Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αγοραστικό κρεσέντο στις τράπεζες

Κέρδη μεγαλύτερα του 6% στην αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται πάνω από τις 480 μονάδες. Στο limit up (+30%) Eurobank, Πειραιώς, Εθνική, άνοδος 20% για Alpha. Στο «πράσινο» το σύνολο των blue chips. Ξεχωρίζουν ΔΕΗ, Viohalco, ΟΠΑΠ.

Κλειστή σήμερα η Wall Street, πάρτι στην Ευρώπη, βαθιές «ανάσες» στο Χ.Α. Από 2% και πάνω το ποσοστό αντίδρασης στην πλειονότητα των ευρωχρηματιστηρίων, μετά τα κέρδη που σημειώθηκαν νωρίτερα στα ασιατικά χρηματιστήρια.

Αναλυτικά η εικόνα των ευρωχρηματιστηρίων από την Αννα Φαλτάιτς, συμπληρώνοντας την τεχνική λεπτομέρεια πως η επαναφορά του DAX πάνω από τις 9.100-9.150 μονάδες είναι η ενθαρρυντική ένδειξη που βραχυπρόθεσμα χρειάζονταν οι αγορές και όσοι παίκτες κινούνται σε στενό χρονικό ορίζοντα/περιθώρια.

Ανάλογη εικόνα και στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να υπερβαίνει με χαρακτηριστική ευκολία τις 460 προς τις 475 μονάδες (θυμίζοντας την αρχική αναφορά μας για τις τιμές των 460 και των 480 μονάδων), όπως επίσης και την επισήμανση ότι «...η ανοδική αντίδραση της Παρασκευής στη Wall Street, τα μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, το ράλι με 8% του Νikkei αφήνουν... παράθυρο αισιοδοξίας πως ο Φεβρουάριος (για το ΧΠΑ) δεν θα κλείσει σε τιμές χαμηλότερες από τις τρέχουσες, παρότι η συνέχιση της διόρθωσης σε δεύτερο χρόνο παραμένει το επικρατέστερο ενδεχόμενο».

Αναλυτικότερα σημειωνόταν πως «...στόχος η διασφάλιση των 440-450 μονάδων, με βλέψεις προς τις 460, όπου θα κριθεί το στοίχημα της συνέχισης προς τις 480 μονάδες. Στο 16,50% ο τραπεζικός δείκτης, την Παρασκευή, υπό προϋποθέσεις μπορεί να κινηθεί για τις 28-30 μονάδες, εάν και εφόσον συντρέξουν οι απαραίτητοι λόγοι. Σηματωρός παραμένει η Alpha Bank, αλλά οδηγός (και λόγω υψηλότατων τζίρων) η Εθνική».

Εκ των πραγμάτων, «κλειδί» ο τραπεζικός κλάδος, είναι αυτός που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Με απόδοση μεγαλύτερη του 12%, βοηθείται τόσο από τη συνολικότερη αντίδραση του κλάδου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο όσο και από την παρέμβαση της επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί.

Ικανοποιητικές οι συναλλαγές, με τη μερίδα του λέοντος στον τραπεζικό κλάδο, ειδικότερα δε στη μετοχή-σηματωρό Alpha Bank αλλά και στον τίτλο-οδηγό της Εθνικής. Επαναφορά με διψήφια ποσοστά για ΕΤΕ αλλά και Πειραιώς, Eurobank, την ώρα που σε premium παραμένουν τα Συμβόλαια και επί των 4 μετοχών αλλά και τα ΣΜΕ του FT 25.

Θυμίζοντας τη λήξη του μηνός Φεβρουαρίου την Παρασκευή, θα διακινδυνεύαμε να εκτιμήσουμε πως αυτή η σειρά μπορεί να κλείσει σε υψηλότερες τιμές πανευρωπαϊκά, διευκολύνοντας έτσι τον σχεδιασμό ειδικά όσων βραχυπρόθεσμων παικτών έκλεισαν θέσεις για παράδειγμα από τις 8.800-8.700 μονάδες για τον DAX στις συνεδριάσεις της προηγούμενης Τετάρτης - Πέμπτης.

Κι αν για τη Φρανκφούρτη «κλειδί» της αντίδρασης του κλάδου θεωρούνται οι συντονισμένες κινήσεις της διοίκησης της Deutsche Bank να αγοράσει χρόνο και τίτλους, για το Χ.Α. «κλειδί» είναι η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως εν τέλει θα εξευρεθεί λύση στο αδιέξοδο των κινητοποιήσεων - κυβέρνησης και ότι κάπως θα αμβλυνθεί η κατάσταση.

Μένει να τα δούμε όλα αυτά, ωστόσο «εκτός» και «εντός» τειχών -βραχυπρόθεσμα πάντα- συντρέχουν λόγοι για βαθιές ανάσες που τόσο χρειάζονταν οι αγορές από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα.

Τεχνικά να σημειωθεί πως η αντίδραση στην πλειονότητα των ευρωχρηματιστηρίων επιχειρείται από το κάτω όριο του καναλιού στήριξης(*), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα περιθώρια αντίδρασης εντός πτωτικού κύκλου των αγορών.

Προσώρας οι αγοραστές/long παίκτες επικεντρώνονται στην ενδοσυνεδριακή κίνηση, που για τον FT 25 περνά πλέον τις 125 μονάδες καθώς υπεραποδίδουν -πέραν των τραπεζικών- η τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και η πλειονότητα των εισηγμένων/μετοχών-σηματωρών και των blue chips.

Ενδεικτικό το γεγονός πως λίγο πριν από τις 11:15, στο πράσινο ήταν και οι 25 μετοχές του δείκτη με σημαντικά ποσοστά μεταβολής.

Μεγαλύτερα -εκτός των τραπεζικών- για τους τίτλους των Viohalco, FF Group, Μυτιληναίου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, αν και τη μεγαλύτερη στήριξη τη δίνει η δεικτοβαρής Coca Cola. Με καλές συναλλαγές/τζίρο η επαναφορά υψηλότερα των 17 ευρώ σε μία σχεδόν... νομοτελειακή αντίδραση, όπως άλλωστε είχε προδιαγραφεί από την τεχνική ανάλυση. Από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της Τρίτης 9 Φεβρουαρίου, η Coca Cola είχε δώσει σήματα αναστροφής και προετοιμασίας για επαναπροσέγγιση των 17,40-17,50 ευρώ σε αυτή τη φάση.

Λίγο μετά τις 11:15 είχαν αλλάξει χέρια σχεδόν 38 εκατ. μετοχές, από 12 εκατ. σε ΕΤΕ και Πειραιώς, ενώ ο τζίρος ήταν στα 12 εκατ. ευρώ με το 78% στον τραπεζικό κλάδο.

(*) Ενδεικτικά διαγράμματα θα «ανεβάσουμε» στη συνέχεια της συνεδρίασης, στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v