«Καπνός» έγινε κεφαλαιοποίηση 7,6 δισ. ευρώ

Η αντίσταση που προέβαλε η εγχώρια αγορά κατέρρευσε μετά την ανακοίνωση δυο νέων κρουσμάτων. Στο χαμηλό ημέρας (768 μονάδες). «Αδύναμος κρίκος» οι τραπεζικές μετοχές καθώς και ΔΕΗ. Χάθηκαν 7,6 δισ. από την αρχή της χρονιάς.

Δημοσιεύθηκε: 27 Φεβρουαρίου 2020 - 17:45

Load more

Σε όλο το 2019, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ενισχύθηκε κατά 16,4 δισ. ευρώ.

Πριν συμπληρωθεί το πρώτο δίμηνο του 2020, έχουν χαθεί 7,6 δισ. ευρώ (!)

Συνεχίζοντας με τα στατιστικά στοιχεία, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σε χαμηλά εννεαμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 24/5/2019 (732,02 μονάδες) και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σε χαμηλά εξαμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημει8ωθεί στις 16/8/2019 (616,24 μονάδες).

Οι ισχυρές απώλειες που ξεπερνούν τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες, για τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, το ξεκίνημα με αρνητικό πρόσημο στην Wall Street και η ανακοίνωση των δύο νέων κρουσμάτων του ιού στο εσωτερικό της Χώρας, επανέφερε την εικόνα “κρασαρίσματος” στο Χ.Α., αναγκάζοντας ορισμένους Χρηματιστές να δηλώσουν πως “κάθε νέο, επιβεβαιωμένο, κρούσμα, θα στέλνει ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου” (!).

Δεν είναι λίγοι οι Αναλυτές που εκτιμούν ότι τα “margin calls” δημιουργούν κατάσταση ανατροφοδοτούμενης πτώσης και επισημαίνουν ότι τα πράγματα αναμένονται πολύ χειρότερα κατά την αυριανή συνεδρίαση και λόγω επερχόμενου τριημέρου, αν το βράδυ η Wall Street ολοκληρώσει τις συναλλαγές με βαριές απώλειες.

Από την άλλη, οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες που θεώρησαν ότι η σημαντική πτώση των προηγούμενων ημερών είχε δημιουργήσει “επενδυτικές ευκαιρίες” και αποφάσισαν να “πιάσουν τα μαχαίρι που πέφτει”, σήμερα βρέθηκαν αντιμέτωποι με το σκληρό χρηματιστηριακό αξίωμα, σύμφωνα με το οποίο “το φθηνότερο, είναι εχθρός του φθηνού” και χωρίς ενδοιασμούς προστέθηκαν στις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών, ανεβάζοντας στροφές στην πίεση, προς το τέλος της συνεδρίασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προς στιγμήν ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. γύρισε και σε θετικό πρόσημο, λόγω βραχύβιας Τραπεζικής αντίδρασης, όμως αυτό μόνο ως αστείο, ή “bull trap” θα μπορούσε να εκληφθεί, καθώς εκείνη την ώρα οι Ευρωπαϊκές Αγορές κατέγραφαν απώλειες μεγαλύτερες του 2% και ήταν θέμα χρόνου η επιστροφή του Δείκτη σε αρνητικό πρόσημο και η κίνηση σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, κάτι που τελικά δεν απεφεύχθη.

Το σύνολο των Δεικτοβαρών μετοχών καταγράφει σημαντικές απώλειες στις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς οι traders ρευστοποιούν αδιακρίτως θέσεις, έστω και αν η αρχή της πτωτικής κίνησης περιελάμβανε τίτλους Εταιρειών για τις οποίες οι Επενδυτές θεωρούσαν ότι θα επηρεαστούν περισσότερο από την κρίση με τον κορωνοϊό (Αεροπορία Αιγαίου, Jumbo κ.λ.π.).

Από την άλλη, “το αχαρτογράφητο των δεδομένων, καθιστά δυσχερέστατη οποιαδήποτε βραχυχρόνια πρόβλεψη για τη χρονική περίοδο που θα απαιτηθεί, για να ξεπεραστεί αυτός ο ‘μαύρος κύκνος’ για τις Αγορές”, όπως χαρακτηριστικά τόνιζε πρόσφατα στη στήλη ο Δημήτρης Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

“Από την στιγμή που οι βασικοί δείκτες και σχεδόν, όλες οι Δεικτοβαρείς μετοχές έχουν γυρίσει σε ημερήσιο ‘short’, καλό θα είναι να περιμένουμε με αυξημένη ρευστότητα, μέχρις ότου η Αγορά μας πείσει για το αντίθετο”, τονίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκαν οι επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να αναρριχάται στο 1,23%.

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, οι οποίες όλες ανεξαιρέτως άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, το “κουδούνι” της λήξης τις βρήκε πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας, με απώλειες που θύμιζαν ότι η διορθωτική κίνηση ξεκίνησε σήμερα (Alpha Bank -9,19%, Εθνική -8,69%, Eurobank -9,17%, Πειραιώς -9,76%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 695,92 (+1,27%) και 621,56 μονάδων (-9,55%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 621,56 (-9,55%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 624,24 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 9,16%.

Για τον εν λόγω δείκτη χάθηκαν με χαρακτηριστική ευκολία οι στηρίξεις στις 680, 650 και 643 μονάδες και το τελευταίο “οχυρό” των αγοραστών εντοπίζεται στην ζώνη 616 – 600, πριν το τελικό “sell off”.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “σε ‘φαβορί’ για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου με καταγγελμένα, ή σε βαθιά καθυστέρηση δάνεια Μικρομεσαίων ως πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, που έχει βγάλει προς πώληση η Εθνική Τράπεζα (project ‘Icon’), αναδεικνύεται η ‘Bain’, μετά την αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών”.

Τη μείωση των καταθέσεων του Ιδιωτικού τομέα τον Ιανουάριο στα 141,14 δισ. ευρώ, από 143,12 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΤτΕ, αύξηση κατά 157 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιανουάριο του 2020, οι καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης, έναντι αύξησης κατά 1.521 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -9,1% από -11,1% τον προηγούμενο μήνα. Την ίδια στιγμή, μείωση κατά 2.163 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιανουάριο του 2020, οι καταθέσεις του Ιδιωτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 3.648 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 6,3% από 6,7% τον προηγούμενο μήνα.

Εικόνα διάλυσης και στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου δεν υπάρχει τίτλος που να διασώθηκε έστω αμετάβλητος, λογικό αποτέλεσμα καθώς οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές στα χαμηλά ημέρας.

Από τις λίγες μετοχές που, ενδοσυνεδριακά, έδειξαν διαθέσεις να το “παλέψουν” ήταν οι τίτλοι των Motor Oil (-4,51%) και TITC (-2,31%), όμως και αυτοί υπέκυψαν στο τελευταίο κύμα πωλήσεων και στις εντεινόμενες ανησυχίες των Διεθνών Αγορών.

Για την περίπτωση της ΜΟΗ, η πλαγιοκαθοδική κίνηση έχει ξεκινήσει από τα 21,24 ευρώ (κλείσιμο 2/1), με τον τίτλο να κινείται σε χαμηλά 33 μηνών (!)

Το ημερήσιο “stop short” έχει κατέβει στα 19,18 ευρώ, όμως τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, καλό τα ήταν να περιμένουν να δουν κλείσιμο υψηλότερα των 20,00 ευρώ, για να σιγουρευτούν για την αλλαγή της τάσης.

Επτά πτωτικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις, “μετρά” ο τίτλος της TITC, που κινείται σε χαμηλά 48 μηνών (!) Το ημερήσιο “stop short” στα 19,32 ευρώ, αλλά θα κατέβει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Κρέκα (+19,72%), ο πρώτος αγοραστής χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο για την Μινέρβα (+22,07%), αντέδρασε μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η Ίλυδα (+2,37%), ενώ τις εντυπώσεις έκλεψε λόγω αποτελεσμάτων και μερισματικής απόδοσης, η Paperpack (+8,97%), έστω και αν υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 6,00 ευρώ (+28,21%).

Τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη η πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 8,02 ευρώ (κλείσιμο 20/2) για την Autohellas (-4,87%), πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για MLS (-9,86%) και Μοτοδυναμική (-3,68%), τραγική εικόνα και εντυπωσιακό “ξεφούσκωμα” για την Doppler (-9,52%), εμφανής η παρουσία πωλητή σε Πλ. Θράκης (-8,45%), Byte (-7,69%), MIG (-12,37%), Κεπενού (-8,04%), Τζιρακιάν (-13,29%), ΕΚΤΕΡ (-13,90%), Άβακα (-7,80%) και Βιοκαρπέτ (-9,57%), ενώ σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε η Intralot (-11,84%).

Με σαφώς επιβαρυνόμενη εικόνα ο Γενικός Δείκτης. Πρώτο και ελάχιστο ζητούμενο από τους αγοραστές, η επιστροφή και το κλείσιμο υψηλότερα των 820 μονάδων. Όσο διαρκεί η νευρικότητα στις Διεθνείς Αγορές, η ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 858 – 865, από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών, δείχνει εγχείρημα υψηλού βαθμού δυσκολίας.

Σε περίπτωση που οι πωλητές συνεχίσουν να έχουν τον έλεγχο της τάσης, η απώλεια των 786 μονάδων, οδηγεί προς την επόμενη στήριξη των 735 μονάδων.

Το ημερήσιο “stop short” στις 927 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πρώτες αντιστάσεις στις 2060 και 2097 μονάδες. Στις 2165 μονάδες, διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Κλείσιμο του εν λόγω δείκτη χαμηλότερα της ζώνης 1960 – 1940, θα φέρει καταιγισμό από κινήσεις “stop loss”.

Το ημερήσιο “stop short” στις 2328 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Περιμένουμε η Αγορά να παραμείνει σε αρνητικό έδαφος, καθώς το ‘sell off’ στις Διεθνείς Αγορές δείχνει πως έχει δυνάμεις να συνεχιστεί”, επισημαίνει η Eurobank Eq.

“Τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν τα ετήσια αποτελέσματά τους και το μέρισμα χρήσης για το 2019.Η έλευση του κορωνοϊού στη Χώρα μας επιβαρύνει το περιβάλλον. Από κοινού με τις απώλειες για τους δείκτες της Wall Street, η πιθανότητα για συνέχιση της καθοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη είναι αυξημένη”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Χαμηλότερες οι αποτιμήσεις στο ταμπλώ, αλλά το αν αποτελούν ευκαιρία θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το πόσο αποδιοργανωτική στην Παγκόσμια ανάπτυξη, θα καταλήξει να είναι η αναταραχή που προκαλεί ο ιός. Για 5η συνεχόμενη ημέρα ο MSCI World Index καταγράφει απώλειες, που συσσωρευτικά είναι πάνω από 7 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ χθες και η Microsoft προειδοποίησε ότι επηρεάζεται η εφοδιαστική της αλυσίδα. Περαιτέρω υποχώρηση των τιμών μας οδηγεί να αξιολογήσουμε την ενίσχυση των θέσεων μας, κατά περίπτωση. Επικεντρωνόμαστε σε Εισηγμένες με ανθεκτικά θεμελιώδη, λόγω αντικειμένου και επιχειρηματικού μοντέλου. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, λόγω αυξημένης μεταβλητότητας, η διαχείριση της ρευστότητας στα μετοχικά χαρτοφυλάκια είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας”, τονίζει η Leon Depolas Sec.

“Τα βαθύτερα αίτια του γενικευμένου πανικού είναι άλλα”, επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Τα σημάδια μιας προβληματικής Αγοράς έχουν γίνει ορατά εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Η ρηχότητα της Αγοράς, ο έλεγχος του Χ.Α. σχεδόν αποκλειστικά από ξένα επιθετικά χαρτοφυλάκια, οι απαιτητικές αποτιμήσεις σε αρκετές μετοχές, αλλά και η σοβαρή έλλειψη εγχώριας επενδυτικής δυναμικής, αποτελεί το ένα σκέλος των αιτιών της υπεραπόδοσης στην πτώση.

Το άλλο και ποιο σημαντικό είναι τα συνεχιζόμενα διαρθρωτικά προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας, που εμφανίζονται σε πρόδρομους μακροοικονομικούς δείκτες. Οι καθυστερήσεις & αναβολές στις διαρθρωτικές αλλαγές (κυρίως στον Δημόσιο τομέα) και η έλλειψη σοβαρής παραγωγικής δυναμικής της Χώρας, με το τέλος της εξάμηνης μετεκλογικής περιόδου χάριτος άρχισαν να επανεμφανίζονται.

Το Μεταναστευτικό, τα Ελληνοτουρκικά, αλλά και οι εκποιήσεις κατοικιών από “κόκκινα” δάνεια είναι μερικά από αυτά. Προβλήματα που εντείνονται από την παρελκυστική πολιτική των Εταίρων σε διάφορα θέματα που αγγίζουν μεγέθη του προϋπολογισμού & πολιτικές που μπορεί να επαναφέρουν τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Έτσι δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτερες πιέσεις για άλλη μια φορά επικεντρώθηκαν στον Τραπεζικό κλάδο, που μετά από τόσα χρόνια & αλλεπάλληλες αυξήσεις κεφαλαίου συνεχίζουν να αποτελεί τον “αδύναμο κρίκο” του συστήματος.

Το γεγονός ότι σε όλους τους βασικούς δείκτες αλλά και σε πληθώρα μετοχών, έχει διασπαστεί ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών, αποτελεί άκρως αρνητικό στοιχείο για την μεσομακροπρόθεσμη τάση της Αγοράς, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η συσσώρευση των 930 - 900 για τον ΓΔ & 2250-2330 για τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης έσπασε προς τα κάτω με εκκωφαντικό τρόπο και εκτιμούμε ότι παρά μια πιθανώς αναμενόμενη τεχνικού χαρακτήρα αντίδραση, η ταλαιπωρία θα έχει και συνέχεια για τις Ελληνικές μετοχές.

Όμως τέτοιου είδους και μεγέθους πτώσεις δημιουργούν και σημαντικές ευκαιρίες, αρκεί κανείς να μπορεί να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του σε μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις, εξωστρέφεια και αναπτυξιακές προοπτικές, προσπαθώντας να αγοράσει με την βοήθεια των Επενδυτικών του Συμβούλων, σε σημαντικά τεχνικά επίπεδα και κάνοντας σωστή χρήση τεχνικών “stop loss”.

“Αν και μια παλιά παροιμία λέει ‘ποτέ μην προσπαθείς να πιάσεις ένα μαχαίρι την ώρα που πέφτει’, είναι επίσης γνωστό ότι ‘το κέρδος είναι πάντα ανάλογο του κινδύνου που αναλαμβάνει ένας Επενδυτής’ αρκεί να μπορεί να αντιληφθεί και να διαχειριστεί τον κίνδυνο αυτό, υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις που αναφέραμε ανωτέρω”, τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αρνητικός βηματισμός στην Ευρώπη, η ίδια εικόνα και στην Wall Street, που προσπαθεί να ανακάμψει από τα αρχικά χαμηλά.

Πιέζεται το Πετρέλαιο, σημαντικά κέρδη για το Ευρώ.

Προσπαθεί για ψηλότερα ο Χρυσός, κατοχυρώνονται κέρδη στο Ασήμι, προς τα $8900 αναρριχάται το Bitcoin.

“$135,8 δισ. (953 δισ. γουάν) παρέχει η Κινεζική Κυβέρνηση σε Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις που επηρεάζονται από την έξαρση του κορωνοϊού”. Τομείς όπως Επιχειρήσεις Τουρισμού, Catering και Logistics, θα έχουν προτεραιότητα σε υποστήριξη, καθώς δέχονται το μεγαλύτερο χτύπημα”, σύμφωνα με την Αρμόδια Τραπεζική Επιτροπή.

Με σταθερό ρυθμό αυξήθηκαν τα δάνεια στις Επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο, ενώ επιταχύνθηκαν ελαφρά τα δάνεια στα Νοικοκυριά, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων στις μη Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 3,2%, όσο και τον Δεκέμβριο, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός των δανείων στα Νοικοκυριά διαμορφώθηκε στο 3,7%, από 3,6% τον προηγούμενο μήνα.

“Η Γερμανία εξετάζει τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου του κορωνοϊού, σε περίπτωση που η επιδημία επιδεινωθεί”, τόνισε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ.

Η Αμερικανική Οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,1% το τέταρτο τρίμηνο του έτους, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, επιβεβαιώνοντας την αρχική μέτρηση για το ΑΕΠ. Για το σύνολο του 2019, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 2,3%, κάτω από τον στόχο του 3% της Κυβέρνησης Τραμπ.

Υποχώρησαν οι παραγγελίες για Διαρκή Αγαθά τον Ιανουάριο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι παραγγελίες κινήθηκαν 0,2% χαμηλότερα τον περασμένο μήνα, μετά το άλμα 2,9% του Δεκεμβρίου. Οι Οικονομολόγοι ανέμεναν συνολικά μεγαλύτερη πτώση.

O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκαν κατά 8.000, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 219.000 την εβδομάδα που έληξε στις 22 Φεβρουαρίου. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν στο Reuters, προέβλεπαν αύξηση των αιτήσεων στις 212.000.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχωρεί η απόδοση του 10ετους Αμερικανικού ομολόγου, στο 1,27%. Το 10ετες yield έχει υποχωρήσει 20 μονάδες βάσης από τη Δευτέρα, αντιδρώντας στην Παγκόσμια ζήτηση για Επενδυτικά Προϊόντα ασφαλούς καταφυγίου.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί πολύ για την εξάπλωση του κορωνοϊού”, δήλωσε σήμερα το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ίζαμπελ Σνάμπελ.

“Οι Επενδυτές τρέφουν αυταπάτες, όσον αφορά το πόσο σοβαρή θα είναι η επιδημία του κορωνοϊού. Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα”, τονίζει ο διάσημος Οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, σε άρθρο του στους FΤ.

Στο πιο χαμηλό σημείο από την κορύφωση της Παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2009 υποβαθμίζει η Bank of America την πρόβλεψη για την Παγκόσμια ανάπτυξη. “Έχουμε μειώσει την πρόβλεψη για την Παγκόσμια ανάπτυξη το 2020 στο 2,8% (από 3,2%). Αυτό θα είναι το πιο χαμηλό αποτέλεσμα από το 2009”, υπογραμμίζουν οι Οικονομολόγοι της Τράπεζας σε ενημερωτικό σημείωμα., προσθέτοντας ότι θα είναι η πρώτη φορά από την κρίση, που αναμένεται να κινηθεί χαμηλότερα από 3%.

Επιστροφή στο ΧΑ

“Η Τράπεζα της Ελλάδας εμμένει στις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, καθώς παρακολουθεί τα δεδομένα μετά το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη Χώρα. Δεν έχουμε δεδομένα που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν αλλαγή στις προβλέψεις μας προς ώρας", δήλωσε στο Reuters Αξιωματούχος της ΤτΕ. 

Σημειώνεται ότι η ΤτΕ προβλέπει ότι η Ελληνική Οικονομία θα κινηθεί φέτος με ρυθμό 2,4%.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 815,63 (+0,53%) και 771,03 μονάδων (-4,97%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 771,5 (-4,91%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα χαμηλά και πιο συγκεκριμένα στις 768,83 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 5,24%.

Ο τζίρος στα 127,8 εκατ., από τα οποία τα 4,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 61% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΟΠΑΠ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Motor Oil, Jumbo και ΟΠΑΠ.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 16 ανοδικές μετοχές, έναντι 114 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό απωλειών.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν νεότερη, μικρή, αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (67.613 συμβόλαια).

Στα 8.734 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.129 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.121, 3.889 για τον Μάρτιο και 232 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.940) κινήθηκε μεταξύ 1.936 και 2.060 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (15.213), Alpha Bank (14.097), Πειραιώς (6.971), ΔΕΗ (2.653), Ελλάκτωρα (1.680), Μυτιληναίο (1.770), MIG (5.460), ΑΔΜΗΕ (957), Εθνική (10.370), ΟΠΑΠ (620), ΟΤΕ (951), Cenergy (222), Jumbo (263), Intralot (379), Lamda Development (605), Viohalco (288), Τέρνα Ενεργειακή (946), Motor Oil (107), Ιντρακόμ (319), ΟΛΠ (106), ΓΕΚ (700), ΕΧΑΕ (748), Ελ. Πετρέλαια (115), Τρ. Αττικής (1.712), ΕΥΔΑΠ (267).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 59.838, Alpha Bank 23.997, MIG 67.178, Εθνική 26.547, ΔΕΗ 13.599, Ελλάκτωρα 19.541, Μυτιληναίο 13.247, Πειραιώς 21.247.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                Name of Issuer                 NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,60%

 

2020-02-21

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 38.665.890 τεμ., (από 42.446.229 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 21.005.452 τεμ. (21.005.452), ΔΕΗ 5.383.575 τεμ. (2.928.043), Eurobank 33.378.844 τεμ. (33.378.844), ΟΠΑΠ 1.291.607 τεμ. (1.291.607), Εθνική 9.025.220 (8.915.182), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων