Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Φλερτάρει με το limit up ο τραπεζικός κλάδος

Με ισχυρά κέρδη άνω του 6% ο Γενικός Δείκτης, υπεραποδίδοντας έναντι της ανοδικής κίνησης στις διεθνείς αγορές. Ανοδος σχεδόν 30% για Eurobank, Πειραιώς, ακολουθούν Εθνική και Alpha. Μεγάλη άνοδος και για ΔΕΗ, Follie, Viohalco, Ελλάκτωρα.

«Αντίδραση ανακούφισης» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με οδηγό κυρίως τον τραπεζικό κλάδο αλλά και σημαντικούς άλλους που υπερπιέστηκαν τελευταία να ακολουθούν.

Σημαντικά κέρδη από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη, με την Αθήνα να συμμετέχει στον χορό σημειώνοντας ότι το ποσοστό μεταβολής των τραπεζικών κλαδικών δεικτών είναι μεγαλύτερο στο ιταλικό, ισπανικό χρηματιστήριο έναντι του γερμανικού, γαλλικού. Ωστόσο, η υψηλότερη απόδοση καταγράφεται με σχεδόν... limit up (23,89%) για τον Δείκτη Τραπεζών, καθώς είναι αυτός που καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες έναντι των άλλων από την αρχή του έτους.

Πάνω και από τις 480 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, πιάνοντας τον στόχο -που είχε τεθεί αλλά σε διάστημα έως 3 συνεδριάσεις-, με αιχμή τον ΔΤΡ και τον FT 25 να ακολουθεί.

Αυξημένες οι συναλλαγές, καθότι η μερίδα του λέοντος πραγματοποιείται στις τράπεζες, ικανοποιητικός ο τζίρος, με το 79% να έχει αλλάξει χέρια σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, και οι 4 με διψήφια ποσοστά και μάλιστα με limit up για ΕΤΕ, Πειραιώς και Eurobank.

Το μη τραπεζικό μέρος του FT 25 ενισχύεται επίσης -αλλά με ηπιότερους ρυθμούς, ενδεικτικό το 3,35% των Τηλεπικοινωνιών ή το 4,69% των Πρώτων Υλών-, συγκεντρώνοντας δευτερευόντως το ενδιαφέρον ειδικά των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Όπως σημειωνόταν στο προηγούμενο σχόλιο του Euro2day.gr αλλά και σύμφωνα με στελέχη χρηματιστηριακών, το... ξέσπασμα του Χ.Α. αποδίδεται τόσο στη συνολικότερη αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων -θυμίζοντας πως σήμερα παραμένει κλειστή η Wall Street-, όσο και στις «εντός» των τειχών εξελίξεις, με κυριότερες τις παρεμβάσεις ξένων παραγόντων.

Ειδικότερα η αναφορά της επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί (στην εφημερίδα ΑΓΟΡΑ) θεωρείται πως διαδραματίζει ρόλο στην ανοδική εκτόνωση για τον πολύπαθο κλάδο, όπου αγωνιωδώς αναζητούνταν διέξοδοι μέχρι τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας.

Όμως, η πίεση στον τραπεζικό κλάδο ήταν ευρύτερη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια -με πολύ μικρότερα ποσοστά απωλειών, βέβαια-, με ισχυρές πιέσεις κυρίως στο χρηματιστήριο του Μιλάνου αλλά και της Μαδρίτης, ενώ η εικόνα κατάρρευσης της μετοχής της Deutsche Bank είχε προβληματίσει ιδιαίτερα τις αγορές.

Νωρίτερα η Deutsche Bank κέρδιζε και πάλι πόντους, στο Μιλάνο ο τραπεζικός δείκτης ενισχυόταν σημαντικά, αλλά στο Χ.Α. καταγράφεται το limit up σαν αντίβαρο στις σωρευτικές απώλειες 46,98% που κατέγραφε προ ολίγου ο κλαδικός δείκτης.

Δεδομένου ότι ο κύριος στόχος μας -της προσέγγισης των 480 μονάδων για τον Γ.Δ.- επετεύχθη από τη σημερινή κιόλας συνεδρίαση, απαιτείται εκ νέου «μέτρηση» των περιθωρίων αντίδρασης (στα οποία αναφερόμασταν στο σχόλιό μας Σαββάτου-Κυριακής), αλλά και αυξημένη προσοχή καθώς προσεγγίζονται σημαντικές βραχυπρόθεσμες περιοχές.

Η έκταση της αντίδρασης, ειδικά για τον ΔΤΡ, μας διαψεύδει/προλαβαίνει ευχάριστα, καθώς υλοποιείται -προσώρας- σε μόνο μία συνεδρίαση, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια και δεδομένων των θέσεων που από τα χαμηλά Τετάρτης - Πέμπτης είχαν λάβει κυρίως αμερικανικών συμφερόντων χαρτοφυλάκια.

Κέρδη πάνω από 3% για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, είναι όμως η μετοχή της ΔΕΗ που «μετρά» σχεδόν διψήφιο ποσοστό μεταβολής και μάλιστα με σημαντικές συναλλαγές/τζίρο. Η εξήγηση θα πρέπει να αναζητηθεί στις μεγαλύτερες απώλειες που είχαν καταγραφεί μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής για τον τίτλο της Επιχείρησης (έναντι των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ).

Σημαντική η συνδρομή της δεικτοβαρούς Coca Cola, που νωρίτερα αντέδρασε έως τα 17,27 ευρώ, πλησιάζοντας δηλαδή από νωρίς την αντίσταση των 17,40-17,50 ευρώ. Η μετοχή μπορεί να κάνει τη διαφορά σήμερα-αύριο, κυρίως όμως αύριο, οπότε και αναμένεται να μετρηθούν οι αντοχές των αγοραστών - πωλητών.

Προσώρας το Χ.Α. έχει κάθε λόγο να ακολουθήσει την αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, για όσο διαρκέσει αυτή -θυμίζοντας πως όλοι οι βασικοί δείκτες παραμένουν σε καθοδικό κανάλι- αλλά και να ποντάρει ανάλογα στις εξελίξεις από τα «εντός» τειχών μέτωπα.

Σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία εκτιμούσαν πως εάν αποκλιμακωθεί το «αγροτικό», θα μπορούσαν οι παίκτες να παραμείνουν εντός παιδιάς. «Κλειδί» θεωρείται και ο ορισμός του χρόνου επιστροφής στην Αθήνα των εκπροσώπων των δανειστών, εξέλιξη που θα παρέπεμπε σε διάθεση των δύο πλευρών να προχωρήσουν προς την εύρεση λύσης για τη διαδικασία αξιολόγησης.

Ωστόσο, όλα αυτά είναι συνακόλουθα των όσων διαδραματίζονται σήμερα στις αγορές, στην Αθήνα, και αποτέλεσμα της υπερβολικής απαξίωσης (και) του Χ.Α. μέχρι και τη συνεδρίαση της Πέμπτης. Μη διαφεύγει της προσοχής μας πως παρά το 6,15% του Γ.Δ. οι σωρευτικές απώλειες φθάνουν το πολύ υψηλό 23,63% από την αρχή του έτους.

Συνεπώς περιοριζόμεθα στην παρακολούθηση της εξέλιξης της αντίδρασης, που θα πρέπει να προσμετράται από το «χαμηλό» της Πέμπτης, δηλαδή από τις 441,61 μονάδες, φθάνοντας νωρίτερα έως τις 485,31 μονάδες.

Αντίστοιχα θα πρέπει να υπολογίζονται οι κινήσεις στον FT 25 αλλά και στα Συμβόλαια του δείκτη, θυμίζοντας τη λήξη μηνός Φεβρουαρίου την Παρασκευή. Από τις 114,51 μονάδες η αντίδραση του FT 25 την Παρασκευή, με «νέο ιστορικό ελάχιστο» μία μέρα πριν στις 107,52 μονάδες. Νωρίτερα ο FT 25 αντέδρασε έως τις 131,01 μονάδες, που στο ΧΠΑ «μεταφράζεται» σε απόδοση 24 μονάδων. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για έναν παίκτη που από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας είχε «αγοράσει» ένα ΣΜΕ του δείκτη.

Λίγο πριν από τις 13:00 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 100 εκατ. τεμάχια, με τζίρο 35,8 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v