Μεικτά πρόσημα στη Wall Street, τέλος στο 5νθήμερο ράλι για το αργό και στην Ευρώπη οι αγορές αποτιμούν τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται.
Με τη συνδρομή των futures στη Wall Street η αρχική προσπάθεια αντίδρασης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Στις 2.857 (0,83%) τα futures του S&P500, στις 10.636 (0,25%) ο DAX, στις 17.219 (0,35%) ο ΜΙΒ.
Από τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για το «βάθος» της ύφεσης, μέχρι τις θηριώδεις ζημιές ομίλων όπως η Air France/KLM κ.λπ., θα μπορούσε να θεωρηθεί πως περίπου στα τρέχοντα επίπεδα τιμών (για δείκτες και μετοχές), αποδόσεων (για ομόλογα) έχει λίγο ως πολύ αποτυπωθεί το εύρος των επιπτώσεων του πρώτου τριμήνου. Αντε και του διμήνου Απριλίου-Μαΐου.
Μένει να φανούν οι προβλέψεις τώρα που οι χώρες, οι οικονομίες επιχειρείται να βγουν σταδιακά από τον περιορισμό. Πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, όταν ενδεικτικά στην Ιταλία καταγράφεται εκ νέου αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων. Θα ανταποκριθεί η Κομισιόν στο βάρος των περιστάσεων; θα σταματήσει το Βερολίνο να βάζει «τρικλοποδιές» στη Φρανκφούρτη, την ώρα που η ΕΚΤ είναι ίσως ο μόνος συντεταγμένος φορέας που δρα αποτελεσματικά;
Στα καθ' ημάς, η σταδιακή επαναφορά φαίνεται και στο ότι το πολιτικό σύστημα αρχίζει να αντιπαρατίθεται εκ νέου για ζητήματα που ξεκινούν από τη Μαρφίν και φτάνουν στην κριτική για την ύφεση της οικονομίας. Τι είχες, Γιάννη μου... σαν να λέμε.
Δυστυχώς όλα αυτά και όσα ακολουθούν, προεξοφλούνται και αποτυπώνονται σε μία χρηματιστηριακή αγορά κατ' επίφαση λειτουργική, από τη στιγμή που αδυνατεί να προσελκύσει νέα κεφάλαια, επενδυτές, να λειτουργήσει σαν καθρέφτης της οικονομίας.
Μία κουραστική διολίσθηση δεικτών, μία χωρίς ουσία ανακύκλωση της ίδιας ρευστότητας, που για 3 εβδομάδες δεν λέει να ξεκολλήσει από τον φτωχό τζίρο των 50, άντε 60 εκατ. Με μία σταθερά φθίνουσα κατάσταση για το συστημικό τραπεζικό σύστημα και μία προσπάθεια συγκεκριμένων βασικών μετόχων να διασφαλίσουν το good will των εταιρειών τους.
Χωρίς νέο χρήμα, η αγορά δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 640-650 μονάδες, αντιθέτως σήμερα-αύριο είναι ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω διολίσθησης προς τις 595 και εάν δεν προκύψει κάτι ενθαρρυντικό, ακόμη και χαμηλότερα των 585 μονάδων.
Στις 313,77 μονάδες ο τραπεζικός κλάδος, είναι προφανές πως χρειάζεται ένα σοκ, θα μπορούσε να είναι η bad bank, η διαδικασία για τη δημιουργία της οποίας έχει εισέλθει στην τελική ευθεία (από την πλευρά της Αθήνας). Πιθανόν, εάν συνεκτιμηθεί πως μέσω αυτής θα μπορούσε να ελαφρυνθούν με έως και 40 δισ. μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που τώρα βαραίνουν Eurobank, Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς.
Στην περιοχή των 1.460 μονάδων ο FTSE25, με την προσοχή στραμμένη κυρίως σε εκείνους τους ομίλους που ανακοινώνουν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2020: Mytilineos, Coca Cola, Motor Oil, TITAN κ.α.
Νωρίτερα η Mytilineos ανακοίνωσε τα μεγέθη Q1, με τα λειτουργικά αποτελέσματα να αυξάνονται κατά 24%, από 65,2 το Q4/19 σε 80,6 εκατ. το Q1/20.
Να δούμε εάν και πώς οι μεγάλοι όμιλοι θα μπορούσαν να αλλάξουν, κατά τι έστω, προς το καλύτερο τη θαμπή εικόνα της αγοράς μας.