Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις για το δολάριο, κινητικότητα σε γεν και γιουάν

Οι αρχές στο Τόκιο στέλνουν μηνύματα παρέμβασης υπέρ του γεν, ενώ στην Κίνα κρατικές τράπεζες στηρίζουν το γιουάν. Οριακές μεταβολές για το ευρώ.

Πιέσεις για το δολάριο, κινητικότητα σε γεν και γιουάν

Το δολάριο υποχωρεί σήμερα, μετά την απειλή νομισματικής παρέμβασης από τις ιαπωνικές αρχές και το ράλι του κινεζικού γουάν που καθοδηγείται από την κυβέρνηση.

Το ιαπωνικό γεν κινείται ελαφρά υψηλότερα στα 151,29 ανά δολάριο, έχοντας υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο τεσσάρων μηνών στα 151,86 την περασμένη εβδομάδα και είναι κοντά στο χαμηλό 32 ετών, κοντά στα 152 ανά δολάριο, που βρέθηκε το 2022.

Το Τόκιο υποστηρίζει ότι η τρέχουσα αδυναμία του γεν δεν αντανακλά τα θεμελιώδη στοιχεία, προσθέτοντας στη ρητορική των κυβερνητικών αξιωματούχων που έχουν εντείνει τις προειδοποιήσεις τις τελευταίες ημέρες για την πτώση του νομίσματος.

Το γεν έχει υποχωρήσει παρά την αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα. Οι traders πιστεύουν ότι τα επιτόκια στην Ιαπωνία θα παραμείνουν χαμηλά για κάποιο χρονικό διάστημα και ως εκ τούτου το μεγάλο χάσμα επιτοκίων με τις ΗΠΑ θα παραμείνει σε ισχύ, ενισχύοντας την ελκυστικότητα του δολαρίου.

«Η λεκτική παρέμβαση των Ιάπωνων αξιωματούχων καθιστά το 152 μια πολύ ισχυρή βραχυπρόθεσμη αντίσταση για το δολάριο/γεν», δήλωσε η Carol Kong, αναλυτής νομισμάτων στην Commonwealth Bank of Australia. "Νομίζω ότι αυτό εμποδίζει το δολάριο/γεν να κινηθεί σημαντικά υψηλότερα."

Ο δείκτης του δολαρίου σημείωσε τελευταία πτώση 0,1% στις 104,35 μονάδες, έχοντας σημειώσει εβδομαδιαία άνοδο σχεδόν 1% την περασμένη εβδομάδα.

Το γιουάν της Κίνας είναι ο πιο αξιοσημείωτος κινητήριος μοχλός στις αγορές συναλλάγματος σήμερα, σημειώνοντας άνοδο περίπου 0,3%. Πηγές είπαν στο Reuters ότι οι μεγάλες κρατικές τράπεζες της Κίνας φαίνεται να πουλούν δολάρια για γιουάν, συμβάλλοντας στην αναστροφή μιας ξαφνικής πτώσης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Το κινεζικό νόμισμα έχει πιεστεί από τις αυξανόμενες προσδοκίες της αγοράς για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση για να στηρίξει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Τα ευρωπαϊκά νομίσματα ανέκτησαν ένα μικρό έδαφος τη Δευτέρα, μετά την πτώση την περασμένη εβδομάδα καθώς οι επενδυτές αγόρασαν το δολάριο με βάση ότι η Federal Reserve δεν βιάζεται να χαλαρώσει τα επιτόκια σε σύγκριση με ορισμένους από τους ομολόγους της.

Το ευρώ σημείωσε τελευταία άνοδο 0,1% στα 1,0818 δολάρια, σκαρφαλώνοντας από το χαμηλό σχεδόν τριών εβδομάδων. Η στερλίνα σημείωσε άνοδο 0,08% στα 1,2611 δολάρια, έχοντας υποχωρήσει περισσότερο από 1% την περασμένη εβδομάδα.

Το Bitcoin ανέβηκε 5,6% στα 67.030 δολάρια. Έχει πέσει περίπου 9% από τότε που έφτασε σε υψηλό ρεκόρ πάνω από 73.800 $ στις 14 Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v