Σε τέσσερις συνεδριάσεις ολοκληρώνεται (και) χρηματιστηριακά ο Απρίλιος. Μήνας παραδοσιακά φιλικός με τους long, μήνας που σε αυτή την πρωτόγνωρη συγκυρία συνέβαλε προκειμένου να ανακτηθεί μέρος των ακραίων απωλειών του Μαρτίου.
Από το sell off του Μαρτίου, στο recovery του Απριλίου με traders και επενδυτές να προεξοφλούν την προσπάθεια κοινωνιών, οικονομιών να επανεκκινήσουν. Από τα χαμηλά, στα μέσα Μαρτίου, στα τοπικά υψηλά του Απριλίου με την Wall Street να εμφανίζει τη μικρότερη απόκλιση από το τελευταίο "υψηλό"/ιστορικό, την ώρα που το ΧΑ υπολείπεται σημαντικά. Απόκλιση μεταξύ Νέας Υόρκης και ευρω-χρηματιστηρίων, απόκλιση και μεταξύ κλάδων, στο χρηματιστήριο μας, με τον τραπεζικό να διορθώνει 64,46% στο 3μηνο έναντι 36,08% της αγοράς και 38,51% της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Μέχρις εδώ καλά, με τον Απρίλιο να δίνει ένα 9,77% για τον ΓΔ και 9,17% για τον FTSE25 με τον ΔΤΡ να έχει βγάλει αντίδραση 5,37% σε διάστημα μηνός. Κλάδος, που είναι σε σημαντικό discount ο τραπεζικός είναι αυτός, που μπορεί να κάνει την διαφορά, για τους δείκτες, με την προσοχή των παραγόντων του κλάδου στραμμένη και στην συνεδρίαση της ΕΚΤ, την Πέμπτη. Μέχρι τώρα η Φρανκφούρτη, είναι μακράν, η πιο ένθερμη αρωγός της Αθήνας, με τη δημοφιλία της Κριστίν Λαγκάρντ μακράν υψηλότερη της Αγκελας Μέρκελ. Θα μπορούσε η ελληνική πλευρά να προσβλέπει σε κάτι επιπλέον; στο πλαίσιο του whatever it takes και δεδομένου ότι οι της Κομισιόν θα ξανά-συζητήσουν το εάν, τι και πως στις 6 Μαϊου όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Σταδιακή επανεκκίνηση για κοινωνία/οικονομία, στα καθ' ημάς, από την προσεχή Δευτέρα και μένει να φανεί, αφενός εάν οι αγορές έχουν αποτιμήσει, και σε ποιο βαθμό αυτή την διαδικασία επαναφοράς αφετέρου πόσον το lockdown θα "βαρύνει" την εγχώρια αγορά.
Διεθνώς οι αγορές κινούνται, ήδη, και στον ρυθμό των οικονομικών αποτελεσμάτων, διαδικασία που διαμορφώνει τάση. Κατ' αρχήν στην Wall Street, με κρίσιμες τις πρώτες δύο συνεδριάσεις της εβδομάδος. Αύριο Δευτέρα, ανακοινώνει-μεταξύ άλλων- πρώτο τρίμηνο 2020, η Pimco και μεθαύριο Τρίτη, AlphaBet/Google, Caterpillar. Στις 2.836,74 μονάδες ο S&P500, με απόδοση 15,91% σε διάστημα μηνός, και με τον δείκτη VIX σε θεαματική αποκλιμάκωση (13,17%) στις 35,93 μονάδες. Σχεδόν 55 μονάδες χαμηλότερα, απ΄ ότι πριν 3 εβδομάδες.
Για την Wall Street υπάρχει περιθώριο περαιτέρω αντίδρασης και ένα μεστό "κλείσιμο" μηνός για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, με απόδοση κοντά στο 20%. Από τις υψηλότερες των τελευταίων 3 ετών. Και με το μεγάλο στοίχημα των traders να είναι την Τετάρτη, οπότε θα γίνουν γνωστά τα πρώτα στοιχεία για το πρώτο 3μηνο στις ΗΠΑ.
Εάν συνεχίσει η Νέα Υόρκη θα μπορούσε να συγχρονισθούν οι ευρωπαϊκές αγορές, που ωστόσο εμφανίζουν μεγαλύτερα προβλήματα από των ΗΠΑ. Ειδικότερα το sell off της Παρασκευής, στην Φρανκφούρτη, ταρακούνησε το Βερολίνο. Ειδικότερα το μείον 8,02% στα 7,180 ευρώ της Lufthansa, συνακόλουθα το 6,76% στα 5,451 ευρώ της Deutsche Bank.
Ωστόσο, όπως φαίνεται, σε ορισμένες από τις τελευταίες συνεδριάσεις το ΧΑ πετυχαίνει να διαφοροποιηθεί σε κάποιο βαθμό από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, τάση που θα μπορούσε να έχει συνέχεια εάν στις τέσσερις συνεδριάσεις που μένουν αντιδράσει ο τραπεζικός κλάδος.
Νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης ανέλυσε τα σήματα από οίκους και ομόλογα για την οικονομία, εστιάζοντας και στην 3πλή αξιολόγηση από Fitch και Standard & Poor's, DBRS. Εκτιμώντας, πως σε κάθε περίπτωση, η άμυνα είναι, ακόμα, η ασφαλέστερη επενδυτική στρατηγική, και στο σημείο αυτό το ΧΑ προσφέρει αρκετές επιλογές.
Εάν επιβεβαιωθεί η τεχνική προσέγγιση και, όντως, ο κλάδος αντιδράσει με τον ΔΤΡ να έχει ως σημείο αναφοράς τις 305-300 μονάδες και στόχο την υπέρβαση των 350 μονάδων, τότε Eurobank, ETE, Alpha Bank και Πειραιώς μπορεί να κινηθούν προς τις πρώτες αντιστάσεις τους. Συγκριτικό πλεονέκτημα, τεχνικά, για τη μετοχή της Eurobank από τα 0,3378 ευρώ.
Σύμφωνα, με τον Λουκά Παπαϊωάννου/Fast Finance, για το Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 600 μονάδες, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 590, 570 & 530 μονάδες. Οι κοντινή αντίσταση εντοπίζεται στις 630 μονάδες. Μόνο κίνηση άνω των 630 μονάδων μπορεί να οδηγήσει στις επόμενες αντιστάσεις των 645, 660, & 685 μονάδων. Πρέπει όμως να εκλαμβάνεται ως τεχνική αντίδραση και δεν αλλάζει την αρνητική εικόνα. Αντίστοιχα για τον FTSE25 οι πρώτες κοντινές στηρίξεις εντοπίζονται στις 1432 & 1415 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις εμφανίζονται στις 1300, 1225 & 1140 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1475, 1530, 1560 & 1600 μονάδων. Μόνο κίνηση άνω των 1555-1560 μονάδων αντιστρέφει το αρνητικό momentum και οποιαδήποτε αντίδραση μέχρι εκεί, θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως ευκαιρία δημιουργίας ρευστότητας, τουλάχιστον για τις επόμενες 2 εβδομάδες.
Σε επιχειρηματικό, επενδυτικό επίπεδο κάτι έχει αρχίσει να κινείται και πάλι δίνοντας αφορμές για μόχλευση, που αποτυπώνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό. ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aegean, Mytilineos, TITC αλλά και Τεχνική Ολυμπιακή, Παπουτσάνης, Πλαστικά Θράκης, Forthnet είναι περιπτώσεις ενδεικτικές της τάσης αναστροφής και επαναφοράς σε τιμές Φεβρουαρίου.
Την Τετάρτη είναι η προγραμματισμένη η τακτική γενική συνέλευση, όπου μεταξύ των θεμάτων και αυτό της αγοράς ιδίων μετοχών. Την ίδια μέρα η μετοχή της Παπουτσάνης θα είναι σε διαπραγμάτευση χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου (3 λεπτά/μετοχή). Πιθανόν μέχρι την Πέμπτη να ανακοινώσουν αποτελέσματα και 2-3 εισηγμένες.
Κλείνοντας, με 2 ενθαρρυντικές ενδείξεις από τις αγορές Αμοιβαίων και Ομολόγων. Περιορισμένες μεν οι συναλλαγές- λόγω αργιών Πάσχα- παρ' όλα αυτά με εισροές κυρίως στα Μετοχικά, σύμφωνα με τον Κώστα Σιαμπράκο. Συγκεκριμένα στα Α/Κ Μετοχικά Ελλάδος 2,980 εκατ. ενώ άλλα 1,456 τοποθετήθηκαν στα Μικτά. Αμελητέες οι εκροές στα Α/Κ Διεθνή Ομολογιακά με 681 χιλ. ευρώ. Στο 2,282% η απόδοση στο ελληνικό 10ετες παρά τις αναταράξεις στην αρχή της εβδομάδος, και τις πιέσεις στο αντίστοιχο ιταλικό. Με την Αθήνα να το "σκέφτεται" για ακόμη 1 ή και 2 εκδόσεις μέσα στο επόμενο 2-3μηνο, εάν και εφ' όσον διευκολύνουν και οι διεθνείς αγορές.