ΧΑ: Το «buy the dip» απέτρεψε τα χειρότερα

Οι αγορές που βγήκαν λίγο μετά την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος απέτρεψαν το κλείσιμο κάτω από τις 800 μονάδες. Χάθηκαν και με το… παραπάνω τα χθεσινά κέρδη. Στα 128 εκατ. ο τζίρος. Η εικόνα σε blue chips-τράπεζες.

Δημοσιεύθηκε: 26 Φεβρουαρίου 2020 - 17:40

Load more

Απόλυτα αναμενόμενη η σημερινή επιστροφή των πωλητών στο ταμπλώ του Χ.Α., μετά το διήμερο “sell off” στην Wall Street, με τον Dow Jones να αθροίζει διήμερες απώλειες 1910 μονάδων, καθώς τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) κάλεσαν τους Αμερικανούς Πολίτες να προετοιμαστούν για την εξάπλωση του κορωνοϊού και στις ΗΠΑ, ενώ η νέα πτώση στις αποδόσεις των Αμερικανικών ομολόγων (η απόδοση του 10ετους βρέθηκε στο 1,32%) εντείνουν τις ανησυχίες για επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας, λόγω και της εξάπλωσης του ιού.

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τους κύριους Ευρωπαϊκούς δείκτες, καθώς δεν φαίνεται δυνατότητες ανάσχεσης της εξάπλωσης του ιού. H Αυστρία, η Κροατία, η Ισπανία η Αλγερία και η Ελβετία, ανέφεραν ότι τα νέα κρούσματα αφορούν Άτομα που είχαν ταξιδέψει, ή προέρχονταν από την Ιταλία.

Να σημειωθεί το θετικό, σημερινό, άνοιγμα στην Wall Street (συνέντευξη Τύπου για τον κορωνοϊό θα δώσει ο Αμερικανός Πρόεδρος στις 18.00 τοπική ώρα - 01.00 ώρα Ελλάδος).

Εν τω μεταξύ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σημείωσε πως “το Ταμείο θα υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για την Παγκόσμια ανάπτυξη και προσπαθεί να διαπιστώσει κατά πόσον ο αντίκτυπος θα γίνει αισθητός το πρώτο τρίμηνο”.

O Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, σε συνέντευξή του στο CNBC, απηύθυνε έκκληση στους Επενδυτές να αντισταθούν στην παρόρμηση να αγοράσουν μετοχές μετά το “sell off” και να ακολουθήσουν τη στρατηγική του ”buy the dip”, λέγοντας ότι ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στην Οικονομία μπορεί να είναι μεγάλος.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον, διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και την εικόνα να επιδεινώνεται δραματικά, όπως ανεμενόταν, μετά το άκουσμα της είδησης για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη.

Η είδηση είχε σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να δοκιμάσει και τιμές χαμηλότερα των 800 μονάδων, κάτι που έφερε κινήσεις “stop loss” από χαρτοφυλάκια που κινούνται με γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις και χρειάστηκε να ενεργοποιηθούν “αντανακλαστικά επιβίωσης” και να βγουν άμυνες, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Την κίνηση βοήθησε και το γύρισμα του Ιταλικού Χρηματιστηρίου σε θετικό πρόσημο.

Για πολλοστή συνεδρίαση, στα χαμηλά ημέρας δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25, που να διασώζεται έστω αμετάβλητος, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν 15πλασιες των ανοδικών (!)

Πιο επιθετικές, σήμερα, οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Αγορά ομολόγων, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την ακόμα πιο ευδιάκριτη αύξηση των αποδόσεων (στο 1,183% η απόδοση του 10ετους).

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε σήμερα 812,5 εκατ. ευρώ από την έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων, με το κόστος δανεισμού να παραμένει αρνητικό. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,05%, αμετάβλητο σε σχέση με την αντίστοιχη έκδοση του Ιανουαρίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει πως οι βραχύβιες ανοδικές αντιδράσεις μπορεί να “αγοράζουν χρόνο”, αλλά δεν μπορούν να αλλάξουν την βραχυπρόθεσμη τάση και το πιθανότερο είναι οι νέοι εγκλωβισμοί, σε όσους εφαρμόζουν την μέθοδο του “bottom fishing”, ιδιαίτερα αν συνεχίσει να επιδεινώνεται το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Σε αυτή την φάση, οι Επενδυτές θα συνεχίσουν να μειώνουν τα ρίσκα τους και να ρευστοποιούν θέσεις, ιδιαίτερα αυτές που είναι κερδοφόρες.

Συμπερασματικά, οι Ελληνικές μετοχές, που κινούνται σε Αγορά με “στενή θύρα εξόδου”, θα παραμείνουν σε δοκιμασία και λόγω της επενδυτικής ψυχολογίας που επικρατεί στις Αγορές του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Ξένων Διαχειριστών, “οι Διεθνείς Αγορές είχαν ‘ξεχάσει’ τι σημαίνει σημαντική διόρθωση, ενώ για την παρούσα φάση δεν υπάρχουν εγχειρίδια αντιμετώπισης, κάτι που οδηγεί τους Επενδυτές στο ‘cash is the king”.

Εξυπακούεται πως με τέτοια μεταβλητότητα και ακραίες ημερήσιες μεταβολές, κάθε αναφορά στην τεχνική ανάλυση, μπορεί να ακυρωθεί από την Αγορά, την επόμενη ώρα (!)

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη παραπέμπει σε νέα χαμηλά 6μηνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 16/8/2019 (792,06 μονάδες).

Ξεκινώντας και σήμερα από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, μπορεί η τελική εικόνα να συνηγορεί για την απόλυτη επικράτηση των “sellers”, όμως θα πρέπει να τύχει αναφοράς, η σχετική αντίδραση του συνόλου των μετοχών από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank (-5,89%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,475 ευρώ (-7,58%), της Εθνικής (-2,02%) μέχρι τα 2,321 ευρώ (-6,37%), της Eurobank (-3,36%) μέχρι τα 0,647 ευρώ (-7,51%) και της Πειραιώς (-5,02%) μέχρι τα 2,384 ευρώ.

Η σημερινή “κατηφόρα” του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών σταμάτησε στις 671,21 μονάδες (-6,42%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 690,28 (-3,76%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 687,18 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 4,19%.

Υπενθυμίζεται ότι αν χαθούν, σε κλείσιμο, οι 670 μονάδες, θεωρείται, περίπου, μονόδρομος, η υποχώρηση προς την επόμενη στήριξη των 605 μονάδων.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “την επίσπευση της διαδικασίας ελέγχου και αποπληρωμής των 2 δισ. ευρώ εγγυήσεων που έχουν καταπέσει, επί συνόλου 3,2 δισ. ευρώ δανείων που επιδοτούσε το Ελληνικό Δημόσιο, αποφάσισε η Κυβέρνηση, μετά την ασφυκτική πίεση από την πλευρά των Δανειστών, αλλά και των Τραπεζών. Ασφαλείς πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’ αναφέρουν ότι το σχέδιο που εξετάζει σοβαρά η Κυβέρνηση, έχει προγραμματισθεί νέα συνάντηση της Επιτροπής για την επόμενη εβδομάδα, είναι η αποπληρωμή των 2 δισ. ευρώ προς τις Τράπεζες να γίνει σταδιακά σε βάθος 3ετιας και όχι 7ετιας όπως προέβλεπε το αρχικό πλάνο”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “μικρή παράταση έλαβε η περίοδος διενέργειας οικονομικού και νομικού ελέγχου της Εθνικής Ασφαλιστικής από τους τρεις Ενδιαφερόμενους Επενδυτές, με αποτέλεσμα να μετατίθεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν ακόμη διενεργηθεί οι συναντήσεις της πλευράς Värde Partners με τη Διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ αντίθετα CVC Capital και Fosun έχουν ολοκληρώσει την παραπάνω διαδικασία, παρά τα προβλήματα που προκάλεσε ο κορωνοϊός”.

“Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή συγκεκριμένων δεσμεύσεών της για μεταρρυθμίσεις, ωστόσο απαιτείται σημαντική περαιτέρω δράση των Ελληνικών Αρχών, ιδιαίτερα στον Χρηματοοικονομικό τομέα και στο πρόγραμμα Ιδιωτικοποιήσεων”, αναφέρει η Κομισιόν στην πέμπτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου η τελική εικόνα είναι σχετικά καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, με θετικό πρόσημο διασώθηκε μόνο ο τίτλος του Σαράντη (+0,76%).Οι προηγούμενες τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, έχουν γυρίσει την μετοχή σε ημερήσιο “short”, με “stop” στα 9,19 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών τα 102.847.472 δικαιώματα (ΑΒΕΔ) της Εταιρείας Audiovisual συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 26/02/2020 έως και 06/03/2020, με ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος €0,0005. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 26/02/2020 έως και 11/03/2020.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “νέο πωλητήριο σε Ακίνητά της, αυτή τη φορά στην Ιταλία, βάζει η Prodea Investment, αν και η εξάπλωση του κορωνοϊού στη Γείτονα Χώρα ενδέχεται να καθυστερήσει τόσο το εν λόγω project, όσο και τη συνδυασμένη διάθεση υφιστάμενων και νέων μετοχών της ΑΕΕΑΠ σε Ξένους και Εγχώριους Επενδυτές. Η Εταιρεία διερευνά την πώληση της κατά 100% Ιταλικής Θυγατρικής της, ‘Picasso fund’. Η τελευταία έχει στην κατοχή της 13 Ακίνητα σταθερού εισοδήματος, τα οποία αποτιμήθηκαν σε εύλογη αξία 213,3 εκατ. ευρώ στις 31/12/2019”.

Από εκεί και πέρα, πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Κρέκα (+19,33%), αντίδραση μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για την Intralot (+2,08%), συνεχίζει να έχει “bid” η Βιοτέρ (0%, αλλά προς το παρόν οι αγοραστές δείχνουν διστακτικοί να ανεβούν ψηλότερα), με διαθέσεις διακράτησης των πρόσφατα κεκτημένων η Forthnet (0%), τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Μοτοδυναμική (-4,23%) και πέντε οι πτωτικές για την Ίλυδα (-3,43%).

Ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή σε Audiovisual (-4,17%), Reds (-6,82%) και Τρ. Αττικής (-6,90%), όλο και χαμηλότερα η Frigoglass (-2,56%), “ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Ικτίνος (+8,90%), Ελγέκα (+7,57%), ΕΚΤΕΡ (+2,76%), Ιντερτέκ (+2,19%) και Space (+2,37%), επιστροφή αγοραστών σε Newsphone (+12,94%), Mevaco (+1,86%) και Πλ. Θράκης (+1,94%), ενώ κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα κινήθηκε η Τεχν. Ολυμπιακή (+9,65%) και αν και η σημερινή κίνηση δεν αποδειχθεί “fake”, όπως όλες οι προηγούμενες, μπορεί να απαιτήσει αυξημένη προσοχή.

Τεχνικά, για τον Γενικό Δείκτη παραμένει το ημερήσιο “stop short” στις 927 μονάδες και η σημαντική στήριξη στην ζώνη 809 – 798.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη στήριξη στις 2020 - 2000 μονάδες και το ημερήσιο “stop short” στις 2328.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Οι Παγκόσμιες Αγορές θα παραμείνουν νευρικές, αναφορικά με τις επιπτώσεις του ιού της Κίνας. Οι Επενδυτές αξιολογούν τους κινδύνους μίας πιο σοβαρής επιβράδυνσης της Παγκόσμιας Οικονομίας”, επισημαίνει η Eurobank Eq.

“Οι ανησυχίες για τον ιό της Κίνας καθορίζουν τη βραχυπρόθεσμη πορεία της Αγοράς και η απουσία σημαντικών ειδήσεων από το εσωτερικό, παραπέμπει σε αυξημένη μεταβλητότητα στις επόμενες συνεδριάσεις”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

“Οι κλιμακούμενες αρνητικές εξελίξεις λόγω του κορωνοϊού, προκαλούν συνέχιση των αναταραχών στις Αγορές, εξέλιξη που δύσκολα θα αφήσει αλώβητο και το Ελληνικό Χρηματιστήριο”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η χθεσινή μικρή ανοδική αντίδραση, με προσέγγιση κρίσιμων επιπέδων, ήταν ευπρόσδεκτη, αλλά δεν αλλάζει ουσιαστικά την εικόνα της Αγοράς. Αυτό υποδηλώνουν και οι χθεσινές έντονες πιέσεις στις μετοχές των ΗΠΑ. Είναι σίγουρο ότι η έκταση του προβλήματος δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί και αυτή η αβεβαιότητα τρομάζει την Επενδυτική Κοινότητα. Συστήνουμε ψυχραιμία και αξιολογούμε την κατάσταση ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Οι ανησυχίες της προηγούμενης εβδομάδας για ένα νέο κύμα ρευστοποιήσεων, απόρροια του κορωνοϊού, επιβεβαιώθηκαν με τον πιο βίαιο τρόπο στις Παγκόσμιες Χρηματιστηριακές Αγορές”, επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Η λιγότερο οχυρωμένη σε τέτοιες συνθήκες, Ελληνική Αγορά, δέχτηκε και το μεγαλύτερο πλήγμα, εμφανίζοντας δυσανάλογα μεγαλύτερες απώλειες.

Η πτώση της Δευτέρας (-8,36%) ήταν και η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την συνεδρίαση της 24ης Ιουνίου του 2016 (-13,42%), μετά το δημοψήφισμα του “Brexit”.

Η απώλεια των 900 μονάδων και η πτωτική διάσπαση του ανοδικού καναλιού των τελευταίων 6 μηνών, ενίσχυσε την διάθεση των πωλητών, χάνοντας με ευκολία και τον ΚΜΟ των 200 ημερών.

Πλέον η κύρια τάση της Αγοράς είναι ξεκάθαρα πτωτική, με υπερπουλημένα χαρακτηριστικά και μια δόση υπερβολής, μετά τον πανικό που δημιούργησε το “sell off”. Η μεταβλητότητα θα διατηρηθεί και τις επόμενες μέρες, με τις Διεθνείς Αγορές να καθορίζουν την τάση και τις όποιες ειδήσεις γύρω από τον ιό να λειτουργούν καταλυτικά.

Η ζώνη των 780 μονάδων αποτελεί την ισχυρότερη στήριξη, σε περίπτωση συνέχισης της πτώσης, ενώ οι 852 μονάδες (50% του “κεριού” της πτώσης της Δευτέρας) δύσκολα θα ξεπεραστεί σε αυτή την φάση.

Η μεγάλη υπερβολή στις Ελληνικές μετοχές, επιδέχεται μιας ανοδικής αντίδρασης, όμως οι τεχνικές ενδείξεις υποδηλώνουν ότι θα είναι ευκαιρία πωλήσεων παρά τοποθετήσεων. Το πιθανότερο σενάριο, μετά την διαμόρφωση των νέων επιπέδων τιμών, είναι μια συσσώρευση μερικών εβδομάδων, μέχρις ότου η Αγορά να ανακτήσει τις απαραίτητες δυνάμεις.

“Συστήνουμε ψυχραιμία, παρατηρώντας παράλληλα τις εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊο και την συμπεριφορά των Διεθνών Αγορών, όπου και θα διαμορφώνουν την τάση”, τονίζει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με τους δείκτες να έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά ημέρας, προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης στην Wall Street.

Οριακές μεταβολές για Πετρέλαιο και Ευρώ.

Κέρδη για τον Χρυσό, μικρότερα για το Ασήμι, προς τα $8900 υποχωρεί το Bitcoin.

Κατά 2,9% συρρικνώθηκε η Οικονομία του Χονγκ Κονγκ το τέταρτο τρίμηνο του 2019, σε ετήσια βάση και σε ευθυγράμμιση με την πρώτη εκτίμηση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Το ΑΕΠ τετάρτου τριμήνου υποχώρησε 0,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (η πρώτη εκτίμηση έκανε λόγο για πτώση 0,4%). Ήταν το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης σε τριμηνιαία βάση, βάζοντας την Οικονομία σε τεχνική ύφεση.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε σήμερα ότι “η Ένωση δεν θα καταλήξει με κάθε τίμημα σε μια συμφωνία με τη Βρετανία για τη μετά το ‘Brexit’ εποχή, που προβλέπεται για το τέλος της χρονιάς”.

Κατά την DBRS, δεδομένου του αρνητικού carryover στην Ιταλική ανάπτυξη από το δ' τρίμηνο του 2019, της Παγκόσμιας επιβράδυνσης, των μέτρων που έχουν επιβληθεί και υποθέτοντας πως ο δημόσιος φόβος αναφορικά με τον ιό δεν θα καταλαγιάσει γρήγορα, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά την κατανάλωση, τότε η Ιταλία θα μπορούσε κάλλιστα να βιώσει μια τεχνική ύφεση, δηλαδή δυο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.

Κοντά στη στασιμότητα βρίσκεται το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς η Γερμανική Οικονομία, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με το Οικονομικό Ινστιτούτο DIW. Όπως μετέδωσε το Reuters, το Γερμανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά μόλις 0,1% τους πρώτους τρεις μήνες του 2020, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας εντός των τειχών και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “κίνητρα για τη διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος, νέους κανόνες για την Κεφαλαιαγορά και την εταιρική διακυβέρνηση και δέσμη μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, επεξεργάζεται το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης. Θα λάβουν τη μορφή τριών διαφορετικών νομοσχεδίων έως το τέλος Μαρτίου, με το επικρατέστερο σενάριο να δίνει προτεραιότητα στην καθιέρωση κινήτρων για περισσότερες ηλεκτρονικές πληρωμές, ώστε να εξασφαλιστεί η είσπραξη των προβλεπόμενων στον προϋπολογισμό πρόσθετων εσόδων (570 εκατ. ευρώ)”.

Σε “buy” από “neutral” αναβαθμίζει η Optima Bank τη σύστασή της για τη μετοχή της Coca Cola HBC, ενώ ανεβάζει και την τιμή - στόχο στα 35, από 33 ευρώ. Η ΑΧΕ τονίζει ότι η μετοχή αποτελεί καλή επενδυτική επιλογή, λόγω μαζικού “ξεπουλήματος” στην Αγορά, αναφέροντας ότι τα τρέχοντα επίπεδα τιμών της μετοχής, προσφέρουν καλό σημείο εισόδου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 798,28 μονάδες (-4,26%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 815,12 (-2,24%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 811,34 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,69%.

Ο τζίρος στα 127,6 εκατ., από τα οποία τα 3,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΙΝΛΟΤ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 60% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν TITC και Motor Oil.

Σχετικά καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κάκιστη η τελική εικόνα με 28 ανοδικές μετοχές, έναντι 100 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

----ΧΠΑ

Και νέα αλλαγή σκηνικού, με επιστροφή των πωλητών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αυξητικές διαθέσεις τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (64.852 συμβόλαια).

Στα 8.129 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.077 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.541, 3.275 για τον Μάρτιο και 266 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.054) κινήθηκε μεταξύ 2.019,5 και 2.060 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (43.000 Πειραιώς, 6.100 Τέρνα Ενεργειακή), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (9.966), Alpha Bank (13.495), Πειραιώς (5.803), ΔΕΗ (3.139), Ελλάκτωρα (2.818), Μυτιληναίο (2.440), MIG (6.943), ΑΔΜΗΕ (422), Εθνική (11.670), ΟΠΑΠ (715), ΟΤΕ (1.807), Cenergy (542), Jumbo (156), Intralot (362), Lamda Development (399), Viohalco (177), Τέρνα Ενεργειακή (1.388), Motor Oil (151), Ιντρακόμ (160), ΟΛΠ (255), ΓΕΚ (182), ΕΧΑΕ (139), Ελ. Πετρέλαια (328), Τρ. Αττικής (1.155), ΕΥΔΑΠ (123).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 61.825, Alpha Bank 24.282, MIG 72.153, Εθνική 24.601, ΔΕΗ 12.890, Ελλάκτωρα 18.512, Μυτιληναίο 12.469, Πειραιώς 20.136.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                  Name of Issuer                NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,60%

 

2020-02-21

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.446.229 τεμ., (από 42.446.229 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 21.005.452 τεμ. (20.451.210), ΔΕΗ 2.928.043 τεμ. (2.921.371), Eurobank 33.378.844 τεμ. (33.457.619), ΟΠΑΠ 1.291.607 τεμ. (1.291.607), Εθνική 8.915.182 (8.943.182), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων