Σαφώς μειωμένου ενδιαφέροντος η σημερινή συνεδρίαση, με τους ενεργούς traders να έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, στο να μην απειληθεί η στήριξη των 930 μονάδων, κάτι που επετεύχθη, ενώ συνεχίστηκε η σχετικά αδύναμη εικόνα τόσο στο Τραπεζικό ταμπλώ, όσο και στα περισσότερα, μη Τραπεζικά, blue chips.
Με τα παραπάνω δεδομένα, επόμενο ήταν να τραβηχτούν σε χαμηλότερα επίπεδα οι αγοραστές, για τις περισσότερες μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα να “φανούν” περισσότερο στο ταμπλώ οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.
Όλα τα παραπάνω, έδωσαν την δυνατότητα στις μετοχές με αρνητικό πρόσημο να “πάρουν κεφάλι και να οδηγήσουν την κούρσα, μέχρι τα τελευταία μέτρα”, με την τελική αναλογία να παίζεται, κυριολεκτικά, στο τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών, με την νίκη στους “κόκκινους”.
Οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις στο Χ.Α. έδειξαν το πασιφανές, δηλαδή την επιστροφή της αυξημένης εξάρτησης από τις Διεθνείς Αγορές, αλλά και της “κόπωσης” για τα περισσότερα Δεικτοβαρή “χαρτιά” και επειδή οι διεθνείς εξελίξεις δείχνουν απρόβλεπτες, τουλάχιστον όσον αφορά το θέμα του κοροναϊού, η αυξημένη μεταβλητότητα στα Διεθνή Χρηματιστήρια και κατ΄ επέκταση και στο Χ.Α., δείχνει σαν το πλέον επικρατέστερο σενάριο.
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, η αξία των συναλλαγών εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.
Να σημειωθεί ότι σήμερα το Χ.Α. δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τα ήπια κέρδη των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών και το θετικό ξεκίνημα στο NYSE, ενώ προς νέα ιστορικά χαμηλά δείχνουν να οδεύουν οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων (στο 1,161% η απόδοση του 10ετους).
Μένοντας στα ομόλογα, όλα δείχνουν ότι η προσοχή μπορεί να μεταφερθεί από την Χρηματιστηριακή Αγορά, στην Αγορά ομολόγων, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έρχεται “νηοπομπή” εταιρικών ομολογιακών εκδόσεων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ρευστότητα που ανακυκλώνεται στο Χ.Α.
Από την άλλη, πάνω από τα 18,8 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι προσφορές των Επενδυτών στο βιβλίο που άνοιξε νωρίτερα ο ΟΔΔΗΧ για την έκδοση 15ετους ομολόγου. Το βιβλίο προσφορών για την έκδοση άνοιξε σήμερα το πρωί, ενώ η Αθήνα άντλησε τελικά 2,5 δισ. ευρώ.
Η έκρηξη της ζήτησης από τους Επενδυτές οδήγησε σε μείωση του κόστους, αρχικά στα Mid Swaps + 170 μονάδες βάσης και στη συνέχεια στα Mid Swaps + 165 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα η απόδοση να αναμένεται να κινηθεί πέριξ του 1,9%.
Σύμφωνα με την πρόσκληση στους Επενδυτές, ο τίτλος ωριμάζει στις 4 Φεβρουαρίου του 2035, ενώ ο διακανονισμός λαμβάνει χώρα στις 4 Φεβρουαρίου 2020.
Ξεκινώντας και τη σημερινή περιήγηση από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, που δεν ξέφυγε από την αδύναμη εικόνα των τελευταίων ημερών, οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια των συναλλαγών, με την τελική εικόνα να δίνει προβάδισμα στους “sellers”.
Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 854,97 (-1,02%) και 873 μονάδων (+1,07%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 860,39 (-0,39%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 856,28 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,86%.
Υπενθυμίζεται ότι μετά το χθεσινό κλείσιμο ο ΔΤΡ έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short” με “stop” τις 889 μονάδες, ενώ η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 848 μονάδες.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “με ομόλογα ειδικού σκοπού, τα οποία δεν θα έχουν καμία επίδραση σε χρέος και έλλειμμα, σχεδιάζει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’, να εξασφαλίσει το Ελληνικό Δημόσιο την παροχή zero risk weighted στα senior ομόλογα, ανώτατης διαβάθμισης, που θα εκδώσουν οι Ελληνικές Τράπεζες, στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων”.
Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εντυπωσιακά καλύτερη, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου το απόλυτα επιλεκτικό ενδιαφέρον, περιόρισε σημαντικά τους θετικούς πρωταγωνιστές ημέρας, έστω και αν αυτοί είναι περισσότεροι από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, όπου δεν υπήρχε τίτλος του μη Τραπεζικού 25αρη που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος.
Έτσι, με θετικό πρόσημο τερμάτισαν την συνεδρίαση οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+3,04%), ΕΕΕ (+0,83%), Ελ. Πετρέλαια (+0,48%), Lamda Development (+0,97%), Fourlis (+0,35%), Σαράντης (+1,12%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αεροπορίας Αιγαίου, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Viohalco.
Από την μία διατηρεί σχετική επαφή με τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά η μετοχή του ΑΔΜΗΕ (-0,41%), όμως από την άλλη δείχνει δυσκολία κίνησης υψηλότερα των 2,55 ευρώ, προκειμένου να αλλάξει, τεχνικά, επίπεδο. Στα 2,355 ευρώ το ημερήσιο “stop long”.
Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική και τέσσερις πτωτικές στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, για τον τίτλο της Μυτιληναίος (-0,96%), που συμπλήρωσε και δεύτερη συνεδρίαση με κλείσιμο χαμηλότερα από τα 10,00 ευρώ. Αν συνεχιστεί η πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 10,33 ευρώ (κλείσιμο 21/1), πολύ σημαντική η στήριξη στα 9,66 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Στα 10,39 ευρώ, η πρώτη αντίσταση.
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, αυξημένες συναλλαγές για την Ιντεάλ (+10%), αξιοπρόσεκτο “bid” λίγο πάνω από τα 1,50 ευρώ για τον Λύκο (+3,61%), δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Λιβάνη (+19,02%, με “ανοιχτές” εντολές αγορών) και Κυριακούλη (+6,67%), τρεις οι ανοδικές για Σπύρου (+1,67%) και Reds (+3,50%), ενώ έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο Δρομέας, αλλά με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο.
Επιστροφή αγοραστών σε Optronics (+10,90%), Profile (+4,01%), Autohellas (+1,53%), Cenergy (+1,50%) και Τρ. Αττικής (+1,05%), έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Space (+4,73%), νέα ιστορικά υψηλά για την Quest (+2,90%), ενώ μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, έδωσαν ανοδική αντίδραση οι Byte (+5,31%) και Χαϊδεμένος (+2,79%).
Τραβήχτηκαν χαμηλότερα οι αγοραστές σε Logismo (-8,39%), Mediterra (-2,54%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Doppler (-5,23%), Κορδέλλου (-3,48%) και Audiovisual (-4,44%), ενώ ξαφνική αύξηση των συναλλαγών σημειώθηκε στην Δομική Κρήτης (+6,81%).
Τεχνικά, άντεξε και σήμερα η πρώτη στήριξη των 930 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη. Το ημερήσιο “stop long” στις 904 μονάδες.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη στήριξη στις 2325 - 2320 μονάδες. Το ημερήσιο “stop long” στις 2255 μονάδες.
Τι λένε οι Αναλυτές
“Οι διεθνείς ανησυχίες θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την Εγχώρια Αγορά παρά την θετική εσωτερική ειδησεογραφία και τα νέα ιστορικά χαμηλά των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων”, εκτιμά η Euroxx Sec.
“Συσσώρευση ακολούθησε τη χθεσινή υποχώρηση, υποστηριζόμενη από τα σημάδια σταθεροποίησης των Ευρωπαϊκών δεικτών”, επισημαίνει η Eurobank Eq.
“Η επιφυλακτικότητα που διατηρείται στις Διεθνείς Αγορές, συντηρεί την χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα στο Χ.Α.”, τονίζει η Beta Sec.
“Ο αυξημένος αριθμός θυμάτων στην Κίνα, εξαιτίας του κοροναϊού, θέτει, ουσιαστικά, σε καραντίνα ολόκληρη τη Χώρα, προκαλώντας απρόβλεπτες παρενέργειες στην Παραγωγή και το Εμπόριο με άλλες Χώρες. Η αναταραχή στις Διεθνείς Αγορές, αναπόφευκτα επηρεάζει και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ανατρέποντας προσώρας το θετικό σενάριο μετά την αναβάθμιση από τη Fitch”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Η χθεσινή πτώση, δεν άλλαξε την γενική εικόνα της Εγχώριας Αγοράς, που παραμένει θετική, μέχρι τις 915 μονάδες. Αποσυμφόρηση και για τους ταλαντωτές, που έδωσαν σήμα διόρθωσης, εδώ και τρεις ημέρες. Το βλέμμα πλέον στη διεθνή ειδησεογραφία, από όπου έρχεται και η πίεση”, επισημαίνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.
“Αυξημένες απώλειες καταγράφηκαν χθες σε όλους τους βασικούς διεθνείς μετοχικούς δείκτες, λόγω ανησυχιών για εξάπλωση του ιού. Για το επόμενο διάστημα δεν αναμένονται σημαντικές ανοδικές προσπάθειες, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο μέτωπο αυτό. Υποστηρικτικό για τις αποτιμήσεις είναι το γεγονός ότι το ρίσκο της Χώρας, όπως αυτό εκφράζεται από την απόδοση του 10ετους ομολόγου, υποχώρησε εκ νέου στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδο και συγκεκριμένα στο 1,16% (mid ytm). Οι Αγορές των Χονγκ-Κονγκ και Κίνας παραμένουν κλειστές και σήμερα. Επιπλέον, η μέρα περιλαμβάνει και την επικαιροποίηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο (Conference Board Consumer Confidence)”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.
“Είναι γνωστό, ιδιαίτερα σε όσους ασχολούνται χρόνια με τις Αγορές, ότι από παλιά ίσχυε η ρήση πως ‘όταν βήχει η Αμερική, κρυολογεί ο κόσμος όλος’. Και η ρήση αυτή παραμένει σε ισχύ, παρά το γεγονός ότι σε οικονομικούς όρους η ισχύς των ΗΠΑ είναι ελαττωμένη, εξαιτίας της αναρρίχησης της οικονομικής ισχύος της Κίνας”, θυμίζει ο Δημήτρης Τζάνας.
Τις τελευταίες ημέρες λοιπόν, οι Αγορές έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τις παρενέργειες που έχει ένα “Κινέζικό φτάρνισμα”. Και το αποτέλεσμα είναι ανάλογο, καθώς τα θύματα του κορονοϊού κάνουν όλα τα Χρηματιστήρια του Πλανήτη να ασθενούν. Εξέλιξη που έχει την εξήγησή της, ενόσω ολόκληρη η Κίνα τελεί σε καραντίνα, με τις μετακινήσεις Πολιτών για οποιουσδήποτε λόγους (για Τουρισμό, ή για τη διεκπεραίωση οικονομικών δοσοληψιών) να αναστέλλονται, με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις για το Κινεζικό ΑΕΠ και ενδεχομένως άλλων Χωρών, η έκταση των οποίων θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια του φαινομένου.
Είναι επομένως φανερό ότι ο κορονοϊός συνιστά έναν απρόβλεπτο “μαύρο κύκνο” για τις Αγορές, οι οποίες συνέχιζαν να κινούνται ανοδικά τον Ιανουάριο, αγνοώντας τις γεωπολιτικές εξελίξεις της Μ. Ανατολής, αλλά και της Α. Μεσογείου, ελέω της Τουρκικής επιθετικότητας.
Με τη Wall Street μάλιστα να συνεχίζει να καταγράφει ιστορικά υψηλές επιδόσεις, αν και η δίκη Trump στη Γερουσία είναι σε εξέλιξη, καθώς τα εταιρικά κέρδη είναι πάλι υψηλά και οι Κεντρικές Τράπεζες συνεχίζουν τη χαλαρή νομισματική πολιτική τους.
Το Ελληνικό Χρηματιστήριο είχε την ευκαιρία να υποδεχθεί την αναβάθμιση από την Fitch, που συντελέστηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, με μια άμεσα ανοδική κίνηση, καθώς συνιστά ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της επανόδου στην κανονικότητα, με τους Διεθνείς Επενδυτές να μπορούν να διακρατούν Ελληνικούς τίτλους (investment grade).
Όμως, όντας ένα “ετερόφωτο” Χρηματιστήριο και με τις Διεθνείς Αγορές σε υποχώρηση, ελέω του κορονοϊού, η κίνηση αναβλήθηκε.
Όμως, η ευνοϊκή συγκυρία για τους πολυετείς τίτλους, επέτρεψε στο Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε μια ακόμη πετυχημένη έκδοση, 15ετους αυτή τη φορά ομολόγου, με επιτόκιο αισθητά χαμηλότερο του 2% (στο 1,87%) αναχρηματοδοτώντας το Ελληνικό χρέος με ευνοϊκότερους όρους και προσθέτοντας “καινούργιο δημοσιονομικό χώρο”.
Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις να συνομολογήσει το Eurogroup του Μαρτίου στην αναθεώρηση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% του ΑΕΠ, σε αισθητά χαμηλότερο επίπεδο.
Την ίδια ώρα, στο forum του Νταβός συζητήθηκαν όλα τα φλέγοντα διεθνή θέμα: η κλιματική αλλαγή, η 4η βιομηχανική επανάσταση με τις νέες τεχνολογίες να απειλούν τις θέσεις απασχόλησης, οι οξυμμένες ανισότητες και οι αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές. Προβλήματα που απαιτούν αυξημένη συνεννόηση ανάμεσα στις Χώρες, που επί του παρόντος λείπει, προκαλώντας σκεπτικισμό για την Παγκοσμιοποίηση και συνακόλουθα για τη συνέχιση της ανοδικής πορείας των Αγορών.
“Διαδικασία που παρεμποδίζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο να κινηθεί άμεσα ανοδικά, καθώς οι εγχώριοι καταλύτες (αναπτυξιακή δυναμική, αναβαθμίσεις, δημοσιονομική χαλάρωση, Ιδιωτικοποιήσεις) είναι μπροστά μας. Δείχνοντας ωστόσο θετικά δείγματα γραφής με τη συμπεριφορά του, ακόμη και στις δυσκολότερες συνεδριάσεις”, επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Πλεονέκτημα στους πωλητές, δίνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Οι Αγορές σε Χονγκ Κονγκ και Κίνα παρέμειναν κλειστές, για τον εορτασμό του νέου Σεληνιακού έτους.
Ανοδική αντίδραση στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στο NYSE.
Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για το Ευρώ.
Πιέζονται Χρυσός και Ασήμι, προς τα $9000 κινείται το Bitcoin.
"Έξι Τράπεζες της Ευρωζώνης κινούνται χαμηλότερα από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και έχουν ενημερωθεί ότι πρέπει να αναλάβουν δράση για να διορθώσουν τις ελλείψεις, κάτι που υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη ευάλωτη θέση του Τραπεζικού τομέα της Ευρώπης”.
Σύμφωνα με τους Financial Times, “o αριθμός των Τραπεζών που δεν πληρούν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις στην Ευρωζώνη έχει αυξηθεί από πέρυσι, υποδηλώνοντας ότι τα πολύ χαμηλά επιτόκια, τα κόστη και τα πρόστιμα για προηγούμενα παραπτώματα ασκούν πιέσεις στον τομέα”.
“Η Γερμανική Κυβέρνηση αναμένει ότι η Οικονομία της Χώρας θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3% το 2021”, ανέφεραν Κυβερνητικές πηγές στο Reuters.
Οι νέες παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών Αγαθών ενισχύθηκαν 2,4% τον Δεκέμβριο, στις ΗΠΑ. Οι Αναλυτές προέβλεπαν ότι οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών Αγαθών, θα σημειώσουν άνοδο 0,4%.
Ενισχύθηκε περαιτέρω τον Ιανουάριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board, μετά την ήπια άνοδο του Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, ο δείκτης σκαρφάλωσε στις 131,6 μονάδες, από το ανοδικά αναθεωρημένο μέγεθος των 128,2 μονάδων τον Δεκέμβριο.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας, “Credit positive” αλλά όχι αρκετό, χαρακτηρίζει το σχέδιο “Ηρακλής” για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των Ελληνικών Τραπεζών η S&P Global Ratings.
Σύμφωνα με τον Οίκο, “το πλάνο έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στον καθαρισμό του Τραπεζικού Συστήματος από το τεράστιο απόθεμα ‘κόκκινων’ δανείων, είναι θετικό για τη Χώρα και τις συστημικές Τράπεζες αλλά δεν είναι το ‘ελιξίριο”.
Επισημαίνει ότι “το σχέδιο Ηρακλής δεν αλλάζει τις προσδοκίες της S&P Capital για την πιστοληπτική ικανότητα των Ελληνικών Τραπεζών για τα επόμενα τρίμηνα, διότι έχει ήδη συμπεριληφθεί η βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού στις πρόσφατες θετικές αξιολογήσεις για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες. Τα δυνητικά οφέλη που θα μπορούσε να παράσχει στο Σύστημα ενδέχεται να είναι περιορισμένα, όσο δεν βελτιώνονται οι προοπτικές για την ανάκτηση των προβληματικών δανείων”.
Η Piraeus Sec. ενισχύει την τιμή - στόχο για την Alpha Bank στα 2,13, από 2 ευρώ, λόγω της υπόθεσης για απόδοση ιδίων κεφαλαίων 6,2%, από 5,7% προηγουμένως.
Για την Εθνική Τράπεζα, ανεβάζει τον στόχο στα 3,2, από 2,8 ευρώ προηγουμένως, λόγω και των κερδών από τα ομόλογα ύψους 600 εκατ. ευρώ περίπου.
Ο στόχος για τη Eurobank ανεβαίνει στο 1,1, από 1 ευρώ, λόγω και της αυξημένης εκτίμησης για απόδοση ιδίων κεφαλαίων 8,3%, από 8%.
Η λίστα με τα “top picks” της Χρηματιστηριακής περιλαμβάνει τον ΟΠΑΠ, την Jumbo και τη Μυτιληναίος.
Η ΑΧΕ μειώνει την τιμή - στόχο για τον ΟΠΑΠ στα 12,7, από 13 ευρώ, ενώ ανεβάζει τον στόχο για την Jumbo στα 21,5, από 21 ευρώ και διατηρεί τον στόχο των 15 ευρώ (“outperform”) για τη Μυτιληναίος.
Παράλληλα, ανεβάζει οριακά την τιμή - στόχο για την TITC στα 20,7, από 20,5 ευρώ, ενώ μειώνει τον στόχο για τη Motor Oil στα 26,5, από 28 ευρώ (“outperform”), καθώς υιοθετεί πιο συντηρητική στάση ως προς τα περιθώρια Διύλισης του 2020.
Τέλος, ανεβάζει την τιμή - στόχο για τον ΟΤΕ στα 14,4, από 13,7 ευρώ προηγουμένως (“outperform”), λόγω χαμηλότερου σταθμισμένου κόστους κεφαλαίου, που αποτιμά τη μετοχή στις 5,5 φορές τα EBITDA του 2020.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 939,33 (+0,33%) και 930,91 μονάδες (-0,57%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 934,94 (-0,14%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 933,43 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,30%.
Ο τζίρος στα 51,2 εκατ., από τα οποία τα 5,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ), ενώ ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΕΥΡΩΒ, απασχόλησαν το 36% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΜΠΕΛΑ και ΟΛΠ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΕΕΕ και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Eurobank, Motor Oil, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.
Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής αλλά κακή η τελική εικόνα με 54 ανοδικές μετοχές, έναντι 66 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση μικρής περαιτέρω υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν οριακή βελτίωση στο συμβόλαιο του δείκτη και σχετική μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.754 συμβόλαια).
Στα 10.296 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 10.563 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.268, 1.167 για τον Φεβρουάριο και 101 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.326) κινήθηκε μεταξύ 2.320 και 2.344,5 μονάδων.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (30.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.406), Alpha Bank (3.279), Πειραιώς (2.270), ΔΕΗ (963), Ελλάκτωρα (853), Μυτιληναίο (629), MIG (2.590), Cenergy (211), Εθνική (2.181), ΓΕΚ (279), ΟΠΑΠ (301), ΑΔΜΗΕ (124), Viohalco (333), ΟΤΕ (169), Lamda Development (146), Jumbo (631).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 50.976, Alpha Bank 44.925, MIG 87.553, Εθνική 43.374, ΔΕΗ 16.311, Ελλάκτωρα 26.708, Μυτιληναίο 14.591, Πειραιώς 32.462.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,83% | 2019-07-30 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,98% | 2020-01-07 |
Lansdowne Partners (UK) LLP
| PUBLIC POWER CORPORATION SA
| 1,61%
| 2019-08-05
|
|
|
|
|
Oasis Investments II Master Fund LTD
| FOLLI FOLLIE S.A.
| 0,55%
| 2019-10-15 |
Lansdowne Partners (UK) LLP
| ALPHA BANK S.A | 1,10% | 2019-11-29 |
Oceanwood Capital Management LTD | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,75% | 2019-09-24 |
Oceanwood Capital Management LTD | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,55% | 2020-01-22 |
|
|
|
|
Blackrock Investment Management UK Limited | ALPHA BANK SA | 1,01% | 2019-08-29 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.884.285 τεμ., (από 42.884.285 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 19.313.446 τεμ. (20.427.666), ΔΕΗ 6.097.753 τεμ. (6.097.753), Eurobank 58.162.186 τεμ. (61.260.811), ΟΠΑΠ 1.369.607 τεμ. (1.369.607), Εθνική 12.734.967 (12.706.967) MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.