Τα μηνύματα της αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Ποιες μετοχές πήραν την αγορά από το… χέρι. Πώς παίχτηκε η συνεδρίαση και τι δείχνει η εναλλαγή προσήμων και η τελική έκβαση. Τα μεγάλα τεχνικά χάσματα, τα ημερήσια γραφήματα και οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια.

Δημοσιεύθηκε: 25 Φεβρουαρίου 2020 - 17:36

Load more

Η χθεσινή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη (τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση) ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 44 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 24/6/2016 (-13,42%), το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη παρέπεμπε σε χαμηλά εξαμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 16/8/2019 (792,06 μονάδες), ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μειώθηκε κατά 4,3 δισ. ευρώ, μόνο κατά την χθεσινή συνεδρίαση (!).

Από την άλλη, το χθεσινό -10,97% του Τραπεζικού δείκτη ήταν η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 29 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 25/9/2017 (-11,76%).

Επίσης, το χθεσινό κλείσιμο του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών παρέπεμπε σε χαμηλά εξαμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 20/8/2019 (667,72 μονάδες).

Tα χθεσινά φαινόμενα ούτε πρωτόγνωρα ήταν στο Χ.Α., ούτε αποκλείεται να ξανασυμβούν, καθώς η πληθώρα των hedge funds που δημιουργούν “συνωστισμό στην θύρα εξόδου”, σε κάθε υποτροπή του διεθνούς κλίματος, σε συνδυασμό με το αδύναμο μέτωπο Εγχώριων Επενδυτικών Δυνάμεων, θα συνεχίσουν να είναι εστία μεταβλητότητας και έντονων αναταράξεων.

Με τις παραπάνω “περγαμηνές”, επόμενο ήταν σήμερα να επιχειρηθεί ανοδική αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, όμως δεν παρέλειψαν να δηλώσουν παρουσία τόσο η νευρικότητα, όσο και οι εναλλαγές προσήμων, καθώς οι περισσότεροι από τους χθεσινούς και σημερινούς αγοραστές, κινούνται σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, τουλάχιστον μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλότητα στις Διεθνείς Αγορές.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή αντίδραση διεξήχθη εν μέσω συνεχιζόμενου επιφυλακτικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ για δεύτερη μέρα σημειώθηκαν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να διαμορφώνεται στο 1,045%.

Το σύνολο των Επαγγελματιών του χώρου, αδυνατεί να προχωρήσει σε προβλέψεις, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση, παραπέμποντας στα Διεθνή Χρηματιστήρια και απλά περιορίζεται στο να επισημάνει την “ρηχότητα” της Εγχώριας Αγοράς και το πώς αυτή έχει σαν αποτέλεσμα τις ακραίες μεταβολές, αν σε αυτές συνηγορήσει το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Δεν είναι λίγοι οι Αναλυτές που θεωρούν ότι η χθεσινή σημαντική υποχώρηση, συντελέστηκε υπό το κράτος πανικού, ενώ τα “margin calls” έφεραν ανατροφοδότηση στην πτώση, σε μια Αγορά χωρίς μηχανισμούς απορρόφησης των “κραδασμών”.

Όμως οι ίδιοι επισημαίνουν ότι τόσο εκτός, όσο και εντός των τειχών, οι ενεργοί Επενδυτές καλούνται να τιμολογήσουν το άγνωστο και οτιδήποτε άγνωστο φοβίζει τις Αγορές.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία, η πλαγιοκαθοδική κίνηση της Εγχώριας Αγοράς που ξεκίνησε από τις 948,64 μονάδες (κλείσιμο 24/1), για να ακολουθήσει το χθεσινό “ξεπούλημα”, επανακαθόρισε τα δεδομένα, έφερε κινητικότητα και αύξηση τζίρου στο σύστημα και δημιούργησε σχετικό αγοραστικό ενδιαφέρον, από Επενδυτές που θεωρούν ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις, μπορεί και να αποτελούν “επενδυτικές ευκαιρίες”.

Είναι κοινό μυστικό ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες στο Χ.Α. ανακυκλωνόταν το ίδιο χρήμα, ενώ τα Ξένα χαρτοφυλάκια παρέμεναν θεατές, θεωρώντας ότι οι, προ της τελευταίας πτωτικής κίνησης, αποτιμήσεις, είχαν ενσωματώσει τα όποια θετικά νέα, άρα το “ερώτημα του εκατομμυρίου” είναι αν η υποχώρηση των τιμών θα φέρει στην πλευρά των αγοραστών Ξένα χαρτοφυλάκια μεσομακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα, ή στην παρούσα φάση οι Ξένοι θα επιλέξουν να ασχοληθούν με τις δικές τους Χρηματιστηριακές Αγορές.

Τεχνικά, απαιτείται προσοχή και εγρήγορση κινήσεων, καθώς τόσο οι βασικοί δείκτες, όσο και οι περισσότερες Δεικτοβαρείς μετοχές, έχουν δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου και μάλιστα με μεγάλα τεχνικά “χάσματα” (“gap”) και μένει να φανεί αν αυτά είναι “gap” εκκίνησης, ή “gap” εκτόνωσης.

Απόλυτα ενδεικτική η εκτίμηση του μόνιμου Συνεργάτη της στήλης Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance ΑΕΠΕΥ), σύμφωνα με την οποία “οι συντηρητικοί Επενδυτές, καλό θα ήταν να τηρήσουν στάση αναμονής, με αυξημένη ρευστότητα, μέχρις ότου η Αγορά μας πείσει για το αντίθετο”.

Από την άλλη, ο Δημήτρης Τζάνας ( Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ) επισημαίνει πως “το αχαρτογράφητο των δεδομένων καθιστά δυσχερέστατη οποιαδήποτε βραχυχρόνια πρόβλεψη, για τη χρονική περίοδο που θα απαιτηθεί, για να ξεπεραστεί αυτός ο ‘μαύρος κύκνος’ για τις Αγορές”.

Ξεκινώντας και τη σημερινή περιήγηση από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο τίτλος της Eurobank (+7,45%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+3,97%), Εθνική (+4,51%) και Πειραιώς (+4,86%).

Για τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, δεν χρειάζεται ενασχόληση με τον κλάδο, όσο η Alpha Bank αδυνατεί να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 1,78 ευρώ, η Εθνική υψηλότερα των 2,62 ευρώ (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), η Eurobank υψηλότερα των 0,716 ευρώ και η Πειραιώς υψηλότερα των 2,80 ευρώ.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 677,88 (-0,60%) και 718,83 μονάδων (+5,40%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 716,74 (+5,10%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 717,24 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 5,17%.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, το κλείσιμο χαμηλότερα των 670 μονάδων θα φέρει επιθετικότερες κινήσεις από πλευράς των “sellers”, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 605 μονάδες. Οι πρώτες αντιστάσεις στις 726, 760, 833 και 846 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, που και αυτός επιχείρησε την δική προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΕΕΕ (-3,23%), Ελλάκτωρ (-0,14%), Motor Oil (-1,13%), TITC (-2,30%), ΟΛΠ (-0,21%) και Σαράντης (-2,84%).

Από την άλλη και σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, η Lansdowne Partners μείωσε την καθαρή αρνητική της θέση στην ΔΕΗ από 1,61%, στο 1,60%.

Από τις ελάχιστες, αν όχι η μοναδική μετοχή από το σύνολο του FTSE25, που το τελευταίο πτωτικό κύμα δεν την γύρισε σε ημερήσιο “short” είναι αυτή του ΑΔΜΗΕ (+1,85%).

Ο τίτλος συνεχίζει να έχει σαν πρώτη αντίσταση το πρόσφατο υψηλό των 2,775 ευρώ, ενώ το “stop long” ενεργοποιείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 2,26 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για την Intralot (-14,29%) με τις εξελίξεις στην Βουλγαρία να επιδεινώνουν το κλίμα, συνεχίζει να έχει αναρριχόμενο “bid” η Βιοτέρ (+3,28%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Κρέκα (+19,60%), ενώ εξαφανίστηκαν οι αγοραστές στην Ίντεργουντ (0%), με την εισηγμένη να συνεχίζει να τηρεί “σιγή ασυρμάτου” για το πρόσφατο σημαντικό “πακέτο” που έγινε στις προνομιούχες μετοχές.

Επιστροφή αγοραστών σε Ελγέκα (+2,78%), Άβακα (+5,99%), ΕΚΤΕΡ (+6,37%), Τεχν. Ολυμπιακή (+4,59%), Byte (+4,35%), ΕΛΧΑ (+4%), Κέκροπα (+5,60%), Quest (+3,48%), Cenergy (+2,59%), Centric (+2,93%), Attica Group (+2,46%), Forthnet (+11,44%), MIG (+2,43%), Αλουμύλ (+5,05%) και Κυριακούλη (+4,32%).

Ξαφνική αύξηση των συναλλαγών σε Επίλεκτο (-12,10%) και Ευρωσυμβούλους (-4,91%), ενώ συνεχίζουν “νότια” οι Μοτοδυναμική (-4,05%), MLS (-0,92%), Newsphone (-3,41%) και Μινέρβα (-3,69%).

Τεχνικά, η σημερινή αντίδραση δεν άλλαξε την επιβαρυμένη εικόνα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη παραμένει το ημερήσιο “stop short” στις 927 μονάδες και η σημαντική στήριξη στην ζώνη 809 – 800.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη στήριξη στις 2000 μονάδες και το ημερήσιο “stop short” στις 2328.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Το χθεσινό ξεπούλημα τράβηξε το επενδυτικό ενδιαφέρον στη σημερινή συνεδρίαση. Ωστόσο η έκταση και το momentum της αντίδρασης θα καθοριστούν από τις Ξένες Αγορές, οι οποίες τώρα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογία των Επενδυτών. Σημειώνουμε πως μετά την απότομη πτώση του Χ.Α. χθες, πολλές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης διαπραγματεύονται με ελκυστική αποτίμηση, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο αντίκτυπος του κορωνοϊού θα περιοριστεί μετά από μερικές εβδομάδες. Οι μετοχές που προτιμάμε από την υψηλή κεφαλαιοποίηση είναι ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η Lamda, η Aegean, ο ΟΛΠ, η Jumbo, η Εθνική και η Alpha Bank”, αναφέρει η Beta Sec.

“Η μακροπρόθεσμη τάση γύρισε, πλέον, σε καθοδική. Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 800 μονάδες και το δεύτερο στις 780 μονάδες. Η Intralot ανακοίνωσε ότι ψηφίστηκε στη Βουλγαρία τροποποίηση του Νόμου περί Παιγνίων, με την οποία η διεξαγωγή όλων των Παιχνιδιών τύπου Λοταρίας, με εξαίρεση τα Παιχνίδια τύπου ΚΙΝΟ, ανατίθεται μονοπωλιακά στην Κρατική Λοταρία. Κατά συνέπεια τρεις από τις έξι τρέχουσες άδειες της, κατά 49% Θυγατρικής Εταιρείας, ‘Eurobet Ltd.’ παύουν να ισχύουν από τις 21/2/2020. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι η επιβολή μονοπωλίου στον κλάδο των Τυχερών Παιχνιδιών δια Νόμου, αντίκειται στις περί μονοπωλίων διατάξεις του Συντάγματος της Βουλγαρίας. Παράλληλα, κοινοποιήθηκαν πράξεις αναδρομικής επιβολής εισφορών Παιγνίων από την Βουλγαρική Επιτροπή Παιγνίων στην ‘Eurobet Ltd.’ ύψους BGN74,4 εκατ., καθώς και στην κατά 49% Συγγενή Εταιρεία ‘Eurofootball Ltd’ BGN328,9 εκατ. Προς προάσπιση των συμφερόντων τους οι ανωτέρω Εταιρείες, εφόσον απαιτηθεί, θα ασκήσουν περαιτέρω όλα τα νόμιμα δικαιώματα τους, περιλαμβανομένων αξιώσεων αποζημιώσεων, στα Τοπικά ή/και στα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Αρμόδια Όργανα ή/και Δικαστήρια. Σημειώνεται ότι η ‘Eurofootball Ltd.’ ενοποιείται με την μέθοδο της καθαρής θέσης. Σύμφωνα με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 9μηνου 2019, οι δραστηριότητες στην Βουλγαρία αποτελούσαν το 39,9% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών και το 24,0% του EBITDA”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Η χθεσινή δραματική υποχώρηση όλων των Αγορών του Πλανήτη ήταν αποτέλεσμα της εκτίμησης ότι η επιβράδυνση της Παγκόσμιας ανάπτυξης θα πλήξει καίρια τα εταιρικά μεγέθη. Αναπόφευκτα, η υποχώρηση των δεικτών θα έχει και συνέχεια τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ενόσω η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Οι χθεσινές πιέσεις έφεραν τον ΓΔ στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών, τα οποία χαρακτηρίζονται ως κρίσιμα. Σήμερα ήταν μία ‘διερευνητική συνεδρίαση’ αντίδρασης, ανάμεσα στους αγοραστές και τους πωλητές, δεδομένου ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη ορατότητα στις Αγορές στην παρούσα φάση. Είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, ότι η διάρκεια της έκτακτης αυτής κατάστασης, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην συνέχεια”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Ο αυξημένος αριθμός θυμάτων από τον κορωνοϊό στην Ιταλία, αλλά και οι αναφορές για αυξημένα θύματα στην Ν. Κορέα και το Ιράν, αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις σε όλες τις Οικονομίες του Πλανήτη. Με την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης να θεωρείται δεδομένη, ιδιαίτερα στην Κίνα, παρά τις συνεχιζόμενες παρεμβατικές κινήσεις μέσω της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής”, αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Αυτό είναι εύλογο με δεδομένη την αδράνεια μεγάλου μέρους των Πολιτών, τόσο σαν Καταναλωτές, όσο και σαν Εργαζόμενοι σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας που πλήττονται, στη Μεταποίηση, στον Τουρισμό, στη Ναυτιλία, στο Εμπόριο, στην Εφοδιαστική Αλυσίδα.

Είναι επομένως αναμενόμενη η υποχώρηση των εταιρικών μεγεθών πολλών Εταιρειών, που διαθέτουν τα Προϊόντα τους σε άλλες Χώρες (εξαγωγικού προσανατολισμού), με πιθανή εξαίρεση τον κλάδο Διατροφής και ορισμένους ακόμη που συνδέονται με τα προληπτικά μέτρα κατά του κορωνοϊού (Φάρμακα κ.α.).

Οι εξελίξεις αυτές ήταν αναμενόμενο να πλήξουν τα Χρηματιστήρια, με τα Ευρωπαϊκά να σημειώνουν στο σύνολο έντονα αρνητικές επιδόσεις, λόγω των εικόνων που αναμεταδόθηκαν από τη Β. Ιταλία, εξαιτίας των έκτακτων μέτρων που λήφθηκαν.

Η Επενδυτική Κοινότητα επέδειξε αυξημένη απροθυμία για ανάληψη επενδυτικών κινδύνων και οι Διαχειριστές προέβησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις (sell-off) μετοχικών τίτλων, αλλά και ομολόγων, οδηγώντας τις αποδόσεις ψηλότερα, ενώ ο αυξημένος φόβος αναβαθμίζει την τιμή του Χρυσού ως “ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου”, καθώς εκτιμάται ότι η αναιμική πρόβλεψη (+1,2%) για ανάπτυξη στην Ε.Ε., είναι πιθανό να διαμορφωθεί ακόμη χαμηλότερα αν το απαισιόδοξο σενάριο έκβασης για τον κορωνοϊό που πιθανολογεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δηλαδή η πανδημία, συντελεστεί στο εγγύς μέλλον.

Με τα παραπάνω δεδομένα, η χθεσινή βύθιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κατά 8,36% ήταν ασφαλώς μια αρνητική υπερβολή (sentimentally driven), προϊόν αυξημένου φόβου, για την οποία ωστόσο υπάρχει εξήγηση.

Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με τη γνωστή “ρηχότητα” της Ελληνικής Αγοράς, με αποτέλεσμα η αποεπένδυση ακόμη και από τις Δεικτοβαρείς μετοχές, να επιτυγχάνεται προκαλώντας υψηλή μεταβλητότητα στις τιμές.

Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με τη φυσιογνωμία των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται, με τα περισσότερα να έχουν βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, ενώ συνεχίζουν να λείπουν τα κεφάλαια μακράς πνοής, αφού η Ελληνική Αγορά συνεχίζει να κατατάσσεται στις Αναδυόμενες.

Με τους Επενδυτικούς Οίκους να εναλλάσσουν τις απόψεις τους για τους κλάδους και ιδιαίτερα τον Τραπεζικό, με αδικαιολόγητα αυξημένη συχνότητα, χωρίς δηλαδή να έχουν συντελεστεί ουσιαστικές μεταβολές.

Ο τρίτος λόγος σχετίζεται με τα πραγματικά δεδομένα της Ελληνικής Οικονομίας, που συνεχίζει να έχει αυξημένη εξάρτηση από τον Τουρισμό, για την φετινή πορεία του οποίου υπάρχει αυξημένος βαθμός αβεβαιότητας.

Οι επενδυτικές πρωτοβουλίες συνεχίζουν να αποτελούν ζητούμενο, ενώ η μεταρρυθμιστική κόπωση είναι εμφανής, με τη διαδικασία προώθησης των τιτλοποιήσεων για τις Τράπεζες να καθυστερεί, εν αναμονή και των απόψεων του SSM για κρίσιμα τεχνικά θέματα, που αφορούν την κεφαλαιακή επάρκεια.

Ενόψει των παραπάνω, η βραχυπρόθεσμη εξέλιξη για το Γενικό Δείκτη είναι ανοικτή σε όλα τα ενδεχόμενα. Η επάνοδος της αισιοδοξίας είναι συνυφασμένη με γρήγορη ανακατάληψη του “οχυρού” των 900 μονάδων, που με χαρακτηριστική ευκολία υποχώρησε την περασμένη Παρασκευή, με την περιοχή των 865 μονάδων να αποτελεί το κοντινότερο επίπεδο αντίστασης.

“Χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και το απαισιόδοξο σενάριο υποχώρησης προς τις 800 μονάδες, αν το αρνητικό σενάριο εξελίξεων περί τον κορωνοϊό συντελεστεί, με την Ελλάδα να περιλαμβάνεται στη λίστα των Χωρών με απώλειες σε ανθρώπινες ζωές”, σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σχεδόν απόλυτο πλεονέκτημα στους πωλητές, δίνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Βαθαίνει το “κόκκινο” στην Ευρώπη, σε αρνητικό πρόσημο γύρισαν οι δείκτες και στην Wall Street.

Απώλειες για το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το Ευρώ.

Προσπαθεί να γυρίσει σε θετικό πρόσημο ο Χρυσός, κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Ασήμι, προς τα $9300 υποχωρεί το Bitcoin.

Αναθεώρησε χαμηλότερα την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Κινεζικής Οικονομίας το Γερμανικό Ερευνητικό Ινστιτούτο ZEW. Εκτιμά, πλέον, ότι το Κινεζικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,2% το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ για όλη τη χρονιά αναμένει ότι η ανάπτυξη θα φτάσει στο 5,4%. Τα στοιχεία είναι πολύ χαμηλότερα από την αρχική πρόβλεψη για 6% ανάπτυξη και στις δύο περιπτώσεις.

Στάσιμη παρέμεινε η Γερμανική Οικονομία το τέταρτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, που επιβεβαίωσε την προκαταρκτική της εκτίμηση. Το ΑΕΠ ήταν αμετάβλητο σε τριμηνιαία βάση, ενώ αυξήθηκε 0,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η Γερμανική Οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,6% το 2019.

Η Αγορά κατοικιών “ζεστάθηκε” στο τέλος του 2019. Τον Δεκέμβριο, ο δείκτης Case-Shiller ενισχύθηκε 3,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Ο δείκτης καταγράφει τις μεταβολές στις τιμές σε 20 Μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ.

O Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Ινδία, ότι “το Χρηματιστήριο μετοχών των ΗΠΑ θα καταρρεύσει, αν ο ίδιος χάσει τις φετινές εκλογές”. “Αν δεν κερδίσω, θα δείτε ένα ‘κραχ’ που δεν έχετε δει ποτέ άλλοτε”, πρόσθεσε.

Ήπια σενάρια για τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη από το ξέσπασμα του κορωνοϊού εξετάζει η Goldman Sachs, ενώ προβλέπει βραχυπρόθεσμες αναταράξεις στα Χρηματιστήρια.

Η Goldman Sachs προβλέπει μια συνολική αρνητική επίπτωση στο ετήσιο ΑΕΠ των ΗΠΑ, της τάξεως του 0,8%, το πρώτο τρίμηνο.

“Η προοπτική επιδημίας του κορωναϊού και του πώς αυτή θα μπορούσε να είναι η πρώτη πανίσχυρη πανδημία της εποχής της παγκοσμιοποίησης, αυξάνει τις αμφιβολίες για τη σταθερότητα της Παγκόσμιας Οικονομίας”. Οι Οικονομολόγοι της Oxford Economics Ltd. εκτιμούν ότι “η διεθνής κρίση υγείας θα μπορούσε να αφαιρέσει πάνω από $1 τρισ., από το Παγκόσμιο ΑΕΠ”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, η Eurobank ανακοίνωσε σήμερα ότι, “έχοντας εκπληρώσει όλες τις σχετικές προϋποθέσεις, υπέβαλε στο Υπουργείο Οικονομικών δύο αιτήσεις σύμφωνα με τον Ν. 4649/2019 (ΦΕΚ Α’ 206/16.12.2019) για την ένταξη στο πρόγραμμα ‘Ηρακλής’ των τιτλοποιήσεων ‘Cairo Ι’ και ‘Cairo ΙΙ’. Τα αιτήματα αφορούν στην παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, συνολικής αξίας €1.655 εκατ. Η αίτηση για το ‘Cairo ΙΙΙ’ θα ακολουθήσει, τις επόμενες εβδομάδες”.

Ερχόμενοι στα “υπόλοιπα” της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 812,54 (-0,71%) και 837,17 μονάδων (+2,30%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 835,71 (+2,12%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 833,81 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,89%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 109,8 εκατ., από τα οποία τα 9,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ και ΜΠΕΛΑ απασχόλησαν το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ και ΕΧΑΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό η ΕΕΕ.

Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα με 81 ανοδικές μετοχές, έναντι 44 πτωτικών, παρά ταύτα 17 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, με επιστροφή των αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων, όμως οι συναλλαγές υποχώρησαν σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (59.081 συμβόλαια).

Στα 8.077 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.308 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.667, 2.470 για τον Μάρτιο και 197 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.104) κινήθηκε μεταξύ 2.056 και 2.117,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (141.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (11.464), Alpha Bank (10.948), Πειραιώς (4.291), ΔΕΗ (2.530), Ελλάκτωρα (2.278), Μυτιληναίο (1.753), MIG (11.252), ΑΔΜΗΕ (909), Εθνική (6.286), ΟΠΑΠ (331), ΟΤΕ (719), Cenergy (1.022), Jumbo (271), Intralot (1.539), Lamda Development (477), Viohalco (280), Τέρνα Ενεργειακή (354), Motor Oil (265), Ιντρακόμ (593), ΟΛΠ (406), ΓΕΚ (432), ΕΧΑΕ (244), Ελ. Πετρέλαια (222).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 66.443, Alpha Bank 30.001, MIG 76.337, Εθνική 27.202, ΔΕΗ 13.816, Ελλάκτωρα 18.912, Μυτιληναίο 12.978, Πειραιώς 21.861.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                 Name of Issuer               NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,60%

 

2020-02-21

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.446.229 τεμ., (από 42.446.229 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.451.210 τεμ. (20.451.210), ΔΕΗ 2.921.371 τεμ. (2.921.371), Eurobank 33.457.619 τεμ. (33.457.619), ΟΠΑΠ 1.291.607 τεμ. (1.291.607), Εθνική 8.943.182 (8.943.182), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων