Είχαμε αναφέρει τον Δεκέμβριο ότι η Κομισιόν είχε δώσει παράταση για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τις ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες για τον ΔΕΣΦΑ μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.
Η είδηση επιβεβαιώθηκε επισήμως λίγες μέρες αργότερα. Όμως, δεν είχαμε αναφέρει κάτι άλλο.
Η πρώτη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του 67% του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar, που δεν προχώρησε τελικά, είχε συνέπειες για ομοειδείς εταιρείες στην ΕΕ. Οι συνέπειες θα γίνουν ορατές στην τωρινή προσπάθεια πώλησης του πλειοψηφικού ποσοστού του ΔΕΣΦΑ.
Εξηγούμαστε.
Η εξέταση του φακέλου της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ οδήγησε τις κοινοτικές αρχές στο συμπέρασμα ότι θα έπρεπε να γίνουν σημαντικές αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο που διέπει αντίστοιχες εταιρείες. Οι αλλαγές οδήγησαν σε spin offs, με αποτέλεσμα οι εταιρείες που προέκυψαν να στερούνται αναπτυξιακής προοπτικής.
Εκεί λοιπόν που δεν ήθελαν να ασχοληθούν με τον ΔΕΣΦΑ στην προηγούμενη απόπειρα ιδιωτικοποίησης, τώρα συνασπίζονται για να αποκτήσουν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής εταιρείας.
Αυτοί που χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο είναι οι Ιταλοί της Snam, που είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν το 18%-19% του ΔΕΣΦΑ, με τη Socar να αποκτά το 49%, και την πέταξαν στα σκουπίδια.
Τώρα, θα πρέπει να πληρώσουν αναλογικά περισσότερα λεφτά για συμμετοχή στον ΔΕΣΦΑ. Να θυμίσουμε ότι το τίμημα ήταν 400 εκατ. ευρώ για το 67% περίπου.
Ο πρώτος που έχασε τη δουλειά του για την γκάφα στη Snam ήταν ο πρότζεκτ μάνατζερ του ντιλ, όπως μάθαμε...