Σε σημαντική διόρθωση τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς εδώ και εβδομάδες προεξοφλούνται τα χειρότερα που έρχονται στην πραγματική οικονομία.
Πράγματι τα στοιχεία Μαρτίου, τόσο συνολικά για την Ευρώπη όσο ειδικότερα για την ελληνική οικονομία, δεν είναι απλώς απογοητευτικά, καθώς παραπέμπουν σε μία μακροχρόνια και επίπονη περίοδο επαναφοράς. Και αν...
Κατέρρευσε η μεταποίηση της Ευρωζώνης τον Μάρτιο, όπως και τόσοι άλλοι καίριοι κλάδοι του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, με τα αλυσιδωτά προβλήματα να «χτυπούν» ήδη το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σημάδια κατάρρευσης της ελληνικής παραγωγής τον Μάρτιο, με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2015, σύμφωνα με τη Markit.
Προεξοφλητικοί μηχανισμοί τα χρηματιστήρια, οι αγορές ομολόγων, το πετρέλαιο, «προδιαγράφουν» τα όσα έπονται, καθώς οι insiders αποτιμούν αρκετά νωρίτερα την επιδείνωση ή τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας, της πραγματικής οικονομίας.
Και από αυτή την άποψη θα είχε -και χρηστικό- ενδιαφέρον το αν στα χρηματιστηριακά χαμηλά του Μαρτίου έχουν αποτυπωθεί οι αρνητικές συνέπειες στο επιχειρείν/πραγματική οικονομία για τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο και των 1-3 που θα ακολουθήσουν, ως ελάχιστο απαιτούμενο διάστημα για την ενεργοποίηση της διαδικασίας σταδιακής επαναφοράς.
Προσώρας, και από την εικόνα των ώριμων αγορών, δεν φαίνεται να μπορεί να γίνει μία πειστική αποτύπωση της πραγματικής έκτασης της ζημιάς, σε βάθος εύλογου χρόνου.
Συνεπώς, το πιθανότερο είναι πως στις διεθνείς αγορές θα συντηρηθεί η μεταβλητότητα μέχρις ότου διαμορφωθούν ζώνες εξισορρόπησης των αγορών. Από τη διακύμανση προπομπών δεικτών κάτι τέτοιο δεν φαίνεται άμεσα. Αλλά και βραχυπρόθεσμα, όσο λ.χ. ο VIX/CBOE είναι πάνω από τις 40 μονάδες, θα είναι ριψοκίνδυνο να θεωρηθεί πως ο S&P500 δεν θα ξαναδιορθώσει στα χαμηλά Μαρτίου.
Αυτά δικαιολογούν την κατακόρυφη ενίσχυση του intraday/trading σε διάστημα 1-5 συνεδριάσεων και τη μείωση των επενδυτικού χαρακτήρια τοποθετήσεων. Αυτό είναι εμφανές, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.
Στο μείον 3,77% και τις 9.564 μονάδες ο DAX, χαμηλότερα από 3,43% και τις 2.480 μονάδες το συμβόλαιο του S&P500, στις 53,5 μονάδες ο VIX/CBOE. Και στα 20,61$ το αργό WTI, στα 25,49$ το Brent. Στο 1,0941 η σχέση ευρώ/δολαρίου.
Σε αυτό το περιβάλλον, οι πωλητές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν στο στόχαστρό τους και το ΧΑ, τις ελληνικές μετοχές.
Στο 3% οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, στις 541,51, τουλάχιστον -μέχρι τώρα- κρατά τις 540 μονάδες. Με σταθερές πωλήσεις σε τραπεζικές και blue chips, η αγορά από τη στιγμή που διόρθωσε στο πρώτο πεντάλεπτο, έκτοτε παραμένει εγκλωβισμένη σταθερά με απώλειες 2-3%. Σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές αξίας 28 εκατ. (*), με τις συγκριτικά περισσότερες σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, με τις τραπεζικές να ακολουθούν και τις Motor Oil, Jumbo, Mytilineos, ΔΕΗ και Coca Cola. Σε όλες τις μετοχές, οι πωλήσεις είναι επίμονες σε τιμές από 0,25% έως και 7,95% χαμηλότερα.
Αποθαρρυντικό το ότι πιεστικές πωλήσεις είναι ενεργές όχι μόνο στις 4 συστημικές τραπεζικές αλλά και σε όλα τα blue chips.
Ανησυχητικό λ.χ. όχι τόσο το μείον 7,28% της Alpha Bank ή το 5,58% της Εθνικής στο 1,166 ευρώ όσο το μείον 6,20% του ΟΠΑΠ στα 6,50 ευρώ ή το 3,95% του ΟΤΕ στα 10,55 ευρώ. Ενδειξη πως ρευστοποιούνται θέσεις σε αυτές τις χαμηλές τιμές και από funds αλλά και θεσμικούς της εγχώριας αγοράς αμοιβαίων.
Επίσης ενδεικτικές τιμές για ΔΕΗ στα 2,176 (μείον 4,14%), Jumbo στα 11,98 (-2,76%), Motor Oil στα 10,98 (-2,40%), Mytilineos στα 5,925 (2,87%) κ.α.
(*) στις 14:30, με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 18/78 μετοχές.