Χρηματιστήριο: Ρελάνς αγοραστών και νέα υψηλά τριμήνου

Με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές (+8% ο κλαδικός δείκτης), η εγχώρια αγορά αναρριχήθηκε στις 683 μονάδες. Ποια blue chips ακολούθησαν την ανοδική κίνηση. Τα δεδομένα σε επίπεδο τεχνικής ανάλυσης για τους βασικούς δείκτες.

Δημοσιεύθηκε: 5 Ιουνίου 2020 - 17:42

Τελ. Ενημ.: 5 Ιουνίου 2020 - 19:17

Load more

Απόλυτα βραχύβιες αποδείχθηκαν οι χθεσινές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και σήμερα οι Ευρωπαϊκές Αγορές επέστρεψαν σε θετικό πρόσημο, με τα κέρδη να παρουσιάζουν αυξητικές διαθέσεις, μετά την ανακοίνωση των νέων από την Αγορά Εργασίας στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, η Αγορά Εργασίας στις ΗΠΑ ανέκτησε τον Μάιο, ένα μέρος από τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Απριλίου και του Μαρτίου. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, η Αμερικανική Οικονομία δημιούργησε 2,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τον Μάιο, έναντι προβλέψεων για απώλεια 7,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Την ίδια στιγμή το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 13,3%, από 14,7% προηγουμένως. Οι Αναλυτές προέβλεπαν εκτίναξη της ανεργίας στο 19,5%.

Την κίνηση των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών ακολούθησε και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με την σημερινή συνεδρίαση να αποδεικνύεται καθαρά ανοδική, καθώς οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές κοντά στα υψηλά ημέρας και με τους αγοραστές να μην δείχνουν ότι προβληματίζονται από το επερχόμενο τριήμερο αργιών.

Το σημερινό κλείσιμο του ΓΔ δείχνει νέα υψηλά 3 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 6/3 (684,74 μονάδες).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η, περίπου, γενική κινητοποίηση στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης και η σαφώς πιο επιφυλακτική στάση που συνεχίζουν να τηρούν οι χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, περιμένοντας υπομονετικά την σταδιακή μετατόπιση του ενδιαφέροντος, προς τα “χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ”.

Επιστρέφοντας στις Διεθνείς Αγορές, ασφαλώς και οι απόψεις μεταξύ των Διαχειριστών συνεχίζονται να διίστανται, για το αν αυτό το, πέραν πάσης προσδοκίας, “relief rally” που παρατηρείται στα διεθνή χρηματιστηριακά ταμπλώ θα συνεχιστεί, ή αν πρόκειται για μία από τις συνηθισμένες ανοδικές αντιδράσεις που σημειώνονται, κατά τη διάρκεια των “bear markets”.

Αυτό το τελευταίο, βέβαια, βάσει της βιβλιογραφίας, καθώς οι Διεθνείς Αγορές έχουν να βιώσουν “bear market” περισσότερο από μία 10ετια (!)

Αγοραστικού ενδιαφέροντος συνέχεια και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων (στο 1,30% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους), κίνηση που σύμφωνα με Εγχώριους Αναλυτές, ενθαρρύνει τους αγοραστές και στην Χρηματιστηριακή Αγορά.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε τρίτη συνεχόμενη ανοδική, με εβδομαδιαία κέρδη 4,73% για τον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κατέγραψε κέρδη 15,82%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 25,44% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 56,71%.

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από το Τραπεζικό ταμπλώ και τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να αναφερθεί πως όλες ανεξαιρέτως κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές σχετικά κοντά στα υψηλά ημέρας.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 388 μονάδες (+9,42%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 385,85 (+8,82%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 383,21 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 8,07%.

Υπενθυμίζεται ότι για τον εν λόγω δείκτη μία κατοχύρωση του 375 σε εβδομάδα, δίνει και εβδομαδιαίο αγοραστικό σήμα, αφήνοντας περιθώρια κίνησης προς τις 401 και 423 μονάδες. Σε ημερήσιο γράφημα είμαστε “long” με το “stop” στις 330 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “διαφορετική στρατηγική ακολουθούν οι Τράπεζες σε ότι αφορά τις εγγυήσεις που ζητούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, προκειμένου να εκταμιεύσουν δάνεια με εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Την ίδια στιγμή, το επιτόκιο προκύπτει με βάση το οικονομικό προφίλ της Εταιρείας και τα collateral που μπορεί να διαθέτει, καθώς και το κατά πόσο είναι διατεθειμένη, όχι υποχρεωμένη, να δεσμεύσει, προκειμένου να επιτύχει ελκυστικότερη τιμολόγηση του δανείου”.

Από την άλλη, την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 80% της Εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, FPS, από την Eurobank ανακοίνωσε η doValue, με προσαρμογές στους όρους της συμφωνίας. Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, η doValue κατέβαλε για το 80% τίμημα περίπου 211 εκατ. ευρώ, έναντι 248 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η προ πενταμήνου δεσμευτική συμφωνία.

Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στην πρώτη τετράδα των Χωρών που θα λάβουν τις μεγαλύτερες ενισχύσεις από την υπό έγκριση πρόταση της Κομισιόν, για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ. Με βάση την πρόταση η Ελλάδα δικαιούται 22,6 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια, ενώ θα έχει και έξτρα στήριξη αναφορικά με τις ‘μεταμνημονιακές υποχρεώσεις της”, δήλωσε αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας σε συνέδριο του Economist.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Ελλάδα θα είναι οι περισσότερο κερδισμένοι από την πρόταση της Κομισιόν.

Εν τω μεταξύ, “το Υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει το 2ο εξάμηνο του 2020, αν θα προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ”, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας σε Συνέδριο του Economist.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, με αρνητικό πρόσημο τερμάτισαν τις συναλλαγές μόνο οι ΕΥΔΑΠ (-0,14%), Motor Oil (-3,26%) και ΟΤΕ (-1,67%).

Ο ΟΠΑΠ (+2,87%) ανακοίνωσε την επαναλειτουργία των παιχνιδιών PLAY (VLTs) από τις 8 Ιουνίου 2020, στο δίκτυο καταστημάτων PLAY και πρακτορείων OΠAΠ σε όλη την Ελλάδα, σε συνέχεια σχετικών αποφάσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, για τη συγκράτηση της εξάπλωσης του ιού Covid-19. Επιπλέον, η εξυπηρέτηση καθήμενων εντός των καταστημάτων του εμπορικού δικτύου του OΠAΠ, επιτρέπεται από τις 6 Ιουνίου 2020.

Στον τίτλο σημειώθηκε επιστροφή των αγοραστών, ενώ είναι θετική ένδειξη ότι συνεχίζει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 8,60 ευρώ. Επόμενο, τεχνικά, ζητούμενο, το κλείσιμο υψηλότερα των 9,16 ευρώ, κίνηση που θα δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις αναρρίχησης προς τα 10,10 – 10,55 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 7,825 ευρώ, αλλά θα ανέβει σημαντικά στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο για την Μυτιληναίος (+5,90%), ενώ η ανακοίνωση μερίσματος ύψους 0,36 ευρώ ανά μετοχή, έστειλε την μετοχή σε υψηλά 3,5 μηνών (επόμενο υψηλότερο κλείσιμο στις 21/2, 8,805 ευρώ). Επόμενη τεχνική αντίσταση στα 8,98 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 6,45 ευρώ, αλλά θα αλλάξει προς τα πάνω από την επόμενη εβδομάδα.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι 2319939 νέες (ΚΟ) μετοχές της Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, που προέκυψαν από το πρόσφατο split μετοχών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 3.093.252.

Από την άλλη και σύμφωνα με ανακοίνωση της MIG (-2,65%), “η Εταιρεία δεν διαθέτει οποιαδήποτε ενημέρωση, ή πληροφορία σχετικά με ενδεχόμενη μεταβίβαση δανείων που έχουν χορηγηθεί από τη Δανείστρια και Μέτοχο Τράπεζα Πειραιώς”.

Από προχθές είχε επισημάνει η στήλη την αυξημένη κινητικότητα στην μετοχή της Προοδευτικής (+19,81%), με την Εισηγμένη να ανακοινώνει προς το Χ.Α. πως “συνεχίζονται οι συζητήσεις για ανεύρεση Στρατηγικών Επενδυτών. Η Εταιρεία συνεχίζει να καταβάλει έντονες προσπάθειες για την ενεργοποίησή της σε νέους τομείς δραστηριότητας, μη κορεσμένους, πέραν των Δημοσίων έργων”. Έντονη φημολογία για είσοδο της “Hellenic Steel”.

Πριν από λίγο η Εισηγμένη ανακοίνωσε πως ο Κωνσταντίνος Κούτλας αγόρασε 131681 μετοχές στις 2/6, μέσω της διαδικασίας εκποίησης μετοχών.

Από εκεί και πέρα, κάποιοι βαρέθηκαν να περιμένουν στην Doppler (-12,50%) και στην Ίντεργουντ (-9,64%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Autohellas (+6,97%) και ΕΚΤΕΡ (+1,55%, με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς η αναρρίχηση και “σβήσιμο” προς το τέλος της συνεδρίασης), συνεχίζεται η προσπάθεια αναρρίχησης στην Performance Technologies (+4,41%, αλλά το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο), ενώ τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι Κορδέλλου (+2,67%) και Unibios (+0,69%).

Επιστροφή αγοραστών σε Κέκροπα (+2,45%), Ιντρακόμ (+1,55%), Πλ. Θράκης (+2,75%) και Space (+2,41%, ενώ αναρριχήθηκε μέχρι τα 4,82 ευρώ +16,14%), εμφάνιση πωλητή σε Κρέκα (-19,82%) και Κυριακούλη (-3,85%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Κρι Κρι (+1,35%).

Επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Ιντρακάτ που έφθασε να υποχωρεί μέχρι τα 1,02 ευρώ (-20,31%), για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση με κέρδη 1,56%, δίπλωσε τις πτωτικές συνεδριάσεις η Intralot (-4,01%) και η Frigoglass (-1,67%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές για την Byte (-1,29%) και τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για την Fieratex (+3,57%).

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έχει πρώτο ζητούμενο την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 682 - 684 μονάδων και ο FTSE25 υψηλότερα των 1665 μονάδων.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Με ώθηση από την ΕΚΤ κινείται τελικά ο ΓΔΧΑ, ενώ οι όγκοι συναλλαγών παρέμειναν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Σημειώνουμε ότι οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις εντοπίζονται στις 660 και 650 μονάδες. Στον αντίποδα, αντιστάσεις αναμένεται να εμφανιστούν στην περιοχή των 700 μονάδων”, αναφέρει η Leon Depolas Sec.

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 650 και δεύτερο οι 637 μονάδες (ΚΜΟ 20), ενώ πρώτο σημείο αντίστασης οι 700 μονάδες. Η πτώση του ΑΕΠ δεν οφείλεται τόσο στο 15ημερο lockdown, αλλά κυρίως στην επιβράδυνση τους δυο προηγούμενους μήνες. Πιο συγκεκριμένα, η συνολική τελική δαπάνη ήταν οριακά υψηλότερη, οι επενδύσεις υποχώρησαν και οι εξαγωγές παρουσίασαν μικρή αύξηση.

Η ΕΓΣ των Μετόχων στις 25 Ιουνίου για την έγκριση έκτακτης χρηματικής διανομής ύψους €0,235/μετοχή, στην Jumbo. Ημερομηνία αποκοπής ορίστηκε η 30η Ιουνίου. H ΓΣ των Μετόχων της Μυτιληναίος ενέκρινε την διανομή μικτού μερίσματος ύψους €0,36/μετοχή. Ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος ορίστηκε η 24η Ιουνίου. Αδύναμα τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Intralot, με αρνητικά ίδια κεφάλαια, μείωση σε όλες τις γραμμές, ελεύθερες ταμειακές εκροές και αύξηση του καθαρού δανεισμού κατά €17 εκατ., στα €611 εκατ.”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Όλο το λεξιλόγιο του στρατιωτικού τομέα, όπως μπαζούκας, ατομική βόμβα κ.λ.π., έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγραφούν τα μέτρα στήριξης για τον κορωνοϊό”, σημειώνει ο Κώστας Φέγγος.

Ευτυχώς βρισκόμαστε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και διεκδικούμε το δίκαιο μερίδιο της Χώρας, από τα εξαγγελλόμενα εργαλεία χρηματοδότησης.

Το ερώτημα παραμένει πως θα χρηματοδοτηθούν αυτά τα “υπερόπλα”, με τι επιτόκια και με τι δεσμεύσεις εκ μέρους των Κρατών που θα τα χρησιμοποιήσουν. Μέχρι στιγμής η αίσθηση που δίνεται είναι ότι θα δημιουργηθεί κάτι σαν Ευρωομόλογο ειδικού σκοπού, οπότε Χώρες σαν την Ελλάδα δικαιώνονται στη διεκδίκηση της αμοιβαιοποίησης του χρέους. Μένει να δούμε τις λεπτομέρειες.

Τα Διεθνή Χρηματιστήρια έχουν ανακτήσει μεγάλο μέρος των απωλειών, από την αρχή του έτους. Με δεδομένο ότι στην αρχή του έτους βρισκόντουσαν σε ιστορικά υψηλά, αυτό είναι εντυπωσιακό.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει φθάσει τις 680 - 690 μονάδες του Γενικού Δείκτη, σημείο που φαίνεται να είναι σημαντική αντίσταση. Αν μπορέσουμε να διασπάσουμε ανοδικά αυτά τα επίπεδα με τζίρο, ανοίγει ο δρόμος για μεγάλη άνοδο και επαναφορά στα επίπεδα που βρισκόμασταν στην αρχή του έτους.

Παρόλα αυτά οι επενδυτές πρέπει να είναι επιφυλακτικοί.

Τα τελευταία χρόνια το τέλος Ιουνίου έχει φέρει αρνητικές εκπλήξεις.

Είναι σύνηθες οι Ηγέτες, πριν τις Καλοκαιρινές διακοπές, να παίρνουν αποφάσεις που πολλές φορές είναι βεβιασμένες και επηρεάζουν αρνητικά τις εξελίξεις και οι Επενδυτές να επιθυμούν τη μείωση του αναλαμβανόμενου ρίσκου, ενόψει των διακοπών. Φυσικά φέτος για ποιες διακοπές να μιλάμε…

Εταιρείες της Πληροφορικής, των Τηλεπικοινωνιών, των Κατασκευών και της Ενέργειας, φαίνεται να συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις των Επενδυτών αυτή την περίοδο, αλλά το γεγονός ότι οι Τράπεζες θα κληθούν να μοιράσουν το χρήμα που “πέφτει από το ελικόπτερο”, έχει προκαλέσει την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος και έχει δώσει μεγάλες αποδόσεις κατά την τελευταία άνοδο, στον κλάδο.

Η διατήρηση θέσεων σε μετοχές έχει αρχίσει πάλι να γίνεται ελκυστική, ιδιαίτερα από τη νέα μείωση των αποδόσεων των ομολόγων, που άμεσα επηρεάστηκαν από τα μέτρα που εξαγγέλλονται για τη στήριξη των Οικονομιών.

Μπροστά μας έχουμε την αντίσταση των 680 - 690 μονάδων που θα πρέπει να ξεπεραστεί με τζίρο, για να δώσει ένα θετικό τόνο και πίσω μας έχουμε μία άνοδο που έχει δημιουργήσει μεγάλες υπεραξίες σε όσους την εκμεταλλεύτηκαν, αλλά και κίνητρο για να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους.

“Η επόμενη βδομάδα θα είναι καθοριστική για την περεταίρω πορεία των τιμών κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού και τέτοιες περιόδους, η διατήρηση ρευστότητας συνίσταται”, τονίζει ο πρόεδρος της Prelium Investment Services.

“Ανοδική η πορεία του Γενικού Δείκτη για τρίτη εβδομάδα και σύμφωνα με την πορεία των Ξένων Αγορών”, επισημαίνει ο Πέτρος Τσούρτης.

Η πτώση του ΑΕΠ (-0,9% σε ετήσια βάση) το Α’ τρίμηνο του 2020 δείχνει ότι η Κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κατάσταση, όπως και στην περίπτωση της πανδημίας, με αλλαγή οικονομικού μοντέλου και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ελληνική Οικονομία θα παραμένει σε φαύλο κύκλο τα επόμενα χρόνια, με ανυπολόγιστες κοινωνικές και γεωπολιτικές συνέπειες.

Όσον αφορά τα πρόσφατα αποτελέσματα Α’ τριμήνου, μικτή η εικόνα της Eurobank και αδύναμη των Τρ. Πειραιώς και Motor Oil. O ΟΠΑΠ θα ανακοινώσει αποτελέσματα Α’ τριμήνου στις 10 Ιουνίου.

Ο κύριος καταλύτης της επόμενης εβδομάδας είναι η ανακοίνωση των αποφάσεων της FED την Τετάρτη. Ωστόσο, είμαστε σε επαγρύπνηση καθώς μας προβληματίζει η έξαρση της Τουρκικής προκλητικότητας και η πιθανότητα θερμού επεισοδίου.

Οι Αγορές προεξοφλούν τη γρηγορότερη επανεκκίνηση της Οικονομίας στις περισσότερες Χώρες και έτσι κλάδοι άμεσα συνδεδεμένοι όπως Τουρισμός, Μεταφορές, Τεχνολογία και Τράπεζες υπεραποδίδουν.

Για τις προσεχείς συνεδριάσεις περιμένουμε να συνεχιστεί το θετικό κλίμα, από τη στιγμή που οι Κεντρικές Τράπεζες συνεχίζουν να στηρίζουν τις Εταιρείες, όπως και το Τραπεζικό σύστημα. Θετικός καταλύτης στην πορεία των Χρηματιστηρίων είναι και η αλλαγή της ψυχολογίας στους Επενδυτές, οι οποίοι συνεχώς ψάχνουν για αποδόσεις που όμως, πλέον, υπάρχουν μόνο σε μεσαίου και υψηλού ρίσκου τοποθετήσεις.

“Πιθανό σημείο αντίστασης για τον δείκτη S&P 500 είναι οι 3200 μονάδες”, σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης της Merit Sec.

“Συνεχίστηκε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα το ανοδικό σερί του Γενικού Δείκτη, ο οποίος, πλέον, μετράει κέρδη άνω του 45% από τα χαμηλά της 17ης Μαρτίου”, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Αυτή την φορά ήταν η σειρά της ΕΚΤ να δημιουργήσει κλίμα και συντηρήσει την θετική ψυχολογία, ανεβάζοντας τον πήχη της των αγορών ομολόγων κατά 600 δισ. ευρώ, επεκτείνοντας παράλληλα την διάρκεια του προγράμματος κατά έξι μήνες.

Η αντίδραση στην Αγορά ομολόγων ήταν άμεση και η αντανάκλαση της στην Λ. Αθηνών ενθουσιώδης. Ο Τραπεζικός κλάδος κόντρα στην Εαρινή απαισιοδοξία και με πέντε συνεχόμενα μηνιαία αρνητικά κλεισίματα από την αρχή του έτους, πήρε την σκυτάλη και δείχνει να μπαίνει οδηγός στην κούρσα ανάκαμψης της Αγοράς.

Ο Τραπεζικός κλάδος είχε την διπλή ατυχία να βρεθεί στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων του MSCI και των επιπτώσεων της πανδημίας, που οδήγησαν τις μετοχές στα μέσα Μαΐου σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Λόγω της, πρόσφατης, ιδιαίτερα επιβαρυμένης χρηματιστηριακής προϊστορίας του, υπάρχει ένας ειδικός δεσμός με τους Επενδυτές, είναι οι μετοχές που θα κάνουν την διαφορά σε ένα χαρτοφυλάκιο στην άνοδο και στην πτώση της Αγοράς. Οι ακραίες διακυμάνσεις δεν είναι μια υπόθεση άγνωστη για τις κατά τα άλλα βασικές μετοχές του FTSE25, απεναντίας η διαπραγμάτευσή τους φαίνεται να έλκει βραχυπρόθεσμα σχήματα και πιο ευκαιριακά χαρτοφυλάκια, που εντείνουν την μεταβλητότητα στα άκρα.

Το βασικό ζητούμενο για τις Τράπεζες είναι αν τελικά, έστω και με καθυστέρηση, θα υλοποιήσουν το σκοπούμενο πρόγραμμα των τιτλοποιήσεων που έχουν προγραμματίσει.

Η Αγορά με στις αποτιμήσεις αυτές φαίνεται να χωρίζει τις Τράπεζες σε δύο γκρουπ: Eurobank και Εθνική Τράπεζα διαπραγματεύονται στο 25% της ενσώματης καθαρής θέσης τους, απόρροια της προόδου που έχουν δείξει στην μείωση των NPEs, αλλά και των δυνατοτήτων που τους δίνει πλέον η κεφαλαιακή τους θέση.

Στον αντίποδα Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank φαίνεται να τιμολογούν πιο έντονα στα τρέχοντα επίπεδα, τις προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος αλλά και το “βαρύ” πρόγραμμα τιτλοποιήσεων που έχουν πλέον μπροστά τους.

Και οι τέσσερις διαπραγματεύονται σε επίπεδα που προεξοφλούν αστοχίες στην υλοποίηση του προγράμματος, προσδοκίες οι οποίες από τις αρχές του 2016 και μετά ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την κυριότερη αντίσταση της Αγοράς που ορίζεται από το καθοδικό “κενό” της 9ης Μαρτίου (677 – 684). Αν ξεπεράσει αυτή την ζώνη τιμών, το επόμενο πεδίο ισχυρής προσφοράς βρίσκεται στην ζώνη 720 – 725 μονάδων όπου υπάρχει εκ νέου καθοδικό “χάσμα” από την συνεδρίαση της 5ης Μαρτίου.

Οι μονάδες ανόδου που χωρίζουν τον Γενικό Δείκτη από το “ξέφωτο” των 800, θα απαιτήσουν συναλλαγές και ευρύτερη δραστηριοποίηση δυνάμενων από την Αγορά, καθώς στο καθοδικό οίστρο του τέλους Φεβρουαρίου και του πρώτου δεκαήμερου του Μαρτίου, υπήρξαν 12 συνεχόμενες συνεδριάσεις που ο Γενικός Δείκτης έγραψε συναλλαγές άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, οι ταλαντωτές οδεύουν προς υπερτιμημένες ζώνες, οι οποίες συμπίπτουν με τα επίπεδα των 700 μονάδων. Οι αγοραστές θα έχουν δύσκολο έργο στην διάσπαση της εν λόγω ζώνης, καθώς εκτός από τα εγκλωβισμένα κεφάλαια θα κληθούν να απορροφήσουν και τους κερδισμένους των δύο προηγούμενων μηνών. Επομένως θα αναμέναμε το ανοδικό σενάριο βραχυπρόθεσμα να δοκιμάζει την ζώνη των 690 - 700 μονάδων και εν συνεχεία να διορθώνει συντηρητικά αποφορτίζοντας τους ταλαντωτές.

Από το μέγεθος της διόρθωσης θα εξαχθούν συμπεράσματα για την εξάντληση της δυναμικής της ανόδου στην παρούσα φάση και αν η Αγορά θα μπει σε κύκλο συσσώρευσης πριν την νέα ανοδική της απόπειρα.

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων η Quest το απόγευμα της Τρίτης αναμένεται να δημοσιεύει το α’ τρίμηνο της χρονιάς, ενώ η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη θα λάβει χώρα την Τετάρτη μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Την επόμενη ημέρα ο ΟΠΑΠ θα ανακοινώσει με την σειρά του τι έγινε κατά το α’ τρίμηνο.

Την Παρασκευή θα λάβει χώρα η τακτική γενική συνέλευση της Fourlis με τηλεδιάσκεψη, ενώ την ίδια ημέρα οι μετοχές της Λούλης θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσης ύψους 0,18 ευρώ ανά μετοχή.

Η συνεδρίαση της 12ης Ιουνίου είναι η τελευταία για Νηρέα, Σελόντα και Καράτζη ως Εισηγμένες Εταιρείες, ενώ με βάση το κλείσιμο των τιμών της ερχόμενης Παρασκευής θα υπολογιστούν οι νέες σταθμίσεις των μετοχών του FTSE25.

“Την Δευτέρα η Χρηματιστηριακή Αγορά θα είναι κλειστή”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Τουλάχιστον αξιοσημείωτα τα κέρδη στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρές απώλειες για το Ευρώ, σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο.

Επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Χρυσό και Ασήμι, κάτω από τα $9700 υποχωρεί το Bitcoin.

“Οι μισές Εταιρείες στη Γερμανία ανέβαλαν τις επενδύσεις τους τον Μάιο, ενώ το 28% ακύρωσαν τελείως τα επενδυτικά τους projects λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού”, σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Ινστιτούτου Ifo. Τον Απρίλιο, τα ποσοστά ήταν 46% και 22%, αντίστοιχα. Οι Εταιρείες του Μεταποιητικού τομέα επλήγησαν ιδιαίτερα, με το 64% εξ αυτών να αναβάλλει projects τον Μάιο.

Βουτιά 25,8% έκαναν οι παραγγελίες για Γερμανικά Βιομηχανικά Προϊόντα τον Απρίλιο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τότε που ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία, το 1991.

Οι εγχώριες παραγγελίες υποχώρησαν 22,3%, ενώ οι παραγγελίες από το εξωτερικό κινήθηκαν αρνητικά κατά 28,1%. Οι Αναλυτές εκτιμούσαν ότι η πτώση συνολικά των βιομηχανικών παραγγελιών θα είναι μικρότερη, στο 19,7%.

Η Bundesbank, στις εξαμηνιαίες προβλέψεις της, εκτιμά πως η Γερμανική Οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 7,1% φέτος, με βάση τα ημερολογιακά προσαρμοσμένα στοιχεία και κατά 6,8% με βάση τα μη προσαρμοσμένα στοιχεία.

Για το 2021 η προσαρμοσμένη ανάπτυξη αναμένεται στο 3,2% και στο 3,8% το 2022, σύμφωνα με την Bundesbank.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Χώρας θα συρρικνωθεί κατά 9,2% το 2020, έναντι πρόβλεψης για ύφεση 9% τον περασμένο μήνα.

Το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί στο 10,6%.

Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο ανέφεραν απουσία προόδου στις συνομιλίες για τη διαμόρφωση της μετά το “Brexit” σχέσης τους, μετά την ολοκλήρωση του νέου γύρου διαπραγματεύσεων.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1.000 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 11 Ιουνίου 2021.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “κόντρα στις εξαγγελίες για δραστική συρρίκνωση του όγκου των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους Ιδιώτες, οι οφειλές παρέμειναν αμετάβλητες, μια ανάσα από τα 2,4 δισ. ευρώ και τον Απρίλιο”.

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σύμβαση πώλησης απαιτήσεων από χαρτοφυλάκιο περίπου 2800 μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων και πιστώσεων με εμπράγματες και λοιπές εξασφαλίσεις (περίπου 6400 Ακίνητα σε όλη την Ελλάδα), ύψους 1,6 δισ. ευρώ σε όρους ανεξόφλητου κεφαλαίου (0,6 δισ. ευρώ διασφαλιστικής αξίας Ακινήτων), με την Επενδυτική Εταιρεία Bain Capital Credit. Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται στο 21% του ανεξόφλητου κεφαλαίου του χαρτοφυλακίου, ενώ η συναλλαγή έχει ουδέτερη επίπτωση στην κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας.

“Πτωτικά κινήθηκαν τα καθαρά έσοδα από τόκους των Ελληνικών Τραπεζών το πρώτο τρίμηνο”, σημειώνει η Deutsche Bank σε ανάλυσή της για τον τραπεζικό κλάδο. Ο Οίκος, που εστιάζει σε δύο Ομίλους (Eurobank και Alpha Bank), αναφέρει ότι η πτώση το πρώτο τρίμηνο ήταν 1% - 2%, σε αυτό το μέγεθος, ήταν εντός εύρους των εκτιμήσεών της σε ό,τι αφορά την Αlpha Βank αλλά ελαφρά υψηλότερα απ’ όσο αναμενόταν για τη Eurobank.

Η Deutsche Bank μειώνει κατακόρυφα τις προβλέψεις της για την κερδοφορία το 2020 και το 2021, εξαιτίας της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές - στόχους: Για την Αlpha Βank, αναθεωρείται σε 1,2 ευρώ, με “αγορά”.

Για τη Eurobank, αναθεωρείται σε 0,48 ευρώ, με τη σύσταση “διακράτηση”.

Πτώση άνω του 40% στα κέρδη προ φόρων και τόκων θα εμφανίσουν το πρώτο εξάμηνο οι Εταιρείες του Καταναλωτικού κλάδου και του Εμπορίου που καλύπτει η Eurobank Equities.

Η ΑΧΕ σημειώνει ότι οι Εταιρείες του κλάδου ήταν αντιμέτωπες με ισχνή ζήτηση και αλλαγές στην καταναλωτική κουλτούρα εν μέσω πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, υποβαθμίζει τις συστάσεις για Coca Cola, Jumbo και Σαράντη σε “hold” από “buy”, ενώ μειώνει την τιμή - στόχο για την πρώτη στα 23,5, από 26,9 ευρώ και για τη Jumbο στα 16,3, από 16,6 ευρώ. Για τη μετοχή της Σαράντης διατηρεί αμετάβλητο το στόχο στα 8,1 ευρώ.

Παράλληλα, διατηρεί στις κορυφαίες της επιλογές τη μετοχή του ΟΤΕ (“buy” με τιμή - στόχο στα 14,4 ευρώ), του ΟΠΑΠ (διατηρεί τη σύσταση "buy", μειώνοντας το στόχο στα 9,8, από 10,7 ευρώ) και της Fourlis (διατηρεί σύσταση "buy", μειώνοντας το στόχο στα 4,5, από 4,9 ευρώ).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 685,69 μονάδες (+2,37%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 683,6 (+2,06%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 683,46 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,04%.

Ο τζίρος στα 89,7 εκατ., από τα οποία τα 3,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΔΕΗ και ΟΠΑΠ και στο χαμηλό οι ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και ΟΤΕ.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 80 ανοδικές μετοχές, έναντι 42 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Με σημαντική άνοδο, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν σχετική αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και ευδιάκριτη υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (69.044 συμβόλαια).

Στα 3.490 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.478 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.449, 1.165 για τον Ιούνιο και 284 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.654) κινήθηκε μεταξύ 1.622,25 και 1.662 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.100 Lamda Development, 15.000 Ελλάκτωρ, 22.595 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (20.775), Alpha Bank (26.975), Πειραιώς (3.788), ΔΕΗ (1.276), Ελλάκτωρα (1.145), Εθνική (7.582), TITC (412), Μυτιληναίο (589), MIG (5.028), ΕΧΑΕ (198), ΟΠΑΠ (267), ΟΤΕ (145), ΑΔΜΗΕ (113).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 74.827, MIG 44.096, Alpha Bank 87.936, Εθνική 27.741.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                           Name of Issuer                  NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,77%

2020-05-14

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,70%

 

2020-05-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

Oceanwood Capital Management LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,60%

2020-05-21

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 57.069.429 τεμ., (από 56.993.429 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.271.929 τεμ. (20.225.929), ΔΕΗ 5.924.026 τεμ. (5.752.670), Eurobank 68.397.566 τεμ. (70.667.466), ΟΠΑΠ 1.282.394 τεμ. (1.282.394), Εθνική 9.847.674 (10.147.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων