Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Από το sell off στο… limit up οι τράπεζες

«Δίπλωσε» η ανοδική κίνηση της Παρασκευής με τον τραπεζικό κλάδο να εμφανίζει σήμερα κέρδη 25%(!). Μεγάλη άνοδος για ΔΕΗ και Folli Follie ακολούθησαν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Η αντίδραση στο εξωτερικό και οι προσδοκίες. Ποια είναι τώρα η τεχνική εικόνα στα βασικά blue chip.

Η σχεδόν ολοκληρωτική επικράτηση των αγοραστών, στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, σε συνδυασμό με την απουσία αρνητικών εκπλήξεων από τον Shanghai Composite (-0,63%), που επέστρεψε σε συναλλαγές μετά την εβδομαδιαία αργία, λόγω του νέου Κινέζικου έτους, μετέφερε το θετικό κλίμα και στην Ευρώπη, με τους traders να εκμεταλλεύονται και την σημερινή αργία στην Wall Street (Presidents Day).

Έτσι με "σηματωρό" το σημερινό +7,16% του Ιαπωνικού Nikkei, το ράλι μεταφέρθηκε στις Ευρωπαϊκές Αγορές, με "ταγό" τις Τραπεζικές μετοχές και με επιπλέον "καύσιμα" από το δημοσίευμα Reuters, σύμφωνα με το οποίο "το ιταλικό υπουργείο Οικονομίας γνωστοποίησε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ιταλική Κυβέρνηση για να αγοράζει δέσμες προβληματικών Ιταλικών δανείων, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να αποδέχεται επίσης τις δέσμες προβληματικών δανείων ως "collateral" από τις Τράπεζες για την χρηματοδότηση τους". Βέβαια ο Μάριο Ντράγκι έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν γίνεται συζήτηση για αγορά προβληματικών δανείων αλλά ότι εξετάζεται αν θα μπορούν δέσμες δανείων να είναι επιλέξιμες ως collateral.

Κάποιοι από τους διεθνείς αναλυτές, περίμεναν κάποια καλά νέα από την σημερινή ομιλία Draghi στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όμως αυτές οι προσδοκίες δεν επιβεβαιώθηκαν, αν και ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα διστάσει να δράσει αν απαιτηθεί.

Συγκεκριμένα, ο κεντρικός τραπεζίτης αρκέστηκε να αναφέρει ότι "η ΕΚΤ θα λάβει νέα μέτρα αν η αναταραχή στις Χρηματαγορές επηρεάσει αρνητικά τον πληθωρισμό και ότι οι Τράπεζες της Ευρωζώνης είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι κατά την διάρκεια της τελευταίας κρίσης".

Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή αντίδραση του Nikkei ήλθε μετά τα σημαντικά κέρδη του NYSE την Παρασκευή το βράδυ, όταν το πρωί της ίδιας μέρας ο Ιαπωνικός δείκτης είχε προλάβει να κλείσει με απώλειες 4,84%, στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους και συμπληρώνοντας την χειρότερη εβδομάδα από το 2008.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή αντίδραση ήλθε μετά την μεγαλύτερη του αναμενόμενου συρρίκνωση του Ιαπωνικού ΑΕΠ στο δ' τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,4% στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, έναντι του 1,2% που ανέμενε η Αγορά και αυτό το τελευταίο έδωσε τροφή στα σενάρια για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, αν και η συντριπτική πλειονότητα των διεθνών αναλυτών εκτιμά πως τα "πυρομαχικά" της BoJ αρχίζουν να μην είναι αποτελεσματικά και ότι οι Αγορές προσπαθούν να "πιαστούν από τα μαλλιά τους".

Με αυτά τα δεδομένα και με την "φόρα" της Παρασκευής, ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. και από τα πρώτα λεπτά δεν άφησε περιθώρια αμφιβολιών για τους θετικούς πρωταγωνιστές ημέρας, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από το τελικό +24,75% του Τραπεζικού δείκτη, ενώ την ανοδική πίεση των τιμών βοήθησε και το σημαντικό "short covering".

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό +24,75% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών είναι η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων έξι μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 25/8/2015 (+26,93%), ενώ το +7,4% του Γενικού Δείκτη είναι η μεγαλύτερη άνοδος του τελευταίου εξαμήνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 25/8/2015 (+9,38%).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι διψήφια ενδοσυνεδριακά κέρδη βρέθηκαν να σημειώνουν οι Alpha Bank (μέχρι τα 1,65 ευρώ, +25%), Eurobank (μέχρι τα 0,421 ευρώ, +29,94%), Εθνική (0,195 ευρώ, +30%), Πειραιώς (0,127 ευρώ, +29,59%), ΔΕΗ (3,06 ευρώ, +11,27%), ΕΧΑΕ (4,25 ευρώ, +10,18%), Folli Follie Group (14,99 ευρώ, +10,22%) και Ελλάκτωρ (1,17 ευρώ, +10,38%).

Το "κουδούνι" της λήξης, από το ταμπλώ του FTSE25, βρήκε με διψήφια κέρδη τις μετοχές των Alpha Bank (+21,21%), Eurobank (+29,94%), Εθνική (+26,67%), Πειραιώς (+28,57%) και Folli Follie Group (+10,22%).

Δεν έδειξαν να συμμερίζονται τον "ενθουσιασμό" στο Χ.Α., οι εμπλεκόμενοι στην αγορά ομολόγων με αποτέλεσμα την ελάχιστη αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 2ετες 14,23%, 5ετες 14,32% και 10ετες 11,45%, ενώ αξιοπρόσεκτη άνοδος των συναλλαγών σημειώθηκε στην Αγορά Παραγώγων, καθώς εντάθηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων εν όψει Παρασκευής, όπου και λήγουν τα συμβόλαια Φεβρουαρίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. απόλυτη επιφυλακτικότητα συστήνουν οι περισσότερο συντηρητικοί των αναλυτών, που ναι μεν δεν αποκλείουν συνέχιση της αντίδρασης, αν σε αυτό βοηθήσει το διεθνές κλίμα, όμως από την άλλη φροντίζουν να επισημάνουν πως μόνο βέβαιο είναι η αβεβαιότητα, όσον αφορά τα ανοιχτά μέτωπα που προβλημάτιζαν το Χ.Α. μέχρι πρότινος και αυτό θα συνεχίσει να δίνει "καύσιμα" μεταβλητότητας στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Από την άλλη τα "βιαστικά κλειδώματα" που σημειώθηκαν στο ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών τίτλων, αλλά και η πίεση να κλείσουν οι βασικοί δείκτες όσο το δυνατόν υψηλότερα και κοντά στο υψηλό ημέρας, έδειξαν περισσότερο παίκτες που ήθελαν να "σπρώξουν" τις τιμές υψηλότερα και να δημιουργήσουν "μαξιλάρια", υπό τον φόβο υποτροπής του κλίματος και λιγότερο επενδυτές που ενδιαφερόντουσαν να ξαναμαζέψουν τα "χαρτιά" που "πέταγαν από το παράθυρο" σε σχετικά υψηλότερες τιμές και μάλιστα σε μία Αγορά, όπου σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του Χ.Α., οι ενεργοί κωδικοί είναι λιγότεροι από 1000 την ημέρα και δεν υπάρχει ο φόβος να ξεφύγουν οι τιμές από ξαφνική ενεργοποίηση ξεχασμένων κωδικών (!)

Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι όσοι "θαρραλέοι" έσπευσαν να τοποθετηθούν στα χαμηλά της Πέμπτης και κράτησαν τις θέσεις τους, βγάζουν ένα καθ΄ όλα αξιοσέβαστο "μεροκάματο".

Έτσι, από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της Πέμπτης (0,949 ευρώ), μέχρι και το σημερινό κλείσιμο, ο τίτλος της Alpha Bank σημειώνει απόδοση 68,6%, ενώ αυτός της Εθνικής από τα 0,099 της Πέμπτης μέχρι και σήμερα σημειώνει μεταβολή 91,92%.

Περίπου η ίδια εικόνα για Πειραιώς και Eurobank. Η πρώτη από τα ημερήσια χαμηλά της προτελευταίας συνεδρίασης της προηγούμενης εβδομάδας (0,067) σημειώνει απόδοση 88,06% και η Eurobank από το χαμηλό της ίδιας μέρας (0,241 ευρώ) απόδοση 74,69%.

Όσον αφορά επιμέρους τίτλους του FTSE25, με βάση τα ημερήσια διαγράμματα και με την βοήθεια του τμήματος ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, υπάρχουν οι παρακάτω τεχνικές εκτιμήσεις, όσο μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις σε μία Αγορά που προσομοιάζει περισσότερο με το "τρενάκι του τρόμου".

ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Έκλεισε επάνω στην πρώην στήριξη των 1,22 ευρώ, με αμέσως επόμενες αντιστάσεις στα 1,34 και 1,40 ευρώ. Το "stop" στο "short" με την υπέρβαση των 1,42 ευρώ.

ΟΠΑΠ: Έκανε υπέρβαση της πρώτη αντίστασης στα 5,60 ευρώ και ελπίζει σε τιμές υψηλότερες των 6 ευρώ, αν διατηρηθεί η προσπάθεια αντίδρασης. Ισχυροποιήθηκε η στήριξη στα 5,20 ευρώ.

ΔΕΗ: Έκλεισε οριακά χαμηλότερα των 3,03 ευρώ, που είναι και το ημερήσιο "stop" στο "short" που διάσπαση μπορεί να μας δώσει τα 3,30 ή τα 3,65 ευρώ. Κοντινή στήριξη τα 2,67 που διάσπαση μπορεί να μας φέρει κοντά στα 2,40 ευρώ.

ΟΤΕ: Διάσπαση των 7,52 ευρώ, μπορεί να δώσει κίνηση προς το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ. Κοντινή στήριξη τα 6,75 ευρώ και αμέσως επόμενη τα 6,16 ευρώ.

Alpha Bank: Ο πιο "long" από τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους. Επόμενη, σημαντική στίσταση τα 1,65 ευρώ και πρώτη στήριξη στα 1,37 ευρώ.

Εθνική: Άφησε πίσω της την πρώτη αντίσταση στα 0,15 ευρώ και έκλεισε στο κάτω όριο της ζώνης 0,19 - 0,20 ευρώ. Πρώτη στήριξη στα 0,13 ευρώ.

Ελ. Πετρέλαια: Τα 3,40 ευρώ κύρια αντίσταση που χρειάζεται κατοχύρωση για να δώσει συνέχιση προς τα 3,70 ευρώ.
Μυτιληναίος: Έδωσε κλείσιμο υψηλότερα των 3,03 ευρώ, που ήταν και το ημερήσιο "stop" στο "short", με επόμενα επίπεδα τα 3,14 και 3,31 ευρώ. Στήριξη τα 2,83 ευρώ, που κατοχύρωση σε κλείσιμο μπορεί να δώσει συνέχιση.

Μέτκα: Αφού έσωσε δύο φορές, κατά την προηγούμενη εβδομάδα τα 6,53 ευρώ, έχει σαν επόμενη αντίσταση τα 6,76 ευρώ και αμέσως επόμενη τα 7,30 ευρώ που είναι το "stop" για όσους διατηρούν "απαισιόδοξες" θέσεις. Τα 6,53 και 6,31 ευρώ αναχώματα που αν χαθούν και μόνο θα δούμε συνέχιση της κίνησης.

Jumbo: Τα 9,40 κοντινή αντίσταση με επόμενο επίπεδο τα 10. Αντίστοιχα στήριξη κάτω από τα 9 έχει στα 8,36 ευρώ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η Κυβέρνηση, πλέον, έχει έρθει αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο μέρος του Κόσμου, μιας και πρέπει να βρει λύση σε Ασφαλιστικό και Φορολογικό άμεσα" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Καλώς, ή κακώς, δεν έχουμε ιδιαίτερες εναλλακτικές λύσεις, οπότε όσο πιο γρήγορα βρεθεί λύση τόσο καλύτερο για την Οικονομία που περιμένει.

Η Κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να έρθει σε συμφωνία με τους Θεσμούς, πριν επιστρέψουν, για να δοκιμάσει να φέρει το Νομοσχέδιο στην Βουλή.

Όλα δείχνουν πως οι Θεσμοί επιμένουν σε μείωση κόστους του Κράτους δηλαδή συντάξεων και όχι αύξηση φόρων και εισφορών. Οι δηλώσεις του Τόμσεν, πλέον, βγαίνουν στον αέρα και όχι μέσα από διαρροές και όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι είναι πιο σωστή σαν λογική, μιας και η αύξηση φόρων δεν θα φέρει αποτέλεσμα, αντιθέτως θα διώξει Εταιρείες και Φυσικά Πρόσωπα και θα ενισχύσιε κατακόρυφα την φοροδιαφυγή.

Αν η Κυβέρνηση δεν μπορέσει να δώσει λύσεις και να περάσει από την Βουλή τα Νομοσχέδια το πιο πιθανό είναι να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις. Και στις δύο περιπτώσεις θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα.

Το πρόβλημα μας είναι ο χρόνος, μιας και δεν έχουμε την πολυτέλεια, με την Οικονομία να καταγράφει συνεχώς χαμηλότερα νούμερα. Από την άλλη έχουμε μπροστά μας να λύσουμε και το Προσφυγικό, μιας και το τρίμηνο "dead line" για έξοδο από την Σένγκεν, μπορεί να μας απομονώσει να μας δημιουργήσει τόσο οικονομικά όσο και μεγαλύτερα γεωπολιτικά προβλήματα.

"Το τελευταίο πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο, καθώς ο Τουρισμός είναι ο τελευταίος κλάδος που κρατάει την εγχώρια Οικονομία 'εν ζωή" τονίζει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μεταφερόμενοι στις Διεθνείς Αγορές, όπου μία πρώτη αναφορά έγινε στην αρχή του σχολίου, αξίζει να αναφερθεί ότι τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια συνεχίζουν να κινούνται κοντά στα υψηλά ημέρας, παρά το γεγονός ότι οι δηλώσεις Draghi δεν έδωσαν κάποια πιο αισιόδοξη νότα, βραχυπρόθεσμα.

Προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει τα $30 το US Oil, αξιοπρόσεκτες απώλειες για το Ευρώ και ακόμα μεγαλύτερες για τον Χρυσό.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών και από την Κίνα, σύμφωνα με το Reuters, οι Εξαγωγές έπεσαν τον προηγούμενο μήνα κατά 11,2% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο, ενώ πρόκειται για τον έβδομο συνεχόμενο μήνα πτώσεων. Οι Εισαγωγές μειώθηκαν 18,8% και ο Ιανουάριος ήταν ο 18ος συνεχόμενος μήνας πτώσεων. Τόσο στις εισαγωγές όσο και στις εξαγωγές, τα στοιχεία ήταν πολύ χειρότερα από το αναμενόμενο.

Σε υψηλά τρέχοντος έτους αναρριχάται το Κινεζικό νόμισμα, καταγράφοντας την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το 2005, μετά τη νέα παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας στη συναλλαγματική ισοτιμία, αλλά και τις δηλώσεις του διοικητή της PBOC, Zhou Xiaochuan, πως "δεν θα επιτραπεί στους κερδοσκόπους να είναι οι διαμορφωτές του επενδυτικού κλίματος στην Αγορά".

"H Οικονομία της Κίνας αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις και αβεβαιότητες που δημιουργούνται από το Παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον και τις πιέσεις στις Χρηματιστηριακές Αγορές διάφορων Χωρών", δήλωσε σήμερα ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, προειδοποιώντας ότι "η Κίνα πρέπει να είναι σε επιφυλακή και να διατηρήσει την σταθερότητα των Χρηματοπιστωτικών Αγορών".

Η Κίνα προσέλκυσε 88,25 δισ. γουάν ($13,42 δισ) σε άμεση ξένη επένδυση τον Ιανουάριο, το οποίο αντιστοιχεί σε 3,2% άνοδο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εμπορίου. Σύμφωνα με το MarketWatch, η άμεση ξένη επένδυση στον Τομέα των Υπηρεσιών εμφάνισε άνοδο 5,7% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, σε 59,6 δισ. γουάν.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών, πάντα με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, στην περίπτωση του FTSE25 (+10,17%) θεωρείται θετικό το κλείσιμο, έστω και οριακά, υψηλότερα των 131 μονάδων, δίνοντας ελπίδες για κίνηση προς τις 123 και 140 - 142 μονάδες. Στήριξη οι 113 - 11ο μονάδες. Daily position is short με stop τις 155 μονάδες.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, σαν επόμενη αποφασιστική αντίσταση θεωρείται η ζώνη 495 - 503 (gap), ενώ σε ακρότητα ο Δείκτης μπορεί να κινηθεί προς τις 420 μονάδες. Από εκεί και υψηλότερα χρειάζονται ειδήσεις και αυξημένος τζίρος.

Εκτός από το μικρό τεχνικό κενό στις 503 μονάδες, πάντα υπάρχουν ανοιχτά τα "gap" στις 588,74 και 613,38 μονάδες.
Για να αλλάξει μεσοπρόθεσμα η πτωτική μας τάση χρειαζόμαστε μία κατοχύρωση των 650 μονάδων.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και στις 17.00 "είδε" το υψηλό ημέρας των 491,63 μονάδων (8,22%), ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 487,92 μονάδες (+7,4%).

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων αναρριχήθηκε στα 74,6 εκατ. (η καθαρή αξία συναλλαγών της πρώτης ώρας που πλησίασε τα 18 εκατ., άφηνε υποσχέσεις για κάτι σημαντικά καλύτερο), από τα οποία τα 3,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ). Alpha Bank, Eurobank και Εθνική απασχόλησαν το 61% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο η Τέρνα Ενεργειακή "είδε" και τα δύο πρόσημα. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Folli Follie Group.

Χαμηλότερα του 25αρη, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Νηρέα (+13,45%), ενώ προβληματίζει ιδιαίτερα η επιμονή του ΟΛΘ (-5,26%) σε πλαγιοκαθοδική κίνηση, με την μετοχή να χάνει και το ψυχολογικό όριο των 20 ευρώ και να κλείνει σε χαμηλά 6μηνου (!)

Σε χαμηλό 6μήνου η μετοχή του ΟΛΘ

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 86 ανοδικές μετοχές, έναντι 32 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Εν τω μεταξύ, από σήμερα και μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της εταιρείας M.L.S. ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα ονομαστική αξία € 0,48 (από € 0,37) ανά μετοχή.

Επίσης από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 43.750.000 νέες μετοχές της εταιρείας ΑΘΗΝΑ που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων της εταιρείας και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο των εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. ανέρχεται σε 134.652.904, ενώ μετά την εισαγωγή και των νέων μετοχών το ποσοστό της J&P Άβαξ ανήλθε στο 92,896% από 89,477% προηγουμένως.

--ΧΠΑ

Με έντονα ανοδική συνεδρίαση, ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις, αλλά και το κλείσιμο "short" θέσεων, αύξησαν τις συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (94.111 συμβόλαια).

Στα 8.279 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Τα συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 15.127, 10.931 για τον Φεβρουάριο και 4.196 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 132,5) κινήθηκε μεταξύ 121,5 και 133,75 μονάδων, αυξάνοντας το premium στο 0,73%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Μικρός, ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (23.000 ΔΕΗ, 8.000 ΑΔΑΚ20, 34.600 ΕΧΑΕ, 11.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (764), ΔΕΗ (816), Alpha Bank (9.373), Eurobank (16.423), Πειραιώς (21.560), Εθνική (41.107), MIG (1.391), Μυτιληναίο (279), ΟΤΕ (699), Ελ. Πετρέλαια (220), Jumbo (206), Ελλάκτωρα (183), Motor Oil (210) Folli Follie Group (203), ΕΧΑΕ (189), Τιτάνα (108).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, συγκρατημένη ήταν η εμφάνιση των επενδυτών στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου σημειώθηκαν μόνο 508 τεμάχια (304 calls και 204 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα διαμορφώθηκε στο 47%.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (4.091.527 τεμ.). Πειραιώς (6.183.662 τεμ.), Alpha Bank (6.230.804 τεμ.) και Eurobank (3.157.934 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v