Συνεδρίαση ευδιάκριτης μεταβλητότητας η σημερινή, καθώς κλίμα και διαθέσεις των ενεργών παικτών στο Χ.Α., έδειξαν να επηρεάζονται από την επιστροφή της επιφυλακτικότητας στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες παραμένουν σε “ανοιχτή γραμμή” με το Eurogroup και τις επιμένουσες διαφωνίες μεταξύ Βορρά και Νότου.
Έτσι, σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο κλήθηκε να τιμολογήσει από την μία την εμπλοκή στο Eurogroup, το οποίο θα επαναληφθεί αύριο Πέμπτη και από την άλλη το γεγονός ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο, κίνηση που βοηθάει τις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν τη ρευστότητα στην ελληνική αγορά.
Πιο συγκεκριμένα, πακέτο μέτρων για τη χαλάρωση των κανονισμών όσον αφορά τη χρήση χρεογράφων ως ενέχυρων για τη λήψη ρευστότητας στο ευρωσύστημα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το πακέτο περιλαμβάνει και waiver για τα ελληνικά χρεόγραφα, τα οποία θα είναι πλέον αποδεκτά ως ενέχυρα στο σύνολό τους.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, γνωστοποίησε την πρόθεση εξόδου στις αγορές το επόμενο δίμηνο, στον απόηχο της απόφασης της EKT, για είσοδο της χώρας στο “QE”.
Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης στο Χ.Α., η επιστροφή του volatility, λόγω της επιφυλακτικής εικόνας στις ευρωπαϊκές αγορές και λόγω κινήσεων κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών σε πολλούς δεικτοβαρείς τίτλους, αλλά και η προσπάθεια ανεύρεσης των τίτλων που έχουν υποαποδώσει κατά την τελευταία ανοδική αντίδραση, πάντα μέσα στα στενά πλαίσια του FTSE25 και με λίγες εξαιρέσεις από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.
Αυτό το τελευταίο, καθώς η ρευστότητα που ανακυκλώνεται στο Χ.Α. “δεν φτάνει για όλους” και αυτό φάνηκε και σήμερα, όπου παρά την σημαντική μεταβλητότητα, ο τζίρος παρέμεινε στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών (συμπληρώθηκαν 10 συνεδριάσεις με τζίρο χαμηλότερο από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ).
Ασφαλώς και υπάρχει σημαντικό κομμάτι επαγγελματιών του χώρου, που βλέπει την εν εξελίξει ανοδική αντίδραση ιδιαίτερα επιφυλακτικά.
Οι ίδιοι περιορίζονται να επισημάνουν ότι “η καμπύλη της πανδημίας σε αρκετές χώρες, ακόμα δεν φαίνεται να έχει κορυφώσει, τίποτα, προς το παρόν, δεν δείχνει ότι από το φθινόπωρο δεν θα υπάρξει νέα, επιθετικότερη, επιστροφή του ιού, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι εταιρείες που δυσκολεύονταν, προ κορωνοϊού, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ‘θα επιστρέψουν στη συνέπεια’ όταν η πανδημία μπει σε ύφεση”.
Ανεξάρτητα όλων αυτών, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αγοραστές πέτυχαν, έστω και με το ζόρι, την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, δίνοντας τριήμερα κέρδη 12,64% για τον γενικό δείκτη και κέρδη 19,75% για τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών, ενώ στις τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ενισχύθηκε κατά 4,1 δισ. ευρώ (σημαντικό ρόλο έπαιξε το σημερινό -5,70% της ΕΕΕ).
Χωρίς ιδιαίτερη ανταπόκριση στις τελευταίες εξελίξεις η αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετους τίτλου να διαμορφώνεται στο 1,78%.
Από την άλλη, το ποσό των 487,5 εκατ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,29%, από -0,1% που ήταν στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από τον δεικτοβαρή τραπεζικό κλάδο και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με την τελική εικόνα να δείχνει επικράτηση των αγοραστών.
Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Alpha Bank (+2,65%) κινήθηκε μεταξύ 0,691 (-1,57%) και 0,74 ευρώ (+5,41%), της Εθνικής (+1,35%) μεταξύ 1,206 (-4,13%) και 1,35 ευρώ (+7,31%), της Eurobank (+5,24%) μεταξύ 0,372 (-2,13%) και 0,406 ευρώ (+6,81%) και της Πειραιώς (+1,98%) μεταξύ 1,276 (-2,89%) και 1,3935 ευρώ (+6,05%).
Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, για την Alpha Bank η υπέρβαση και το κλείσιμο υψηλότερα των 0,74 ευρώ, αποτελεί ελάχιστη προϋπόθεση για μία πρώτη βελτίωση της τεχνικής εικόνας (σημερινό ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 0,74 ευρώ). Σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τα 0,86 ευρώ, ενώ το πλέον αισιόδοξο σενάριο, δείχνει να εξαντλείται στις παρυφές των 1,10 ευρώ,
Για την Εθνική, το αισιόδοξο σενάριο, αν δεν υπάρξουν ειδήσεις – καταλύτες, δείχνει να εξαντλείται στα 1,472 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Πλησιέστερη στήριξη στα 1,00 ευρώ.
Για την Eurobank, πρώτο “οχυρό” των “sellers” τα 0,4444 ευρώ. Ανοδική διαφυγή, δίνει πόντους στο αισιόδοξο σενάριο, που οδηγεί στις παρυφές των 0,60 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών).
Για την Πειραιώς, όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,26 ευρώ, υπάρχουν οι τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 1,50 – 1,60 ευρώ.
Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο δείκτης των τραπεζών κινούμενος μεταξύ 346,73 (-2,22%) και 377,04 μονάδων (+6,33%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 367,23 (+3,56%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 365,59 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,10%.
Για τον εν λόγω δείκτη, παραμένει πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο, το κλείσιμο υψηλότερα των 382 μονάδων (ημερήσιο “stop short”).
Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “πρόσθετη ρευστότητα της τάξεως των 10 δισ. ευρώ φέρνει για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επαναφέρει το waiver, την επιλεξιμότητα των ενεχύρων που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες και χαρακτηρίζονται από χαμηλότερης ποιότητας τίτλους (είτε πρόκειται για ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, είτε για δάνεια)”.
Σαφώς υποδεέστερη του τραπεζικού ταμπλό, η εικόνα στον μη τραπεζικό FTSE25, όπου οι διαθέσεις των ενεργών παικτών ήταν μικτές, καθώς σε άλλους τίτλους σημειώθηκαν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ενώ δεν έλλειψαν και οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μετοχές οι οποίες, θεωρητικά, είχαν μείνει πίσω και δεν είχαν ακολουθήσει την τελευταία ανοδική αντίδραση.
Με αρνητική μεταβολή τερμάτισαν την συνεδρίαση οι ΑΔΜΗΕ (-0,95%), ΕΕΕ (-5,70%), Ελ. Πετρέλαια (-1%), ΕΥΔΑΠ (-3,43%), ΕΧΑΕ (-0,43%), Jumbo (-1,58%), TITC (-0,89%), ΟΛΠ (-1,18%), ΟΠΑΠ (-1,32%) και Σαράντης (-2%).
Λόγω προηγούμενης υποαπόδοσης η σημερινή τεχνική αντίδραση για την μετοχή του Ελλάκτωρα (+19,05%), η κίνηση της οποίας τράβηξε ψηλότερα τις περισσότερες μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου, όμως η προσφορά στον Ελλάκτωρα, μόνο αμελητέα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.
Σε κάθε περίπτωση και μετά το σημερινό κλείσιμο η μετοχή γύρισε σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 0,5120 ευρώ και με τις επόμενες αντιστάσεις στα 0,78, 0,87 και 1.19 ευρώ (απώτατα αισιόδοξο σενάριο). Σήμερα ο τίτλος διακίνησε τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 20 συνεδριάσεων.
Συνεχίζει να δημιουργεί ερωτηματικά η χρηματιστηριακή συμπεριφορά του ΟΛΠ (-1,18%), τόσο για την έλλειψη διάθεσης περαιτέρω ανοδικής αντίδρασης, όσο και για τις αυξομειώσεις στον όγκο συναλλαγών. Το ημερήσιο “stop long” στα 14,76 ευρώ και οι πρώτες αντιστάσεις στα 17,30 και 17,74 ευρώ.
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, στις ¼ το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για Cenergy (+2,76%) και Πλαίσιο (+3,61%) και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών έχει προσφορά η Doppler (-4,39%), κάτι κινήθηκε στην Τεχν. Ολυμπιακή (+7,70%), χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο το “bid” στην Ιντερτέκ (+2,04%), ενώ συνεχίστηκε η αξιοσημείωτη συναλλακτική δραστηριότητα σε Κορδέλλου (+7,11%) και Q&R (+9,84%).
Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Αλουμύλ (+25,42%) και MLS (+3,73%), τέσσερις για Ιντρακάτ (+13,65%), ΕΚΤΕΡ (+8,14%), ΚΛΜ (+4,12%), Τρ. Αττικής (+4,89%), Κέκροπα (+1,67%) και Intralot (+8,13%) και πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές για Άβακα (+6,78%), Byte (+3,24%), MIG (+7,63%), Unibios (+3,56%), Ιντρακόμ (+3,38%) και Κρι Κρι (+0,66%).
Για τον γενικό δείκτη, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 626 – 629 και 652 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1545 – 1548 και 1606 μονάδες.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Συνεδρίαση συσσώρευσης, με επιλεκτικές τοποθετήσεις, αλλά και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, η σημερινή, καθώς η πλειονότητα των μετοχών είχε καταγράψει σημαντικά κέρδη σε διάστημα δύο ημερών”, επισημαίνει η Beta Sec.
“Σε πλήρη θωράκιση των ελληνικών τραπεζών, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους και αίροντας κάθε κίνδυνο να βρεθούν σε έλλειψη ρευστότητας, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, προχώρησε χθες η ΕΚΤ, ανακοινώνοντας πακέτο χαλάρωσης των αποδεκτών για παροχή ρευστότητας ενεχύρων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, με τις χθεσινές της αποφάσεις, η ΕΚΤ δίνει στις ελληνικές τράπεζες ‘ανάσα’ ρευστότητας και ‘αέρα’ να χρηματοδοτήσουν με άνεση την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, από την τρέχουσα πανδημική κρίση. Η ανάσα ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες έρχεται καθώς, μετά την χορήγηση του waiver, με την οποία η ΕΚΤ έκανε αποδεκτά ως ενέχυρα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, πλέον κάνει αποδεκτά και τα ομόλογα των τραπεζών για τη χορήγηση ρευστότητας. Καλύπτει, έτσι, ένα μεγάλο ζητούμενο των ελληνικών τραπεζών και πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την κατάκτηση του waiver για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, η οποία πιστώνεται ως προσωπική επιτυχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με παρέμβασή του στην επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Η αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων για την παροχή φθηνής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, επί ίσοις όροις με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, αν και η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, ήταν η πρώτη και τεράστια στήριξη προς τις ελληνικές τράπεζες. Για τις τελευταίες, είχε προηγηθεί και η άρση του πλαφόν για αγορές κρατικών ομολόγων. Με τις κινήσεις αυτές, οι ελληνικές τράπεζες μπορούσαν να απορροφούν από το ελληνικό δημόσιο περισσότερους κρατικούς τίτλους (με όφελος και για το ίδιο το δημόσιο) και να τους διαθέτουν στην ΕΚΤ ως ενέχυρα για την άντληση φθηνής ρευστότητας. Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν έκανε αποδεκτά ως ενέχυρα ομόλογα των ίδιων των τραπεζών (τραπεζικά, εταιρικά, τιτλοποιημένα δάνεια), τα οποία αυτές χρησιμοποιούσαν ως collaterals για τον δανεισμό ρευστότητας από ξένες τράπεζες, με υψηλό επιτόκιο. Καθώς τα ομόλογα αυτά δεν ήταν αποδεκτά από την ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονταν ανά πάσα στιγμή, δεδομένης της πρωτοφανούς κρίσης του κορωνοϊού, εκτεθειμένες στον κίνδυνο οι ξένες τράπεζες να μην δεχτούν τα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα ως ενέχυρα. Θα κόβονταν, έτσι, ζωτικές γραμμές χρηματοδότησης από τη διατραπεζική αγορά και οι ελληνικές τράπεζες θα κινδύνευαν να ξεμείνουν από ρευστότητα. Από τον κίνδυνο αυτό βγάζει τις ελληνικές τράπεζες η χθεσινή ουσιαστική ‘επέκταση του waiver’ και στα εταιρικά ομόλογα”, σημειώνει η Euroxx Sec.
“Η τεχνική εικόνα του ΓΔ ευνοεί τη συνέχιση της ανοδικής κίνησης. Όμως, όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα του μαραθώνιου Eurogroup, με τις αγορές να προσβλέπουν στη συνομολόγηση σε ένα πακέτο στήριξης, με μέγεθος που να πείθει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την κλυδωνιζόμενη ευρωπαϊκή οικονομία. Παραμένουν έτσι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την κατεύθυνση του ΓΔ, ενόσω δεν επιτυγχάνεται συμβιβασμός ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και εκείνες του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, καθώς ο ΓΔ βρίσκεται πάνω από τον ΚΜΟ 20 ημερών. Δεν θα μας ανησυχήσει η αποκόμιση κερδών στις επόμενες συνεδριάσεις, αρκεί ο ΓΔ να αντέξει στον ΚΜΟ 20 ημερών (588 μονάδες). Η ΕΚΤ επανέφερε την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρα (waiver) για την άντληση ρευστότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση προσθέτει επιπλέον ρευστότητα €10 δισ. στο τραπεζικό σύστημα. Αν και η άρση του waiver στα ελληνικά ομόλογα είναι καλό νέο, τα πραγματικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι τι θα γίνει με τον Νόμο Χαρδούβελη σε περίπτωση ζημιών και με το ‘IFRS 9’, δηλαδή με τις προβλέψεις για τα νέα ΜΕΑ. Αδύναμα τα αποτελέσματα της Lamda Development, καθώς τα καθαρά κέρδη προήλθαν από την αναπροσαρμογή ακινήτων (€71,5 εκατ.). Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα €49,9 εκατ. (17,8%), ενώ εάν αφαιρέσουμε τα κέρδη από αναπροσαρμογή ακινήτων, τότε οι ζημίες διαμορφώθηκαν στα €21,6 εκατ. Η καθαρή αξία ενεργητικού προ αναβαλλόμενων φόρων ανήλθε σε €1,1 δισ., ή €6,54/μετοχή. Πολύ καλά τα αποτελέσματα του 2019 για την Ευρ. Πίστη και υψηλότερα από τις εκτιμήσεις μας. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε €17,5 εκατ. (+63%), 12% υψηλότερα από την πρόβλεψή μας, λόγω των υψηλότερων κερδών από επενδύσεις και παρά την μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών προβλέψεων. Το ΔΣ θα προτείνει στην γ.σ. των μετόχων, στις 28 Απριλίου, την διανομή μερίσματος ύψους €0,24/μετοχή, υψηλότερα από την πρόβλεψη μας (€0,20), με την μερισματική απόδοση να ανέρχεται στο 6,0%. Η μετοχή διαπραγματεύεται 0,78x P/BV19 με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 12,4% και παραμένει μία από τις καλύτερες ιδέες μας για αγορά”, σημειώνει η Merit Sec.
“Συνεχίστηκε η ανοδική κίνηση του ΓΔ, αλλά οι δύσβατες αντιστάσεις είναι μπροστά μας. Συγκεκριμένα, η περιοχή των 650 - 680 μονάδων ενδέχεται να αποτελεί ανοδικό όριο, στην παρούσα φάση, τουλάχιστον όσο δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα άρσης των περιοριστικών μέτρων, κάτι το οποίο είναι σίγουρα αντικειμενικά δύσκολο. Τα αντισταθμιστικά μέτρα των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων λειτουργούν κυρίως πυροσβεστικά, ενώ και τα εγχώρια εταιρικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την πρότερα βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει σταθερά αυξημένη, συνεχίζουμε να δίνουμε βαρύτητα σε αμυντικούς τίτλους. Οι σημαντικές αποφάσεις από το Eurogroup μετατέθηκαν αύριο (Πέμπτη)”, τονίζει η Leon Depolas Sec.
“Ο ΓΔ συνεχίζει την ανοδική αντίδραση των τελευταίων εβδομάδων, ξεπερνώντας και τις 600 μονάδες. Το γεγονός αυτό, προδιαθέτει για συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης, παρά τη δημιουργία συσσώρευσης που θεωρούσαμε ως το πιο πιθανό σενάριο. Προφανώς, η ανοδική αντίδραση είναι πιο ήπια, από την έντονα πτωτική κίνηση. Πιθανό νέο σημείο εισόδου κοντά στις 550 μονάδες. Ο ΔΤΡ, από την άλλη πλευρά, εξακολουθεί να πραγματοποιεί συσσώρευση χωρίς να επιτύχει ακόμα σημαντική ανοδική αντίδραση. Θετικό το γεγονός ότι οι 300 μονάδες επιβεβαιώθηκαν ως ισχυρή στήριξη. Άρα, το βασικό σενάριο που αναφέρεται σε βραχυχρόνια συσσώρευση μεταξύ 300 - 380 παραμένει σε ισχύ”, επισημαίνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.
“Η αποτυχία του Eurogroup να καταλήξει σε μια συμφωνία για την καταπολέμηση της πανδημίας από την ευρωζώνη, σε συνδυασμό με το ‘γύρισμα’ των αμερικανικών δεικτών στην χθεσινή συνεδρίαση, αποτιμάται ήπια από τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Το αίτημα του νότου, δηλαδή η αμοιβαιοποίηση του χρέους (coronabonds) δεν έγινε αποδεκτό από τις χώρες του βορρά, με την αυριανή μετάθεση του Eurogroup να αφήνει ένα τόνο αισιοδοξίας για την εξεύρεση λύσης”, εκτιμά ο Νικόλας Πετράκης.
Αποδεκτά είναι πλέον και τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ, μετά την χθεσινή της απόφαση, χαλαρώνοντας ακόμη περισσότερο την στάση της προς την Ελλάδα. Η εξέλιξη αυτή κρατάει χαμηλά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, αναγκαία προϋπόθεση για να αποφευχθούν τα σενάρια νέας κρίσης χρέους, αλλά και σημαντικής οικονομικής ενίσχυσης της χώρας.
Άξια αναφοράς η επίσης αυριανή συνάντηση του OPEC, με στόχο την συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου, δίνοντας την απαραίτητη ώθηση στις αγορές.
Ο γενικός δείκτης έχει πλέον εξουδετερώσει το σήμα πώλησης με την κατοχύρωση των 590 μονάδων, ξεφεύγοντας πλέον από την εικόνα κατάρρευσης των τελευταίων εβδομάδων.
Η αγορά έχει μπει σε μια ανοδική τροχιά, “σημαδεύοντας” τις 650 και εν συνεχεία 684 μονάδες του γενικού δείκτη. Αναγκαία προϋπόθεση η διακράτηση των 590 μονάδων, που αποτελεί και την βραχυπρόθεσμη στήριξη της αγοράς, ενώ χαμηλότερα οι 550 μονάδες δύναται να συντηρήσουν την ανοδικότητα, πριν από τα χαμηλά των 470 μονάδων.
Αντίστοιχη εικόνα και από τον τραπεζικό δείκτη ο οποίος, μετά τα θετικά νέα, έχει ζητούμενο το κλείσιμο άνω των 370 μονάδων για να ακυρώσει το σήμα πώλησης. Τα “φώτα” πλέον είναι στραμμένα προς τα επάνω, με τις 420 και τις 485 μονάδες να αποτελούν τα πρώτα αξιόλογα σημεία αντίστασης. Βραχυπρόθεσμη στήριξη στις 340 μονάδες του κλαδικού δείκτη, ενώ το πρόσφατο χαμηλό των 300 μονάδων, είναι το επόμενο σημαντικό επίπεδο.
Παρά την συγκρατημένη αισιοδοξία, η αυριανή ημέρα είναι ύψιστης σημασίας, με την συνεδρίαση του Eurogroup άλλα και αυτής του OPEC να δίνουν τον τόνο στις αγορές τις επόμενες συνεδριάσεις.
“Η ελληνική αγορά θα παραμείνει κλειστή από Παρασκευή 10 Απριλίου, έως και Δευτέρα 13 Απριλίου, ως είθισται λόγω του Πάσχα των καθολικών”, υπενθυμίζει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες ασιατικές αγορές.
Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, σε θετικό βηματισμό οι δείκτες στην Wall Street.
Σε πτωτική αναμονή το πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα το ευρώ.
Μικρά κέρδη για τον χρυσό, ελεγχόμενες απώλειες στο ασήμι, προς τα $7300 κινείται το Bitcoin.
“Κατά 6% συρρικνώθηκε η γαλλική οικονομία το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες”, σύμφωνα με την εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ύφεση από το 1945, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του -5,3% που είχε καταγραφεί το δεύτερο τρίμηνο του 1968.
“Η γερμανική οικονομία της Ευρώπης, πιθανότατα, θα συρρικνωθεί κατά 9,8% το β’ τρίμηνο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1970”, σύμφωνα με τα κορυφαία ινστιτούτα της Γερμανίας.
Τα ινστιτούτα προβλέπουν πως η οικονομία, πιθανότατα, συρρικνώθηκε κατά 1,9% στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, ενώ η ανεργία θα αγγίξει το 5,9%, στο αποκορύφωμά της.
Οι εισηγμένες εταιρείες στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, αναμένεται πως θα ανακοινώσουν μια μέση πτώση των κερδών τους κατά 30,2% το β’ τρίμηνο, έναντι του 21,9% που προβλέπονταν την περασμένη εβδομάδα. Για το γ’ τρίμηνο, οι αναλυτές αναμένουν πτώση 21,6% στα κέρδη, έναντι 15,4% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
“Η δραστηριότητα στις μεγάλες οικονομίες του κόσμου σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ, εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού”, σύμφωνα με τους πρόδρομους δείκτες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τον Μάρτιο.
Ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι οι πρόδρομοι δείκτες που χρησιμοποιεί, υποδηλώνουν ότι όλες οι μεγάλες οικονομίες εισήλθαν σε μεγάλη επιβράδυνση, με μόνη την Ινδία να καταγράφει μία απλή επιβράδυνση.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, “πριν από αυτή την κρίση, είχαμε επιφυλακτικότητα για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς θα ήταν μια μακροχρόνια και θυελλώδης διαδικασία η μείωση των κινδύνων και θα καθυστερούσε οποιαδήποτε βελτίωση της κερδοφορίας”, επισημαίνει η ιταλική Mediobanca.
Αναβαθμίζει τη μετοχή της Εθνικής σε ουδέτερη σύσταση (τιμή – στόχος στα 1,1 ευρώ, από 1,8 ευρώ πριν) και διατηρεί τις ουδέτερες συστάσεις για τις Πειραιώς τιμή – στόχος στα 1,3 ευρώ, από 3,00 ευρώ πριν) και Alpha Bank (τιμή – στόχος στα 0,7 ευρώ, από 1,9 ευρώ πριν).
Για τον ευρωπαϊκό κλάδο συνολικά μειώνει τους στόχους 41% κατά μέσο όρο.
“Η ΕΚΤ θα αποδέχεται τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία ως εξασφάλιση. Η προοδευτική ένταξη της Ελλάδας στα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θα δώσει περαιτέρω βοήθεια στην εγχώρια κατάσταση ρευστότητας, η οποία παρέμεινε αρκετά φτωχή, ακόμη και πριν από την κρίση του COVID-19, παρά την ανάκαμψη της οικονομίας την τελευταία διετία”, επισημαίνει η Citigroup.
Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κινήθηκε μεταξύ 595,44 (-2,02%) και 615,61 μονάδων (+1,30%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 610,02 (+0,38%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 609,09 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,22%.
Ο τζίρος στα 75 εκατ., από τα οποία τα 7,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ απέσπασαν το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, TITC.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Motor Oil και στο χαμηλό η ΕΕΕ.
Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές, έναντι 45 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα των επτά ποσοστιαίων μονάδων.
---ΧΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην αγορά παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μείωση στο συμβόλαιο του δείκτη και ευδιάκριτη αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (42.826 συμβόλαια).
Στα 3.302 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.251 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.993, 1.234 για τον Απρίλιο και 759 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.482,5) κινήθηκε μεταξύ 1.450 και 1.500,25 μονάδων.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.600 Μυτιληναίος, 10.000 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (16.542), Alpha Bank (9.625), Πειραιώς (2.841), ΔΕΗ (985), Ελλάκτωρα (2.447), Μυτιληναίο (319), MIG (1.079), Εθνική (6.842), ΓΕΚ (257), ΕΧΑΕ (181), ΟΠΑΠ (507), ΑΔΜΗΕ (200), ΕΕΕ (104), Τρ. Αττικής (172), Viohalco (232), Lamda Development (104).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 40.026, MIG 41.981, Alpha Bank 23.457, Εθνική 15.730, Ελλάκτωρα 10.941.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,83% | 2019-07-30 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,98% | 2020-01-07 |
Lansdowne Partners (UK) LLP
| PUBLIC POWER CORPORATION SA
| 1,72%
| 2020-03-09
|
|
|
|
|
Oasis Investments II Master Fund LTD
| FOLLI FOLLIE S.A.
| 0,55%
| 2019-10-15 |
Lansdowne Partners (UK) LLP
| ALPHA BANK S.A | 1,10% | 2019-11-29 |
Blackrock Investment Management UK Limited | ALPHA BANK SA | 1,10% | 2020-03-04 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.721.662 τεμ., (από 39.721.662 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.621.426 τεμ. (20.939.926), ΔΕΗ 6.317.159 τεμ. (6.317.159), Eurobank 60.813.021 τεμ. (60.963.021), ΟΠΑΠ 1.291.913 τεμ. (1.291.913), Εθνική 9.961.090 (9.921.533), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.