσπάθεια δημιουργίας ανοδικής σφήνας, τόσο σε δείκτες όσο και σε αρκετές μετοχές, πρέπει να μας κρατά σε επιφυλακή.

Συμπερασματικά, οι εναλλαγές προσήμων οφείλονται κυρίως στην αλλαγή ψυχολογίας των Επενδυτών, από την επανεκτίμηση των αρνητικών επιδράσεων του covid-19, τόσο στην Ελληνική όσο και στην Διεθνή Οικονομία.

Παραμένουμε επιφυλακτικοί, μέχρι να δούμε τους πακτωλούς χρήματος, που υπόσχονται όλοι, να φθάσουν στην πραγματική Οικονομία. Η υπερβάλλουσα ρευστότητα, τεχνηέντως κατευθύνεται, σχεδόν αποκλειστικά, στις αγορές τίτλων (μετοχών & ομολόγων). “Χρειάζεται χρόνος για να επιβεβαιωθεί ότι η λύση κοπής χρήματος θα είναι το ‘απόλυτο σωσίβιο’ της Παγκόσμιας Οικονομίας και ειδικότερα της Αμερικανικής Αγοράς, που λόγω και των επερχόμενων εκλογών εκτελεί το απόλυτο ‘Zombie Rally”, τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές σχέσεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα για τους πωλητές, δείχνει η τελική εικόνα των μεγάλων Ασιατικών Αγορών.

Ήπιες απώλειες στην Ευρώπη, μικτά τα πρόσημα στην Wall Street, με τους δείκτες να αντιδρούν από τα αρχικά χαμηλά.

Οριακές απώλειες για το Ευρώ, κέρδη για το Πετρέλαιο.

Προσπαθεί να κρατηθεί πάνω από τα $1720 ο Χρυσός, ελεγχόμενη υποχώρηση στο Ασήμι, πάνω από τα $9400 κινείται το Bitcoin.

Οι Τράπεζες της Ευρωζώνης δανείστηκαν το ποσό - ρεκόρ των 1,31 τρισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σήμερα, εκμεταλλευόμενες τα αρνητικά επιτόκια, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση πίστεως, από Εταιρείες που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο δανεισμός ήταν υψηλότερος των προσδοκιών, καθώς οι Αναλυτές προέβλεπαν δάνεια κατά τι περισσότερο από 1 τρισ. ευρώ για την τριετία.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας πρόσθεσε επιπλέον 100 δισ. στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την Οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, από τις επιπτώσεις της κρίσης κορωνοϊού. Οι πρόσθετες αγορές ομολόγων θα αυξήσουν τη συνολική αξία του προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας, στα 745 δισ. Βρετανικές Λίρες.

Η BoE διατήρησε τα επιτόκια σταθερά στο 0,1%.

Η Γαλλία χαρακτήρισε σήμερα πρόκληση την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τις Παγκόσμιες συνομιλίες, για τη φορολόγηση των Κολοσσών του Διαδικτύου, όπως της Google, της Amazon και της Facebook και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι “μπορεί να επιβάλει φόρους, ακόμα κι αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία έως τα τέλη του έτους”.

Οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ ανήλθαν στα 1,51 εκατ. την εβδομάδα που έληξε στις 13 Ιουνίου. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν 1,29 εκατομμύριο νέες αιτήσεις. Οι αιτήσεις κινούνται πάνω από το επίπεδο του 1 εκατομμυρίου, για 13 διαδοχικές εβδομάδες.

“Το σοκ του κορωνοϊκού μπορεί να αφήσει μόνιμες ουλές στην Παγκόσμια Οικονομία, περιλαμβανομένης μιας μακράς διάρκειας επιβράδυνση της ανάπτυξης σε πολλές Χώρες. Η εισοδηματική ανισότητα θα διευρυνθεί, όπως και η οικονομική ανισότητα μεταξύ των Αναδυόμενων και Ανεπτυγμένων Οικονομιών”, τονίζει η Moody’s.

Επιστροφή στο ΧΑ

Τηλεδιάσκεψη για τον σχεδιασμό της στρατηγικής ανάπτυξης της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου, στη μετά την υγειονομική κρίση περίοδο, πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, κ. Γιώργο Ζαββό.

Αποφασίστηκε η σύσταση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομικών, με στόχο τη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

“Ζημιές - μαμούθ ύψους 10 δισ. για τον Ελληνικό Τουρισμό. Μόλις οκτώ δισ., από τα 18,2 δισ. ευρώ εισπράξεις του 2019, αναμένεται να έχει φέτος ο κλάδος”, αποφαίνεται έκθεση της ΕΥ. Στα 4,46 δισ. η εκτιμώμενη ζημιά για τα Ελληνικά Ξενοδοχεία.

Από την άλλη και σύμφωνα με ανακοίνωση, τα Πλ. Θράκης πούλησαν Βιομηχανικό Ακίνητο στις ΗΠΑ έναντι $14,5 εκατ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ως αποτέλεσμα του ανωτέρω γεγονότος, ο Όμιλος αναμένεται να καταγράψει έκτακτα κέρδη για τη χρήση 2020. Τα χρηματικά διαθέσιμα που θα εισπραχθούν, συνεπεία της προαναφερθείσας συναλλαγής, θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του καθαρού δανεισμού του Ομίλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 674,01 (+0,22%) και 660,29 μονάδων (-1,82%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 663,01 (-1,41%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 662,39 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,50%.

Ο τζίρος στα 61,2 εκατ., από τα οποία τα 7,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΟΤΕ και ΑΛΦΑ απέσπασαν το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΠΕΛΑ και TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Σαράντης και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Motor Oil, TITC, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια και ΟΛΠ.

Κακή η τελική εικόνα με 32 ανοδικές μετοχές, έναντι 71 πτωτικών, ενώ 19 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεχίστηκε η ελεγχόμενη διόρθωση και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων κράτησαν τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (129.775 συμβόλαια).

Στα 1.233 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 1.906 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.347, 1.046 για τον Ιούνιο, 1.271 για τον Ιούλιο και 30 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.611) κινήθηκε μεταξύ 1.597 και 1.630 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.402 Εθνική, 10.471 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (42.502), Alpha Bank (31.791), Πειραιώς (7.073), ΔΕΗ (2.614), Ελλάκτωρα (3.840), Εθνική (12.737), TITC (854), Μυτιληναίο (1.759), MIG (20.369), ΕΧΑΕ (346), ΟΠΑΠ (327), ΟΤΕ (368), ΑΔΜΗΕ (347), Cenergy (438), ΓΕΚ (572), Τέρνα Ενεργειακή (524), Viohalco (492), Lamda Development (131), Ελ. Πετρέλαια (293), Ιντρακόμ (907), Intralot (747), Jumbo (261), Motor Oil (331).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 27.118, MIG 22.570, Alpha Bank 34.550, Εθνική 13.066.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                             Name of Issuer                  NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,68%

2020-06-11

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

0,68%

2020-06-15

Oceanwood Capital Management LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,60%

2020-05-21

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 57.008.765 τεμ., (από 57.008.765 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.390.273 τεμ. (20.328.505), ΔΕΗ 5.893.151 τεμ. (5.893.151), Eurobank 50.169.494 τεμ. (50.169.494), ΟΠΑΠ 1.319.393 τεμ. (1.319.394), Εθνική 9.847.674 (9.847.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων