Θεαματική, αν μη τι άλλο, η αποκλιμάκωση του κόστους για το ελληνικό χρέος συγκριτικά και με τα αντίστοιχα
χωρών/οικονομιών του Νότου.
Στο 3,807% το ελληνικό 10ετές, έχοντας αφήσει πολύ πίσω το ιταλικό στο 4,277% -με λίγο ως πολύ γνωστά τα προβλήματα εξυπηρέτησης του δυσθεώρητου κρατικού χρέους της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Συγκλίνοντας, ήδη, προς το ισπανικό, που βρίσκεται στο 3,496% και μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις πιθανόν να εισέρχεται σε περίοδο αναταράξεων. Ο λόγος για την τέταρτη ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης. Με την πρώτη, της Γερμανίας, τυπικά σε ύφεση, εν μέσω εύθραυστων ενδοκυβερνητικών ισορροπιών.
Εύλογη η σταθερή προτίμηση των ξένων για τα ελληνικά ομόλογα -στα μόλις 7 δισ. το αρχικό πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ για το 2023, πιθανότατα θα το διευρύνει εάν και εφόσον αποκτηθεί η επενδυτική βαθμίδα (*) -όταν η Ρώμη έχει προς υλοποίηση ένα τεράστιο πρόγραμμα -σχεδόν- μισού τρισ.
Πλέον για την Αθήνα, μύχιος στόχος είναι το πορτογαλικό ομόλογο -στα 3,148%-, ένα στοίχημα που γνωρίζουν πολύ καλά συγκεκριμένα ξένα σπίτια και επενδύουν σημαντικά στην επιβεβαίωσή του. Θα μπορούσε να κερδηθεί, είναι η εκτίμηση παραγόντων με γνώση του συγκεκριμένου χώρου -κάν' το όπως ο Χαριστέας
το μότο τους (παραπέμποντας στο χρυσό γκολ του τελικού της 4ης Ιουλίου 2004).
Θυμίζω: ασίστ του Αγγελου (Μπασινά) στον Αγγελο (Χαριστέα) στο 57' της συνάντησης -με εκτέλεση κόρνερ- και στο... πλεχτό το τόπι. Πρωταθλήτρια Ευρώπης 2004 η Ελλάδα, τίτλο που δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει η ποδοσφαιρομάνα Αγγλία (τα ομόλογα της οποίας έχουν ξεπεράσει, ήδη, τα ελληνικά).
(*) Δύο ημερομηνίες έχουν κυκλώσει συγκεκριμένοι primary dealers της αγοράς: την 20ή Οκτωβρίου και τη 2α Δεκεμβρίου, ημερομηνίες-ορόσημα αξιολόγησης από Standard & Poor's και Fitch, αμφότεροι οι οίκοι σε απόσταση... βολής. Και με τον Fitch να παίρνει θέση, τη επόμενη Παρασκευή (9 Ιουνίου), για να δούμε.
Σε ρόλο Αγγελου Χαριστέα, άνετα ο Δημήτρης Τσάκωνας -επικεφαλής του καλοδουλεμένου team του ΟΔΔΗΧ,
ΟΜΑΔΑ-υπόδειγμα, όπως τότε.