Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό ράλι στις ευρωαγορές

Πρωταγωνιστές της ανόδου οι τράπεζες, μετά και την πληροφορία ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να αγοράσει ιταλικά "κόκκινα" δάνεια. Η προσοχή στραμμένη στις δηλώσεις Ντράγκι. Κλειστή λόγω αργίας σήμερα η Wall Street.

Ράλι για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις τραπεζικές μετοχές να ηγούνται της ανόδου μετά την πληροφορία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να αγοράσει ιταλικά «κόκκινα» δάνεια.

Ώθηση στις ευρωαγορές έδωσε επίσης το γενικά θετικό κλίμα που επικράτησε σήμερα στις ασιατικές αγορές, όπου ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη σχεδόν 7,2%, έχοντας την Παρασκευή υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014.

Τα μεγαλύτερα κέρδη εμφανίζουν οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται κατά 3,6%. «Τροφή» για το ράλι έδωσε δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο το ιταλικό υπουργείο Οικονομίας γνωστοποίησε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις με την ιταλική κυβέρνηση για να αγοράζει δέσμες προβληματικών ιταλικών δανείων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να αποδέχεται επίσης τις δέσμες προβληματικών δανείων ως collateral από τις τράπεζες για την χρηματοδότηση τους.

Οι ιταλικές τράπεζες, που από την αρχή του έτους εμφάνιζαν τις χειρότερες επιδόσεις, καταγράφουν ισχυρή άνοδο, με την Unipol Groupo Finanziario να ενισχύεται κατά 8,12%, την Banco Popolare κατά 8,3%, την Banca Monte dei Paschi di Siena κατά 9,2% και την Banca Popolare di Milano Scarl κατά 6,9%, ενώ κέρδη 3,6% καταγράφει η ελβετική τράπεζα Credit Suisse και 1,81% η Deutsche Bank.

Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 2,75% στις 321 μονάδες, κατά 1,93% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 5.818 μονάδες, κατά 3,28% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.126 μονάδες και κατά 2,77% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.216 μονάδες.

Κέρδη 3,15% για τον ισπανικό δείκτη IBEX στις 8.170 μονάδες, 2,09% για τον πορτογαλικό PSI στις 4.629 μονάδες και 3,83% για τον ιταλικό FTMIB στις 17.146 μονάδες.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι, καθώς η αμερικανική αγορά θα παραμείνει σήμερα κλειστή λόγω αργίας, ο όγκος των συναλλαγών είναι σήμερα μικρότερος του συνηθισμένου.

 

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v