Με διαθέσεις “νότιας” κίνησε ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα για τις Διεθνείς Χρηματιστηριακές Αγορές, με τις πιέσεις να ξεκινούν από την Ασία και να επεκτείνονται και στην Ευρώπη, έστω και αν οι κύριοι Ευρωπαϊκοί δείκτες, έχουν ανακάμψει από τα αρχικά χαμηλά.
Την κίνηση των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών ακολούθησε και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς του δείκτες να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, να δείχνουν διαθέσεις αντίδρασης από τα πρωινά χαμηλά και να κάνουν την έκπληξη στις “καθυστερήσεις” και στις τελικές δημοπρασίες, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά.
Σύμφωνα με Ξένους Διαχειριστές, “το διεθνές κλίμα να δείχνει ότι αλλάζει προς το επιφυλακτικότερο, με κυρίαρχη την ανησυχία για νέα επάνοδο της πανδημίας σε Ασία και ΗΠΑ, την ώρα που αίρονται σταδιακά τα lockdowns, ενώ όσο περνά ό χρόνος, γίνεται περισσότερο αντιληπτό σε όλους, ότι η ζημιά είναι πρωτοφανούς μεγέθους σε οικονομικό επίπεδο”.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τελευταίες δηλώσεις Λαγκάρντ: “η βασική μας πρόβλεψη εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα υποχωρήσει κατά 8,7% φέτος, αλλά αυτό περιβάλλεται από ένα ευρύ φάσμα δυνητικών σεναρίων. Στο ήπιο σενάριο, η πτώση του ΑΕΠ θα είναι 5,9% φέτος, ενώ στο δυσμενές σενάριο θα υποχωρήσει 12,6%. Σε αυτή την τελευταία περίπτωση, η οικονομική παραγωγή στα τέλη του 2022, θα βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο που ήταν πριν από την κρίση”, είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ, μιλώντας, μέσω βιντεοδιάσκεψης, στο Φόρουμ για τον εκσυγχρονισμό και την ανάκαμψη της Ιταλίας.
Υπενθυμίζεται ότι αύριο και την Τετάρτη, ο Τζερόμ Πάουελ της Fed εμφανίζεται ενώπιον του Κογκρέσου και οι δηλώσεις - εκτιμήσεις του, σαφώς θα διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις στις Αγορές.
Το γεγονός ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση σημειώνονται ρευστοποιήσεις, έστω και από κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και στα θεωρούμενα “ασφαλή επενδυτικά καταφύγια” (Χρυσός, Ασήμι), αλλά και στα επενδυτικά εργαλεία αντιστάθμισης κινδύνου (Κρυπτονομίσματα), δείχνει ότι οι Αγορές έχουν βάλει στο “κάδρο επανατιμολόγησης” όλα τα assets.
Επιστρέφοντας “εντός των τειχών” και σύμφωνα με Εγχώριους Αναλυτές, “όσον αναφορά το χρηματοδοτικό πρόβλημα που δημιούργησε η πανδημία στις Ελληνικές Επιχειρήσεις, υπάρχουν αρκετά παράπονα για το ύψος και την ταχύτητα διάχυσης της ρευστότητας. Οι συνεχείς παρεμβάσεις της ΕΚΤ, με την περαιτέρω αύξηση του προγράμματος ρευστότητας λόγω πανδημίας (PEPP) στα 1,35 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με την παράτασή του μέχρι τις 30/6/21, αποτελούν προς το παρόν την μόνη απτή βοήθεια, αν και μας προϊδεάζει ότι η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Οικονομία είναι χειρότερη από ότι φανταζόμαστε. Η επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά και τα ανακοινωθέντα μέτρα, αν και δημιουργούν προσδοκίες και για την Ελληνική Αγορά, συνεχίζουν να μας κρατούν επιφυλακτικούς, μέχρι να δούμε τους πακτωλούς χρήματος που υπόσχονται όλοι, να φθάσουν στην πραγματική Οικονομία”.
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα μέχρι και τις 18 Ιουνίου, είναι το 9ο road show του Χ.Α. για τους Επενδυτές στις ΗΠΑ και για πρώτη φορά θα γίνει διαδικτυακά. Στο Συνέδριο θα λάβουν μέρος 28 Εισηγμένες.
Σταθερά παρόντες οι αγοραστές στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την νέα σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων (στο 1,189% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, αξίζει να σημειωθεί η, μάλλον, άνευρη εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο, να “οδηγήσουν την κούρσα, από αρχής μέχρι τέλους”, έστω και με σαφώς βελτιωμένη την τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών, αλλά και η μεγάλη έκπληξη των τελικών δημοπρασιών, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας 11 τίτλους του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου) και μαζί με αυτές και τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Σημειωτέον ότι στα χαμηλά ημέρας και από το σύνολο των τίτλων υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η μετοχή του Σαράντη διασώζονταν αμετάβλητη, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερτετραπλάσιες των ανοδικών.
Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, μπορεί η τελική εικόνα να δίνει οριακό πλεονέκτημα στους εν δυνάμει πωλητές, όμως αξίζει να αναφερθεί ότι και οι τέσσερις τίτλοι των συστημικών Τραπεζών, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μακριά από τα πρωινά χαμηλά και πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας.
Ο τίτλος της Alpha Bank (+0,47%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,6052 ευρώ (-5,29%), της Εθνικής (-1,35%) μέχρι τα 1,186 ευρώ (-5,65%), της Eurobank (+0,40%) μέχρι τα 0,3754 ευρώ (-5,01%) και της Πειραιώς (-2,69%) μέχρι τα 1,371 ευρώ (-5,51%).
Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 336,33 μονάδες (-4,81%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 349,72 (-1,02%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 351,82 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,43%.
Να σημειωθεί ότι αν ο εν λόγω δείκτης δώσει επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 338 μονάδων, η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 330 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).
Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν τα αναθεωρημένα, μετά την πανδημία, πλάνα των Τραπεζών για τη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (NPEs) και την εξυγίανση του ισολογισμού τους, εφόσον δεν επέλθουν κομβικές αλλαγές σε διατάξεις του υπό διαβούλευση νέου πτωχευτικού πλαισίου”.
Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, η κινητοποίηση των αγοραστών στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, είχε σαν αποτέλεσμα με αρνητικό πρόσημο να παραμείνουν μόνο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,63%), ΔΕΗ (-0,18%), ΕΕΕ (-1,39%), Ελ. Πετρέλαια (-0,65%), ΕΧΑΕ (-0,15%), Jumbo (-3,97%), Fourlis (-1,44%), ΟΛΠ (-2,17%) και ΟΠΑΠ (-1,09%).
Την δική της “μάχη” για να κρατηθεί υψηλότερα των 8,00 ευρώ, δίνει η μετοχή της Σαράντης (+2,12%), που συμπλήρωσε επτά κλεισίματα πάνω από το εν λόγω όριο. Από την άλλη, δείχνει έλλειψη διάθεσης να κινηθεί υψηλότερα των 8,40 ευρώ, ενεργοποιώντας το ημερήσιο “stop short”. Σε περίπτωση μεγαλύτερης κινητοποίησης των πωλητών, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 7,82 ευρώ.
Αποδείχθηκε δυσκολοκατάβλητη η αντίσταση των 3,75 ευρώ για την μετοχή της ΔΕΗ (-0,18%), ενώ, από την άλλη, ο τίτλος συμπλήρωσε 15 συνεδριάσεις με κλεισίματα υψηλότερα των 3,00 ευρώ. Στα 3,16 ευρώ ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών και στα 2,92 ευρώ ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών. Η μετοχή έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short”, με “stop” στα 3,65 ευρώ.
Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. τα 109.169.707 δικαιώματα της Trastor ΑΕΕΑΠ ΤΡΑΣΤΟΡΔ (+900%) συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 15/06/2020 έως και 24/06/2020, με ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος €0,0005. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 15/6/2020 έως και 29/6/2020.
Προς το τέλος έκανα και σήμερα αισθητή την παρουσία τους οι λίγοι αγοραστές στην Προοδευτική (+7,14%), όμως το “bid” δεν ήταν ιδιαίτερα πειστικό.
Σημειώνεται ότι η Εταιρεία του κ. Σπ. Κωνσταντινίδη (διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Steel και εκπρόσωπος των Αμερικανών Επενδυτών της Jordan International) “Βyroco Nominees Ltd”, μέσω της κατά 100% ελεγχόμενης Εταιρείας με την επωνυμία “Yiutinoco Trading Co. Ltd”, κατέχει από 28/5/2009 το 6,829% των μετοχών της Προοδευτικής, σύμφωνα και με την τελευταία επίσημη κατάσταση του Χ.Α.
Από εκεί και πέρα, δεν δείχνουν διάθεση να ανέβουν ψηλότερα από τα 12,50 ευρώ οι αγοραστές στα Πλ. Κρήτης (0%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Cenergy (+5,69%, είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες πτωτικές, ενώ παρατηρείται κινητικότητα και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών), ενώ αύξηση συναλλαγών σημειώθηκε στην ΑΕΓΕΚ (-3,95%).
Με αξιοπρόσεκτες αυξομειώσεις του όγκου συναλλαγών η Κορδέλλου (+4,93%), επιμένουν πλαγιοκαθοδικά οι Unibios (-4,14%), Καρέλιας (-5,22%), Τρ. Αττικής (-2,22%) και Q&R (-1,75%), ευδιάκριτη ήταν η παρουσία μικρού πωλητή σε Flexopack (-3,62%), Fieratex (-4,41%), Mediterra (-3,23%), ΚΛΜ (-2,66%) και Γενική Εμπορίου (-2,10%).
Χωρίς αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.
Για τον Γενικό Δείκτη οι επόμενες αντιστάσεις στις 651 – 655, 678 και 688 μονάδες (ημερήσιο “stop short”) και η πρώτη στήριξη στις 630 – 628 μονάδες.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες αντιστάσεις στις 1610, 1625 και 1668 μονάδες (ημερήσιο “stop short”) και η πρώτη στήριξη στην ζώνη 1525 – 1500.
Τι λένε οι αναλυτές
“Το Χ.Α. θα κρατήσει την επαφή του με τα μεγαλύτερα Χρηματιστήρια του εξωτερικού, λόγω απουσίας σημαντικών ειδήσεων στο εσωτερικό”, εκτιμά η Beta Sec.
“Η αναπροσαρμογή των συντελεστών στάθμισης για τις μετοχές του δείκτη FTSE25 με οροφή το 10%, υπόσχεται συναλλακτική αναβάθμιση ενόψει της αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων, αλλά και της λήξης των σειρών Παραγώγων μηνός Ιουνίου την Παρασκευή. Αναμένονται επομένως διακυμάνσεις με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για τις επιδόσεις του ΓΔ”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Πρώτο σημείο στήριξης οι 620 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 660. Η πορεία του ΓΔ θα εξαρτηθεί από την πορεία του S&P 500. Η σειρά Παραγώγων Ιουνίου λήγει την Παρασκευή”, υπενθυμίζει η Merit Sec.
“Αρνητικό ξεκίνημα για την εβδομάδα στις Αγορές, λόγω αναδυόμενων ανησυχιών σχετικά με την αναζωπύρωση των κρουσμάτων, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία στις ΗΠΑ. Συνολικά, αναμένουμε αύξηση της μεταβλητότητας το επόμενο διάστημα, εκτός και εντός, ενώ σημειώνουμε ότι ξεκινά το σήμερα το 9ο Greek Investment Forum της ΕΧΑΕ στην Νέα Υόρκη (διαδικτυακά). Tην Παρασκευή έχουμε λήξη παραγώγων τριμηνιαίου κύκλου, ενώ ολοκληρώνονται και οι μετοχικές αλλαγές στους δείκτες του Χ.Α. Από το μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, βαρύτητα θα δοθεί στις λιανικές πωλήσεις για τον μήνα Μάιο στις ΗΠΑ, που ανακοινώνονται αύριο Τρίτη”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.
“Επιτυχής έκδοση 10ετους για το Κράτος, συγκεντρώνοντας μέχρι και 17 δισ. προσφορές και πλέον με την πρόσβαση στις Αγορές να ομαλοποιείται όσο ο καιρός περνάει”, σύμφωνα με την άποψη του Ηλία Ζαχαράκη.
Ο Τραπεζικός συνεχίζει να είναι “αδύναμος κρίκος”, μιας και του λείπουν κεφάλαια αν θέλει να μπορέσει να λειτουργήσει με όλες τις δυνάμεις του και να παρουσιάσει κέρδη στο μέλλον. Σίγουρα ωφελείται από την πρόγραμμα εγγυήσεων λόγω της κρίσης, κάτι που θα φανεί στα επόμενα τρίμηνα.
Το άνοιγμα της αυλαίας για τον Τουρισμό έγινε με θεαματικό τρόπο από τον Πρωθυπουργό στην Σαντορίνη, με το αποτέλεσμα τέλος της σεζόν να παίξει σημαντικό ρόλο στο ΑΕΠ.
Από την Δευτέρα 22 Ιουνίου αλλάζουν σημαντικά οι σταθμίσεις σε ΓΔ και FTSE25, κάτι που μπορεί να φέρει σημαντική αύξηση τζίρου στο auction της Παρασκευής που μας έρχεται. Οι σταθμίσεις μειώνονται σημαντικά σε ΟΤΕ και ΕΕΕ, ενώ ο Τραπεζικός κλάδος αυξάνει την βαρύτητα του. Σίγουρα μπορεί να δούμε αλλαγές, ειδικά από τα χαρτοφυλάκια των Θεσμικών, με τον Τραπεζικό να ωφελείται.
Με αυξημένα αντανακλαστικά και μετρητά πλέον, μετά την έξοδο που πήραμε, περιμένοντας να δούμε και πάλι νέα δεδομένα.
“Η χρονιά είναι η πιο περίεργη των τελευταίων χρόνων, κάτι που πρέπει να μας κάνει να μελετάμε περισσότερο τις αποφάσεις μας”, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.
Αρνητικά πρόσημα στην Ευρώπη, αλλά και αντίδραση από τα πρωινά χαμηλά, με αρνητικό βηματισμό οι δείκτες στην Wall Street.
Οριακά κέρδη για το Ευρώ, μικτές οι διαθέσεις, μεταξύ WTI και Brent, στο Πετρέλαιο.
Ελεγχόμενες απώλειες στον Χρυσό, σαφώς μεγαλύτερες στο Ασήμι, κάτω από τα $9300 κινείται το Bitcoin.
Η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα κατέγραψε ετήσια αύξηση κατά 4,4% το Μάιο. Από την άλλη, οι πωλήσεις λιανικής των Καταναλωτικών Αγαθών κατέγραψαν ετήσια μείωση κατά 2,8% το Μάιο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας (NBS).
Προειδοποίηση στην Κίνα έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις Παγκόσμιες εμπορικές φιλοδοξίες της, με μία πρωτοφανή απόφαση για δασμούς, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τις Κινεζικές επιδοτήσεις σε Εξαγωγικές Εταιρείες. Στην απόφασή της να επιβάλει δασμούς κατά των επιδοτήσεων στα Υαλοϋφάσματα της Αιγύπτου, η Επιτροπή αφιέρωσε ένα αρκετά μεγάλο τμήμα στην παραγωγή ενός επιχειρήματος. Σύμφωνα με αυτό, ο νόμος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου παρέχει στην ΕΕ το περιθώριο να λάβει υπόψη την Κινεζική βοήθεια στην “Jushi Egypt” και “Hengshi Egypt”, κατά τον υπολογισμό του επιπέδου φόρου και στις δύο Εταιρείες. Το ποσοστό είναι 10,9%.
Στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης, η ΕΕ επέβαλε ένα ξεχωριστό σύνολο φόρων, κατά των επιδοτήσεων που κυμαίνεται από 17% έως 30,7% σε Υαλοϋφάσματα από την Κίνα.
“Η Γερμανική Οικονομία θα συρρικνωθεί περισσότερο στο δεύτερο τρίμηνο, σε σχέση με το πρώτο, αλλά η χαλάρωση των περιορισμών αναφορικά με τον κορωνοϊό και οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν ότι έχει ξεπεράσει το χαμηλότερο επίπεδό της. Οι πρόδρομοι δείκτες δεν δείχνουν μία βιώσιμη ανάκαμψη της Αγοράς Εργασίας τους επόμενους λίγους μήνες, ενώ προβλέπεται μία σημαντική μείωση των εξαγωγών και των εισαγωγών, για το σύνολο του 2020”, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του Υπουργείου Οικονομίας.
Η μετοχή της Hertz πραγματοποιεί βουτιά, μετά την ανακοίνωση της Εταιρείας ότι θα πουλήσει $500 εκατ. μετοχές. Η Hertz έλαβε την Παρασκευή έγκριση από Δικαστήριο να πουλήσει ως και $1 δισ. σε μετοχές. Η Εταιρεία προειδοποιεί τους Επενδυτές ότι “οι μετοχές μπορούν να καταστούν ‘άνευ αξίας”.
“Στόχος είναι να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις εντός του Ιουλίου, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια συμφωνία που θα επικυρωθεί πριν από το τέλος του 2020”, διεμήνυσαν μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης που είχαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.
Σταθεροποιείται η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης τον Ιούνιο, μετά από δύο μήνες ιστορικής συρρίκνωσης, σύμφωνα με την έρευνα για τη Μεταποίηση από τη Fed της Νέας Υόρκης. Ο δείκτης Empire State, που καταγράφει τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Περιοχή της Νέας Υόρκης, αυξήθηκε 48 μονάδες, φτάνοντας στο -0,2 τον Ιούνιο.
Οι Οικονομολόγοι ανέμεναν αποτέλεσμα -30, σύμφωνα με έρευνα του Econoday.
“Περίπου το 30% της αύξησης του συνολικού αριθμού των ανέργων στις ΗΠΑ, από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο, έχει την εξήγησή του σε αυτό που οι Οικονομολόγοι αποκαλούν ‘σοκ ανακατανομής’. Υπό αυτό το πρίσμα η κατάσταση αυτή κινδυνεύει να έχει μακροχρόνια χαρακτηριστικά και να μην ξεπεραστεί τόσο όσο εύκολα όσο νομίζουν ορισμένοι”, αναφέρει το Bloomberg Economics.
Προβλέποντας μια απότομη, αλλά σύντομη ύφεση, οι Οικονομολόγοι της Μorgan Stanley δηλώνουν ότι “αναμένουν πως η αύξηση του Παγκόσμιου ΑΕΠ θα ανέλθει στο -8,6% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο και θα ανακάμψει στο 3,0% έως το πρώτο τρίμηνο του 2021”.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, το σχέδιο αναδιοργάνωσης και η μερισματική απόδοση είναι οι δύο από τους πέντε λόγους για τους οποίους η Bank of America συγκαταλέγει τη μετοχή του ΟTΕ στις πλέον ελκυστικές μεταξύ των Τηλεπικοινωνιακών Ομίλων Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EEMEA), με σύσταση για αγορά και νέα τιμή - στόχο τα 16,2 ευρώ. Ο ΟTΕ, η Πολωνική Play και η Νοτιοαφρικανική MTN θεωρούνται από τους Αναλυτές της BofA ως οι μετοχές με τις μεγαλύτερες προοπτικές ανόδου.
Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή των ΕΛΠΕ, στα 8,0 από 9,3 ευρώ δίνει η Eurobank Equities, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "buy" για τον τίτλο. Η Χρηματιστηριακή προβλέπει πτώση 20% στα περιθώρια Διύλισης φέτος, τα οποία αναμένεται να κυμανθούν κοντά στα $2,2 το βαρέλι. Εκτιμά ότι η Εισηγμένη θα εμφανίσει ζημιές ύψους 225 εκατ. ευρώ φέτος, με τα έσοδα να υποχωρούν στα 6,35 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “πρωτογενές έλλειμμα ύψους 4.795 εκατ. ευρώ, άφησε η πανδημία στον Ελληνικό προϋπολογισμό στο πεντάμηνο. Τα φορολογικά έσοδα τον Μάιο υπέστησαν καθίζηση 33,5%, καθώς στο Ταμείο μπήκαν 2,268 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 3,411 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, όμως, το Κράτος έχει ρίξει στην Αγορά μέτρα στήριξης 5 δισ. ευρώ, εξέλιξη η οποία μεταβάλλει την εκτίμηση για το πρωτογενές αποτέλεσμα στο σύνολο του έτους από -1,9%, σε λίγο πάνω από -3%”.
“Μπαίνοντας στο 2020, η Ελληνική οικονομική δραστηριότητα είχε αρχίσει να ανακάμπτει από τη βαθιά ύφεση, κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας και της Ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αυτή η ‘εκκολαπτόμενη’ ανάκαμψη έχει πλέον διακοπεί. Συνυπολογίζοντας τον αποτρεπτικό αντίκτυπο από την κοινωνική απόσταση, προβλέπουμε μια συρρίκνωση περίπου 11% του ΑΕΠ φέτος, ακολουθούμενη από μια επέκταση το 2021, με το ΑΕΠ να φτάνει τα επίπεδα πριν από την Covid-19, μόνο το 2022”, αναφέρει η Morgan Stanley.
Ο Γενικός Δείκτης έφθασε να υποχωρεί μέχρι τις 630,39 μονάδες (-2,54%). Στις 17.00 είχε ανακάμψει στις 645,67 (-0,17%), μέσω των τελικών δημοπρασιών γύρισε σε θετικό πρόσημο σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 648,04 (+0,19%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 647,98 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,18%.
Ο τζίρος υποχώρησε στα 43,7 εκατ., από τα οποία τα 1,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ, απασχόλησαν το 61% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο Σαράντης και με το θετικό οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ και ΦΡΛΚ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Motor Oil, TITC, Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.
Σαφώς καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 52 ανοδικές μετοχές, έναντι 66 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.
----ΧΠΑ
Με οριακή άνοδο ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν στο συμβόλαιο του δείκτη, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησαν οι πρώτες μετακυλίσεις θέσεων και να παρουσιάζουν νεότερη αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (89.315 συμβόλαια).
Στα 3.025 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.426 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.318, 930 για τον Ιούνιο, 367 για τον Ιούλιο και 21 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.567) κινήθηκε μεταξύ 1.506 και 1.567 μονάδων.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.500 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (15.099), Alpha Bank (34.823), Πειραιώς (3.453), ΔΕΗ (2.066), Ελλάκτωρα (4.753), Εθνική (10.646), TITC (780), Μυτιληναίο (1.435), MIG (7.719), ΕΧΑΕ (101), ΟΠΑΠ (416), ΟΤΕ (2.731), ΑΔΜΗΕ (928), ΕΕΕ (105), ΓΕΚ (476), Τέρνα Ενεργειακή (2.857), Viohalco (182), Lamda Development (403).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 54.150, MIG 35.736, Alpha Bank 62.423, Εθνική 20.488.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,68% | 2020-06-11 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,90% | 2020-05-13 |
Lansdowne Partners (UK) LLP
| PUBLIC POWER CORP. SA
| 1,70%
| 2020-05-12
|
|
|
|
|
Oasis Investments II Master Fund LTD
| FOLLI FOLLIE S.A.
| 0,55%
| 2019-10-15 |
Lansdowne Partners (UK) LLP
| ALPHA BANK S.A | 1% | 2020-05-13 |
Blackrock Investment Management UK Limited | ALPHA BANK SA | 0,73% | 2020-06-12 |
Oceanwood Capital Management LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,60% | 2020-05-21 |
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 57.008.765 τεμ., (από 57.008.765 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.624.573 τεμ. (20.013.573), ΔΕΗ 5.908.685 τεμ. (5.908.685), Eurobank 50.226.356 τεμ. (55.096.615), ΟΠΑΠ 1.319.394 τεμ. (1.282.394), Εθνική 9.847.674 (9.847.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.