Βαριά πολιτική και όχι μόνο ήττα υπέστη την προηγούμενη εβδομάδα ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, λίγους μήνες πριν τις εκλογές για την ανάδειξη νέας δημοτικής αρχής.
Το πολυδιαφημισμένο έργο για την τοποθέτηση λαμπτήρων LED και την ενεργειακή αναβάθμιση του Διονύσου, προϋπολογισμού άνω των 7,5 εκατ. ευρώ, το οποίο ο Δήμαρχος προσπάθησε να προωθήσει με προδιαγραφές που ήταν γνωστό ότι δεν έχουν ευρεία υποστήριξη στο Δήμο πέρασε στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας», όπως θα έλεγαν οι παλαιότεροι.
Εδώ και πολύ καιρό άλλωστε, σύσσωμη η αντιπολίτευση (τέσσερις διαφορετικές παρατάξεις με επικεφαλής τους Διονύση Ζαμάνη, Κωστή Κουριδάκη, Νίκο Κλήμη και Τεύκρο Παντελόγλου και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι Νίκος Καρυστινός, και Βασίλης Φώτος) που έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο εκλογικό σώμα, επιχειρηματολογούσε επανειλημμένα, παραθέτοντας στοιχεία, ότι δεν θα υλοποιηθεί με τρόπο σύμφωνο με τα συμφέροντα των δημοτών.
Μετά την τελευταία εξέλιξη το έργο θα επανασχεδιαστεί και θα προχωρήσει πλέον με τους όρους που κατάφερε να επιβάλει η ενωμένη αντιπολίτευση, διασφαλίζοντας θετική ψήφο 23 συμβούλων, έναντι 15, δηλαδή με πλειοψηφία σχεδόν 2/3 επί των παρισταμένων!
Το ίδιο το ιστορικό του έργου, δείχνει την προχειρότητα με την οποία «στήθηκε» ο διαγωνισμός από τη διοίκηση Καλαφατέλη και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών και έργων Στέφανο Κριεμάδη. Αφού προηγουμένως ακύρωσε αποφάσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής, η διοίκηση Καλαφατέλη προχώρησε σε προκήρυξη διαγωνισμού, αγνοώντας απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε ήδη αποφασίσει από τον Απρίλιο ότι θα πρέπει να τροποποιηθούν οι όροι ώστε να περιλάβουν τα εξής, προς το συμφέρον του Δήμου:
1. Η επένδυση να υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους αντί να εκχωρηθούν τα δημοτικά τέλη μιας… 12ετίας
2. Η εκπόνηση της αναγκαίας αναλυτικής μελέτης, από ανεξάρτητο σύμβουλο, να περιλαμβάνει τεκμηριωμένα τα παρακάτω:
- Το μίγμα λαμπτήρων που θα αντικαταστήσουν τους συμβατικούς
- Τον υπολογισμό του ενεργειακού και οικονομικού οφέλους με βάση τα σημερινά πραγματικά δεδομένα
- το αναλυτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης του προσωπικού του Δήμου στην συντήρηση και χρήση της επένδυσης, αλλά και των επεκτάσεων αυτής στη κατεύθυνση των έξυπνων πόλεων
Μπορεί ο κ. Καλαφατέλης να έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο διαγωνισμός όμως κατέληξε… άγονος, αφού μετά από προσφυγές συμμετεχόντων, διαπιστώθηκε ότι καμία εταιρεία, μικρή η μεγαλύτερη, δεν κάλυπτε τους όρους του διαγωνισμού, όπως αυτοί είχαν διατυπωθεί από τον ίδιο το Δήμο!
Περιέργως, ο κ. Καλαφατέλης αποφάσισε στη συνέχεια (και το πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή, όπου έχει την πλειοψηφία εκ του νόμου) ότι ο κατάλληλος τρόπος να γίνει το έργο ήταν να προχωρήσει σε διαδικασία (απευθείας) διαπραγμάτευσης, με ενδιαφερόμενες εταιρείες, χωρίς νέα προκήρυξη.
Δεν κατέστη ποτέ σαφές αν εννοούσε αυτές τις εταιρείες που ο διαγωνισμός του είχε.. πετάξει έξω, ή κάποιες άλλες, που προηγουμένως μάλλον δεν είχαν ενδιαφερθεί.
Η κίνηση αυτή συνάντησε την ισχυρή αντίσταση όχι μόνο της αντιπολίτευσης, (που προσέφυγε στα αρμόδια όργανα) αλλά και της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, που παρενέβη και του… ξέκοψε κάθε σχέδιο απευθείας ανάθεσης, υποχρεώνοντας τη διοίκηση να ανακαλέσει την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και να προκηρύξει κανονικά νέο διαγωνισμό.
Κάπου εκεί όμως, έγινε το… πατατράκ! Ο περιβόητος «νόμος Θεοδωρικάκου» , που επιχείρησε να αλλοιώσει το αποτέλεσμα των προηγούμενων δημοτικών εκλογών, αλλά και τη λειτουργία των Δήμων μεταφέροντας πληθώρα εξουσιών από το Δημοτικό Συμβούλιο (το κυρίαρχο όργανο ενός Δήμου) στις Επιτροπές, κρίθηκε τελεσίδικα αντισυνταγματικός!
Κι έτσι, έστω και με χαρακτηριστική βραδύτητα, το υπουργείο Εσωτερικών του Μάκη Βορίδη, υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε ρυθμίσεις επαναφέροντας κρίσιμες αρμοδιότητες, στο κυρίαρχο όργανο.
Δυστυχώς για εκείνον, ο Δήμαρχος Διονύσου, είχε επαναπαυθεί στις δυνατότητες που του προσέφερε η εκ του νόμου πλειοψηφία στις Επιτροπές και αρνήθηκε πεισματικά σε όλη τη διάρκεια της έως τώρα θητείας του, να καλλιεργήσει συναινέσεις, παρότι είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα κάνει το ακριβώς... αντίθετο, αλλά και παρότι από ένα σημείο και μετά έγινε πλέον ξεκάθαρο, ότι έχασε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των εκλεγμένων Δημοτικών Συμβούλων.
Τουναντίον, στις περιπτώσεις που έβλεπε ότι είτε ψηφίζονται, είτε θα ψηφιστούν αντίθετες αποφάσεις από εκείνες που θα επιθυμούσε, έσπευδε είτε να τις καταγγείλει ως «παράνομες», είτε να τις προσβάλει διοικητικά, είτε ακόμη και να «τινάξει στον αέρα» Δημοτικά Συμβούλιο, μέσω του Προέδρου που όρισε η παράταξη του, Θανάση Κρητικού, διακόπτοντας με το ζόρι τη λειτουργία του, προκειμένου να μην ληφθεί απόφαση!
Μεγάλος χαμένος από τις πρακτικές Καλαφατέλη, βγήκε βεβαίως το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών, καθώς άπαντες συμφωνούν ότι το έργο, εφόσον σχεδιαστεί και εκτελεστεί με το σωστό τρόπο, θα έχει πολλαπλά οφέλη για τα οικονομικά του δήμου, αλλά και τους δημότες.
Πλέον ο Δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να τροποποιήσει τις προδιαγραφές, σύμφωνα με την απόφαση που είχε λάβει ήδη από τον Απρίλιο το Δημοτικό Συμβούλιο -την οποία αγνόησε πλήρως- και να προχωρήσει σε νέα μελέτη και διαγωνισμό προμήθειας/εγκατάστασης χωρίς εκχώρηση των δημοτικών τελών στον ανάδοχο για… 12 χρόνια.
Το ερώτημα, λένε στελέχη της αντιπολίτευσης, είναι αν θα το πράξει άμεσα, ως οφείλει, ή εφόσον δεν γίνεται ο διαγωνισμός «κομμένος και ραμμένος» στα μέτρα που εκείνος ήθελε, θα κωλυσιεργήσει, αδιαφορώντας για την ευθύνη του να πραγματοποιηθεί το έργο με σωστούς όρους και με γρήγορες διαδικασίες, προς το συμφέρον των κατοίκων του Διονύσου.