Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Γιατί η απειλή παγκόσμιου πολέμου είναι πραγματική

Το πόσο βαριές θα είναι οι συνέπειες από τη νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, μετά την εναέρια επίθεση του Ιράν, θα εξαρτηθεί από το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες καταφέρουν να συγκρατήσουν το Ισραήλ του Νετανιάχου.

Οι Αμερικανοί μιλούν τώρα για διπλωματικές κυρώσεις, ενώ οι ποικίλες πιέσεις που ασκήθηκαν φαίνεται να έφεραν αποτέλεσμα, αποτρέποντας την άμεση ανταπόδοση. Ωστόσο η πάγια πολιτική του Ισραήλ σε τέτοια θέματα δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

Το τοπίο σε κάθε περίπτωση έχει αλλάξει. Η απευθείας επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ήταν μεν «μετρημένη», ήταν όμως και πρωτοφανής, δείχνοντας για μια ακόμη φορά ότι το διεθνές γεωπολιτικό τοπίο έχει γίνει πολύ πιο βίαιο και ότι η αποτρεπτική δυνατότητα των ΗΠΑ έχει περιοριστεί.

Ο «αντισυστημισμός» επιστρέφει με νέα διεθνή όψη

Τα «ποιοτικά» στοιχεία τελευταίων ερευνών αποτελούν «γροθιά στο στομάχι», αποκαλύπτοντας ότι κάτω από το πέπλο της πολιτικής κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας, βρίσκεται μια κοινωνία δυσαρεστημένη, απογοητευμένη και σε βουβό, προς το παρόν, αναβρασμό.

Σύμφωνα με έρευνα της Public Issue, τα τελευταία 4-5 χρόνια εμφανίζεται έντονα αυξανόμενη μείωση της εμπιστοσύνης προς τη Δικαιοσύνη, τη Βουλή και άλλους θεμελιώδεις θεσμούς, σε επίπεδα τα οποία είχαν παρατηρηθεί μόνο κατά την κορύφωση της μνημονιακής κρίσης, μεταξύ 2011-2015, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, είναι και υψηλότερα.

Οταν η πολιτική κυριαρχία γίνεται… επικίνδυνη

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο κατά την τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή ήταν η στάση της κυβερνητικής παράταξης, με πρώτο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Καθ' όλη τη διάρκειά της, δεν έκαναν ούτε μισό βήμα πίσω για την υπόθεση των Τεμπών.

Χωρίς να προσθέσουν οποιοδήποτε νέο στοιχείο, είπαν μετ’ επιτάσεως σε 8 στους 10 Έλληνες (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις), αλλά και στους συγγενείς των θυμάτων, «εμείς καλά τα κάναμε, εσείς δεν έχετε καταλάβει». Κι έσπευσαν να συνταχθούν, πανηγυρικώς μάλιστα, πίσω από την «πέτρα του σκανδάλου», που ακούει στο όνομα Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής.

Ο Κυριάκος και το «σημείο χωρίς επιστροφή»

Οι σκιές σε θέματα διαφάνειας, με αιχμή των υπόθεση των Τεμπών, έχουν πυκνώσει. Αποκτούν βάρος που, συνδυαζόμενο με τα προβλήματα της καθημερινότητας και τα ποικίλα μέτωπα που άνοιξε η κυβέρνηση μέσα σε 2-3 μήνες, βυθίζει τη δημοτικότητά της.

Η πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis, που δείχνει υποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας κατά 5,1% σε διάστημα ενός μηνός, αποτυπώνει αυτή την εικόνα, ενώ βρισκόμαστε κοντά στις ευρωεκλογές, από τα αποτελέσματα των οποίων ενδέχεται να προκύψει η επιστροφή της χώρας σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας.

Η Δικαιοσύνη και η γυναίκα του Καίσαρα

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 77% των πολιτών απάντησε ότι βλέπει προσπάθεια συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών στην τραγωδία των Τεμπών, προκαλώντας πληθώρα δημοσιευμάτων. Ωστόσο στην ίδια δημοσκόπηση υπήρχε κι ένα άλλο, εξίσου ανησυχητικό, εύρημα.

Σε ερώτηση για το πόσο εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη να αποδώσει ποινικές ευθύνες για τα Τέμπη, το 38% απάντησε «καθόλου» και το 29% «λίγο», ενώ «πολύ» απάντησε μόλις το 5% και «αρκετά» το 22%.

Ανατρέχοντας μάλιστα σε παλαιότερες έρευνες, της περιόδου 2010-2015, για την εμπιστοσύνη των Ελλήνων στους θεσμούς, προκύπτει εμμέσως (καθώς τα ερωτήματα είτε τίθενται λίγο διαφορετικά είτε με διαφορετικό τρόπο ομαδοποίησης) πως η εμπιστοσύνη των πολιτών εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, ίσως και χαμηλότερα από ό,τι την ταραγμένη περίοδο των μνημονίων!

v