ΧΑ: Οι τράπεζες στήριξαν την κίνηση στις 610 μονάδες

Συνέχισε να κοιτά υψηλότερα το χρηματιστήριο με αστερίσκο, όμως, τις χαμηλές συναλλαγές. Ξεχώρισαν σε επιδόσεις Εθνική, ΟΠΑΠ, Τιτάν και Πειραιώς. Ποια είναι η τεχνική εικόνα για δείκτες και μετοχές.

Δημοσιεύθηκε: 23 Απριλίου 2020 - 17:47

Τελ. Ενημ.: 23 Απριλίου 2020 - 18:46

Load more

Παρά την μάλλον επιφυλακτική εικόνα των κύριων ευρωπαϊκών αγορών, όπου οι ενεργοί επενδυτές επέλεξαν να περιμένουν τα αποτελέσματα από την σημερινή σύνοδο κορυφής, στο Χ.Α. οι λίγοι αγοραστές πέτυχαν να “ντουμπλάρουν” τις ανοδικές συνεδριάσεις, δίνοντας στον γενικό δείκτη μικρή απόσταση ασφαλείας από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα βλέμματα των ευρωπαϊκών αγορών είναι στραμμένα στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων, οι οποίοι καλούνται να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης που έφερε η πανδημία. Οι προσδοκίες είναι χαμηλές, όμως τα συνεχόμενα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται, εκτιμάται ότι θα ασκήσουν πιέσεις στους ηγέτες να βρουν έναν κοινό τόπο δράσης και αυτό ενθαρρύνει τα βραχυπρόθεσμα στοιχήματα από τους traders, σε συνδυασμό με την νέα ανοδική αντίδραση του πετρελαίου.

Θετικά στην ψυχολογία των ενεργών παικτών, επέδρασε και η νέα απόφαση της ΕΚΤ.

Πιο συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να παράσχει εξαίρεση, όσον αφορά την επιλεξιμότητα των στοιχείων ενεργητικού και των εκδοτών τους, που κάλυπταν τα κριτήρια ελάχιστης πιστοληπτικής αξιολόγησης στις 7 Απριλίου, σε περίπτωση που υποβαθμιστεί η αξιολόγησή τους από τους τέσσερις αναγνωρισμένους οίκους (Moody’s, Fitch, S&P, DBRS) και εφόσον παραμένει πάνω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο (ΒΒΒ-).

Η απόφαση έφερε άμεση αντίδραση στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετους τίτλου να υποχωρεί στο 2,323%.

Από την άλλη, “η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στην εκκίνηση του Ταμείου Ανάκαμψης την 1η Ιανουαρίου του 2021, στην καλύτερη περίπτωση”, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ που επικαλείται το Reuters.

Υπενθυμίζεται πως η Ισπανία έχει προτείνει τη δημιουργία ταμείου ύψους 1,5 τρισ. ευρώ, που θα χρηματοδοτείται με αέναα ομόλογα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης είχε και τραπεζικές βοήθειες, καθώς οι αγοραστές έδειξαν να επιμένουν μέχρι τέλους στο τραπεζικό ταμπλό και έτσι δεν σημειώθηκαν οι σημαντικές υποχωρήσεις των τιμών, που είχαν καταγραφεί στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Alpha Bank (+4,17%) σημείωσε υψηλό ημέρας στα 0,64 ευρώ (+6,67%), της Εθνικής (+11,68%) στα 1,2 ευρώ (+11,68%), της Eurobank (+3,20%) στα 0,358 ευρώ (+5,92%) και της Πειραιώς (+5,07%) στα 1,188 ευρώ (+6,69%).

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, “ανεξάρτητα αν η ανοδική αντίδραση των τραπεζικών μετοχών αποδειχθεί, ως συνήθως, βραχύβια, θα δώσει σχετική ρευστότητα στην εγχώρια αγορά που ανακυκλώνει το ίδιο και το ίδιο χρήμα και αυτή η ρευστότητα θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για να στηρίξει τις αποτιμήσεις των μη τραπεζικών chips, αν και όποτε έλθει το επόμενο πτωτικό κύμα”.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης. Σύμφωνα με άρθρο των Financial Times, “όσοι εξακολουθούν να αγοράζουν στην πτώση τους τίτλους υψηλότερου κινδύνου (μετοχές και ομόλογα χαμηλής διαβάθμισης), θεωρώντας ότι οι χρηματιστηριακές αγορές ‘είδαν’ τα χαμηλά τους, θα πρέπει να ακούσουν τον υπόκωφο γδούπο των traders πετρελαίου, που χτυπούν τα κεφάλια τους στα γραφεία τους”.

Από εκεί και πέρα, εκείνο το οποίο έχει αρχίσει να προβληματίζει εντονότατα όλο και περισσότερους από τους εγχώριους αναλυτές, είναι η επιμονή του τζίρου στα πολύ χαμηλά επίπεδα των τελευταίων συνεδριάσεων, εικόνα που αν συνεχιστεί θα ψαλιδίσει σημαντικά τις όποιες προοπτικές για σημαντική ανοδική αντίδραση στο προσεχές μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγοραστές να κληθούν να αντιμετωπίσουν στρατιές εγκλωβισμένων, που θα επιχειρήσουν “ηρωική έξοδο”, σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και στο δεικτοβαρές τραπεζικό ταμπλό, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 327,31 μονάδες (+6,67%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 324,94 (+5,9%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 324,19 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 5,65%.

Για τον εν λόγω δείκτη το ημερήσιο “stop short” παραμένει στις 386 μονάδες και από εκεί και χαμηλότερα καλό είναι να ασχολούνται μόνο οι ημερήσιοι traders.

Στην περίπτωση των μη τραπεζικών blue chips, τα οποία σήμερα παρουσίασαν σαφώς βελτιωμένη εικόνα, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι Ελλάκτωρ (-2,02%), Motor Oil (-0,69%) και ΟΤΕ (-1,35%), ενώ ξεχώρισαν θετικά οι Jumbo (+7,51%), TITC (+7,08%) και ΟΠΑΠ (+9,23%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “το μεγαλύτερο μερίδιο στις εισαγωγές φυσικού αερίου κατείχε για τον Μάρτιο η Μυτιληναίος με 45%, αφήνοντας πίσω την κρατική ΔΕΠΑ στο 30%, ενώ η εισηγμένη έφερε και τις περισσότερες ποσότητες LNG και συγκεκριμένα το 49%. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν τη στρατηγική της ελληνικής εταιρείας να αξιοποιεί τις ευκαιρίες που ανοίγονται, ακόμη και σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχει δημιουργήσει παγκοσμίως η πανδημία. Η Μυτιληναίος εκμεταλλεύεται την πτώση των διεθνών τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου και συνεχίζει τις εισαγωγές, προκειμένου να καλύψει την εγχώρια ζήτηση, αλλά και τις ανάγκες των επιχειρηματικών της μονάδων”.

Σήμερα επέστρεψαν οι αγοραστές στην μετοχή της ΜΥΤΙΛ (+2,35%), μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ ο τίτλος συμπλήρωσε τριάντα συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 7,00 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 6,355 ευρώ και η πρώτη αντίσταση στην ζώνη 6,88 – 6,91 ευρώ. Ανοδική διαφυγή πάνω από τα 7,00 ευρώ, αφήνει περιθώρια κίνησης προς τα 8,66 ευρώ.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, “παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 έδωσε η διοίκηση της ΕΥΔAΠ, στη σύμβαση λειτουργίας και συντήρησης του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας από την κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ - ΑΒΑΞ, καθώς καταγράφεται μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τον νέο ανάδοχο. Το σίγουρο είναι, όμως, πως στις 2 Απριλίου 2021 πρέπει το ΚΕΛ Ψυττάλειας να λειτουργεί με νέα σύμβαση”.

Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (+0,30%) συνεχίζει να παρουσιάζει “υψοφοβικά σύνδρομα” στις παρυφές των 7,00 ευρώ, καθώς συμπλήρωσε 35 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από το εν λόγω όριο. Το κλείσιμο υψηλότερα των 6,80 ευρώ, γυρίζει τον τίτλο σε ημερήσιο “long” με “stop” στα 6,37 ευρώ και ενδιάμεση στήριξη στα 6,56 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στην ζώνη 7,00 – 7,04 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, σήμερα άνοιξε η προσφορά σε ΣΙΔΜΑ (+17,89%) και Μπήτρο (+19,57%), ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή σε Moda Bagno (-17,06%) και Τζιρακιάν (-10,92%), κάποιοι μαζεύουν στα χαμηλά Ίντεργουντ (-7,69%, η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση σημαντικά χαμηλότερα από την καθαρή θέση α΄ εξαμήνου, 9,8 εκατ.), ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε Ικτίνο (+5,30%), Ελλάδος (+1,41%) και Κρι Κρι (+4,73%).

Έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Frigoglass (+6,25%), αύξησε συναλλαγές η Epsilon Net (+5,76%), “ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Αλουμύλ (+3,70%), Autohellas (+6,07%), Byte (+4,05%), MIG (+3,39%), Quest (+7,06%), ΑΝΕΚ (+19,05%), ΕΚΤΕΡ (+5,26%), Τρ. Αττικής (+1,61%) και Ίλυδα (+8,73%), ενώ τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι Πλ. Θράκης (+5,90%), Εβροφάρμα (+4,30%), Πλαίσιο (+6,67%), Έλαστρον (+3,16%) και Ιντρακάτ (+0,46%).

Για τον γενικό δείκτη παραμένει πρώτο ζητούμενο η ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 628 – 652, ενώ το ημερήσιο “stop long” ανέβηκε στις 588 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, δείχνει δύσκολη η αναμέτρηση με το “οχυρό” των 1545 μονάδων, ενώ το ημερήσιο “stop long” ανέβηκε στις 1413 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 580 μονάδες και αντίστασης οι 614 μονάδες. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να παράσχει εξαίρεση, όσον αφορά την επιλεξιμότητα των στοιχείων ενεργητικού και των εκδοτών τους που κάλυπταν τα κριτήρια ελάχιστης πιστοληπτικής αξιολόγησης στις 7 Απριλίου, σε περίπτωση που υποβαθμιστεί η αξιολόγησή τους από τους τέσσερις αναγνωρισμένους οίκους και εφόσον παραμένει πάνω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο (ΒΒΒ-). Τα τιτλοποιημένα δάνεια (ABS) που θεωρούνται ως τώρα επιλέξιμα και για τα οποία στο υπάρχον πλαίσιο το ελάχιστο επίπεδο αξιολόγησης είναι το ‘Α-‘, θα υπαχθούν στην εξαίρεση εφόσον η αξιολόγηση τους παραμείνει πάνω από το ‘ΒΒ+’, ενώ τα στοιχεία ενεργητικού που η πιστοληπτική τους αξιολόγηση δεν πληροί τα ελάχιστα κριτήρια, θα υπόκεινται σε ‘κούρεμα’ με βάση την αξιολόγησή τους”, σημειώνει η Merit Sec.

“Τα βλέμματα όλων στρέφονται στην απογευματινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., με το αισιόδοξο σενάριο να προβλέπει την επίτευξη συμφωνίας σε σχέση με την εξειδίκευση του Ταμείου Ανάκαμψης, ως ουσιαστική προσθήκη στο πακέτο στήριξης για την αντιμετώπιση των υφεσιακών επιπτώσεων των ευρωπαϊκών οικονομιών, λόγω της πανδημίας. Η τεχνική εικόνα του ΓΔ παραμένει αμετάβλητη οριοθετώντας το εύρος μεταξύ 580 - 630 μονάδων, ενόσω παραμένουν τα περιοριστικά μέτρα στην Ελλάδα και σε πολλές ακόμη χώρες”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η σημερινή αντίδραση της Ελληνικής αγοράς, πέραν των αναμενόμενων τεχνικών χαρακτηριστικών της, εδράζεται κυρίως στις προσδοκίες για μια απόφαση που θα λύνει τον ‘Γόρδιο Δεσμό’ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τον τρόπο και το τελικό ύψος των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας”, επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται άλλη μια φορά να υπερβούν τους εαυτούς τους και τα εθνικά τους στερεότυπα, προκειμένου να διασώσουν την ευρωπαϊκή οικονομία. Κυρίως όμως καλούνται να διασώσουν την συνοχή, τις ιδέες και τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το αν οι αποφάσεις που θα παρθούν σήμερα, θα είναι η ευρωπαϊκή πεπατημένη στρατηγική ενός γενικού περιγράμματος μέτρων (Framework) 2,2 τρισ. ευρώ, “πετώντας το μπαλάκι” της συγκεκριμενοποίησης, ποσοτικοποίησης & χρονικής εφαρμογής στο απώτερο μέλλον, θα αποκαλυφθεί με την λήξη της συνόδου των ηγετών, ευελπιστώντας ότι θα κάνουν την έκπληξη…

Η βοήθεια που δόθηκε από την ΕΚΤ, αλλά και τις κυβερνήσεις των πληττόμενων κρατών, υποβοηθούν την γρηγορότερη ανάρρωση του οικονομιών, αλλά δεν αρκούν για ουσιαστική επαναφορά στην πρότερη κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τα μέτρα που πήρε το Eurogroup δεν έχουν ακόμα εγκριθεί και η διάσταση απόψεων μεταξύ Βορείων & Νοτίων είναι δομική, για την επιτυχή επίλυση της εξελισσόμενης κρίσης και την επιβίωση της Ε.Ε.

Η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από πολλές 10ετιες, επιτέλους βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις, έχοντας κερδίσει πολύτιμο χρόνο στην αντιμετώπιση του ιού, με τα μέχρι τώρα στατιστικά στοιχεία να μας δίνουν ελπίδες ότι ίσως να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε ποιο ανώδυνα και σε μικρότερο χρόνο την επιδημία.

Αν και η παύση της οικονομικής δραστηριότητας είναι πρωτόγνωρη για όλους μας και κανείς δεν θα βγει αλώβητος από το διαφαινόμενο οικονομικό σοκ, ευελπιστούμε ότι παροχή απεριόριστης ρευστότητας και ευρωπαϊκών οικονομικών ενισχύσεων, θα περιορίσει το αντίκτυπο που αναμένουν ξένοι οίκοι.

Η εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι (προς το παρόν) παραμένει αλώβητη, υποβοηθώντας την ίδια & την χώρα. Προϋπόθεση είναι να συνεχιστούν οι σωστοί χειρισμοί & να εφαρμοστούν ρηξικέλευθες πολιτικές (out of the box) για να ανακάμψει γρηγορότερα η οικονομία, διαψεύδοντας τις “Κασσάνδρειες προβλέψεις”.

Η ομολογιακή αγορά συνεχίζει να αποτελεί το καρδιογράφημα της εμπιστοσύνης των αγορών και παρά την αύξηση του επιτοκίου του 10ετους ομολόγου πέριξ του 2,5%, σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία, δεν δημιουργεί ακόμα σοβαρές ανησυχίες, λαμβάνοντας υπόψη και την πρόσφατη επιτυχή έκδοση της 7ετιας.

Τα εταιρικά ομόλογα συνεχίζουν να εμφανίζουν τιμές χαμηλότερες του 100, αποτυπώνοντας την ανησυχία που επικρατεί στην αγορά εταιρικού χρέους, μειώνοντας όμως τις μεγάλες απώλειες των προηγούμενων εβδομάδων.

Όσον αναφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, η συνεχιζόμενη τεχνική αντίδρασή του κινείται με χαμηλούς όγκους και ο “πόλεμος” θα είναι πολύμηνος, δύσκολος & με υψηλή μεταβλητότητα.

Ο τραπεζικός κλάδος μετά τις απανωτές εκθέσεις υποβάθμισης της Moody’s, της JP Morgan και άλλων οίκων, συνεχίζει να πιέζεται & όσο βρίσκεται κάτω από το επίπεδο των 370 μονάδων, δεν αλλάζει κάτι στην άκρως αρνητική τεχνική εικόνα του παρά την σημερινή θετική αντίδραση.

Είναι πρόωρο να αποτιμηθεί η αρνητική επίδραση της διακοπής λειτουργίας, σχεδόν, ολόκληρης της εθνικής οικονομίας, κυρίως όσον αναφορά την δημιουργία νέων “κόκκινων” δανείων από κλάδους που θα υποστούν συντριπτικά πλήγματα από την πανδημία (τουρισμός – ναυτιλία - μεταφορές, καταναλωτικές αλυσίδες πλην τροφίμων κ.α.).

Ο πανικός δεν έχει εξαλειφθεί, απλώς έχει ανασταλεί μέχρι νεωτέρας και αναλυτές- επενδυτές δεν μπορούν να προσδιορίσουν τις επιπτώσεις στα αποτελέσματα των εταιρειών το 2020 από το “lock down” της οικονομικής δραστηριότητας.

Έως τις 685 μονάδες για τον γενικό δείκτη και τις 1560 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης οποιαδήποτε αντίδραση θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως ευκαιρία δημιουργίας ρευστότητας, τουλάχιστον για τις επόμενες 2 εβδομάδες.

Εκτιμάται ότι η ταλαιπωρία & η μεταβλητότητα θα έχει συνέχεια για τις ελληνικές μετοχές, όσο και για τις ξένες αγορές, ειδικά αν οι σημερινές αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών είναι κατώτερες, των ήδη χαμηλών προσδοκιών των αγορών.

“Επικεντρωνόμαστε στις σημαντικές ευκαιρίες που δημιουργούνται, περιορίζοντας το ενδιαφέρον μας σε μετοχές με υψηλή ρευστότητα, καλά θεμελιώδη στοιχεία & υψηλές μερισματικές αποδόσεις. Επιπλέον κριτήριό μας αποτελεί ο μικρός δείκτης επίδρασης της πανδημίας στον κύκλο εργασιών των εταιρειών το ποσοστό συμμετοχής της περιόδου Απριλίου - Ιουνίου στην συνολική δραστηριότητά τους, καθώς και η ταχύτητα επανόδου τους στην κανονικότητα”, τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες ασιατικές αγορές.

Το θετικό ξεκίνημα της Wall Street, τραβάει ψηλότερα και τις κύριες ευρωπαϊκές αγορές.

Οριακές μεταβολές για το ευρώ, νέα σημαντικά κέρδη για το πετρέλαιο.

Αξιοσημείωτα κέρδη για χρυσό και ασήμι, πάνω από τα $7500 το Bitcoin.

Το ΑΕΠ της Ν. Κορέας υποχώρησε κατά 1,4% το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα της χώρας. Ήταν η μεγαλύτερη υποχώρηση από το 2008.

“Η πανδημία του κορωνοϊού ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση κατά 1,2 δισ. του αριθμού των ταξιδιωτών που θα μετακινηθούν με αεροπορικές πτήσεις ως τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με την κίνηση μιας φυσιολογικής χρονιάς”, εκτίμησε ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ).

“Η υποστήριξη από το γαλλικό και το ολλανδικό κράτος είναι ‘απαραίτητη’, για να μπορέσει ο όμιλος Air France - KLM να ανακάμψει από την κρίση της Covid-19, που πλήττει σκληρά τον τομέα των αεροπορικών μεταφορών”, δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλός του Μπέντζαμιν Σμιθ.

Σε νέο χαμηλό αναμένεται να υποχωρήσει το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία τον Μάιο, σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό GfK. Όπως μετέδωσε το MarketWatch, ο δείκτης πρόκειται να κάνει βουτιά στις -23,4 μονάδες τον επόμενο μήνα, από 2,3 μονάδες του Απριλίου, που αναθεωρήθηκαν καθοδικά. Η κατρακύλα δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των ερευνών που κάνει το GfK. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal ανέμεναν μικρότερη αρνητική κίνηση, στις -1,8 μονάδες.

Την κατηφόρα πήρε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Απρίλιο. Όπως μετέδωσε το Reuters, η προκαταρκτική έρευνα της IHS Markit, δείχνει ότι ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ βυθίστηκε στις 13,5 μονάδες. Ήταν μακράν το πιο χαμηλό αποτέλεσμα από τότε που ξεκίνησε να γίνεται η έρευνα της εταιρείας, στα μέσα του 1998. Ακόμη και η πιο απαισιόδοξη εκτίμηση έκανε λόγο για 18 μονάδες.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, σχετικά με τα κορωνοομόλογα “οι συζητήσεις δεν πρέπει να αφορούν στα εργαλεία, αλλά στην επίλυση ενός προβλήματος. Πρώτα απ΄ όλα, πρέπει να δούμε πόσα χρήματα χρειάζονται συγκεκριμένα και γιατί θα χρησιμοποιηθούν. Στη συνέχεια πρέπει να αποσαφηνιστεί η χρηματοδότηση. Αυτό θα είναι πιο σκόπιμο να συμβεί κατά την συζήτηση για το μελλοντικό πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, τον προϋπολογισμό της ΕΕ”.

“Η οικονομία της Ελβετίας αναμένεται να ζήσει την πιο σοβαρή συρρίκνωσή της από το 1974”, σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών της χώρας. Στο πιο καλό σενάριο, ανακοίνωσε ότι αναμένει πως η ελβετική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6,7% το 2020. Στο χειρότερο σενάριο, το οποίο προς το παρόν έχει αποκλειστεί, προβλέπει πτώση 10%, με αργή ανάκαμψη τύπου L, το 2021.

“H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια της σημερινής Συνόδου Κορυφής, ότι το ΑΕΠ του μπλοκ μπορεί να βουτήξει ως και 15%, εξαιτίας της πανδημίας και ότι διακινδυνεύουν να κάνουν πολύ λίγα, πολύ καθυστερημένα”, ανέφεραν τρεις πηγές στο Bloomberg.

H ανεργία στις ΗΠΑ συνεχίζει να αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε στα 4,4 εκατ. την εβδομάδα που έληξε στις 18 Απριλίου. Τις τελευταίες πέντε εβδομάδες έχουν υποβληθεί συνολικά πάνω από 26 εκατ. αιτήσεις για επίδομα ανεργίας. Το ποσοστό ανεργίας πρέπει να κυμαίνεται, σύμφωνα με αναλυτές, κάπου μεταξύ του 15% με 20%, επίπεδα τα οποία έχουν καταγράφει μόνο κατά τη Μεγάλη Ύφεση, μετά το κραχ του 1929.

Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ κατέγραψαν πτώση 15% τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, οι νέες πωλήσεις κατοικιών διολίσθησαν στο ετησίως προσαρμοσμένο μέγεθος των 627.000. Τον Φεβρουάριο οι πωλήσεις είχαν καταγράψει πτώση 4,4% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 765.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών” εκρηκτική αύξηση στην προβλεπόμενη ύφεση της εγχώριας οικονομίας προβλέπει τώρα η Citigroup. Η αμερικανική τράπεζα από την πρόβλεψη του Μαρτίου και το -1,4% για φέτος, πλέον προβλέπει -7,8%. Ταυτόχρονα, εκτιμά μια ανάπτυξη τύπου V, με την οικονομία να αναπτύσσεται πάλι το 2021 κατά 7,3%. Η προηγούμενη πρόβλεψη της για το 2021 ήταν στο +1,5%.

Η Citigroup προβλέπει ότι θα υπάρξει η βαθύτερη παγκόσμια ύφεση στην ιστορία, αλλά με ενδείξεις ότι πλέον έχουν αποτυπωθεί τα χειρότερα.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 612,14 (+2,81%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 610,2 (+2,48%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 610,48 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,53%.

Ο τζίρος στα 46 εκατ., από τα οποία τα 2,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΜΠΕΛΑ απέσπασαν το 39% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και TITC και στο χαμηλό οι Motor Oil και ΟΤΕ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 84 ανοδικές μετοχές, έναντι 41 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα των επτά ποσοστιαίων μονάδων.

----ΧΠΑ

Οι αγοραστές συνέχισαν να έχουν τον πρώτο λόγο και στην αγορά παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν μικρή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.377 συμβόλαια).

Στα 3.604 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.432 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 842, 741 για τον Μάιο και 101 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.469) κινήθηκε μεταξύ 1.432 και 1.472 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (19.000 ΟΠΑΠ, 42.575 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.052), Alpha Bank (3.049), Πειραιώς (1.798), ΔΕΗ (779), Ελλάκτωρα (1.062), Εθνική (3.969), ΓΕΚ (130), Cenergy (216), ΟΠΑΠ (591), Jumbo (319), MIG (273), Fourli (175), Viohalco (112), Μυτιληναίο (201), ΟΤΕ (185).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 44.683, MIG 41.804, Alpha Bank 27.709, Εθνική 20.378, Ελλάκτωρα 10.136.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                             Name of Issuer                  NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,72%

 

2020-03-09

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.633.661 τεμ., (από 39.633.661 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 19.764.226 τεμ. (19.764.226), ΔΕΗ 6.293.054 τεμ. (6.283.121), Eurobank 61.013.302 τεμ. (61.013.302), ΟΠΑΠ 1.305.112 τεμ. (1.305.113), Εθνική 9.822.988 (9.822.988), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων