Η πολύπλοκη κληρονομιά του 2023

Τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς με τον φωτογραφικό φακό των New York Times.

Η πολύπλοκη κληρονομιά του 2023

Το 2023 ξεκίνησε µε συγκρατηµένες προσδοκίες. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέτρεψε «κανόνες» και σταθερές δεκαετιών. Παρότι ο κόσµος έδειχνε να αφοµοιώνει τις νέες ισορροπίες, ελλόχευε ο κίνδυνος για µετάδοση της γεωπολιτικής κρίσης, µε το ανάλογο ντόµινο στη διεθνή οικονοµία, τις κοινωνίες κ.λπ.
Παρότι οι πλέον δυσοίωνες εκτιµήσεις έχουν διαψευστεί, τα πράγµατα απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν «καλά»: η σύρραξη που ξέσπασε στη Μέση Ανατολή τον Οκτώβριο του 2023 και το ντόµινο γεωπολιτικών εντάσεων (στο Ιράν, την Υεµένη κ.ά.) που ακολούθησε, έδειξαν ότι οι νέες ισορροπίες είναι του «τρόµου».

Ανάλογη είναι η εικόνα γενικά: Η διεθνής οικονοµία καρκινοβατεί, δέσµια του πληθωρισµού και των πολιτικών εντάσεων. Η πιθανή ανάδειξη του Ντόναλντ Τραµπ στο ύπατο αξίωµα των ΗΠΑ γεννά φόβους για νέες ανατροπές µε άγνωστες παρενέργειες. Οι κοινωνικές εντάσεις επιτείνονται υπό το βάρος των οικονοµικών πιέσεων, αλλά και εσωτερικών προβληµάτων όπως το µεταναστευτικό. Η επέλαση της τεχνητής νοηµοσύνης προκαλεί κύµατα φόβου για τους τρόπους εφαρµογής της. Και, φυσικά, η πανταχού παρούσα κλιµατική κρίση προκαλεί αλλεπάλληλες καταστροφές, µε δυσανάλογο κόστος.

Κάπως έτσι, παρά τα όποια «καλά» νέα, η κληρονοµιά του 2023 είναι πολύπλοκη. Και γι’ αυτό πολύ δύσκολα µπορεί κάποιος να διατυπώσει ένα ρεαλιστικό σενάριο για το µέλλον. 

Ο SAM BANKMAN-FRIED ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ: Ο Sam Bankman-Fried, ιδρυτής του άλλοτε μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, δήλωσε αθώος για μια σειρά από κατηγορίες στο Ομοσπονδιακό Περιφερειακό Δικαστήριο στο Μανχάταν στις 3 Ιανουαρίου. Οι ομοσπονδιακές αρχές τον κατηγόρησαν ότι παραπλάνησε επενδυτές και πιστωτές, υπεξαίρεσε δισεκατομμύρια δολάρια από τους πελάτες του και διέπραξε τραπεζική απάτη και δωροδοκία ξένου αξιωματούχου. Ο Sam Bankman-Fried συνελήφθη στις 12 Δεκεμβρίου 2022 στις Μπαχάμες, όπου μετέφερε την έδρα της FTX λίγες εβδομάδες αφότου η εταιρεία κήρυξε πτώχευση.

Ο Sam Bankman-Fried φτάνει στο Μανχάταν για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για υπεξαίρεση τεράστιων ποσών από πελάτες, επενδυτές και πιστωτές της εταιρείας του, FTX.

Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΥ ΙΣΤ’: Ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’, ο πρώτος στη σύγχρονη εποχή που παραιτήθηκε από το αξίωμα, κηδεύτηκε στις 5 Ιανουαρίου στο Βατικανό. Χιλιάδες πενθούντες απέδωσαν φόρο τιμής στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου βρισκόταν η σορός του για τρεις ημέρες πριν από την κηδεία του. Ο πάπας Φραγκίσκος, ο πρώτος πάπας που παρευρέθηκε στην κηδεία ενός πρώην πάπα, χαρακτήρισε τον Βενέδικτο «πιστό φίλο» του Ιησού. Ο κατά κόσμον Joseph Ratzinger γεννήθηκε στη Βαυαρία της Γερμανίας, σπούδασε φιλοσοφία και θεολογία και υπερασπίστηκε σθεναρά το καθολικό δόγμα. Το όνομά του συνδέεται με την παραίτησή του από το παπικό αξίωμα, ενώ συγκαταλεγόταν στις συντηρητικές φωνές που δεν συμμερίζονταν τις πιο φιλελεύθερες τάσεις του πάπα Φραγκίσκου.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη για την κηδεία του πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ BIDEN ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden επισκέφθηκε απροσδόκητα και άκρως συμβολικά το Κίεβο της Ουκρανίας, στις 20 Φεβρουαρίου. Ο Biden συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανία Volodymyr Zelensky για να δείξει την «ακλόνητη υποστήριξη» των Ηνωμένων Πολιτειών στις ουκρανικές προσπάθειες να αντισταθούν στη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε στις αρχές του 2021. Το μυστικό ταξίδι απαιτούσε από τον Biden να πετάξει από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Πολωνία και από εκεί να ταξιδέψει 10 ώρες με το τρένο μέχρι την Ουκρανία. Κατά την επίσκεψή του, υποσχέθηκε στρατιωτική βοήθεια 500 εκατ. δολαρίων. Οι δύο ηγέτες επισκέφθηκαν τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ και το Τείχος της Μνήμης, που τιμά τη μνήμη των 4.500 στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden έξω από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ στο Κίεβο τον Φεβρουάριο.

ΦΟΝΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑ: Τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου, σεισμός 7,8 Ρίχτερ και μετά ένας μετασεισμός 7,5 Ρίχτερ το μεσημέρι της ίδια μέρας, ισοπέδωσε πόλεις και τεράστιες περιοχές της νότιας και κεντρικής Τουρκίας και της βόρειας Συρίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι και να εκτοπιστούν χιλιάδες. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στο Gaziantep. Οι αρχικές προσπάθειες διάσωσης καθυστέρησαν καθώς οι ζημιές του σεισμού (συμπεριλαμβανομένων και των κατεστραμμένων αυτοκινητόδρομων) εκτείνονταν σε μια περιοχή πάνω από 300 χλμ., ενώ ο βαρύς χειμώνας εμπόδιζε τις συγκοινωνίες. Οι προσπάθειες διάσωσης στη Συρία ήταν ακόμα πιο δύσκολες λόγω του συνεχιζόμενου εμφύλιου πολέμου αλλά και των τεταμένων σχέσεων του προέδρου της Bashar al-Assad με τις άλλες χώρες.

Ένας διασώστης στέκεται μπροστά από ένα κατεστραμμένο κτίριο στην Antakya της Τουρκίας, στις 19 Φεβρουαρίου, από τον σεισμό 7,8 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή, προκαλώντας πολλούς θανάτους και καταστροφές σε Τουρκία και Συρία.

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ: Πλήθος διαδηλωτών βγήκε στους δρόμους κατά τη διάρκεια πανεθνικών απεργιών στο Παρίσι, στα τέλη Μαρτίου. Οι διαδηλώσεις, που συχνά κατέληγαν σε βίαια επεισόδια, οργανώθηκαν για να αντιταχθούν στα σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, ενώ παράλληλα αύξησε και τον αριθμό των ετών που πρέπει να εργάζονται οι Γάλλοι για να λάβουν πλήρη σύνταξη. Ο Macron υποστήριξε πως χωρίς αυτές τις αλλαγές, το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας θα κατέρρεε. Οι ηγέτες των συνδικάτων ήταν ιδιαίτερα εξοργισμένοι καθώς ο Macron χρησιμοποίησε μια ειδική διάταξη για να περάσει το νομοσχέδιο χωρίς ψηφοφορία από τη Βουλή. Τελικά, υπέγραψε το εξαιρετικά αντιδημοφιλές νομοσχέδιο τον Απρίλιο.

Τον Μάρτιο, χιλιάδες άνθρωποι στο Παρίσι διαδήλωσαν κατά τη διάρκεια πανεθνικών απεργιών ενάντια στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού της γαλλικής κυβέρνησης.

Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ TRUMP ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ: Στις 25 Μαρτίου, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump πραγματοποίησε προεκλογική συγκέντρωση στο Waco του Τέξας. Λίγες μέρες αργότερα, στις 30 Μαρτίου, ο Trump κατηγορήθηκε από δικαστήριο του Μανχάταν ότι χρημάτισε την πορνοστάρ Stormy Daniels για να αποκρύψει τη σχέση τους. Ο Trump δήλωσε αθώος για 34 κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος σε δικαστήριο του Μανχάταν στις 4 Απριλίου. Ο Trump απέφυγε τη σύλληψη και, στο πλαίσιο της προεκλογικής του καμπάνιας, κυκλοφόρησαν μέχρι και t-shirts, από την πώληση των οποίων συγκεντρώθηκαν εκατομμύρια δολάρια.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump ανάμεσα στο πλήθος σε μια προεκλογική συγκέντρωση στο Τέξας στις 25 Μαρτίου, λίγες μέρες πριν του απαγγελθούν κατηγορίες από δικαστήριο του Μανχάταν.

Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ: Η Φινλανδία έγινε δεκτή στο ΝΑΤΟ στις 4 Απριλίου, τη μέρα που γιορτάστηκε η 74η επέτειος από την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Καθώς το παγκόσμιο πολιτικό κλίμα μεταβαλλόταν, η Φινλανδία έγινε το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ και ενίσχυσε τη δυτική αλληλεγγύη προς την Ουκρανία. Παράλληλα, η ένταξή της στη Συμμαχία ήταν μια συμβολική κίνηση για να δείξει την εναντίωσή της στα επεκτατικά σχέδια του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin. Η προσθήκη της Φινλανδίας στη Συμμαχία προσθέτει νέες δυνατότητες σε στρατηγικό επίπεδο κατά μήκος των ρωσικών συνόρων.

Αξιωματούχοι από τη Φινλανδία, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ χαιρετούν θερμά ο ένας τον άλλον κατά τη διάρκεια της τελετής ένταξης της Φιλανδίας στη Συμμαχία, στο Βέλγιο, στις 4 Απριλίου.

ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΒΛΩΣΗ: Στις 21 Απριλίου, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δημοσίευσε την απόφασή του σχετικά με το εάν η μιφεπριστόνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται σε αμβλώσεις, θα πρέπει να παραμείνει διαθέσιμη στις Ηνωμένες Πολιτείες -τουλάχιστον προσωρινά. Το δικαστήριο αποφάσισε να διατηρήσει τη διάθεση του φαρμάκου παγώνοντας δύο προηγούμενες αποφάσεις: η μία προέρχεται από ομοσπονδιακό δικαστή στο Τέξας, που διέταξε την απόσυρση του φαρμάκου από την αγορά, και η άλλη από εφετείο, που ουσιαστικά απαγόρευε τη διακίνηση του χαπιού μέσω ταχυδρομείου. Η υπόθεση, που βρίσκεται υπό επανεξέταση, αναμένεται να επιστρέψει τελικά στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Διαδηλωτές κατά των αμβλώσεων συγκεντρώθηκαν τον Απρίλιο στην Ουάσιγκτον, ενόψει της δικαστικής απόφασης σχετικά με το εάν το φάρμακο μιφεπριστόνη για την άμβλωση θα πρέπει να παραμείνει στην αγορά.

Ο ΚΑΡΟΛΟΣ Γ΄ ΣΤΕΦΕΤΑΙ ΒΑΣΙΛΙΑΣ: Ο Κάρολος Γ΄ και η βασιλική σύζυγός του, Camilla, στέφθηκαν στις 6 Μαΐου στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ σε μια τελετή που έχει τις ρίζες της στην αρχαία παράδοση της χώρας. Η τελετή είχε στοιχεία από τους μεσαιωνικούς χρόνους, αλλά οι διοργανωτές πρόσθεσαν και χαιρετισμούς από θρησκευτικούς ηγέτες διαφόρων θρησκειών, γυναίκες επισκόπους από την Εκκλησία της Αγγλίας και ύμνους σε πολλές γλώσσες. Η τετράωρη επίδειξη μεγαλοπρέπειας και λαμπρότητας ήταν η πρώτη μετά τη στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ το 1953. Αποκορύφωμα της τελετής ήταν οι πτήσεις από τις Αεροβατικές Ομάδες της Βασιλικής Αεροπορίας, την οποία παρακολούθησαν από το μπαλκόνι στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ ο βασιλιάς Κάρολος, η βασίλισσα Camilla και η βασιλική οικογένεια.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' και η βασίλισσα Camilla, πλαισιωμένοι από μέλη της βασιλικής οικογένειας, χαιρετούν τα πλήθη από το μπαλκόνι των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ στις 6 Μαΐου, στην πρώτη στέψη στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1953 και την ενθρόνιση της βασίλισσας Ελισάβετ Β'.

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ERDOGAN ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan ψηφίστηκε στις 28 Μαΐου για τρίτη συνεχόμενη θητεία, καταρρίπτοντας όλα τα προγνωστικά. Οι υποστηρικτές του Erdogan παρέβλεψαν όχι μόνο τον υψηλό πληθωρισμό και την οικονομική κρίση στη χώρα, αλλά και την αργοπορημένη αντίδραση της κυβέρνησης στους καταστροφικούς σεισμούς που σκότωσαν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία. Αν και οι δυτικοί ηγέτες παραμένουν επιφυλακτικοί για την αντιδυτική ρητορική του και τους στενούς δεσμούς του με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, ο Erdogan διατηρεί ισχυρή παρουσία μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, έχοντας τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό της Συμμαχίας.

Οπαδοί του προέδρου Recep Tayyip Erdogan πανηγυρίζουν για την επανεκλογή του, για τρίτη συνεχόμενη φορά, έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη στις 28 Μαΐου.

ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΜΙΣΘΟΦΟΡΩΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ: Ο Yevgeny V. Prigozhin, ο επικεφαλής της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner Group, ηγήθηκε μιας αιφνιδιαστικής εξέγερσης στη Ρωσία στις 24 Ιουνίου. Η ομάδα Wagner ανέλαβε τον έλεγχο ενός περιφερειακού στρατιωτικο ύ αρχηγείου στο Rostov, με τον Prigozhin να δηλώνει ότι τα στρατεύματά του βρίσκονταν μόλις 200 χλμ. από τη Μόσχα. Η σύντομη εξέγερση αιφνιδίασε τους Ρώσους -και τον κόσμο- και ορισμένοι σχολιαστές υπέθεσαν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχανε τη σιδερένια λαβή του στην εξουσία και μάλιστα εν μέσω του πολέμου εναντίον της Ουκρανίας. Η εξέγερση τελείωσε τόσο απότομα όσο ξεκίνησε, όταν το γραφείο του προέδρου της Λευκορωσίας Aleksandr G. Lukashenko ανακοίνωσε ότι έχει μεσολαβήσει σε συμφωνία του ηγέτη του μισθοφορικού στρατού Prigozhin με τον Ρώσο πρόεδρο.

Στρατιώτες της μισθοφορικής ομάδας Wagner καταλαμβάνουν το αρχηγείο της περιφερειακής στρατιωτικής περιφέρειας στο Rostov της Ρωσίας, στις 24 Ιουνίου, μια πράξη που εξελίχθηκε ως μια εντυπωσιακή, αλλά βραχύβια πρόκληση για την εξουσία του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin.

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ «ΤΑΡΑΖΟΥΝ» ΤΙΣ ΗΠΑ: Ο ουρανός της Νέας Υόρκης έγινε πορτοκαλί από τον καπνό που έφεραν οι ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές στον Καναδά στις αρχές Ιουνίου. Ο καπνός έφτασε ακόμα πιο νότια, μέχρι και την Αλαμπάμα. Αρκετοί Νεοϋορκέζοι κυκλοφορούσαν με μάσκα, ενώ όσοι είχαν άσθμα και άλλα αναπνευστικά προβλήματα επέλεξαν να μη βγουν έξω, καθώς η ποιότητα του αέρα μετρήθηκε ως η χειρότερη από οποιασδήποτε άλλης πόλης στον κόσμο. Λόγω του καπνού καθυστέρησαν πολλές αεροπορικές πτήσεις, ενώ ακυρώθηκαν δύο μεγάλες παραγωγές του Μπρόντγουεϊ και δύο αγώνες μπέιζμπολ της Major League. Σε απάντηση, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έστειλε περισσότερους από 600 πυροσβέστες και προσωπικό υποστήριξης για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των πυρκαγιών στον Καναδά.

Νεοϋορκέζοι διασχίζουν τη γέφυρα του Μπρούκλιν μέσα σε μια πυκνή ομίχλη από τον καπνό που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στον Καναδά, οι οποίες κάλυψαν τη Νέα Υόρκη και μεγάλο μέρος του βορειοανατολικού τμήματος της χώρας στις αρχές Ιουνίου.

ΚΥΜΑΤΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ: Το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu πυροδότησε κύματα διαμαρτυριών, ώθησε στα άκρα τις σχέσεις της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ανέδειξε το βαθύ πολιτιστικό χάσμα ανάμεσα στο θρησκευόμενο Ισραήλ και τους επικριτές του, που θέλουν μια πιο κοσμική, πλουραλιστική χώρα. Το σχέδιο, που προωθήθηκε από τον ακροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό του Netanyahu, επεδίωκε να περιορίσει την εξουσία που έχει το Ανώτατο Δικαστήριο, αλλάζοντας τη σύνθεση της εννεαμελούς επιτροπής που επιλέγει δικαστές και καταργώντας διάταξη σύμφωνα με την οποία οι δικαστές χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο πρότυπο όταν παραμβαίνουν σε κυβερνητικές αποφάσεις. Οι επικριτές του Netanyahu, ο οποίος είναι υπόδικος για διαφθορά, τον κατηγορούν πως στόχος του είναι να μετριάσει τις επιπτώσεις τυχόν καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του, κάτι που ο πρωθυπουργός αρνήθηκε.

Χιλιάδες διαδηλωτές γέμισαν τους δρόμους του Τελ Αβίβ την 1η Ιουλίου, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο της ισραηλινής κυβέρνησης να αναθεωρήσει το δικαστικό της σύστημα.

ΤΟ ΜΑΪΑΜΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ LIONEL MESSI: Ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής Lionel Messi έγινε και επίσημα παίκτης της Inter Miami τον Ιούλιο και η πόλη υποδέχτηκε τον θρύλο του ποδοσφαίρου με ανοιχτές αγκάλες. Πλήθος από πολύχρωμες τοιχογραφίες και ψηφιακές οθόνες γέμισαν όλη την πόλη, ενώ τα εστιατόρια πρόσθεσαν στο μενού τους το αγαπημένο φαγητό του διάσημου ποδοσφαιριστή (ένα πιάτο με παναρισμένο κρέας που ονομάζεται milanesa). Ο Messi, ο οποίος έχει παίξει στην Barcelona και στην Paris Saint-Germain και το 2022 οδήγησε την Αργεντινή στην πρώτη της κατάκτηση Μουντιάλ μετά από 36 χρόνια, εξέπληξε τον κόσμο όταν δέχτηκε να υπογράψει συμβόλαιο με την Inter Miami, που βρίσκεται στην τελευταία θέση του ομίλου της, προς μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια της πόλης. Η Νότια Φλόριντα έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό Αργεντινών στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο Messi είναι πλέον αναμφισβήτητα η πιο γνωστή και «περιζήτητη» διασημότητα της περιοχής.

Μια τοιχογραφία του Lionel Messi έξω από το αργεντίνικο εστιατόριο «Fiorito» που έγινε το 2018, πολύ πριν από την απόφαση του θρύλου του ποδοσφαίρου να υπογράψει με την Inter Miami της Major League Soccer. Έκτοτε, εμφανίστηκαν στην πόλη κι άλλες τοιχογραφίες του Messi.

ΣΚΟΤΩΝΕΤΑΙ Ο ΡΩΣΟΣ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΣ ΣΤΑΣΙΑΣΤΗΣ: Ο Yevgeny Prigozhin, ο εγκέφαλος πίσω από το 24ωρο πραξικόπημα στη Ρωσία τον Ιούνιο, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Porokhovskoye στην Αγία Πετρούπολη στις 29 Αυγούστου, μια εβδομάδα μετά την πτώση του ιδιωτικού του τζετ 180 χλμ. από τη Μόσχα. Τον Ιούνιο, ο Prigozhin είχε ηγηθεί μιας ολιγόωρης ανταρσίας, δίνοντας εντολή στους μισθοφόρους του του να βαδίσουν προς τη Μόσχα, εγείροντας αμφιβολίες για την ισχύ του προέδρου Vladimir Putin στη Ρωσία. Ο Prigozhin υποχώρησε γρήγορα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τη μεσολάβηση του Λευκορώσου ηγέτη Aleksandr G. Lukashenko. Τους μήνες που προηγήθηκαν της απόπειρας πραξικοπήματός του, ο Prigozhin γινόταν ολοένα και πιο επικριτικός απέναντι στους ανώτατους στρατιωτικούς διοικητές της Ρωσίας για τις επιδόσεις τους στην Ουκρανία. Ο μυστηριώδης θάνατός του πυροδότησε μια παρασκηνιακή διαμάχη για τον έλεγχο της επίλεκτης μισθοφορικής ομάδας Wagner.

Αστυνομικοί γύρω από το νεκροταφείο Porokhovskoye στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, όπου ενταφιάστηκε στις 29 Αυγούστου ο Yevgeny Prigozhin.

ΕΝΑ ΦΙΛΙ ΣΚΙΑΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ: Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών της Ισπανίας δεν πρόλαβε να χαρεί την πρώτη της κατάκτηση Παγκόσμιου Κυπέλλου στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, στις 20 Αυγούστου, καθώς οι πανηγυρισμοί μετατράπηκαν γρήγορα σε διαμάχες. Το φιλί του προέδρου της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Luis Rubiales με την Ισπανίδα επιθετικό Jennifer Hermoso κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής, ώθησε εξαγριωμένους οπαδούς να ζητήσουν την παραίτησή του, κάνοντας λόγο για τον σεξισμό που υφίστανται οι Ισπανίδες αθλήτριες. Ο Rubiales αρνήθηκε να παραιτηθεί, επιμένοντας ότι το φιλί ήταν συναινετικό. Τον Οκτώβριο, η διεθνής ομοσπονδία ποδοσφαίρου, η FIFA, απέκλεισε για τρία χρόνια τον Rubiales απ’ όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο.

Ένα αγόρι που κρατά μια μπάλα ποδοσφαίρου, περνά μπροστά από γκράφιτι που ζωγράφισε ο Ιταλός καλλιτέχνης Salvatore Benintende, όταν η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου της Ισπανίας κέρδισε το πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΗΓΕΤΗ ΤΩΝ ΣΙΧ: Η δολοφονία ενός αυτονομιστή ηγέτη των Σιχ, του Καναδού υπηκόου Hardeep Singh Nijjar, πυροδότησε εντάσεις μεταξύ Καναδά και Ινδίας όταν ο πρωθυπουργός Justin Trudeau κατηγόρησε ανοιχτά την Ινδία ως υπαίτια για τη δολοφονία. Ο Hardeep Singh Nijjar σκοτώθηκε από τα πυρά αγνώστου έξω από ναό των Σιχ στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά. Μετά την απέλαση του επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας της Ινδίας από τον Καναδά, η Ινδία απάντησε εκδιώκοντας Καναδούς διπλωμάτες και αναστέλλοντας τις αιτήσεις βίζας από Καναδούς. Τα πράγματα περιπλέχθηκαν ακόμα περισσότερο μετά την αποκάλυψη ότι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών παρείχαν στην Οτάβα πληροφορίες σχετικά με τον θάνατο του Nijjar. Αν και οι ΗΠΑ μοιράζονται τακτικά χρήσιμες πληροφορίες με τους συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, ο πρόεδρος Joe Biden φροντίζει να μην ανταγωνίζεται την Ινδία, την οποία θεωρεί βασικό σύμμαχό του υπό τη σκιά της Κίνας.

Άντρας θρηνεί μπροστά σε εικόνα του ηγέτη των Σιχ που δολοφονήθηκε στον Καναδά τον Σεπτέμβριο. Ο πρωθυπουργός Justin Trudeau κατηγόρησε την Ινδία ότι εμπλέκεται στον θάνατο του Hardeep Singh Nijjar

ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΕΚΤΡΩΣΗ: Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού έκρινε τον Σεπτέμβριο ότι η ποινικοποίηση της έκτρωσης ήταν αντισυνταγματική και κατέστησε τις αμβλώσεις νόμιμες σε όλη τη χώρα. Αν και το δικαστήριο αρχικά έκρινε ως νόμιμη την έκτρωση το 2021, η απόφαση αυτή ίσχυε μόνο για την πολιτεία Coahuila. Η Coahuila συνορεύει με το Texas, πολιτεία των ΗΠΑ που περιόρισε την πρόσβαση στις αμβλώσεις όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την απόφαση Roe κατά Wade το 2022. Η άμβλωση εξακολουθεί να θεωρείται παράνομη σε 20 από τις 32 πολιτείες του Μεξικού, καθώς η απόφαση δεν υπερισχύει του πολιτειακού δικαίου. Ωστόσο, το Μεξικό προστίθεται στις όλο και περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής που διευκολύνουν την πρόσβαση στις αμβλώσεις.

Μέλη της Ομάδας Πληροφόρησης για την Αναπαραγωγική Επιλογή (GIRE) κρατούν ψηλά μια πράσινη μπαντάνα, σύμβολο για το δικαίωμα στην άμβλωση στη Λατινική Αμερική. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού ανακοίνωσε στις 13 Σεπτεμβρίου ότι κρίνει αντισυνταγματική την ποινικοποίηση της άμβλωσης.

Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΦΛΕΓΕΤΑΙ: Μια αιφνιδιαστική τρομοκρατική επίθεση το πρωί της 7ης Οκτωβρίου από μαχητές της εξτρεμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς προκάλεσε τον θάνατο περίπου 1.200 ανθρώπων στο νότιο Ισραήλ. Οι τρομοκράτες απήγαγαν περίπου 240 άτομα, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, προκαλώντας την οργή της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία απάντησε με αεροπορικές επιδρομές και αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Η σύγκρουση αγγίζει και άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής καθώς ο ισραηλινός στρατός συγκρούεται σχεδόν καθημερινά με τη Χεζμπολάχ, λιβανέζικη οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι. Ο ΟΗΕ ζήτησε κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί η είσοδος περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, η οποία βρίσκεται υπό αποκλεισμό από το Ισραήλ και την Αίγυπτο από το 2007, όταν η Χαμάς κατέλαβε τον έλεγχο της περιοχής, εμποδίζοντας πολλούς κατοίκους να φύγουν και περιορίζοντας τις εισαγωγές προϊόντων στην περιοχή.

Παιδιά σε σχολείο της Γάζας κοιτούν τον ουρανό καθώς ο ήχος των αεροπορικών επιδρομών γεμίζει τον αέρα.

ΝΕΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ένα νέο πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε από τη Γερμανίδα πολιτικό Sahra Wagenknecht, έπληξε το αριστερό κόμμα Die Linke, που έχασε 10 από τους 38 βουλευτές του στο γερμανικό κοινοβούλιο. Το κόμμα της, ο συνασπισμός Sahra Wagenknecht, που υποστηρίζει λαϊκές αριστερές πολιτικές όπως υψηλότερους μισθούς και καλύτερα κοινωνικά επιδόματα, έχει ιδεολογικές ομοιότητες με το ακροδεξιό κόμμα AfD, όπως η αμφισβήτηση των πολιτικών της κυβέρνησης για την κλιματική αλλαγή, ο περιορισμός των αιτούντων άσυλο και η αντίθεση με τις τρέχουσες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η οποία παλιότερα ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Γερμανίας. Η 54χρονη Wagenknecht μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία και ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα ως μέλος του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος.

Η Sahra Wagenknecht (στο κέντρο) και άλλοι αριστεροί Γερμανοί πολιτικοί στην ανακοίνωση της ίδρυσης του νέου αριστερού πολιτικού κόμματος που αποδυναμώνει το κόμμα Die Linke, αλλά με εθνικιστικές θέσεις σε θέματα όπως η μετανάστευση και το περιβάλλον, μπορεί να αποσπάσει ψήφους και από το ακροδεξιό κόμμα AfD.

ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ: Χιλιάδες Νεοϋορκέζοι και επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο παρακολούθησαν περισσότερους από 50.000 μαραθωνοδρόμους να μετέχουν στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης στις 5 Νοεμβρίου, τον μεγαλύτερο στον κόσμο για το 2023, σύμφωνα με τη διοργανώτρια αγώνων New York Road Runners. Στους άντρες, τερμάτισε πρώτος ο Tamirat Tola από την Αιθιοπία με χρόνο 2:04:58, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ κατά 8 δευτερόλεπτα, ενώ στις γυναίκες εξασφάλισε την πρώτη θέση η Κενυάτισσα Hellen Obiri με χρόνο 2:27:23. Η Catherine Debrunner από την Ελβετία κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ στον αγώνα αναπηρικών αμαξιδίων γυναικών με χρόνο 1:39:32 και ο Marcel Hug από την Ελβετία κέρδισε τον αγώνα αναπηρικών αμαξιδίων ανδρών για έκτη φορά, με χρόνο 1:25:29 - μόλις 3 δευτερόλεπτα λιγότερα από το δικό του προηγούμενο ρεκόρ. Ο αγώνας ήταν μια τεράστια γιορτή, με πλακάτ, θεατές που χτυπούσαν κουδούνια αγελάδων, μπάντες γυμνασίου, μπαλόνια, ακόμη και καραόκε!

Δρομείς διασχίζουν τη γραμμή τερματισμού στο Central Park κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου της Νέας Υόρκης στις 5 Νοεμβρίου.

ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΔΙΚΗ ΚΑΤΑ TRUMP ΓΙΑ ΑΠΑΤΗ: Η δίκη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για απάτη ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη στις αρχές Νοεμβρίου. Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Letitia James είχε καταθέσει μήνυση κατηγορώντας τον Trump και άλλους κατηγορούμενους, συμπεριλαμβανομένων των γιων του -που ανέλαβαν την επιχείρηση όταν ο Trump εξελέγη πρόεδρος το 2017- ότι διόγκωσαν την αξία των περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών τους για να κερδίσουν τραπεζικά δάνεια και ασφαλιστικές συμφωνίες με ευνοϊκούς όρους. Η James ζητά για λογαριασμό της πολιτείας αποζημίωση περίπου 250 εκατ. δολαρίων και επιδιώκει να απαγορεύσει οριστικά στον Trump και τους γιους του την επιχειρηματική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη. Ο Trump αρνήθηκε κάθε κατηγορία, χαρακτηρίζοντάς τη δίκη «πολύ άδικη».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, που κατηγορείται ότι διόγκωσε την αξία των περιουσιακών του στοιχείων για να αποκτήσει δάνεια και ασφαλιστικές συμφωνίες με ευνοϊκούς όρους, στο κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΠΟΙ ΜΕ ΤΟ ΨΥΧΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Καθώς οι θερμοκρασίες ήταν πολύ χαμηλές στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, οι αρχές της Νέας Υόρκης προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν καταφύγιο σε δεκάδες χιλιάδες μετανάστες. Καθώς πλησίαζε το όριο των 60 ημερών για πολλές οικογένειες -και το όριο 30 ημερών για τους άγαμους ενήλικες- οι μετανάστες θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τις εστίες φιλοξενίας και να υποβάλουν ξανά αίτηση για στέγαση. Αρκετοί επέλεξαν να κοιμούνται έξω στο κρύο παρά να περιμένουν σε μεγάλες ουρές για ένα κρεβάτι. Από τις αρχές του 2022, έχουν φτάσει στην πόλη πάνω από 140.000 αιτούντες άσυλο, ενώ οι υπεύθυνοι προσπαθούν να ανταποκριθούν στην ανθρωπιστική κρίση με ελάχιστους πόρους.

Μετανάστες κοιμούνται ενώ περιμένουν στην ουρά για να υποβάλουν νέα αίτηση σε στέγαση σε εστία στο Μανχάταν. Καθώς πλησίαζε ο χειμώνας, η πόλη της Νέας Υόρκης προσπαθούσε να στεγάσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, πολλοί από τους οποίους έφτασαν απροετοίμαστοι για τέτοιες καιρικές συνθήκες.

ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ: Δεκάδες ταυτοποιημένα πτώματα παραμένουν σε νεκροτομεία 6 μήνες μετά τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ δύο εθνοτικών κοινοτήτων, των Meitei, που αποτελούν σημαντικό μέρος του πληθυσμού, και της μειονότητας των Kuki. Η αιματηρή διαμάχη ξέσπασε στη βορειοανατολική πολιτεία Manipur τον Μάιο, αφήνοντας πίσω της εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες εκτοπισμένους. Ο λόγος της σύγκρουσης ήταν η διεκδίκηση ειδικών προνομίων, όπως η απόκτηση γης και κυβερνητικών θέσεων εργασίας. Ενώ οι βίαιες συγκρούσεις έχουν εκλείψει, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια των οικογενειών που αναζητούν τους νεκρούς τους, κυρίως των Kuki, και διαφωνίες σχετικά με τα αιτήματα των ηγετών των Kuki για ομαδική ταφή και ένα μνημείο.

Ερείπια μιας γειτονιάς των Kuki, μετά από βίαιες συγκρούσεις στο Imphal της Ινδίας, την 1η Ιουνίου 2023. Στα νεκροτομεία της πολιτείας Manipur, δεκάδες πτώματα παραμένουν στα αζήτητα 6 μήνες μετά.

© 2023 The New York Times Company

v