Σε αρνητικό έδαφος έχουν «γυρίσει» εδώ και ώρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οριακά και το ΧΑ.
Συνέπεια της μεταβολής, από το συν στο μείον, της εικόνας των futures στη Wall Street η διόρθωση από Φρανκφούρτη μέχρι Μιλάνο. Στο μείον 0,74% και από τις 2.906 μονάδες ο S&P500, στις 10.810 από τις 10.986 μονάδες ο DAX.
Επιπρόσθετα για το ΧΑ και δη τον τραπεζικό κλάδο συνέβαλε η εκτίμηση της Standard & Poor's πως εκμηδενίζεται η προοπτική γρήγορης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Κρίνοντας από την πρώτη αντίδραση των traders και όσων ενεργούν στον τραπεζικό κλάδο, τα νεότερα του ξένου οίκου είναι λίγο ως πολύ αποτυπωμένα στη διαμόρφωση των συστημικών ομίλων.
Αλλωστε με τον ΔΤΡ πέριξ των 310 μονάδων δεν είναι δα και σε μεγάλη απόσταση από τα χαμηλά των 266,18 μονάδων, που πρακτικά σημαίνει ότι στις τρέχουσες αποτιμήσεις έχει ενσωματωθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του βάρους που υφίσταται (και θα συνεχίσει να βαραίνει) τον κλάδο. Συνεπώς στην ευρύτερη περιοχή, με χαμηλό σημείο αναφοράς τις 266 και τοπικό υψηλό πέριξ των 350 μονάδων δικαιολογούνται αποτιμήσεις όπως της Eurobank στο 1,24 δισ., της Εθνικής στο 1,04, της Alpha Bank στα 937 εκατ. και στα 493 εκατ. της Πειραιώς. Συνολικά στα 3,6 δισ. η αποτίμηση του εγχώριου συστημικού συστήματος και με τον κλαδικό δείκτη σε μικρή απόσταση από τα «χαμηλά» του, τι άλλο, τι περισσότερο να περιμένει κάποιος όσον αφορά στην επιδείνωση της ούτως ή άλλως βεβαρημένης θέσης του.
Ωστόσο το θέμα με το «ρηχό» χρηματιστήριό μας παραμένει όχι τόσο ακόμη μία αρνητική προσέγγιση για το εγχώριο banking όσο η αποχή που συνεχίζεται από την πλειονότητα των funds. Με την αξία των συναλλαγών νωρίτερα (*) σε μέγεθος ακόμη μικρότερο απ' ό,τι το ήδη ισχνό της προηγούμενης εβδομάδας, ό,τι και να ειπωθεί, είναι ανώφελο.
Μικρή υπερίσχυση είτε των αγοραστών είτε των πωλητών, μπορεί εύκολα να οδηγήσει την αγορά έως και 1,35% υψηλότερα, όπως συνέβη στην αρχή, είτε χαμηλότερα με 0,17% πριν λίγο.
Εως τις 309 από τις 317 μονάδες ο ΔΤΡ, έως τις 1.446 από 30 μονάδες υψηλότερα ο FTSE25, με το «γύρισμα» να οφείλεται περισσότερο στην ανάλογη διακύμανση της Coca Cola και δευτερευόντως σε περιορισμένης έκτασης πωλήσεις σε Mytilineos, Motor Oil αλλά και ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, ΕΛΠΕ.
Πωλητές στην Coca Cola, έως 2% χαμηλότερα στα 21,30 ευρώ και λόγω χαμηλότερων τιμών της CC/HBC στο Λονδίνο.
«Γύρισμα» στη Mytilineos, από τα 7,20 στα 6,89 ευρώ, με πωλήσεις εδώ και 30'-45', σε αρνητικό έδαφος η ΜΟΗ στα 12,45, η Viohalco στα 2,27, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 5,87 ευρώ.
Μεταβολή και στη σχέση ανοδικών/πτωτικών, με τις δεύτερες πλέον να υπερισχύουν καθώς ανέρχονται στις 58 έναντι των 45 με θετικό πρόσημο.
Από τον δείκτη, η Aegean κρατά το μεγαλύτερο μέρος της αρχικής αντίδρασης, με 5,17% στα 4,68 ευρώ, όπως και ο ΤΙΤΑΝ με 2,79% στα 12,06 ευρώ.
Συγκριτικά καλύτερη εικόνα για τις μετοχές του FTMidCap, στην περιοχή των 852 μονάδων. Με ισχυρότερη αντίδραση για Intralot, Attica Bank, MIG, Quest, αλλά και ΚΡΙ ΚΡΙ, Profile, Πλαίσιο, Intracom, Ελτον με θετικό πρόσημο.
(*) λίγο πριν τις 15:00, η αξία των συναλλαγών ήταν στα μόλις 13,6 εκατ. ευρώ (!).