Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 460 μονάδες, με άνοδο μεγαλύτερη του 3% ο Γενικός Δείκτης στο άνοιγμα. Διψήφια κέρδη για τους τραπεζικούς τίτλους, στο «πράσινο» όλες οι μετοχές του FT 25. Το κλίμα αβεβαιότητας στις αγορές και τα ανοιχτά μέτωπα στο εσωτερικό. Ο πρώτος στόχος για τον ΓΔ.

Ανοδο μεγαλύτερη του 3% καταγράφει ο Γενικός Δείκτης στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, με το σύνολο των μετοχών του FT 25 στο "πράσινο" και τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν διψήφια κέρδη, σε συνέχεια της αντίδρασης της Παρασκευής. 

Νωρίτερα, το euro2day.gr μετέδιδε: 

Άλλη μία εβδομάδα των... παθών ξεκινάει «εκτός» και «εντός» συνόρων, με την κατάσταση στα περισσότερα μέτωπα «πολεμική».

Οι εξελίξεις στην Τουρκία, η επιβάρυνση του κλίματος στην Ευρώπη στέλνουν στα... αζήτητα τις ευρωπαϊκές μετοχές που, όπως σημείωνε ο Γιώργος Α. Σαββάκης, μέχρι πρόσφατα ήταν οι προσφιλείς των «αγορών».

Επιπρόσθετα δεδομένης της τροπής που έχει λάβει η υπόθεση της Deutsche Bank (που θα πρέπει να θεωρηθεί σαν... κορυφή του παγόβουνου) το γερμανικό χρηματιστήριο, εν γένει οι ευρωαγορές δύσκολα θα «γυρίσουν» ανοδικά προτού ολοκληρώσουν έναν κύκλο σημαντικής διόρθωσης. Η εσχάτως ακραία ρητορική του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι κρύβει την αγωνία της ίδιας της Ρώμης (θυμίζουμε η Ιταλία είναι το τρίτο ΑΕΠ μετά τη Γερμανία, τη Γαλλία και με την Ισπανία να ακολουθεί) που αργά ή γρήγορα θα εκφραστεί και με πιο πολιτικούς τρόπους.

Σε αυτό το «εκτός» συνόρων περιβάλλον, όπου η κάθε ανοδική αντίδραση εκλαμβάνεται περισσότερο ως ευκαιρία καταγραφής βραχυπρόθεσμων υπεραξιών ή ακόμη και μείωσης θέσεων σε καλές τιμές, παρά σαν επενδυτική δυνατότητα, «εντός» συνόρων όλο το βάρος έχει πέσει -και δικαιολογημένα- στα πλείστα όσα προβλήματα ταλανίζουν την χώρα.

Για «ευρώ-μπλόκο» στην Εθνική Σύνταξη στους αγρότες κάνει λόγο η Ρούλα Σαλούρου, με το «αγροτικό» μία σημαντική παράμετρο στο δυσεπίλυτο γρίφο της συμφωνίας/αξιολόγησης. Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιχειρεί μία επικοινωνιακού χαρακτήρα διαφυγή, και μέσω της συνέντευξης του Πρωθυπουργού (στην Αυγή της Κυριακής), ωστόσο το κλειδί αυτής της φάσης βρίσκεται στον χρόνο επιστροφής των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα.

Άπαξ και επιστρέψουν θα σημαίνει πως οι δύο πλευρές προτίθενται να εξεύρουν λύση (ή... λύση) προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, σε μία συγκυρία που η Ευρώπη βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Πληροφορίες κάνουν λόγο για επιστροφή των δανειστών ίσως και μέσα σε αυτές τις ημέρες, εξέλιξη που εάν όντως επιβεβαιωθεί θα μπορούσε να βγάλει είδηση (και) για το Χ.Α. Ωστόσο, μένουν τα κοινωνικά μέτωπα ανοιχτά, τα οποία προφανώς δεν θα κλείσουν άμεσα, μένει όμως να φανεί εάν μπορεί και πως να αμβλυνθούν.

Εκ προοιμίου σημαντική και αυτή η εβδομάδα διεθνώς για τις αγορές, καθώς στο τέλος της, την Παρασκευή λήγει στα Παράγωγα η σειρά μηνός Φεβρουαρίου, με τους περισσότερους δείκτες να έχουν ξεκάθαρη κλίση χαμηλότερα. Από τον DAX μέχρι τον FT 25 και τους πωλητές/short παίκτες να έχουν τον έλεγχο του παιχνιδιού.

Όμως η ανοδική αντίδραση της Παρασκευής στη Wall Street, τα μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, το ράλι με 8% του Νikkei αφήνουν... παράθυρο αισιοδοξίας πως ο Φεβρουάριος (για το ΧΠΑ) δεν θα κλείσει σε τιμές χαμηλότερες από τις τρέχουσες, παρότι η συνέχιση της διόρθωσης σε δεύτερο χρόνο παραμένει το επικρατέστερο ενδεχόμενο.

Χοντρό «παιχνίδι» με το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», γράφει ο Φώτης Κόλλιας, ενισχύοντας την εκτίμηση πως με τη Αθήνα στη «γωνία» ο κάθε ένας ξένος κοιτάζει να πάρει όσα περισσότερα μπορεί με το χαμηλότερο δυνατόν κόστος.

Από αυτήν την άποψη θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως για το Βερολίνο, ειδικότερα για την πλευρά Σόιμπλε, ζητούμενο -πλέον- δεν είναι τόσο η αξιολόγηση ή το ασφαλιστικό όσο η εξασφάλιση των όσο περισσότερων εχέγγυων για το «νέο υπερταμείο» που αποτελεί διακηρυγμένο στόχο/βούληση των Γερμανών.

Εκτίμηση παραγόντων, ειδικών του παρασκηνίου, είναι πως εάν το Βερολίνο πάρει όσα θέλει για το «νέο υπέρταμείο» διασφαλίζοντας παράλληλα τα του «προσφυγικού» θα δώσει τη αξιολόγηση στην ελληνική πλευρά. Στα υπόψη γιατί για το Χ.Α., για τις «αγορές» μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για αντίδραση ή βύθιση των ελληνικών μετοχών/αξιών. Αυτό βραχυμεσοπρόθεσμα γιατί παραμένουμε επικεντρωμένοι στη «μέτρησή» μας της αγοράς το πολύ μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Στόχος η διασφάλιση των 440-450 μονάδων με βλέψεις προς τις 460 όπου θα κριθεί το στοίχημα της συνέχισης προς τις 480 μονάδες. Στο 16,50% ο τραπεζικός δείκτης, την Παρασκευή, υπό προϋποθέσεις μπορεί να κινηθεί για τις 28-30 μονάδες εάν και εφόσον συντρέξουν οι απαραίτητοι λόγοι. Σηματωρός παραμένει η Alpha Bank, αλλά οδηγός (και λόγω υψηλότατων τζίρων) η Εθνική.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v