ΧΑ: Βουτιά τζίρου σε χαμηλό 4,5 μηνών

Μια άνευρη συνεδρίαση, με αξία συναλλαγών μόλις στα 32,3 εκατ. ευρώ, οδήγησε σε οριακή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη. Πίεση δέχτηκαν οι μετοχές της ΕΤΕ και της Alpha Bank, στήριξαν την αγορά Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και Lamda.

Δημοσιεύθηκε: 17 Φεβρουαρίου 2020 - 17:39

Load more

Ήταν αδύναμη η συναλλακτική εικόνα στο Χ.Α., που περιμένει τις προσυμφωνημένες συναλλαγές για να αυξήσει τους τζίρους του, ήλθε σήμερα και η αργία στην Wall Street (Presidents' Day -γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Δευτέρα του Φεβρουαρίου) και το αποτέλεσμα ήταν η καταβαράθρωση της συναλλακτικής δραστηριότητας, με τον χαμηλότερο τζίρο των 4,5 μηνών (ο αμέσως χαμηλότερος στις 7/10/2019, με 29,7 εκατ.).

Από την άλλη, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή αργία στο NYSE είναι απλά ένα άλλοθι, καθώς εδώ και πολλές συνεδριάσεις η δραστηριότητα των Ξένων χαρτοφυλακίων, τουλάχιστον αυτών που κινούνται σε μεσομακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, είναι από περιορισμένη, έως και μηδενική.

Σε κάθε περίπτωση και αν παγιωθεί η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα στο Χ.Α., κάτι για το οποίο συνηγορούν οι περισσότερες από τις, πολλές, τελευταίες συνεδριάσεις, ο πήχης των προσδοκιών θα κατέβει σημαντικότατα, έστω και αν οι συγκλίνουσες πληροφορίες από Χρηματιστηριακά Γραφεία, συνεχίζουν να επιμένουν ότι κυοφορούνται deals μεταξύ Εισηγμένων και μη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη εν μέσω οριακά θετικών προσήμων, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ προς νέα ιστορικά χαμηλά υποχωρούν οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, στην Αγορά ομολόγων (στο 0,912% η απόδοση του 10ετους, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές).

Μένοντας στα “Κρατικά χαρτιά”, περαιτέρω υποχώρηση στις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων αναμένει η Citi, όπως αναφέρει σε έκθεσή της, στην οποία επισημαίνει ότι διατηρεί τη θέση “long” για τους τίτλους.

Ο Οίκος εκτιμά ότι η επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα είναι πιθανότερο να έλθει από τη Fitch, με διπλή αναβάθμιση στις 24 Ιουλίου. Η Moody's και η S&P αναμένεται να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.

Η Citi εκτιμά ότι η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει Ελληνικά ομόλογα ύψους 11 δισ. ευρώ, προτού φθάσει στο όριο του 33% στις επιμέρους σειρές τίτλων που έχει εκδώσει η Χώρα. Ωστόσο, τα περιθώρια αγορών ενδέχεται να αυξηθούν, καθώς οι χαμηλότεροι στόχοι πλεονασμάτων θα αυξήσουν τις εκδόσεις ομολόγων, για την κάλυψη των αναγκών αναχρηματοδότησης του χρέους.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι οι βασικοί του δείκτες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας, καθώς οι “sellers” αποδείχθηκαν ενεργητικότεροι στις τελικές δημοπρασίες, κλείνοντας και έξι μετοχές του FTSE25, στο ημερήσιο χαμηλό (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Οι περισσότεροι από τους Αναλυτές δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους από την σημερινή καταβαράθρωση του τζίρου και την αποκρουστική, “μεγάλη εικόνα” της Αγοράς, όπου το ενδιαφέρον βαίνει μειούμενο σε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, πάρα πολλές μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης υποχωρούν άτακτα ελλείψει αγοραστών, ενώ επισημαίνουν ότι αρκετοί από τους θεωρούμενους συντηρητικούς Παίκτες, έχουν επιλέξει την στάση αναμονής και αυξημένης ρευστότητας, περιμένοντας τις επόμενες εταιρικές εκδόσεις ομολόγων από Lamda Development, ΟΠΑΠ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ, χωρίς να αποκλείονται οι εκπλήξεις και για κάποια νέα έκδοση.

Χωρίς διαθέσεις διαφοροποίησης, η εικόνα στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, όπου οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική εικόνα να επιβεβαιώνει την απόλυτη επικράτηση των “κόκκινων”.

Η ίδια συμπεριφορά και από τον Τραπεζικό δείκτη, που κινήθηκε μεταξύ 837,77 (+0,70%) και 825,6 μονάδων (-0,76%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 829,09 (-0,71%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 823,63 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1%.

Το ημερήσιο “stop short” συνεχίζει να ενεργοποιείται με κλείσιμο υψηλότερα των 846 μονάδων, ενώ παραμονή του εν λόγω δείκτη χαμηλότερα των 825 μονάδων, θα επαναφέρει, δριμύτερα, τα σενάρια για δοκιμασία των επόμενων στηρίξεων στις 800 – 789 και 780 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “δύο κρίσιμες εκκρεμότητες έχει μπροστά της η Εθνική Τράπεζα, η έκβαση των οποίων θα αποβεί καθοριστική για το εύρος της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων και ρυθμισμένων δανείων στην οποία προτίθεται να προχωρήσει, κάνοντας χρήση του προγράμματος Κρατικής εγγυοδοσίας ‘Ηρακλής’. Η Διοίκηση της Τράπεζας επιδιώκει, μάλιστα, η συναλλαγή να ολοκληρωθεί πριν το project ‘Galaxy’ της Alpha, καθώς δεν περιλαμβάνει ανάθεση διαχείρισης, μεταφορά προσωπικού και εταιρικό μετασχηματισμό. Η περίμετρος της τιτλοποίησης, η ονομαστική αξία, δηλαδή, των δανείων, τα οποία θα συμπεριληφθούν στο χαρτοφυλάκιο θα οριστικοποιηθεί, αφού πρώτα η Εθνική γνωρίζει αν θα χρειασθεί να πάρει εφάπαξ κόστος 200 εκατ. ευρώ για τον ΛΕΠΕΤΕ και που περίπου θα κινηθεί η ζημιά από την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “η πορεία των προς τιτλοποίηση πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων, η εφαρμογή του σχεδίου Κρατικών εγγυήσεων – ‘Ηρακλής’ -, τα ‘stress tests’, αλλά και κρίσιμα θέματα όπως οι πλειστηριασμοί και το νέο πτωχευτικό πλαίσιο των Ιδιωτών, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν, την Τετάρτη 4 Μαρτίου στην Αθήνα, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Ελληνικών Τραπεζών με τον επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Αντρέα Ένρια, ενώ ο επόπτης της ΕΚΤ θα συναντηθεί και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα”.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου έλλειψαν οι διαθέσεις καταγραφής σημαντικών ημερήσιων μεταβολών, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΑΔΜΗΕ (+0,37%), Viohalco (+0,54%), Lamda Development (+0,24%), Ελ. Πετρέλαια (+1,67%), ΟΠΑΠ (+0,17%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,92%), TITC (+0,11%) και αμετάβλητες οι μετοχές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ και ΟΤΕ.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “σύμφωνα με Συνομιλητές του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ‘η Ηγεσία του Υπουργείου δεν θέλει να αφήσει κενό χρόνο ανάμεσα στις μεγάλες Αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών (σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί) και του ΔΕΔΔΗΕ (Σεπτέμβριο η πώληση του 49%) και θα ανοίξει και τον ‘φάκελο’ της περαιτέρω Ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να αναπτύξει ταχύτητα στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης και να αξιοποιήσει το θετικό momentum της Ελληνικής Οικονομίας”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ (+0,37%), διακίνησε τον υψηλότερο όγκο του τελευταίου διμήνου (ο αμέσως υψηλότερος στις 17/12 με 1039900 τεμ.) και ενώ κινήθηκε προς νέα ιστορικά υψηλά, διεκδικώντας την έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αναρριχόμενος μέχρι τα 2,775 ευρώ (+3,16%), προς το τέλος οι αγοραστές έμειναν από δυνάμεις, ο τίτλος γύρισε και σε οριακές απώλειες (2,67 ευρώ, -0,74%) και το τελικό πρόσημο “παίχτηκε” στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης. Στα 2,465 ευρώ, το ημερήσιο “stop long”.

Συμπλήρωσε 12 κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 20,00 ευρώ η μετοχή της Motor Oil (-0,37%), με το διάγραμμα να προβληματίζει τόσο σε ημερήσιο, όσο και σε εβδομαδιαίο.

Οι πρώτες αντιστάσεις στα 19,30 και 20,20 ευρώ και το ημερήσιο “stop short” στα 20,86 ευρώ. Ανοδική διαφυγή, μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 22,00 ευρώ.

Οι στηρίξεις στα 18,43 και 17,50 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο στον Δρομέα (+4,44%), φαίνεται, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, να δικαιώνονται όσοι ρευστοποιούν στην περιοχή των 2,50 ευρώ, για την Τεχν. Ολυμπιακή, τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Intralot (-1,50%) και Quest (-2,58%), από τις 11/2 έχει να “δει” θετικό κλείσιμο ο Μουζάκης (-0,44%), ενώ η εικόνα όλων των τελευταίων συνεδριάσεων απαγορεύει την ενασχόληση με την Doppler (-4,09%), που παραμένει, σταθερά, σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι.

Απορροφήθηκε η προσφορά στα 1,33 ευρώ για την Attica Group (+7,20%) και ο τίτλος κινήθηκε προς υψηλότερα επίπεδα, νέα υψηλά 149 μηνών για την Mevaco (+6,32%), “ντουμπλάρισε” τις ανοδικές συνεδριάσεις η Αλουμύλ (+3,94%) στον απόηχο της είδησης για οριστική συμφωνία αναδιάρθρωσης με τις πιστώτριες Τράπεζες, επιμένουν πλαγιοανοδικά Μαθιός (+4,55%) και Profile (+1,93%), η μετάθεση εισαγωγής των νέων μετοχών επανέφερε τους αγοραστές στον Άβακα (+2,28%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Ιντρακάτ (+2,34%), ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε MLS (+0,39%) και MIG (+1,85%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, το ημερήσιο “stop short” στις 927 μονάδες, ενώ προσοχή θέλει και το “gap” στις 928 – 930 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 916 και 899 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη αντίσταση στις 2320 – 2330 μονάδες και το ημερήσιο “stop long” στις 2252 μονάδες, με ενδιάμεσες στηρίξεις στις 2289 και 2274 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Λόγω απουσίας σημαντικών ειδήσεων από το εσωτερικό και των μικτών τάσεων στις Αγορές του εξωτερικού, η Εγχώρια Αγορά θα συνεχίσει να συσσωρεύει”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Eurobank Equities.

“Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 910 μονάδες και το πρώτο σημείο αντίστασης στις 930 μονάδες. Το Χ.Α. θα συνεχίσει να εξαρτάται την πορεία των Ξένων Αγορών, καθώς δεν υπάρχουν εσωτερικοί ανοδικοί καταλύτες. Ο ΟΤΕ θα ανακοινώσει αποτελέσματα 4ου τριμήνου την Τετάρτη 19/02”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Την Τετάρτη ο ΟΤΕ ανακοινώνει τα ετήσια αποτελέσματά του και την Παρασκευή λήγουν τα Παράγωγα Φεβρουαρίου και η προθεσμία υποβολής προσφορών για τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Η περαιτέρω ανοδική κίνηση του ΓΔ απαιτεί ουσιαστική συναλλακτική αναβάθμιση, ώστε να διαφοροποιηθεί το σκηνικό συσσώρευσης που συντελείται στις τελευταίες συνεδριάσεις. Είναι επομένως πιθανό να διατηρηθεί και αυτή την εβδομάδα μια ανάλογη συμπεριφορά για το ΓΔ”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η Αγορά κινείται, στα γνωστά μοτίβα, προσπαθώντας να ξεπεράσει τις 939 μονάδες, για να ξαναμπεί σε βραχυπρόθεσμα ανοδική τροχιά. Αντιστάσεις στις 926 - 939 και στηρίξεις στις 911 και 897 μονάδες. Κλειδί, ο όγκος συναλλαγών, που παραμένει σταθερά χαμηλός, ενώ η ρευστότητα και η επενδυτική διάθεση στις Αγορές ομολόγων, είναι στα ύψη. Ζήτημα χρόνου, η ρευστότητα να εξαπλωθεί και στην Αγορά μετοχών, όπως συμβαίνει, κατά ένα μέρος, στις Διεθνείς Αγορές. Στις αρχές Μαρτίου 2020 το ομολογιακό δάνειο 350 εκατ. της Lamda, με επιτόκιο στο 3%”, σημειώνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“O τζίρος σε αισθητά χαμηλά επίπεδα, με την Αγορά να συσσωρεύει με αργούς ρυθμούς, ψάχνοντας τον καταλύτη για να βγάλει κίνηση”, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης. Από την άλλη είχαμε αρκετά ημερήσια αγοραστικά σήματα, γεγονός που προδιαθέτει για πιο έντονη ανοδική κίνηση.

Ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να είναι το κλειδί στην μεγάλη εικόνα, μιας και τα 4 τελευταία χρόνια δεν έχει καταφέρει να επανακάμψει πάνω από τις 1000 μονάδες. που είναι και το επίπεδο των ανακεφαλαιοποιήσεων.

Μπορεί να προχωράνε με σημαντικούς ρυθμούς οι μειώσεις των “κόκκινων” δανείων, παρόλα αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσει η έκβαση του σχεδίου “Ηρακλής”.

Με δειλά βήματα αρχίζει να υπάρχει άνοιγμα στα στεγαστικά δάνεια, όμως είναι ακόμα νωρίς για να πούμε ότι ο κλάδος λειτουργεί με κανονικές ταχύτητες.

Τα μεγάλα έργα που μπορούν να δώσουν πνοή στην ανάπτυξη δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, κάτι που η Αγορά το αποτιμά κινούμενη με νωχελικούς ρυθμούς, μέχρι να δει οι αναγγελίες να αρχίσουν να γίνονται και πράξεις. Δυστυχώς το σύστημά μας είναι έτσι δομημένο και χρειάζεται τεράστια προσπάθεια για να αλλάξει συνήθειες και δομές πολλών ετών, με την Κυβέρνηση να φαίνεται ότι καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες για αυτό.

“Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε αισιόδοξοι, περιμένοντας να πάρουμε και πάλι τάση για τα υψηλά μας, με αντίπαλο, προς το παρόν, τον χαμηλό τζίρο”, σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικρά κέρδη κινούνται οι κύριοι Ευρωπαϊκοί δείκτες, αργία, όπως προαναφέρθηκε, στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακή υποχώρηση για το Ευρώ.

Εναλλαγές προσήμων στον Χρυσό, μικρά κέρδη στο Ασήμι, κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Bitcoin, με την τιμή να υποχωρεί χαμηλότερα από τα $9700.

Στο 3,15%, από 3,25% μείωσε τα επιτόκια ετήσιων δανείων η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, σε μία κίνηση που στόχο έχει να βοηθήσει την Οικονομία.

Όπως μετέδωσε το MarketWatch, η Τράπεζα έδωσε ρευστότητα 200 δισ. γουάν ($28,6 δισ.) και ενίσχυσε την Οικονομία με 100 δισ. γουάν ($14,3 δισ.) μέσω reverse repos. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα εντείνει τα μέτρα ρευστότητας, για να περιορίσει τα καθοδικά ρίσκα λόγω του κορωνοϊού.

Με πιο γρήγορο ρυθμό απ' ό,τι αναμενόταν συρρικνώθηκε η Ιαπωνική Οικονομία το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου. Η Οικονομία κατέβασε απότομα ταχύτητα, κατά 6,3%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Σύμφωνα με τους Financial Times, “η πτώση ήταν πολύ χειρότερη, από το 3,7% που ανέμεναν οι Αναλυτές”.

“Η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας θα παραμείνει αδύναμη το πρώτο τρίμηνο του 2020, με την επιβάρυνση να έρχεται από τις αδύναμες εξαγωγές και την έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα”, σύμφωνα με τη Bundesbank και την οικονομική έκθεσή της που δημοσιεύθηκε.

Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι αυξάνει στο 15% τους τιμωρητικούς δασμούς που επιβάλλει στα Αεροσκάφη της Airbus που εισάγονται από την Ευρώπη, αρχής γενομένης την 18η Μαρτίου. Οι δασμοί αυτοί βρίσκονταν στο 10% από τον Οκτώβριο, όταν η Κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να κάνει ακριβότερα εισαγόμενα Ευρωπαϊκά Αγαθά αθροιστικής αξίας $7,5 δισ., επιβάλλοντας τιμωρητικούς δασμούς.

Μία λεπτομερή έκθεση για τις επιπτώσεις της έξαρσης του κορωνοϊού δημοσίευσε η Nomura. Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι “η Κινεζική ανάπτυξη θα κατεβάσει ταχύτητα στο μόλις 3% το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε ετήσια βάση, από 6% το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Θα πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση από την εποχή των επεισοδίων και της σφαγής στην Πλατεία Τιενανμέν, το 1989. Σε αυτή την περίπτωση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα επιβραδυνθεί στο -0,1% σε ετήσια βάση το 2020, από 0,7% που είναι η βασική εκτίμηση”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, “η έκδοση του Tier II από την Πειραιώς είναι μέρος του σχεδίου για σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων. Είναι πιστωτικά θετική εξέλιξη, καθώς στηρίζει την κεφαλαιακή επάρκεια, προσθέτοντας, περίπου, 110 μονάδες βάσης στον αντίστοιχο δείκτη (CAR) και ανοίγει τον δρόμο να εκπληρωθεί το στρατηγικό πλάνο για σημαντική μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) το 2020 μέσω τιτλοποιήσεων, οι οποίες θα έχουν αρνητική επίδραση στα κεφάλαια. Παράλληλα, διαφοροποιεί τις πηγές χρηματοδότησης”, σημειώνει η Moody’s σε έκθεσή της.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 926,17 (+0,42%) και 919,92 μονάδων (-0,26%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 920,89 (-0,15%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα χαμηλά και στις 919,77 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,27%.

Ο τζίρος στα 30,4 εκατ., από τα οποία τα 1,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ), ενώ ΟΤΕ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 30% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΛΠΕ και ΕΧΑΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΠΑΠ και Τέρνα ενεργειακή και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Motor Oil, Εθνική, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και ΟΛΠ.

Κακή η τελική εικόνα με 48 ανοδικές μετοχές, έναντι 68 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Πτωτικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αισθητή υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και ακόμα μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (10.338 συμβόλαια).

Στα 9.217 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.907 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.434, 818 για τον Φεβρουάριο, 474 για τον Μάρτιο και 10 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.317) κινήθηκε μεταξύ 2.315 και 2.329 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.425), Alpha Bank (1.028), Πειραιώς (445), ΔΕΗ (103), Ελλάκτωρα (229), Μυτιληναίο (284), MIG (2.392), ΑΔΜΗΕ (2.049), Εθνική (476), Lamda Development (105), ΟΠΑΠ (143), Intralot (112), Viohalco (100), ΟΤΕ (134).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 79.370, Alpha Bank 47.531, MIG 85.410, Εθνική 35.426, ΔΕΗ 14.012, Ελλάκτωρα 22.387, Μυτιληναίο 15.361, Πειραιώς 27.493.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                Name of Issuer                 NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.409.285 τεμ., (από 42.299.285 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 16.966.956 τεμ. (16.966.956), ΔΕΗ 2.915.249 τεμ. (2.915.249), Eurobank 53.041.589 τεμ. (53.138.593), ΟΠΑΠ 1.291.607 τεμ. (1.291.607), Εθνική 11.208.381 (11.208.381), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων