Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιφνιδιαστική έφοδος ευρωπαϊκών αρχών σε κινεζική εταιρεία ασφαλείας

Είναι η πρώτη φορά που οι Βρυξέλλες χρησιμοποιούν τους νέους κανόνες κατά των ξένων επιδοτήσεων για να πραγματοποιήσουν επιδρομή σε εταιρεία. Υπονόμευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος καταγγέλλει το Πεκίνο.

Αιφνιδιαστική έφοδος ευρωπαϊκών αρχών σε κινεζική εταιρεία ασφαλείας

Έφοδος στα γραφεία κινεζικής εταιρείας προμήθειας εξοπλισμού ασφαλείας πραγματοποιήθηκε κατ' εντολή των Βρυξελλών, σε μια κίνηση που θα οξύνει περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ των εμπορικών υπερδυνάμεων.

Η επιδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των τοπικών αρχών επιβολής του νόμου στα γραφεία της Nuctech στην Πολωνία και την Ολλανδία, η οποία κατασκευάζει ανιχνευτές αποσκευών, καταδεικνύει την πρόθεση των Βρυξελλών να υιοθετήσουν πιο σκληρή στάση στην καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών του Πεκίνου.

Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία της Nuctech στο Ρότερνταμ και στη Βαρσοβία.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Nuctech είναι κρατική εταιρεία η οποία κάποτε διευθυνόταν από τον γιο του πρώην προέδρου της Κίνας Χου Τζιντάο. Τα προϊόντα της εταιρείας έχουν απαγορευτεί από κάποιες δυτικές χώρες για λόγους εθνικής ασφάλειας.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω [τις επιδρομές] και φυσικά συνεργαζόμαστε», δήλωσε εκπρόσωπος της Nuctech Europe, μετά την αναφορά των Financial Times ότι η εταιρεία ήταν ο στόχος της επιδρομής.

«Συνέβησαν όλα πριν από λίγο, ας δούμε τι θα γίνει. Συνεργαστήκαμε πλήρως», σημείωσε.

Η Ουάσιγκτον πρόσθεσε τη Nuctech στη λίστα οντοτήτων του υπουργείου Εμπορίου για «συμμετοχή της σε δραστηριότητες αντίθετες προς τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ» και προειδοποίησε ότι «αρκετές χώρες έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους ασφαλείας που θέτει ο εξοπλισμός της Nuctech... δεδομένου του ελέγχου της εταιρείας από την κυβέρνηση της ΛΔΚ».

Ανιχνευτές αποσκευών Nuctech έχουν εγκατασταθεί σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένων της Πίζας και της Ζυρίχης, σύμφωνα με αξιωματούχους της εταιρείας. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδίκασαν την απόφαση του αεροδρομίου του Στρασβούργου το 2022 να αγοράσει ανιχνευτές Nuctech. Το κοινοβούλιο εδρεύει στη γαλλική πόλη.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι Βρυξέλλες χρησιμοποιούν τους νέους κανόνες κατά των ξένων επιδοτήσεων για να πραγματοποιήσουν επιδρομή σε εταιρεία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει.

«Η ξαφνική, απροειδοποίητη επιθεώρηση στις 23 Απριλίου υπονομεύει το επιχειρηματικό περιβάλλον για ξένες εταιρείες εντός της ΕΕ, με δικαιολογία την καταπολέμηση των ξένων επιδοτήσεων», δήλωσε το κινεζικό εμπορικό επιμελητήριο, χωρίς να κατονομάσει την εταιρεία.

Είχε προηγηθεί κύμα συλλήψεων υπόπτων για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας από τις γερμανικές αρχές. Οι τρεις από τους συλληφθέντες κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να πουλήσουν ευαίσθητη στρατιωτική τεχνολογία στο Πεκίνο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v