Με θετικά πρόσημα και τουλάχιστον αξιοσημείωτα κέρδη, κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς αυξάνεται η διάθεση επενδυτικού ρίσκου, στον απόηχο της σταδιακής άρσης των lockdown στον Πλανήτη, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε η νέα ανοδική κίνηση του Πετρελαίου, αλλά και το ξεκίνημα των συναλλαγών, σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα στο NYSE, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι εμβόλιο της Moderna παρήγαγε αντισώματα κατά του νέου κορωνοϊού.
Την κίνηση των Ευρωπαϊκών Αγορών ακολούθησε και το Χ.Α., έχοντας βοήθειες από το σύνολο των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και με αισθητή την συμμετοχή του Τραπεζικού κλάδου, που σήμερα κατόρθωσε να μην υποχωρήσει αισθητά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.
Έτσι, μετά από πέντε συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, ενώ σαφώς πιο επιφυλακτική ήταν η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και ακόμα επιφυλακτικότερη η εικόνα στην συναλλακτική δραστηριότητα.
Να σημειωθεί ότι στις δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης αθροίζει κέρδη 3,64%, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κέρδη 7,66%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ενισχύθηκε κατά 1,4 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με απόφαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, από αύριο Τρίτη μπαίνει τέλος στη δίμηνη απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων (short selling) στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς εκτιμάται ότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι που οδήγησαν στη λήψη αυτού του μέτρου, με την υποψιασμένη σχολή σκέψης να επισημαίνει ότι αυτή η απόφαση θα δώσει το κίνητρο σε κάποιους να ανεβάσουν τεχνικά τις τιμές, για να κτίσουν θέσεις “short”. Και μπορεί αυτό το τελευταίο να είναι άγνωστο αν θα επαληθευτεί, όμως σήμερα ήταν ευδιάκριτο το “τράβηγμα” των πωλητών, σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα.
Παρά την πλαγιοανοδική κίνηση που ακολουθούν οι Διεθνείς Αγορές, τραβώντας ψηλότερα και το Χ.Α., σημαντικός αριθμός Εγχώριων Αναλυτών παραμένει επιφυλακτικός, επισημαίνοντας πως “τα οικονομικά μεγέθη πρώτου τριμήνου των Εισηγμένων Εταιρειών και ακόμα περισσότερο της παρελθούσας χρήσης, δεν είναι κατατοπιστικά, δεδομένου ότι καλύπτουν ένα διάστημα που προηγήθηκε της πανδημίας και το lockdown που ακολούθησε. "Οι Εταιρείες που θα καταφέρουν να ξεπεράσουν την πανδημία, θα μπορούσαν πραγματικά να ωφεληθούν, μακροπρόθεσμα, από τη μείωση του ανταγωνισμού".
Από την άλλη, η οικονομική δραστηριότητα μπορεί να επιστρέφει, ωστόσο θα είναι σχετικά αργή για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ πολλές Εισηγμένες θα προχωρήσουν σε μείωση των περιθωρίων κέρδους, προκειμένου να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές και να ανταπεξέλθουν το σοκ του κορωνοϊού και την μείωση των πωλήσεων που έχει προηγηθεί και αυτό θα φανεί, σε δεύτερη φάση, στις τιμές των μετοχών, κυρίως σε Εταιρείες που θα υιοθετήσουν στρατηγικές μείωσης, ή "παγώματος" των μερισμάτων.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το fund Lansdowne προχώρησε σε μείωση των καθαρών αρνητικών θέσεων σε Alpha Bank και Eurobank. Για την Alpha Bank το ποσοστό μειώθηκε στο 1%, από 1,10% και στην Eurobank το ποσοστό υποχώρησε στο 0,90%, από 0,98% προηγουμένως.
Σαφώς επιφυλακτικοί παραμένουν και οι περισσότεροι από τους Ξένους Διαχειριστές, τονίζοντας ότι “στην παρούσα φάση το πρόβλημα χρέους, γίνεται προσπάθεια να επιλυθεί με περισσότερο χρέος. Οι Κεντρικές Τράπεζες κατάφεραν να πείσουν τις Αγορές ότι το ‘τύπωμα χρημάτων από τον αέρα’, μπορεί να δημιουργήσει πλούτο. Το Παγκόσμιο χρέος έχει υπερδιπλασιαστεί από την έναρξη της τελευταίας κρίσης. Ήταν $125 τρισ. το 2006 και τώρα υπερβαίνει τα $270 τρισ. ενώ με την τρέχουσα εκτύπωση χρημάτων, ο αριθμός αυτός θα είναι σύντομα πάνω από $300 τρισ. και θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Όσο χειροτερεύουν οι Παγκόσμιου χρηματοοικονομικοί δείκτες, τόσο περισσότερα χρήματα θα τυπώνονται, “ντοπάροντας” τις Χρηματιστηριακές Αγορές. Όμως η πρώτη αύξηση των επιτοκίων, όταν και όποτε έλθει αυτή, θα δημιουργήσει τεράστιους ‘κραδασμούς’ σε υπερχρεωμένα Κράτη και Επιχειρήσεις.
Συνεχίστηκε η παρουσία αγοραστών στην Αγορά ομολόγων και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, μετά από πολύ καιρό, η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να υποχωρήσει χαμηλότερα του 2% (στο 1,984% την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές).
Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι τίτλοι των Alpha Bank (+2,99%), Εθνικής (+3,48%) και Eurobank (+11,65%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε η μετοχή της Πειραιώς (+2,83%).
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 290,06 μονάδες (+6,32%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 289,26 (+6,03%) και τερμάτισε την συνεδρίαση στις 288,55 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 5,77%.
Για τον εν λόγω δείκτη παραμένει ζητούμενο η επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 363 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 300, 318 και 327 μονάδες.
“Χλοοτάπητα” θυμίζει το ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, καθώς το σύνολο των τίτλων ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με θετικό πρόσημο, δείχνοντας ότι οι σημερινές κινήσεις των λίγων αγοραστών, είχαν πλουραλισμό.
Μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις σήμερα έδωσε ανοδική αντίδραση η μετοχή της ΔΕΗ (+7%), κινούμενη μόνιμα με θετικό πρόσημο. Η πρώτη αντίσταση στα 2,646 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), ενώ ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2,75 ευρώ, θα ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς τους δύο ΚΜΟ 200 ημερών, που διέρχονται από τα 2,90 και 3,11 ευρώ. Αντίθετα επιστροφή των πωλητών και κλείσιμο χαμηλότερα των 2,37 ευρώ, θα ανοίξει την “καταπακτή” προς τα 2,20 ευρώ.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε σήμερα και ο τίτλος της ΕΕΕ (+3,44%) συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Για την σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, θα πρέπει να υπερκεράσει τις πρώτες αντιστάσεις στα 22,40 και 23,16 ευρώ (gap), με τελικό στόχο τα 24,29 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Με τα τρέχοντα δεδομένα, τα 20,00 ευρώ, δείχνουν σαν βραχυπρόθεσμη αγοραστική ευκαιρία.
Ερχόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, προσπάθεια αντίδρασης μετά από δύο έντονα πτωτικές συνεδριάσεις για την Sato (+19,23%), δεύτερη μέρα αξιοπρόσεκτης ανόδου για την Forthnet (+20%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Μουζάκη (+2,60%), τρεις οι ανοδικές για Fieratex (+4,87%, αλλά το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο), ΕΛΧΑ (+5,04%) και Cenergy (+4,38%), ενώ διακριτικό μάζεμα πέριξ των 11,00 ευρώ, σημειώνεται στα Πλ. Κρήτης (+0,92%).
Επιστροφή αγοραστών σε Lavipharm (+6,06%), Byte (+4,10%), AS Company (+1,61%), Κέκροπα (+4,87%), Κρι Κρι (+4,90%) και Άβακα (+3,93%), μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε η Autohellas (+2,44%), μετά από τέσσερις οι Ιντρακάτ (+4,48%) και Profile (+5,45%) και μετά από πέντε πτωτικές οι ΕΚΤΕΡ (+1,99%) και MIG (+1,23%).
Τεχνικά, το ημερήσιο “stop short” για τον Γενικό Δείκτη ενεργοποιείται με κλείσιμο υψηλότερα των 613 μονάδων και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, υψηλότερα των 1565 μονάδων.
Τι λένε οι Αναλυτές
“Η ψυχολογία στις Διεθνείς Αγορές έγινε ξανά αισιόδοξη, ενώ η άρση περιορισμών σε αρκετούς τομείς της οικονομίας παρείχε στήριξη για μία θετική συνεδρίαση” αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.
“Το μεσημέρι, η Aegean ενημερώνει την Επενδυτική Κοινότητα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα μεγέθη, καθώς και για τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Την Τρίτη ο ΟΛΠ δημοσιοποιεί τον απολογισμό του για το 2019 και ο Fourlis τα μεγέθη του για το 1ο τρίμηνο 2020, ενώ την ίδια ημέρα αίρονται οι περιορισμοί για το short selling” σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Συνεχίζεται το σταδιακό άνοιγμα της Οικονομίας τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό και η κατάσταση αξιολογείται μέρα με την ημέρα, καθώς έρχονται και τα πρώτα μακροοικονομικά στοιχεία. Βαρύτητα θα δοθεί στην σημερινή ενημέρωση από την Aegean για τις επιχειρηματικές εξελίξεις, εφόσον η Εισηγμένη σχετίζεται άμεσα με τον Τουρισμό. Η μεταβλητότητα ενδέχεται να παραμείνει αυξημένη, δεδομένου ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI. Βασικό επίπεδο στήριξης η ζώνη των 580 μονάδων”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.
“Περίοδος αποτελεσμάτων για τις Εισηγμένες, με τις Αρχές να προσπαθούν να βρουν τρόπο να εξαλειφθούν φαινόμενα όπως της MLS και μάλιστα μετά από την ιστορία του FOLLIE FOLLIE. Οι Ελεγκτικές Εταιρείες έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης και σίγουρα θα πρέπει οι κυρώσεις να γίνουν πολύ πιο αυστηρές”, τονίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Όλα δείχνουν πως σύντομα μπορούν να ξεκινήσουν εργασίες στο Ελληνικό, με την Αγορά να διψάει για νέα, ενώ η Κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει μία εβδομάδα νωρίτερα την εστίαση, γεγονός σημαντικό για την πιο γρήγορη εκκίνηση κομματιού της Οικονομίας.
Από την άλλη, η απόφαση για γεμάτα αεροπλάνα και όχι με κενές θέσεις, έδωσε θετική αντίδραση στον τίτλο της AEGEAN που περιμένει με την σειρά της το άνοιγμα των πτήσεων.
Στο τεχνικό μέρος μας οι τζίροι αυξήθηκαν αμέσως μετά την διάσπαση του 595 και με την βοήθεια του MSCI, κρατώντας παρόλα αυτά πολύ καλές άμυνες στον ΓΔ και απορροφώντας την προσφορά σε ανεκτά επίπεδα τιμών.
Η Αγορά συνεχίζει να κινείται υποτονικά περιμένοντας κάθε φορά νέα δεδομένα.
Παρόλα αυτά βλέπουμε πως οι Μικροεπενδυτές, μετά την πτώση λόγω της κρίσης, έστρεψαν και πάλι το βλέμμα τους στο Χρηματιστήριο, ξεπερνώντας μετά από χρόνια το ποσοστό των Εγχώριων Θεσμικών.
“Αυτό δείχνει πως η εμπιστοσύνη επανέρχεται σταδιακά μιας και θεωρήθηκε σαν ευκαιρία, η πτώση τιμών του τελευταίου διαστήματος”, επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Επικράτηση των αγοραστών δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Ιδιαίτερα θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, με σημαντικά κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street, κατά τις πρώτες ώρες συναλλαγών.
Μικρά κέρδη για το Ευρώ, τουλάχιστον αξιοσημείωτη η ανοδική κίνηση για το Πετρέλαιο.
Στα υψηλά επταετίας και πλέον αμφιταλαντεύεται ο Χρυσός, που έχει υποχωρήσει από τα αρχικά υψηλά ημέρας, σημαντικά κέρδη για το Ασήμι, πάνω από τα $9700 το Bitcoin.
Για την περίπτωση της τεχνικής εικόνας στον Χρυσό, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι προειδοποιήσεις του επικεφαλής της Federal Reserve για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τις μετοχές και άλλα assets σε περίπτωση αναζωπύρωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και για την αργή ανάκαμψη, που προβλέπεται να εκταθεί έως και τα τέλη του 2021.
“Η Αμερικανική Οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 30% το β’ τρίμηνο, όμως θα αποφευχθεί μακροπρόθεσμα μια πτώση όπως αυτή της Μεγάλης Ύφεσης. Αυτή η Οικονομία θα ανακάμψει, αλλά μπορεί να χρειαστεί λίγο καιρό”, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed κ. Πάουελ, σε συνέντευξή του στην εκπομπή “60 Minutes” του CBS.
Κλείσιμο υψηλότερα των $1765 ανά ουγκιά, ανοίγει τον δρόμο για minimum κίνηση προς τα $1805, για το Κίτρινο Μέταλλο.
Η Οικονομία της Ιαπωνίας εισήλθε σε ύφεση για πρώτη φορά μετά από τεσσεράμισι χρόνια, θέτοντας τη Χώρα σε πορεία για την βαθύτερη συρρίκνωση μεταπολεμικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, η Ιαπωνική Οικονομία συρρικνώθηκε με ετησιοποιημένο ρυθμό 3,4% το α’ τρίμηνο, ποσοστό χαμηλότερο από την πτώση 4,6% που ανέμεναν οι Αναλυτές. Η πτώση αυτή ήλθε μετά την “βουτιά” 7,3% που είχε καταγραφεί στο τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου σε ετησιοποιημένη βάση.
Σύμφωνα με το Reuters, “ακόμα χειρότεροι αναμένεται να είναι οι επόμενοι μήνες, με τους Αναλυτές να προβλέπουν ετησιοποιημένη συρρίκνωση 22% το β’ τρίμηνο, η οποία θα είναι και η μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ”.
Ο Οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την προοπτική της Γαλλίας, από σταθερή σε αρνητική, αφήνοντας στο “ΑΑ” το αξιόχρεό της.
“Η Τράπεζα της Αγγλίας εξετάζει πιο επιτακτικά επιλογές όπως τα αρνητικά επιτόκια και η αγορά τίτλων υψηλότερου κινδύνου, προκειμένου να ενισχύσει την Οικονομία της Χώρας, η οποία διολισθαίνει σε βαθιά ύφεση λόγω του κορωνοϊου”, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της BoE, Andy Haldane, σε συνέντευξή του στην Telegraph.
“Έξι Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρούν σε άρση της απαγόρευσης του ‘short selling’ μετοχών, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια της ακραίας μεταβλητότητας που σημειώθηκε τον Μάρτιο, λόγω των lockdowns στα οποία προχώρησαν οι Χώρες για να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας”.
Όπως μετέδωσε το Reuters, “η ESMA ανακοίνωσε πως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ισπανία αποφάσισαν να μην ανανεώσουν τις απαγορεύσεις για το ‘short-selling’, που λήγουν απόψε στις 21.59 GMT (00.59 της Τρίτης ώρα Ελλάδας). Η Ιταλία επίσης αποφάσισε να άρει νωρίτερα την απαγόρευση, η οποία θα έληγε κανονικά στις 18 Ιουνίου. Σημειώνεται πως Γερμανία και Βρετανία αρνήθηκαν να επιβάλλουν αντίστοιχες απαγορεύσεις”.
“Η Γερμανική Οικονομία θα υποστεί μεγάλη συρρίκνωση στο δεύτερο τρίμηνο, παρά τη χαλάρωση των πιο επιβαρυντικών για την Οικονομία περιορισμών που τέθηκαν σε ισχύ για την αντιμετώπιση της πανδημίας”, ανέφερε η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα (Bundesbank) στη μηνιαία οικονομική της έκθεση.
Η Αλυσίδα καταστημάτων λιανικών πωλήσεων J.C. Penney, η οποία ιδρύθηκε προ ενός αιώνα, υπέβαλε τελικά αίτηση για πτώχευση. Η Αλυσίδα διαθέτει περισσότερα από 800 καταστήματα και απασχολεί σχεδόν 85.000 Άτομα.
“H Berkshire Hathaway του Warren Buffett πούλησε το μεγαλύτερο μέρος του ποσοστού στην Goldman Sacks, που απέκτησε στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης”, όπως αναφέρεται σε σχετική γνωστοποίηση της Εταιρείας προς τις Αρμόδιες Ρυθμιστικές Αρχές.
Η Berkshire διέσωσε ουσιαστικά την Goldman Sacks το 2008, όταν επένδυσε $5 δισ. σε αυτήν, αρχικά μέσω προνομιούχων μετοχών. Επίσης, η Berkshire μείωσε το ποσοστό της στην JP Morgan Chase από 1,94%, στο 1,88%.
Ο Ντ. Τραμπ εξέδωσε νέους κανόνες που απαγορεύουν στη Huawei και τους Προμηθευτές της να χρησιμοποιούν Αμερικανική Τεχνολογία και Λογισμικό, κίνηση που αποτελεί σημαντική κλιμάκωση στη μάχη κατά του τον Κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού και αναμένεται να πυροδοτήσει νέες εντάσεις.
Η εμπιστοσύνη των κατασκευαστών στις ΗΠΑ ενισχύθηκε τον Μάιο, σύμφωνα με τον δείκτη της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών Κατοικιών (National Association of Home Builders). Ο δείκτης της NAHB σημείωσε άνοδο 7 μονάδων σε σχέση με τον Απρίλιο, σκαρφαλώνοντας στις 37 μονάδες.
“Οι Κυβερνήσεις σε όλο τον Κόσμο χαλαρώνουν σταδιακά τους περιορισμούς, ενώ οι Επιχειρήσεις καθιερώνουν πρωτόκολλα για να περιορίσουν τον κίνδυνο για την υγεία μετά το άνοιγμα των Οικονομιών. Ωστόσο, ένα επιπλέον κύμα της επιδημίας που θα οδηγήσει σε νέα lockdowns και θα καθυστερήσει την ανάκαμψη μετά το 2021, είναι σημαντικός κίνδυνος”. Η Fitch Ratings αξιολόγησε την ευπάθεια των επιμέρους οικονομικών κλάδων σε ένα τέτοιο αρνητικό σενάριο. “Οι πιο είναι ευάλωτοι τομείς σε ενέργειες αρνητικής αξιολόγησης σε αυτό το σενάριο, είναι κλάδοι των Εμπορευμάτων, οι Αεροπορικές Εταιρείες, τα Καταλύματα και το Λιανικό Εμπόριο, εκτός των Τροφίμων. Τα ratings σε αυτούς τους τομείς θα μπορούσαν να επηρεαστούν ιδιαίτερα αρνητικά”.
Επιστροφή στο ΧΑ
Νέα τιμή - στόχο στα 4,2 ευρώ, από 8 ευρώ προ πανδημίας για τη μετοχή της Fourlis δίνει σε έκθεσή της η Optima, επαναδιατυπώνοντας τη σύσταση “buy”. Η Χρηματιστηριακή προβλέπει πλέον ότι η Εταιρεία θα εμφανίσει φέτος κέρδη 3,4 εκατ. ευρώ (μειωμένα κατά 72% σε ετήσια βάση) και μειωμένο τζίρο κατά 13% στα 305 εκατ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown το Φθινόπωρο. Ωστόσο δεν αναμένει ότι ο τζίρος της Εταιρείας θα επιστρέψει σε προ κρίσης επίπεδα, ούτε το 2021.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημείωσε, κατ΄ αρχήν, υψηλό ημέρας στις 609,57 μονάδες (+2,75%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 609,09 (+2,67%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 609,69 (+2,77%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 609,52 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,74%.
Ο τζίρος περιορίστηκε στα 34,2 εκατ., από τα οποία τα 1,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, TITC), ενώ ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΦΡΛΚ και TITC.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Motor Oil και στο υψηλό οι Eurobank, Viohalco, Jumbo και ΕΥΔΑΠ.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 83 ανοδικές μετοχές, έναντι 28 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.
---ΧΠΑ
Ανοδικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τον όγκο συναλλαγών να υποχωρεί αισθητά στο συμβόλαιο του δείκτη και να μένει σταθερός στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.524 συμβόλαια).
Στα 3.046 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 2.394 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 801, 793 για τον Ιούνιο και 8 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.465,75) κινήθηκε μεταξύ 1.440 και 1.465,75 μονάδων.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.433 TITC, 5.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.165), Alpha Bank (2.562), Πειραιώς (843), ΔΕΗ (417), Ελλάκτωρα (362), Εθνική (3.220), MIG (2.037), Μυτιληναίο (245), ΕΕΕ (136), ΑΔΜΗΕ (322), Intralot (109), ΟΠΑΠ (176), Lamda Development (168), Viohalco (210), Τέρνα Ενεργειακή (131).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 51.867, MIG 40.623, Alpha Bank 24.281, Εθνική 17.417.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,77% | 2020-05-14 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,90% | 2020-05-13 |
Lansdowne Partners (UK) LLP
| PUBLIC POWER CORPORATION SA
| 1,70%
| 2020-05-12
|
|
|
|
|
Oasis Investments II Master Fund LTD
| FOLLI FOLLIE S.A.
| 0,55%
| 2019-10-15 |
Lansdowne Partners (UK) LLP
| ALPHA BANK S.A | 1% | 2020-05-13 |
Blackrock Investment Management UK Limited | ALPHA BANK SA | 1,10% | 2020-03-04 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 56.156.448 τεμ., (από 56.337.395 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 19.167.667 τεμ. (19.167.667), ΔΕΗ 5.858.440 τεμ. (5.959.211), Eurobank 66.260.150 τεμ. (66.820.222), ΟΠΑΠ 1.307.594 τεμ. (1.307.593), Εθνική 13.080.738 (13.080.738), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.