Οι ισχυρές απώλειες στις Ευρωπαϊκές Αγορές (χάνονται περίπου 180 δισ. κεφαλαιοποίησης, από τον EuroStoxx 600), ενώ στο “βαθύ κόκκινο” ξεκίνησε συναλλαγές και η Wall Street, λόγω του κοροναϊού, δεν άφησαν ανεπηρέαστο και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους Επενδυτές να στρέφονται μαζικά στα θεωρούμενα “επενδυτικά καταφύγια”.
Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καλούνται να δείξουν αν η διαφαινόμενη εξάπλωση του κοροναϊού θα συνεχίσει να φοβίζει Επενδυτές και Αγορές, ή απλά είναι μία καλή αφορμή για ελεγχόμενη διόρθωση, που περίμεναν όλο και περισσότεροι Αναλυτές.
Με τις Ευρωπαϊκές Αγορές να υποχωρούν περισσότερο από δύο ποσοστιαίες μονάδες, το Ελληνικό Χρηματιστήριο “ανέβαλε” τους όποιους “πανηγυρισμούς” από την αναβάθμιση της Fitch, ενώ δεν ήταν λίγοι οι Αναλυτές που βρέθηκαν να υποστηρίζουν ότι η αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου από τον Ξένο Οίκο, είχε προεξοφληθεί από την τελευταία ανοδική κίνηση του Χ.Α. (!)
Σύμφωνα με Ξένους Αναλυτές, “η αχανής έκταση της Κίνας και το ειδικό βάρος’ που έχει, δικαιολογημένα φοβίζουν τις Αγορές, οι οποίες θα αργήσουν να τιμολογήσουν τις επιπτώσεις της επιδημίας στην Παγκόσμια Οικονομία, ενώ κρούσματα παρουσιάζονται σε ολοένα και περισσότερες Χώρες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, για σημαντικούς κλάδους όπως οι Μετακινήσεις - Μεταφορές και ο Τουρισμός.
Το κακό είναι ότι η διόρθωση στις Διεθνείς Αγορές ξεκινά από ιστορικά, ή πολυετή υψηλά, ενώ το Χ.Α. σημειώνει απώλειες από τα ιστορικά του υψηλά, περισσότερο από 85%, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη (!)
Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, σε “ΒΒ”, από “ΒΒ-”, αναβάθμισε την αξιολόγηση του Ελληνικού αξιόχρεου η Fitch Ratings, διατηρώντας θετικό outlook.
Όπως ανέφερε ο Οίκος, “η βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους συνεχίζει να βελτιώνεται, υποστηριζόμενη από το σταθερό πολιτικό πλαίσιο, τη διατηρήσιμη αύξηση του ΑΕΠ και το ιστορικό δημοσιονομικής υπεραπόδοσης σε σχέση με τους στόχους. Το χρέος θα συνεχίσει να υποχωρεί με θετικό ρυθμό και θα υπάρξει συμφωνία με τους Θεσμούς, για τους στόχους των πλεονασμάτων”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το Χ.Α. πέρασε “ντούκου” την νέα εντυπωσιακή μείωση των αποδόσεων που σημειώθηκε στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να υποχωρεί στο 1,163% (!), όμως από την άλλη δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι άντεξε η πρώτη στήριξη στις 930 μονάδες.
Μένοντας στα Κρατικά ομόλογα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη,
Στην έκδοση 15ετών ομολόγων προχωρά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Δόθηκε σχετικό mandate σε BNP Paribas, Barclays, BofA, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan για την αναδοχή της έκδοσης που ωριμάζει το 2035. Η κοινοπρακτική έκδοση θα προχωρήσει στο άμεσο μέλλον, ανάλογα και με τις συνθήκες στις Διεθνείς Αγορές”.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι οι σημερινές πιέσεις δεν έφεραν αύξηση του τζίρου, στα χαμηλά ημέρας δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25, που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερτριπλάσιες των ανοδικών, ενώ σαφώς μειωμένο, αλλά όχι ανύπαρκτο, ήταν το ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων και αυτό φαίνεται και στην τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών.
Ξεκινώντας από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Εθνική (-2,50%), Eurobank (-3,36%) και Πειραιώς (-2,40%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο τίτλος της Alpha Bank (-1,02%).
Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 862,25 μονάδες (-2,41%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 866,71 (-1,91%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 863,75 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,24%.
Ο εν λόγω δείκτης χρειάζεται αυξημένη προσοχή, καθώς το σημερινό κλείσιμο χαμηλότερα των 867 μονάδων τον γύρισε σε ημερήσιο “short”, με “stop” τις 889 μονάδες και με επόμενη στήριξη στις 840 μονάδες.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, στο 0,55%, από 0,95% πριν, μείωσε η Oceanwood Capital την καθαρή αρνητική της θέση στην μετοχή της Εθνικής, σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “οι Μέτοχοι της Eurobank καλούνται σε έκτακτη γ.σ. στις 31 Ιανουαρίου, προκειμένου να εγκρίνουν, μεταξύ άλλων, το σχέδιο διάσπασης, με απόσχιση του Τραπεζικού κλάδου και εισφορά του σε νέα Τραπεζική Θυγατρική, ενώ η Εισηγμένη θα μετατραπεί σε Εταιρεία Συμμετοχών”.
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, “παρά τις προθέσεις και τη διεθνή εκστρατεία της Κυβέρνησης να προσελκύσει Ξένους Επενδυτές, το ενδιαφέρον παραμένει χαμηλό, σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές των Θεσμών, που πραγματοποίησαν έλεγχο-εξπρές την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Το χαμηλό ενδιαφέρον αποδίδεται κυρίως στην αργοπορία σε ό,τι αφορά το θέμα των ‘κόκκινων’ δανείων, που επηρεάζει τους ισολογισμούς των Ελληνικών Τραπεζών και σε καθυστερήσεις στον τομέα των Ιδιωτικοποιήσεων, τους τελευταίους 12 μήνες”.
Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου η τελική εικόνα είναι σχετικά καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,18%), ΟΛΠ (+1,10%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,24%) και Motor Oil (+0,49%).
Ο ΟΠΑΠ (-1,02%) ανακοίνωσε την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών (11,26 ευρώ), που θα διανείμει στο πλαίσιο του προγράμματος επανεπένδυσης μερίσματος.
Ο ΟΛΠ (+1,10%) ήταν ο πρώτος τίτλος από το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που γύρισε σήμερα σε θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση (είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες αρνητικές). Για να αλλάξει δραματικά τεχνική εικόνα, ο τίτλος θα ήθελε ένα κλείσιμο υψηλότερα των 24,90 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 21,10 ευρώ.
Τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες πέντε, συμπλήρωσε ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων (-2,13%), δείχνοντας ότι συνεχίζονται οι επιλεκτικές μειώσεις θέσεων. Το ημερήσιο “stop long” στα 8,28 ευρώ, εκεί που έκλεισε σήμερα η μετοχή και η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 8,83 ευρώ.
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών τα 77.654.850 δικαιώματα (ΑΒΑΞΔ) της Άβαξ, συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 27/01/2020, έως και 05/02/2020, με ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος €0,2575. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 27/01/2020 έως και 10/02/2020.
Από σήμερα, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 8/863/10.01.2020 απόφαση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και κατόπιν έγκρισης του αιτήματος της “ELTRAK CP LIMITED” για την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς επί των μετοχών της Ελτράκ, έπαυσε η διαπραγμάτευση των μετοχών της τελευταίας Εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Από εκεί και πέρα, κουράστηκε και κούρασε, σε υπερθετικό βαθμό, το θέμα Τεχνική Ολυμπιακή (-1,26%) – πώληση Πόρτο Καρράς, τραβήχτηκε ψηλότερα ο πωλητής στην Frigoglass (0%), “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για την Ίλυδα (-2,23%), νέα ιστορικά υψηλά για την Quest (+0,90%), ενώ με ελάχιστες συναλλαγές, επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά υψηλά η Mermeren (+6,13%).
Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Space (+0,73%), αισθητή αύξηση των συναλλαγών στην Κορδέλλου (+6,48%), “εξαρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για την Μινέρβα (+3,48%, αλλά οι αγοραστές σαφώς χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο), ενώ από τις 13/1 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο η Γενική Εμπορίου (+3,76%).
Επιστροφή αγοραστών σε Lavipharm (+7,69%) και MLS (+3,55%), πέντε οι ανοδικές συνεδριάσεις για τον Δρομέα (+2,74%, αλλά χωρίς πειστικό “bid”), συνεχίζει να παίρνει βοήθειες ο Άβακας (+1,67%), ενώ “ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις Reds (+1,58%) και Εβροφάρμα (+0,40%).
Συγκρατημένοι οι περισσότεροι από τους Αναλυτές που παρακολούθησαν το 5ετες πλάνο της Audiovisual (+11,11%), όμως το ταμπλώ σήμερα έδειξε άλλα, με τον τίτλο να συμπληρώνει “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων, ενώ αν δεν “καούν” τα αποτελέσματα β΄ εξαμήνου, έχει πολύ δρόμο ακόμα η Doppler (+3,61%).
Τεχνικά και όπως προαναφέρθηκε, άντεξε η πρώτη στήριξη των 930 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη. Το ημερήσιο “stop long” στις 904 μονάδες.
Η ίδια ακριβώς εικόνα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου άντεξε η πρώτη στήριξη στις 2325 μονάδες. Το ημερήσιο “stop long” στις 2255 μονάδες.
Τι λένε οι Αναλυτές
“Η αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από τον Οίκο Fitch μετά το κλείσιμο της Αγοράς στη συνεδρίαση της Παρασκευής θα μπορούσε να δώσει στήριξη σε μία δύσκολη εβδομάδα λόγω των Παγκόσμιων ανησυχιών για κοροναϊό”, εκτιμά η Optima Bank.
“Συνεδρίαση μικτής ψυχολογίας η σημερινή, καθώς η αρνητική διάθεση των Διεθνών Αγορών, επηρέασε την αισιοδοξία από την αναβάθμιση της Fitch”, επισημαίνει η Beta Sec.
“Η Αγορά έχει σαν νέο στόχο τις 957 μονάδες και πρώτη στήριξη στις 930. Στα θετικά η αναβάθμιση της Fitch, επιφυλακτικό το κλίμα, στις Διεθνείς Αγορές, λόγω Κίνας και ‘Brexit” αναφέρει στις επισημάνσεις της η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.
“Η αναβάθμιση του rating της Χώρας με θετικό outlook, ήταν σίγουρα μια θετική έκπληξη για το Χ.Α. Ωστόσο, επικράτησαν οι πιέσεις στις τιμές ,λόγω της ανησυχίας για την επέκταση του ιού. Εντός της εβδομάδας οι ανακοινώσεις, μεταξύ άλλων, των εταιρικών αποτελεσμάτων των Δεικτοβαρών εταιρειών Apple, Facebook, αλλά και SAP στην Γερμανία. Επιπλέον, την Τετάρτη συνεδριάζει και η FED”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.
“Η Αγορά συνεχίζει να κινείται με χαρακτηριστικά ‘bull market”, αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Μεγάλος μας στόχος είναι το επίπεδο των 1030 μονάδων, ανεξάρτητα από τις όποιες διορθώσεις, ενώ κλειδί της κίνησης συνεχίζει να είναι ο Τραπεζικός κλάδος, που περιμένουμε να μας δώσει νέα δεδομένα σε σχέση με το σχέδιο “Ηρακλής”.
Την Παρασκευή η Fitch ανακοίνωσε αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα, στο “ΒΒ”, ενώ πλέον μας λείπουν δύο μόλις βαθμίδες για να χαρακτηριστούμε και “investment grade”. Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη την επόμενη διετία είναι της τάξεως του 2,5%, με την Κυβέρνηση να κάνει ότι μπορεί για να διαψεύσει θετικά τις προβλέψεις.
Στην Αγορά για δεύτερη εβδομάδα είδαμε περαιτέρω διάχυση της ρευστότητας στην μεσαία και την μικρή κεφαλαιοποίηση, με αύξηση του ενδιαφέροντος από τους Μικροεπενδυτές.
Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε αισιόδοξοι με το πρώτο μεγάλο στόχο το επίπεδο των 1030 μονάδων και πολύ σημαντική στήριξη, σε “μεγάλη εικόνα”, την ζώνη των 905 – 886 μονάδων.
Οι Οίκοι σταδιακά συνεχίζουν τις αναβαθμίσεις, με την Αγορά να μπαίνει, μέρα με την μέρα, στο “μικροσκόπιο” νέων Ξένων και Ελλήνων Επενδυτών.
“Ο Βιομηχανικός και ο Κατασκευαστικός κλάδος είναι πρώτοι στο επίκεντρο των επενδύσεων, μιας και είναι και οι πρώτοι που επηρεάζονται σημαντικά από την ανάπτυξη. Από την άλλη ο κλάδος της Ενέργειας είναι ‘παντός καιρού’, μιας και οι επενδύσεις τα επόμενα χρόνια θα συνεχιστούν με αυξημένους ρυθμούς, ενώ ο κλάδος της Πληροφορικής αρχίζει και κερδίζει σημαντικό έδαφος”, επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς αγορές
Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.
Κλειστές παρέμειναν, λόγω αργιών, οι Αγορές σε Αυστραλία, Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα και Ταϊβάν.
Αξιοσημείωτες απώλειες στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.
Νέες πιέσεις για το Πετρέλαιο, ελεγχόμενες απώλειες στο Ευρώ.
Κέρδη για Χρυσό και Ασήμι, προς τα $8800 ανηφορίζει το Bitcoin.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών των Χωρών - Μελών της ΕΕ για τις 20 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συζητηθεί ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός της Ένωσης, ένα θέμα που έχει διχάσει τις 27 Χώρες, λόγω των διαφορετικών προτεραιοτήτων τους, αλλά και εξαιτίας της αποχώρησης της Βρετανίας.
“Χαμηλές πτήσεις” για το κλίμα μεταξύ των Γερμανών Επενδυτών τον Ιανουάριο. Το Γερμανικό Ινστιτούτο ερευνών Ifo, ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος διολίσθησε στις 95,9 μονάδες αυτόν τον μήνα, από 96,3 τον Δεκέμβριο. Το αποτέλεσμα δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των Αναλυτών, για άνοδο στις 97 μονάδες.
Προειδοποιήσεις για τους κινδύνους από τη μη επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε Λονδίνο και Ευρωπαϊκή Ένωση, απηύθυνε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το “Brexit”, Μισέλ Μπαρνιέ.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, πρωτογενές πλεόνασμα 5.017 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 4.400 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 91 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2018, κατέγραψε το 2019 ο Ελληνικός προϋπολογισμός, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία 12μήνου.
Πιστωτικά θετικό κρίνει η Moody’s το swap ομολόγων που συμφώνησε η Εθνική Τράπεζα με το Ελληνικό Δημόσιο. Όπως εξηγεί, η συναλλαγή θα τονώσει κατά 515 εκατ. ευρώ περίπου την κερδοφορία και τα κεφάλαια της Τράπεζας, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο την προσπάθεια γρήγορης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).
Τα θετικά και τα αρνητικά από ενδεχόμενη άρση των περιορισμών στη διακράτηση Ελληνικών ομολόγων, από τις Εγχώριες Τράπεζες τιμολογεί η JP Morgan.
Σύμφωνα με τον Οίκο, το περυσινό ράλι στα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, ενίσχυσε την κερδοφορία και τα κεφάλαια των Τραπεζών. Η συνολική έκθεση των Τραπεζών σε Ελληνικά Κρατικά ομόλογα διαμορφώνεται στα 16,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 63% βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο πωλούμενων στοιχείων ενεργητικού (χαρτοφυλάκιο FVOCI, αποτιμημένα σε δίκαιη αξία) και το 37% στο χαρτοφυλάκιο διατήρησης ως τη λήξη.
Σημειώνεται ότι ο Οίκος διατηρεί τιμή - στόχο στα 1,5 ευρώ για την Alpha Bank (“neutral”), δίνει σύσταση “overweight” για Eurobank (με στόχο τα 1,3 ευρώ) και Εθνική (με στόχο τα 3,9 ευρώ) και σύσταση “underweight” για την Πειραιώς, με στόχο τα 2,4 ευρώ.
Θετική έκπληξη χαρακτηρίζει η Morgan Stanley την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch κατά μία μονάδα. Όπως επισημαίνει, η Χώρα απέχει, πλέον, μόνο δύο βαθμίδες από το να φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade), από τουλάχιστον έναν από τους Οίκους αξιολόγησης που αναγνωρίζει η ΕΚΤ, για να χαρακτηρίσει επιλέξιμα τα Ελληνικά ομόλογα.
Στα 2,35, από 2 ευρώ, ανεβάζει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank η Wood, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "buy" για τη μετοχή. Ο Οίκος σημειώνει ότι αναθεωρεί υψηλότερα την τιμή - στόχο μετά την ανακοίνωση για το project “Galaxy” και τους στόχους του business plan ως το 2022.
Τονίζει ότι με βάση της εκτιμήσεις της, η Αlpha Βank μπορεί να εμφανίσει καθαρά κέρδη άνω των 500 εκατ. ευρώ το 2022, με την απόδοση έγχαρτων ιδίων κεφαλαίων στο 8%.
“Η δημοσιονομική πολιτική και το πολιτικό κλίμα γίνονται πιο υποστηρικτικά για την ανάπτυξη, κάτι που θα βοηθήσει στη βιωσιμότητα του χρέους και τη μείωση των ‘κόκκινων’ δανείων από τις Τράπεζες. Αναμένονται περισσότερες αναβαθμίσεις του Ελληνικού αξιόχρεου τους επόμενους μήνες”, αναφέρει η Citi.
“Το Ελληνικό Χρηματιστήριο πήγε καλά πέρυσι, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος. Το μακροοικονομικό ‘story’ στη Χώρα έχει βελτιωθεί σημαντικά, με μια μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση στο τιμόνι. Ειδικότεροι παράγοντες δε όπως οι μετοχές, οι αποτιμήσεις, τα κέρδη και η ρευστότητα, λειτουργούν προσθετικά”, εκτιμά η HSBC.
H HSBC θεωρεί “top pick” για τις Αναδυόμενες Αγορές την Αlpha Βank, με τιμή - στόχο τα 2,48 ευρώ.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 930,95 μονάδες (-1,86%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 937,81 (-1,14%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 936,25 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,31%.
Ο τζίρος στα 51,1 εκατ., από τα οποία τα 5,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ), ενώ ΟΠΑΠ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 30% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΦΡΛΚ και TITC.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό οι Eurobank, Fourlis.
Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 40 ανοδικές μετοχές, έναντι 78 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές, με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.
----ΧΠΑ
Με σημαντική υποχώρηση, ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν βελτίωση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.547 συμβόλαια).
Στα 10.563 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 10.430 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.114, 996 για τον Φεβρουάριο και 118 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.333) κινήθηκε μεταξύ 2.326,25 και 2.349 μονάδων.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (13.600 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.456), Alpha Bank (3.644), Πειραιώς (1.913), ΔΕΗ (1.203), Ελλάκτωρα (1.456), Μυτιληναίο (620), MIG (7.499), Cenergy (371), Εθνική (1.923), ΓΕΚ (137), ΟΠΑΠ (320), ΑΔΜΗΕ (121), Viohalco (126), ΟΤΕ (127), Lamda Development (179).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 50.084, Alpha Bank 44.870, MIG 90.402, Εθνική 43.121, ΔΕΗ 16.280, Ελλάκτωρα 27.328, Μυτιληναίο 14.658, Πειραιώς 32.657.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,83% | 2019-07-30 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,98% | 2020-01-07 |
Lansdowne Partners (UK) LLP
| PUBLIC POWER CORPORATION SA
| 1,61%
| 2019-08-05
|
|
|
|
|
Oasis Investments II Master Fund LTD
| FOLLI FOLLIE S.A.
| 0,55%
| 2019-10-15 |
Lansdowne Partners (UK) LLP
| ALPHA BANK S.A | 1,10% | 2019-11-29 |
Oceanwood Capital Management LTD | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,75% | 2019-09-24 |
Oceanwood Capital Management LTD | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,55% | 2020-01-22 |
|
|
|
|
Blackrock Investment Management UK Limited | ALPHA BANK SA | 1,01% | 2019-08-29 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.884.285 τεμ., (από 42.884.285 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.427.666 τεμ. (20.427.666), ΔΕΗ 6.097.753 τεμ. (6.097.753), Eurobank 61.260.811 τεμ. (61.260.811), ΟΠΑΠ 1.369.607 τεμ. (1.369.607), Εθνική 12.706.967 (12.706.967) MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.