Σε διόρθωση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε «βουτιά» με πολλαπλάσιες απώλειες το ΧΑ.
Από Μιλάνο σε Φρανκφούρτη μέχρι Μαδρίτη, οι αναταράξεις στις αγορές μετοχών, ομολόγων, πρώτων υλών, νομισματικών ισοτιμιών είναι σημαντικές, δεδομένων της ραγδαίας εξέλιξης, του μεγέθους της οικονομίας της Ιταλίας και των εύλογων ανησυχιών όσον αφορά στη διάρκεια, την έκταση, τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η έκταση της διόρθωσης, σχεδόν διπλάσια από αυτήν στο Μιλάνο, έρχεται να επιβεβαιώσει τρεις κύριες εστίες παθογένειας: ρηχότητα, έλεγχος από ξένα funds και
πρωθύστερη πωλητική στάση ισχυρών παικτών εδώ και καιρό, τόσο (κυρίως) στις τραπεζικές όσο και στα blue chips. Αλλωστε στο ΧΑ είχε προηγηθεί ο συνολικά πτωτικός Φεβρουάριος και το μίνι sell off της Παρασκευής, με αυξημένη συναλλακτικότητα και τζίρο.
Στο μείον 4,75% ο ΜΙΒ στο Μιλάνο, στο μείον 3,55% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη και στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης έφτασε, στις 13:40, να διορθώνει σχεδόν 8% προς τις 822 μονάδες.
Ενδεικτική της στάσης traders και επενδυτών ο τζίρος των 100 εκατ. ευρώ (λίγο πριν τις 14:00), με θεαματική εκτίναξη των συναλλαγών (σε αριθμό τεμαχίων) και μάλιστα σε ορισμένες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ισοδύναμες με μηνιαίες.
Μεγαλύτερες οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο, καθώς σε διάστημα 6 και 12 μηνών μετρά ακόμη θετική απόδοση (0,18% και 23,50% αντίστοιχα), κάτι που εξηγεί την έκταση της διόρθωσης όπως και ο υψηλός τζίρος, που διαμορφώνεται στο 42% του συνολικού. Σχεδόν 45 εκατ. ευρώ ο τζίρος νωρίτερα στις μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς, με διαμορφωμένη -ήδη- short τάση σε διαστήματα μηνός και 3μήνου.
Η απειλή αναβολής στην εκταμίευση των κερδών από ANFAs ήρθε απλά να προσθέσει τη... σταγόνα για να αποκτήσουν επιθετικό χαρακτήρα από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης.
Σε καθαρά προεξοφλητική τακτική αποδίδουν παράγοντες της αγοράς την έκταση της διόρθωσης, τη συνολικότερα ιδιαίτερα αρνητική εικόνα που παρουσιάζει το ταμπλό, με την πλειονότητα των εντολών να λειτουργεί και με τη λογική των stop losses.
Σε αρκετές μετοχές του δείκτη ο μέχρι τώρα τζίρος αντιστοιχεί σε αξία συναλλαγών εβδομάδας, ακόμη και μηνός.
Στο 1,54 ευρώ η μετοχή της Αlpha Βank, στα 2,387 της Εθνικής, στo 0,6775 της Eurobank και στα 2,572 ευρώ της Πειραιώς. Μεγαλύτερος τζίρος σε Εθνική και Αlpha Βank, ευρύτερες απώλειες 11,25% για την Πειραιώς.
Εικόνα sell off σε μετοχές του δείκτη, καθώς μερίδα των funds, προληπτικά ενεργώντας, «κλειδώνει» μικρότερο ή μεγαλύτερο μέρος των θέσεών τους.
Μετοχές που υπεραπέδωσαν το προηγούμενο διάστημα (από την αρχή του έτους) είναι στο στόχαστρο των πωλητών. Στα 11,24 ο ΟΠΑΠ, στα 13,34 ο ΟΤΕ, στα 32,32 της Coca Cola. Ενδεικτική η περίπτωση της ΔΕΗ, που με αξία συναλλαγών εβδομάδας διορθώνει 10,64% στα 3,692 ευρώ.
Απώλειες μεγαλύτερες του 5% για TITC, ΑΔΜΗΕ, Viohalco, AEGEAN, Tέρνα Ενεργειακή, Lamda Develοpment, Fourlis, ΕΛΠΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ.