Βαριές απώλειες στη Νέα Υόρκη, επιφυλακτικές κινήσεις στις αγορές της Ασίας. Σε μικρή αντίδραση παραπέμπουν τα futures στη Wall Street, με τον S&P500 από τις 2.863 (0,35%), στα 25,71 δολάρια το αμερικανικό αργό και πάνω από το όριο των 30 στις 33,04 μονάδες ο δείκτης VIX.
Με σημαντικές απώλειες και πτωτικό χάσμα ξεκίνησε η συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη. Στις 10.678 με 1,25% ο DAX, στις 4.421 με 1,15% ο CAC, στις 17.407 με απώλειες 0,87% ο ΜΙΒ, στο Μιλάνο. Και στην Ευρώπη, τι είχες... Άνγκελά μου, τι είχα πάντα, καθώς το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου δεν αφήνει περιθώρια ούτε καν ελάχιστης αισιοδοξίας πως θα μπορούσε η οικονομία/κοινωνία να επιστρέψει στην κανονικότητα χωρίς αναταράξεις και «νάρκες» από το Βερολίνο, στις προσπάθειες να διαμορφωθεί μία πιο ευέλικτη πολιτική. Τέλος πάντων και όχι πως περιμέναμε κάτι διαφορετικό, με τους Σάββα Γ. Ρομπόλη και Βασίλειο Γ. Μπέτση να αναλύουν πώς ο Βορράς οδηγεί τον Νότο σε λάθος επιλογές.
Στα καθ' ημάς, στα συνήθη, καθώς για ακόμη μία, πολλοστή, συνεδρίαση ήταν προφανής η απουσία ουσιαστικού επενδυτικού ενδιαφέροντος, κάτι που αποτυπώθηκε κυρίως στον απελπιστικά μέτριο τζίρο.
Χαμηλότερος και από τον ήδη χαμηλό μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας. Συνεπώς ο μονόδρομος των επιλεκτικών, μεμονωμένων κινήσεων συνεχίστηκε από την πλευρά των traders και των επενδυτών.
Με τον Γενικό Δείκτη στις 596,65 μονάδες, τον FTSE25 στις 1.434,37, τον FTMidCap στις 847,02 και με τον Τραπεζικό στις 308,57 μονάδες. Σε ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Motor Oil, Jumbo και Coca Cola η, συγκριτικά, μεγαλύτερη αξία συναλλαγών.
Γνωστοποιήθηκαν χθες οι αλλαγές στους δείκτες MSCI, με άξια αναφοράς την παραμονή της ΜΟΗ στον MSCI Standard Greece παρά την εκτίμηση που είχε κάνει τελευταία η Société Générale, αλλά και μελανό στοιχείο αφενός το ότι ο δείκτης μένει μόνο με τέσσερις μετοχές και αφετέρου, το ότι δεν θα υπάρχει πλέον ούτε μία μετοχή από τον τραπεζικό κλάδο.
Αυτή η εξέλιξη, όπως τα οικονομικά αποτελέσματα, τα όποια νεότερα σε επιχειρηματικό, επενδυτικό επίπεδο είναι από τα ελάχιστα ενδιαφέροντα των ημερών, ικανά να διαμορφώσουν μία στοιχειώδη επενδυτική δυναμική για συγκεκριμένες μετοχές εισηγμένων εταιρειών.
Με γνώμονα τα αποτελέσματα ΑΔΜΗΕ, ΤΙΤΑΝ, ΕΛΠΕ και ΟΤΕ είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με την αγορά να αποτιμά εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα, όπως λ.χ. με την υπεραντίδραση, χθες, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Αποτέλεσμα της υπογραφής συμφωνίας για την 40ετή παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου, στην Ακτωρ Παραχωρήσεις.
Η χαμηλή αξία συναλλαγών δεν διευκολύνει την προσπάθεια των long να κινηθούν πέραν των 615-620 μονάδων, αντιθέτως ενδεχόμενο «κλείσιμο» του ΓΔ χαμηλότερα των 595 μονάδων θα καθιστούσε ευκολότερη την προσπάθεια των short να πιέσουν χαμηλότερα. Με επόμενο/χαμηλότερο στόχο προς τις 575 μονάδες, όπως σημειώναμε στο χθεσινό σχόλιό μας.
Σε χαμηλά επίπεδα, σταθερά, ο τραπεζικός κλάδος, αν και η έκθεση του Moody's περιλαμβάνει αρκετές ενθαρρυντικές αναγνώσεις. Τόσο στην επιμέρους, που αφορά στην προοπτική των τραπεζικών ομίλων, όσο στην ευρύτερη, με γνώμονα την πρόβλεψη για ύφεση του 5% για φέτος.
Σήμερα ανακοινώνονται τα οικονομικά αποτελέσματα των ΤΙΤΑΝ, ΑΔΜΗΕ και αύριο του ΟΤΕ.