Τα blue chips «τράβηξαν το κάρο» στο ΧΑ

Στις 770 μονάδες αναρριχήθηκε ο Γενικός Δείκτης, παρά την αδυναμία των τραπεζικών τίτλων να κινηθούν υψηλότερα. Ξεχώρισαν ΓΕΚΤέρνα, Jumbo, MOH, Μυτιληναίος, ΟΛΠ. Τα σινιάλα για τη συνέχεια.

Δημοσιεύθηκε: 4 Μαρτίου 2020 - 17:45

Load more

Παρά τα θετικά πρόσημα και τα αξιοσημείωτα κέρδη, για τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, η σημερινή συνέχιση της ανοδικής κίνησης στο Χ.Α. δεν ήταν “μονομπλόκ”, αλλά είχε εναλλαγές προσήμων και ακόμα μεγαλύτερο δόση νευρικότητας, καθώς επέστρεψε η αδύναμη εικόνα στον, Δεικτοβαρή, Τραπεζικό κλάδο, αναγκάζοντας τα μη Τραπεζικά blue chips να “τραβήξουν το κάρο” της ανοδικής αντίδρασης.

Ενδεικτικό των εναλλαγών στα πρόσημα και στην ψυχολογία των traders και το γεγονός ότι στα χαμηλά ημέρας και από το σύνολο των μετοχών του FTSE25, μόνο ο τίτλος του ΟΛΠ (+6,62%) διασωζόταν με θετικό πρόσημο.

Την ίδια ώρα αρκετές Εισηγμένες, ενεργοποιούν αποφάσεις, ή προχωρούν σε αγορές ιδίων μετοχών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Από την άλλη, η εκτός προγράμματος μείωση επιτοκίων που έκανε η Fed, μπορεί να ικανοποίησε, εν μέρει τα αιτήματα του Αμερικανού Προέδρου, εκλογική χρονιά γαρ, όμως έκανε σημαντική μερίδα Αναλυτών και Επενδυτών να νιώσουν πιο ανήσυχοι και αυτό φάνηκε χθες το βράδυ στο ταμπλώ του NYSE, ενώ η απόδοση του 10ετους Αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε χθες για πρώτη φορά στην ιστορία, κάτω από το επίπεδο του 1%.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη φορά που η Fed είχε μεταβάλλει, εκτός προγράμματος, τα επιτόκια, ήταν τον Οκτώβριο του 2008, στο απόγειο της Παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, ενώ το πιθανότερο είναι να κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία περιγράφουν μία δύσκολη εικόνα για τη Βιομηχανία, τον Τουρισμό, το Εμπόριο και τις Εφοδιαστικές Αλυσίδες, με την Κίνα να επιβραδύνει όλο και περισσότερο και τους περισσότερους Αναλυτές να επισημαίνουν ότι ΗΠΑ και Ευρωζώνη, στην Δεύτερη η Οικονομία έχει ήδη μειώσει βηματισμό, αναμένεται να πιεστούν περισσότερο στο β’ τρίμηνο, σημειώνοντας ότι “οι μειώσεις επιτοκίων, στην παρούσα φάση, δεν λύνουν το πρόβλημα”.

H Commerzbank αναμένει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κατά 10 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα, μετά τη μείωση επιτοκίων από τη Fed κατά 50 μονάδες βάσης.

Εν τω μεταξύ, η Commerzbank υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Γερμανικής Οικονομίας για το 2020 στο 0,4%, ενώ για την Ευρωζώνη συνολικά βλέπει ανάπτυξη 0,5%, έναντι 0,9% προηγουμένως.

Η HSBC θεωρεί ότι “οι Κεντρικές Τράπεζες μπορεί να αισθάνονται υποχρεωμένες να κάνουν ‘κάτι’ για τον κορωνοϊό, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο πού στοχεύουν και τι θέλουν να πετύχουν”.

Ο προβληματισμός για την Παγκόσμια Οικονομία, σύμφωνα με την Deutsche Bank, ενισχύεται δεδομένης και της πτώσης στον δείκτη ΡΜΙ στην Κίνα. Η DB υποθέτει πλέον ότι η οικονομική και χρηματοοικονομική επίδραση του ιού θα είναι άκρως αρνητική, αλλά με μικρή χρονική διάρκεια, που είναι το θετικό της υπόθεσης.

Το βασικό σενάριο της Goldman Sachs για την Ευρώπη είναι ένα σημαντικά μεγαλύτερο και πιο παρατεταμένο χτύπημα από την επιδημία του κορωνοϊού, που οφείλεται στις χαμηλότερες εξαγωγές, στις πιο έντονες διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και στην εξασθενημένη εγχώρια ζήτηση, λόγω τοπικών λοιμώξεων.

Με όλα τα παραπάνω, το “ερώτημα του εκατομμυρίου” είναι απλό: “Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που υπεραπέδωσε στην πτωτική κίνηση, μπορεί να συνεχίσει να αντιδρά ανεξάρτητα από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα;”.

Εμφατική επιστροφή των αγοραστών στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την ευδιάκριτη υποχώρηση των αποδόσεων (στο 1,165% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Ξεκινώντας και σήμερα την περιήγηση από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η ατασική συμπεριφορά των Τραπεζικών μετοχών, γιγάντωσε την μεταβλητότητα και τις εναλλαγές προσήμων, με τελική, απόλυτη, επικράτηση των “sellers”.

Ο τίτλος της Alpha Bank (-2,97%) κινήθηκε μεταξύ 1,396 (-3,72%) και 1,484 ευρώ (+2,34%), της Εθνικής (-1,56%) μεταξύ 2,11 (-2,94%) και 2,236 ευρώ (+2,85%), της Eurobank (-0,31%) μεταξύ 0,616 (-2,99%) και 0,66 ευρώ (+3,94%) και της Πειραιώς (-3,24%) μεταξύ 2,234 (+3,43%) και 2,09 ευρώ (-3,24%).

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και ξεκινώντας από την Alpha Bank, τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια καλό θα ήταν να περιμένουν κλείσιμο υψηλότερα των 1,52 ευρώ, για να επαναπροσδιορίσουν την στρατηγική τους. Σε αυτή την φάση, δείχνει δύσκολη η κίνηση με κλείσιμο υψηλότερα των 1,70 ευρώ.

Ο τίτλος της Εθνικής, θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 2,28 – 2,40 για να βάλει σε σκέψεις όσους παραμένουν εκτός Αγοράς, ενώ το καλύτερο σενάριο δείχνει να εξαντλείται στην περιοχή των 2,62 ευρώ.

Για την περίπτωση της Eurobank δείχνει δύσκολη η υπέρβαση των 0,7315 ευρώ, ενώ για την Πειραιώς ο πρώτος ανοδικός στόχος είναι τα 2,30 ευρώ, αλλά δείχνει εξαιρετικά δύσκολο το κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 2,73 – 2,89 ευρώ.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 625,26 (-2,27%) και 658,08 μονάδων (+2,86%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 629,39 (-1,63%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 627,81 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,88%.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στις 671 μονάδες, ενώ αν χαθεί η στήριξη στο ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, θα επιστρέψουν δριμύτερα τα σενάρια για δοκιμασία των επόμενων στηρίξεων στις 571 και 503 – 490 μονάδες. Το ημερήσιο “stop short” στις 846 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, αλλαγές επήλθαν στο χρονοδιάγραμμα της διαγωνιστικής διαδικασίας για το 80% της “Cepal”, καθώς και το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine note) και χαμηλής (junior note) διαβάθμισης τιτλοποίησης καταγγελμένων, κυρίως, δανείων, ύψους 12 δισ. ευρώ της Alpha Bank. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Σύμβουλοι ενημέρωσαν τους ενδιαφερόμενους Επενδυτές, ότι η ημερομηνία κατάθεσης μη δεσμευτικών προσφορών μετατέθηκε για τα τέλη του μήνα. Σημειώνεται ότι ως ημερομηνία υποβολής ενδεικτικών προσφορών είχε οριστεί η προσεχής Δευτέρα, 9 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “σε μονομαχία μεταξύ ‘Fosun’ και ‘CVC Capital Partners’, οι οποίες θεωρούνταν εξαρχής τα ‘φαβορί’ του διαγωνισμού, εξελίσσεται η πώληση του, τουλάχιστον, 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα καθώς ο ‘Τρίτος της παρέας’, ‘Värde Partners’, δείχνει να έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια. Οι δεσμευτικές προσφορές έχουν οριστεί για αύριο, Πέμπτη 5 Μαρτίου”.

Από την άλλη, την ανάγκη να προετοιμαστεί το Τραπεζικό Σύστημα για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο πανδημίας λόγω του κορωνοϊού, επισημαίνει ο επικεφαλής της Εποπτικής Αρχής Α. Ενρία, με επιστολή που απευθύνει στις Διοικήσεις, σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου η σημερινή τελική εικόνα είναι σαφώς υποδεέστερη της χθεσινής, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Ελλάκτωρ (-3,44%), Ελ. Πετρέλαια (-0,58%), ΕΥΔΑΠ (-0,88%), Lamda Development (-0,41%), TITC (-0,45%), Fourlis (-0,43%), ΟΤΕ (-0,39%) και αμετάβλητος ο τίτλος της Viohalco.

Τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη η τελευταία πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 14,12 ευρώ (κλείσιμο 19/2), για την μετοχή του ΟΤΕ (-0,39%). Επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 12,76 ευρώ, θα επιδεινώσει περαιτέρω την τεχνική εικόνα, ανοίγοντας τον δρόμο προς την επόμενη στήριξη στα 12,14 ευρώ. Οι πρώτες αντιστάσεις στα 13,00, 13,30, 13,70 και 14,24 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Paperpack (+1,69%), επιστροφή αγοραστών σε Πλ. Θράκης (+6,13%), Έλαστρον (+4,07%) και ΚΛΜ (+11,8% με αισθητή αύξηση των συναλλαγών), όλο και περισσότεροι άρχισαν να κουράζονται από το σήριαλ πώλησης του Πόρτο Καρράς από την Τεχν. Ολυμπιακή (-5,06%), ενώ, μεταξύ άλλων, “ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Τρ. Αττικής (+5,88%), AS Company (+0,41%), Ελγέκα (+5,65%), Άβαξ (+2,59%), Ιντρακόμ (+1,93%), Ιντρακάτ (+2,07%), ΕΥΑΠΣ (+4,94%), Quest (+2,87%), Revoil (+3,90%), Doppler (+2,99%), Lavipharm (+3,31%) και ΟΛΘ (+3,98%).

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες δεν άλλαξε κάτι.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, για τον Γενικό Δείκτη η επόμενη αντίσταση στις 800 – 809 μονάδες και το ημερήσιο “stop short” στις 927 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η επόμενη αντίσταση στις 1984 μονάδες και το ημερήσιο “stop short” στις 2328 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Νευρική η σημερινή συνεδρίαση, με δοκιμασία και των δύο κατευθύνσεων και με μειωμένη συσχέτιση με τις Ευρωπαϊκές Αγορές”, επισημαίνει η Beta Sec.

“Αυξημένη μεταβλητότητα αναμένεται στην Αγορά, έως ότου βρεθεί ένα επίπεδο συσσώρευσης. Για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις, πολλές τιμές έχουν φτάσει, πλέον, σε ελκυστικά επίπεδα, ενώ στις βραχυπρόθεσμες συναλλαγές χρειάζεται αυξημένη προσοχή, καθώς η Αγορά δεν έχει ισορροπήσει ακόμη. Σημεία στήριξης – αντίστασης οι 720 και 780 μονάδες. Στενή συνεργασία με όλους τους Παράγοντες που εμπλέκονται με τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου και της Κεφαλαιαγοράς, ξεκινά το Υπουργείο Οικονομικών με στόχο το rebranding του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Ο στόχος αυτός περιλαμβάνει α) την παροχή δυνατοτήτων άντλησης κεφαλαίων για τις Επιχειρήσεις, διευρύνοντας τον ορίζοντα χρηματοδότησής τους πέραν του Τραπεζικού Συστήματος και β) την προσέλκυση Επενδυτών Θεσμικού χαρακτήρα. Οι Εμπλεκόμενοι με το Χρηματιστήριο και την Κεφαλαιαγορά Παράγοντες, είχαν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με Ελληνική Κυβέρνηση τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια”, αναφέρει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Η μεταβλητότητα των Αγορών αναμένεται να συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα. Η χθεσινή επιθετική μείωση των επιτοκίων κατά 0,50% από την FED, δεν κατάφερε να διατηρήσει τα θετικά πρόσημα στις ΗΠΑ, αλλά σίγουρα θα βοηθήσει στον κατευνασμό των πωλήσεων. Παραμένουμε ιδιαίτερα επιλεκτικοί στην ενίσχυση των θέσεων μας, όσο εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την συρρίκνωση της Παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας. Βαρύτητα θα δοθεί σήμερα και στα αποθέματα Πετρελαίου στις ΗΠΑ (17.30), καθώς οι Εταιρείες του κλάδου έχουν καταγράψει σημαντική υποχώρηση”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Τον τόνο συνεχίζουν να δίνουν οι Διεθνείς Αγορές, με το Χ.Α. να παραμένει συγχρονισμένο κυρίως στις αρνητικές συνεδριάσεις, παρά στις θετικές, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά το πόσο ευάλωτο παραμένει”, επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Η περασμένη εβδομάδα περιείχε μεγάλη δόση υπερβολής, προεξοφλώντας πιθανότατα μεγαλύτερες οικονομικές συνέπειες από αυτές που πρόκειται να προκαλέσει στην Εγχώρια, αλλά και στην Παγκόσμια Οικονομία ο κορωνοϊός. Οι αποτιμήσεις πολλών μετοχών έχουν γίνει ιδιαίτερα ελκυστικές, όμως η τεχνική εικόνα προβληματίζει ιδιαιτέρως.

Ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε από τις υπερπουλημένες ζώνες τιμών και το 61,8% της ανόδου 590 - 950 μονάδων, δίνοντας προς το παρόν μια αντίδραση στην πτώση και τίποτα παραπάνω.

Στην περιοχή των 780-790 μονάδων εντοπίζεται η πρώτη αντίσταση της Αγοράς, ενώ ψηλότερα οι 812 μονάδες (50% της ανόδου 590 - 950) αποτελούν το δυσκολότερο επίπεδο αντιστάσεων.

Βραχυπρόθεσμη στήριξη εντοπίζουμε στις 740 μονάδες, με το “πάτημα” των 720 μονάδων το ισχυρότερο στήριγμα του Γενικού Δείκτη.

Η Αγορά παραμένει έντονα πτωτική, χωρίς να υπάρχει καμία ένδειξη αντιστροφής της τάσης, προς το παρόν.

Αντίστοιχη εικόνα και στον Τραπεζικό δείκτη, ο οποίος ισορροπεί πάνω στην στήριξη των 625 μονάδων, παραμένοντας όμως ιδιαίτερα αδύναμος. Το θετικό σενάριο θα τον φέρει, σε πρώτη φάση, στις 675 μονάδες, όπου αποτελούν και τασικό επίπεδο αντίστασης, ενώ ψηλότερα στη ζώνη των 700 - 720 μονάδων. Στον αντίποδα, απώλεια των 625 μονάδων θα φέρει τον ΔΤΡ στις 570 μονάδες, μπαίνοντας και πάλι σε επικίνδυνη τροχιά.

“Η μεταβλητότητα αναμένεται να διατηρηθεί όσο το φαινόμενο εξελίσσεται, με τις Αγορές να προσπαθούν να αποτιμήσουν τα νέα δεδομένα. Κυβερνήσεις και Κεντρικές Τράπεζες κάνουν τις πρώτες παρεμβάσεις, ώστε να στηρίξουν το αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο, παρόλα αυτά η τεχνική εικόνα παραμένει αποτρεπτική”, τονίζει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investment ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικός ο βηματισμός στην Ευρώπη, επιστροφή των αγοραστών στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, υποχωρεί το Ευρώ.

Μικρά κέρδη για Χρυσό και Ασήμι, πέριξ των $8700 κινείται το Bitcoin.

Η Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας (CDB), έχει διαθέσει δάνεια οικονομικού ύψους 144,1 δισ. γουάν (περίπου $20,7 δισ.) για την αποκατάσταση της λειτουργίας των γραμμών παραγωγής και 26 δισ. γουάν για τον έλεγχο της επιδημίας.

Σε συρρίκνωση και σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησε ο δείκτης του τομέα Υπηρεσιών της Κίνας τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την έρευνα της Ιδιωτικής Εταιρείας Caixin Markit. Όπως μετέδωσε το MarketWatch, o PMI Υπηρεσιών διολίσθησε στις 26,5 μονάδες, από 51,8 τον Ιανουάριο.

Οι λιανικές πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων στην Κίνα, τη μεγαλύτερη Αγορά αυτοκινήτων στον Κόσμο, κατακρημνίστηκαν τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας βουτιά 80%, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Κινεζική Ένωση Επιβατικών Αυτοκινήτων (CPCA).

Ανέκαμψε το Γερμανικό Λιανεμπόριο τον Ιανουάριο. Οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,9% σε μηνιαία βάση, μετά την πτώση 2% του Δεκεμβρίου και έναντι προσδοκίας για άνοδο 1%. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, κινήθηκαν ανοδικά κατά 1,8%, μετά την άνοδο κατά 1,7% τον Δεκέμβριο.

Άντεξαν τις μέχρι στιγμής επιπτώσεις του κορωνοϊού οι Επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, ενισχύοντας τη δραστηριότητά τους με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών. Η έρευνα της IHS Markit έδειξε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα “τσίμπησε” στις 51,6 μονάδες τον Φεβρουάριο, από 51,3 τον Ιανουάριο.

Με διάθεση για δαπάνες ξεκίνησαν τη χρονιά οι Ευρωπαίοι Καταναλωτές. Οι λιανικές πωλήσεις στις 19 Χώρες του Ευρώ ενισχύθηκαν κατά 0,6% τον Ιανουάριο, σε μηνιαία βάση και κατά 1,7% σε ετήσια. Η μηνιαία μέτρηση ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις.

“Η ΕΕ εξετάζει αυστηρότερους κανόνες για τη διάσωση των ‘προβληματικών’ Τραπεζών. Οι Αρμόδιοι Αξιωματούχοι της Κομισιόν προσανατολίζονται σε πιο σφιχτές προϋποθέσεις, σχετικά με τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, που βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας και χρειάζεται να διασωθούν”, σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο διέρρευσε στο Bloomberg.

Οι Αμερικανικές Εταιρείες συνέχισαν να προσθέτουν θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο, παρά τον φόβο του κορωνοϊού. Η απασχόληση, εξαιρουμένου του Κρατικού τομέα, ενισχύθηκε κατά 183.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έκθεση της Moody’s Analytics. Ήταν περισσότερες από τις 155.000 θέσεις που ανέμεναν οι Οικονομολόγοι του Dow Jones.

“Ο κορωνοϊός αποτελεί σοβαρή απειλή για την Παγκόσμια Οικονομία”, προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, λέγοντας ότι “από τον ιό έχει επηρεαστεί μία στις τρεις Χώρες - Μέλη του Ταμείου”.

“H αβεβαιότητα για την ένταση, την έκταση και τη διάρκεια της έξαρσης του κορωνοϊού επιδρά αρνητικά στις κύριες δραστηριότητες της Αγοράς και αυξάνει σημαντικά τη μεταβλητότητα, καθιστώντας πιθανό το γεγονός να επηρεαστούν αρνητικά τα έσοδα από τις Κεφαλαιαγορές στο παγκόσμιο trading και τις Παγκόσμιες Τράπεζες”, σημειώνει o Οίκος αξιολόγησης Fitch.

Προσθέτει ότι “δεν αναμένει πως το πλήγμα στα κέρδη θα επηρεάσει την αξιολόγηση των Παγκόσμιων Τραπεζών, εάν η έξαρση περιοριστεί γρήγορα”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 15,4, από 16,4 ευρώ θέτει η Optima Bank σε έκθεσή της. Η Χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι η μείωση στην τιμή - στόχο οφείλεται στις ανησυχίες για τις παράπλευρες επιπτώσεις από τον κορωνοϊό, στις καταναλωτικές δαπάνες. Ωστόσο, διατηρεί τη σύσταση "buy", για λόγους αποτίμησης.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 758,93 (-0,96%) και 779,67 μονάδων (+1,74%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 772,78 (+0,84%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 770,54 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,55%.

Ο τζίρος στα 103,4 εκατ., από τα οποία τα 9,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, TITC, ΣΑΡ, ΦΡΛΚ, ΜΟΗ), ενώ ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 59% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο μόνο ο τίτλος του ΟΛΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Jumbo και στο χαμηλό η Πειραιώς.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές, έναντι 48 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντική υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (34.410 συμβόλαια).

Στα 7.422 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.745 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.111, 2.613 για τον Μάρτιο και 498 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.965,75) κινήθηκε μεταξύ 1.876 και 1.975 μονάδων.

Μικρός, αλλά με πλουραλισμό ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 ΕΥΔΑΠ, 7.436 Fourlis, 48.000 Alpha Bank, 27.162 Jumbo, 5.000 Lamda Development, 20.159 ΓΕΚ, 12.000 ΕΧΑΕ, 32.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.629), Alpha Bank (5.589), Πειραιώς (5.014), ΔΕΗ (1.556), Ελλάκτωρα (2.832), Μυτιληναίο (1.402), MIG (3.737), ΑΔΜΗΕ (873), Εθνική (2.955), ΟΠΑΠ (434), ΟΤΕ (339), Cenergy (138), Jumbo (162), Lamda Development (172), Viohalco (331), ΓΕΚ (289), ΕΧΑΕ (147), Τρ. Αττικής (270).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 49.041, Alpha Bank 18.316, MIG 59.365, Εθνική 21.515, ΔΕΗ 10.736, Ελλάκτωρα 15.289, Μυτιληναίο 11.740, Πειραιώς 18.641.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                Name of Issuer                 NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,60%

 

2020-02-21

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 38.767.859 τεμ., (από 38.675.859 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.130.562 τεμ. (20.609.557), ΔΕΗ 5.379.220 τεμ. (5.379.554), Eurobank 33.555.937 τεμ. (33.600.512), ΟΠΑΠ 1.291.607 τεμ. (1.291.607), Εθνική 9.025.220 (9.025.220), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων