Κατά 7,76% διορθώνει ο DAX, κατά 8,50% ο ΙΒΕΧ. Και στο ΧΑ, μετά το πρώτο 10λεπτο -απαραίτητο για να βρεθεί ρυθμός για τις συναλλαγές-, οι νέες εντολές πώλησης πίεσαν βασικούς δείκτες και μετοχές σημαντικά χαμηλότερα.
Από τις 10:35 που «κούμπωσαν» εντολές πώλησης-αγοράς (και αφού είχε προηγηθεί ο μηχανισμός ελέγχου μεταβλητότητας), το μεγαλύτερο μέρος τους επικεντρώθηκε στις τραπεζικές μετοχές και σε μία ομάδα blue chips με ευρύτερη έκθεση σε «ξένα κεφάλαια» και funds.
Ωστόσο ρευστοποιήσεις γίνονται, από την προηγούμενη Δευτέρα, και από την πλευρά διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων. Εύλογα από μετοχικά εσωτερικού-εξωτερικού και μεικτά Α/Κ οι πωλήσεις μεριδίων, γεγονός που επιτείνει την όλη αρνητική κατάσταση. Παράλληλα οι συνέπειες της κρίσης «χτυπούν» συνακόλουθα τα κρατικά ομόλογα (κυρίως του ευρω-νότου), με το βάρος να μετακυλίεται και στα εταιρικά.
Αυτό εξηγεί και την εικόνα που διαμορφώνεται στις εταιρικές εκδόσεις, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, με την απόδοση λίγο ή περισσότερο χαμηλότερη της αρχικής.
Αρνητικό μείγμα σε μετοχές, παράγωγα, αμοιβαία, ομόλογα, με τους ανθρώπους της αγοράς να ζητούν αποτελεσματικότερες δράσεις από τους αρμοδίους. Οσον αφορά στο χρηματιστήριο, ασκούνται ήδη πιέσεις προς την ΕΧΑΕ και Κεφαλαιαγορά, προκειμένου να ληφθεί μία σειρά πρώτων μέτρων για την ανάσχεση της κατάστασης.
Αλλά και σε κεντρικό επίπεδο, όπως σημείωνε νωρίτερα η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, η χώρα μας συμπεριλαμβάνεται στον διορθωτικό βραχίονα του Συμφώνου Σταθερότητας, συνεπώς δικαιούται να ζητήσει οι δαπάνες για αντιμετώπιση του κορωνοϊού και διαχείριση του μεταναστευτικού να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού αποτελέσματος. Προφανώς θέματα που αφορούν σε πλεονάσματα κ.λπ. είναι εκ των πραγμάτων ανεφάρμοστα, «νεκρά».
Στο ΧΑ, με αργό ρυθμό η εκτέλεση εντολών, με την όποια απορρόφηση της πιεστικής προσφοράς να γίνεται για τον ΓΔ από 12% χαμηλότερα και τις 485 μονάδες, για τον ΔΤΡ από 13,77% και τις 338 μονάδες και για τον FTSE25 από 13,55% και τις 1.210 μονάδες.
Ενδεικτικές τιμές για μετοχές του δείκτη (οι 17 από τις 25 με διψήφιο ποσοστό) για την Alpha Bank στο 0,80 (12,85%), για τη Viohalco στο 1,57 (13,26%), για τη ΔΕΗ στο 1,54 (14,44%), για την Coca Cola στα 17,90 (14,88%), για την Jumbo στα 10,30 (18,25%), για τον ΟΠΑΠ στα 6,34 (16,30%) κ.α.
Με τη συμπλήρωση 50' συνεδρίασης, η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 6,9 εκατ.
Τζίρος διόλου αντιπροσωπευτικός της πραγματικής έκτασης της προσφοράς, που λόγω εναλλαγών στις ΑΜΕΜ και τη βραδύτητα στην απορρόφησή της, θα πρέπει να θεωρείται πως είναι πολλαπλάσια.