Επιτυχές το εγχείρημα της «εξόδου» της χώρας στις αγορές, δηλαδή στον απευθείας δανεισμό/χρηματοδότηση, αποφεύγοντας, στην πράξη, την χρήση άλλων μέσων. Οπως πολύ ορθά το έχει θέσει ο ΧΑΜαιλέων, αποκαλύπτοντας παράλληλα τον σχεδιασμό του υπΟικ για άντληση 7 δισ. ως το καλοκαίρι.
Αδιαμφισβήτητα θετική εξέλιξη για την ελληνική πλευρά η χθεσινή έκδοση του 7ετούς, δεδομένων μάλιστα των δυσχερών συνθηκών που επικρατούσαν στις αγορές κρατικού χρέους της Ιταλίας αλλά και Ισπανίας, Γαλλίας από την Τρίτη.
Το ουσιαστικό: η Αθήνα έδειξε πως και κάτω από αντίξοες συνθήκες (ουδεμία σχέση με το διεθνές θετικό κλίμα του Ιανουαριου) το διακινδυνεύει ακριβώς για να είναι συνεπής στον σχεδιασμό της, να ενισχύει την αξιοπιστία της και τις σχέσεις της με τα μεγάλα σπίτια, να επιβεβαιώσει το κοινώς γνωστό στο εξωτερικό πως -πλέον- δεν είναι στην πρώτη γραμμή της στόχευσης δανειστών και εταίρων. Κάτι που καταδείχτηκε και με τις 4 πολύ σημαντικές δράσεις/πρόνοιες της ΕΚΤ, όπως αυτές υλοποιούνται εδώ και δύο μήνες. Και θα ακολουθήσουν και άλλες.
Εξίσου σημαντικό, όπως σχολίαζα χθες, το γεγονός πως στην ελληνική πλευρά υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ Μαξίμου-υπΟικ-TτE-ΟΔΔΗΧ. Συνεργασία αποτελεσματική, συνάμα πειστική για τις αγορές. Και αυτό, το αυτονόητο, ήταν το ζητούμενο.
Τώρα η Αθήνα προσβλέπει στην Πέμπτη, στη Σύνοδο Κορυφής, όπου πιθανότατα θα τεθούν οι προϋποθέσεις για τη συγκρότηση ενός «Ταμείου Ανάπτυξης/Ανασυγκρότησης». Και εύλογα, σύμφωνα με την εκτίμηση των ειδικών.
Η Ελλάδα θα περάσει την κρίση του κορωνοϊού πιο... ελαφριά απ' ό,τι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, εκτιμά ο αρθρογράφος των Financial Times, Martin Wolf, όπως διαβάζω στο σχετικό θέμα της Αννας Φαλτάιτς. Η καλύτερη απάντηση στον αμετροεπή Δανό του ΔΝΤ.
(*) παραπέμπω σε σχετική ανάρτηση της 29ης Ιανουαρίου. Με αφορμή την έκδοση του 15ετούς ομολόγου και την ξεχωριστή αναφορά της στήλης στον ΟΔΔΗΧ. Στην εξαιρετική όσο και αποτελεσματική ομάδα της Ομήρου. Και τον νουνεχή γνώστη του αντικειμένου, Αιγαλεώτη.