Οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις μάς έδειξαν πολλά. Το κυριότερο, πώς θα συνεχίσουν να πορεύονται οι αγορές για καιρό ακόμη.
Η ανακοίνωση μιας εταιρείας πως οι έλεγχοι για εμβόλιο Covid-19 ήταν αρκετή αφορμή για να... εκτοξεύσουν όχι μόνο την τιμή της μετοχής της αλλά να πυροδοτήσουν ένα ντόμινο ισχυρής ανοδικής αντίδρασης από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη και Τόκιο. Ακολούθησε, μία μέρα αργότερα, η αμφισβήτηση των δεδομένων που παρουσίασε η εταιρεία για να προκληθεί κύμα ρευστοποιήσεων διεθνώς.
Εικόνα... Ιανού, για τις αγορές, μέσα σε μόλις δύο 24ωρα, ενισχύοντας την εκτίμηση των αναλυτών πως μέχρις ότου ανακαλυφθεί και δοθεί στη «διεθνή λιανική» ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, οι αναταράξεις θα είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά των συνεδριάσεων.
Στον ρυθμό τους και το «ρηχό», περιφερειακό χρηματιστήριό μας, που Δευτέρα-Τρίτη έδειξε για πολλοστή φορά τις παθογένειές του. Ενισχύοντας την εκτίμηση πως αρκούν 3-4 funds για να κατευθυνθούν δείκτες, μετοχές προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.
Ετσι, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο ΓΔ διαμορφώνεται στις 601,16 μονάδες, ο ΔΤΡ στις 272,11, ο FTSE25 στις 1.436,74 και ο FTMidCap στις 827,97 μονάδες. Με αύξηση συναλλαγών/τζίρου -αναλογικά σημαντική καθώς ήταν 25%- κυρίως λόγω της επαναφοράς των ανοιχτών πωλήσεων, συνακόλουθα της μεγαλύτερης μόχλευσης που επιτεύχθηκε για μετοχές του δείκτη.
Με τις τραπεζικές και κυρίως τη Eurobank, που αυτό το διάστημα, λόγω εξελίξεων στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προσελκύει ενδιαφέρον. O Χρήστος Κίτσιος αναφέρεται στην προοπτική ολοκλήρωσης του πρώτου mega deal της εγχώριας αγοράς σε αυτό το τόσο καίριο μέτωπο. Αίτηση στον «Ηρακλή» να ενταχθούν senior notes 2,4 δισ. ευρώ.
Ευρύτερα, όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελενας Λάσκαρη, καθώς αναφέρεται στα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση και αφορούν και μειώσεις φόρων (ΦΠΑ). Θα αφορά, όπως σημειώνει η Ελενα, την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου αλλά, εφόσον παραστεί ανάγκη, η ισχύς τους θα παραταθεί.
Να δούμε, εάν και πώς αυτά τα νεότερα θα μπορούσε να αποτιμηθούν από την αγορά, συνεκτιμώντας τα βήματα που γίνονται πλέον σε πολλούς κλάδους, δραστηριότητες της καθημερινότητας, με ενθαρρυντικές -μέχρι τώρα- τις πρώτες ενδείξεις.
Σε αναμονή οι αγορές, όπως φάνηκε πολύ νωρίτερα στις ασιατικές, σε αναζήτηση ισορροπιών οι ευρωπαϊκές και με τα futures στη Wall Street να παραπέμπουν σε προσπάθεια αντίδρασης.
Για το ΧΑ, συνεχίζεται η διαδικασία διαμόρφωσης «τοπικού πυθμένα», πιθανότατα με βάση την περιοχή των 580 μονάδων, με απαιτούμενο προκειμένου να αλλάξει η τάση για τον τραπεζικό κλάδο, η πειστική υπέρβαση των 300 μονάδων. Και για τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, η εικόνα λ.χ. του ΟΤΕ (να μη χαθούν τα 12,20 ευρώ), της Coca Cola (να μη χαθούν τα 20,50 ευρώ), η συνέχιση της long τάσης για ορισμένες (ακόμη καλύτερα, για όλες), των Motor Oil, Mytilineos, Jumbo, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακής, ΕΥΔΑΠ.