Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτουν οι ευρωαγορές

Οι αρνητικοί πρωταγωνιστές των προηγούμενων ημερών, δηλαδή οι τράπεζες και τα εμπορεύματα, δίνουν σήμερα ώθηση στις ευρωαγορές. Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της Commerzbank. Δεν υπάρχει άμεση απειλή επανάληψης της χρηματοπιστωτικής κρίσης υποστηρίζει ο Ντάισελμπλουμ. Ανοδικά τα futures της Wall.

Η επιστροφή της Commerzbank στην κερδοφορία σε συνδυασμό με την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, δίνουν ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το χθεσινό «ξεπούλημα», αμβλύνοντας κάπως τις ανησυχίες για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 187 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο, καθώς επωφελήθηκε από χαμηλότερες προβλέψεις για "κόκκινα" δάνεια, ενώ ανακοίνωσε πως αναμένει μια ελαφριά αύξηση στα καθαρά κέρδη το 2016. Η μετοχή της καταγράφει άνοδο 14%.

Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 1,79% στις 309 μονάδες, κατά 1,5% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 5.620 μονάδες, κατά 1,1% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 3.943 μονάδες και κατά 1,6% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 8.892 μονάδες.

Κέρδη 1,11% για τον ισπανικό δείκτη IBEX στις 7.832 μονάδες, 0,26% για τον πορτογαλικό PSI στις 4.472 μονάδες και 2,73% για τον ιταλικό FTMIB στις 16.203 μονάδες.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η επί ένα έτος πτώση των παγκόσμιων μετοχών, που ξεκίνησε με το «ξεπούλημα» στον τομέα της ενέργειας, μετατράπηκε χθες σε μια πλήρη «bear market», λόγω των νέων πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο δείκτης MSCI All-Country World Index υποχώρησε χθες κατά 1,3%, με αποτέλεσμα η πτώση του από τον Μάιο να ανέρχεται στο 20%. Χαρακτηριστικό είναι πως όλοι οι κλάδοι έχουν υποχωρήσει από τα ρεκόρ-υψηλά του περασμένου έτους, με την πτώση στις μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα και του τομέα ενέργειας και εμπορευμάτων να ανέρχεται σε 25% και 30% αντίστοιχα.

Εξάλλου, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στο CNBC, εξέφρασε την ανησυχία του για τις αναταράξεις στις αγορές και την «βουτιά» των τραπεζικών μετοχών, ωστόσο τόνισε πως δεν υπάρχει «άμεση απειλή επανάληψης της χρηματοπιστωτικής κρίσης».

«Υπάρχουν ανησυχίες (για την αστάθεια της αγοράς), όμως αντιλαμβανόμαστε επίσης πως βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ' ότι πριν από 10 χρόνια», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «οι τράπεζές μας βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ' όσο βρίσκονταν πριν από μερικά χρόνια, έχουν εισρεύσει πολλά κεφάλαια, οι ισολογισμοί έχουν εξορθολιγιστεί και αυτή η διαδικασία συνεχίζεται με τους νέους κανόνες για την τραπεζική ένωση».

Εν τω μεταξύ, άνοιγμα της Wall Street σε υψηλότερο επίπεδο "δείχνουν" τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που ενισχύονται κατά 0,9%.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v