MΙG: «Όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε» χθες στη μετοχή, καθώς η εικόνα του ταμπλό έδειξε -και οι πληροφορίες το επιβεβαιώνουν- ότι η Πειραιώς δεν αγόραζε. Η τιμή κάποια στιγμή έφυγε πολύ ψηλά πάνω από 20% και μετά μαζεύτηκε κλείνοντας στο +6%, με συνολικό όγκο συναλλαγών που αντιστοιχεί στο 0,92% της εταιρείας.
Ωστόσο, φαίνεται ότι εκτός από τους αγοραστές που προσπαθούν να κοντράρουν το deal για την ΑTTICA GROUP, εμφανίστηκαν και άλλοι παίκτες, οι οποίοι, βλέποντας την πλειοδοσία που έχει προηγηθεί, μάλλον προσπαθούν να βγάλουν «μεροκάματο».
Κατά συνέπεια, η χθεσινή μέρα δεν προσφέρεται για νεότερες προβλέψεις περί των επόμενων κινήσεων των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει τουλάχιστον στις 1-2 συνεδριάσεις που απομένουν μέσα στην εβδομάδα.
Ενημερωτικά πάντως, και ολίγον… μπακάλικα, με βάση τη χθεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς ότι ήδη κατέχει το 53,50%, εάν η πλευρά Μάριου Ηλιόπουλου και Σία θέλει να μπλοκάρει μετοχικά το deal για την ΑΤΤΙCA GROUP, στη συνέλευση της 3ης Μαρτίου, θα πρέπει να φτάσει περίπου το 26,8%, χωρίς η Πειραιώς να ξαναγοράσει ούτε μία μετοχή.
Εκτός από επικίνδυνο, λόγω του μετατρέψιμου ομολογιακού που επικρέμαται, θεωρείται και ιδιαίτερα δύσκολο, στις 10 συνεδριάσεις που απομένουν.
ΜIG II: Σε ένα μέρος της αγοράς, μεταξύ ιδιωτών, ακούγονται κάποιες γκρίνιες και συγκρίσεις με την περίπτωση της ATTICA BANK, που μάλλον οφείλονται σε παρεξήγηση και αποσπασματική γνώση των δεδομένων.
Διότι, τα όσα συμβαίνουν στη μετοχή της MIG οφείλονται σε μια διαμάχη συμφερόντων, με άξονα την επόμενη μέρα στον κλάδο της ακτοπλοΐας και όχι σε κάποιου είδους κερδοσκοπία με το μέλλον της MΙG (άρα και το κόστος οι δύο πλευρές το μετράνε με εντελώς διαφορετικά κριτήρια και όχι με βάση την αξία της MΙG), ενώ οι ανταγωνιστικές αγορές μετοχών, από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, σίγουρα δεν αποτελούν χειραγώγηση.
Επιπρόσθετα, το συμφέρον των μετόχων της MΙG είναι διασφαλισμένο, διότι ήδη η αποτίμηση της μετοχής έχει «κλειδώσει» στο 0,217 ευρώ (αναθεωρημένη τιμή προσφοράς), ύψος που ενσωματώνει μελλοντικές προσδοκίες έως το απώτερο (για να μην πούμε το… απώτατο) μέλλον.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Πειραιώς πετάει τα λεφτά της από το παράθυρο. Στην πραγματικότητα προστατεύει τον ισολογισμό της (σε ό,τι αφορά προηγούμενους χειρισμούς σε θέματα NPE, που αφορούν υποχρεώσεις του ομίλου MΙG και ευρύτερα του κλάδου ακτοπλοΐας), αλλά και τα συμφέροντα των 28.000 μικρομετόχων της εταιρείας.
Το μόνο για το οποίο θα μπορούσε ίσως να «κριτικάρει» κάποιος τη διοίκηση Χρήστου Μεγάλου (φωτό) είναι ότι δεν άφησε το deal να κολλήσει, οπότε θα ερχόταν μετά η STRIX να εκδώσει 2,325 δισεκατομμύρια μετοχές (ναι, σωστά διαβάσατε), μετατρέποντας το ομολογιακό των 160 εκατ. ευρώ και αποκτώντας πάνω από το 70% της εταιρείας, με τους μετόχους να παθαίνουν το dilution της… αρκούδας.
Έτσι η STRIX θα μπορούσε να αποκτήσει de facto τον απόλυτο έλεγχο της ΑΤΤΙCA GROUP, ενώ η MΙG θα συνέχιζε να της χρωστάει 300 εκατ. ευρώ (από τα 460 που χρωστάει τώρα).
Αλλά οι μέτοχοι της MΙG θα υφίσταντο πολύ σημαντική ζημία. Τώρα, ό,τι και να γίνει προσεχώς, έχουν το μαξιλάρι της δημόσιας προσφοράς, που στις τιμές αυτές είναι και... πουπουλένιο.
HELLENIQ ENERGY: Πέτυχε διάνα η εισηγμένη, σε μια περίοδο που όλοι οι μεγάλοι παίκτες στη διεθνή αγορά έχουν βγει στη γύρα για νέες πηγές προμήθειας πετρελαίου, μετά το εμπάργκο στο ρωσικό αργό. Έκλεισε σταθερή συμφωνία με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Αιγύπτου EGPC για την τροφοδοσία των διυλιστηρίων της με αιγυπτιακό αργό.
Στην ελληνική εταιρεία πιστώνονται τα γρήγορα αντανακλαστικά της για την εξασφάλιση άμεσα εναλλακτικής λύσης και μάλιστα από έναν παλιό γνώριμό της. Η Helleniq Energy έπαιρνε και παλαιότερα πετρέλαιο από την Αίγυπτο, αλλά σε μικρές ποσότητες.
Τα εύσημα στον Ανδρέα Σιάμισιη!
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η σημαντική άνοδος των τραπεζικών τίτλων από την αρχή του έτους έφερε τις αποτιμήσεις κάποιων εξ αυτών (Eurobank, ΕΤΕ) σε επίπεδα αντίστοιχα με άλλων τραπεζών της ευρωπεριφέρειας, σε όρους τιμής προς καθαρή ενσώματη αξία. Ως εκ τούτου, η διανομή μερίσματος αρχίζει να καθίσταται κρίσιμη. Η αγορά έχει προεξοφλήσει καταβολή μερίσματος περίπου 0,10 ευρώ από τη Eurobank και περίπου 0,4 ευρώ από Εθνική.
Οι ενδείξεις από πλευράς επόπτη παραμένουν θετικές. Ο Αντρέα Ένρια, πρόεδρος του SSM, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα απέφυγε να συνδέσει τη διανομή μερίσματος με την κλίμακα κινδύνου που είχε καταχωρημένη η κάθε τράπεζα στα…κιτάπια του επόπτη. Τη συνέδεσε μόνο με το επίπεδο των κεφαλαιακών δεικτών.
Επιπρόσθετα, η μεθοδολογία της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) διευκολύνει τη διατήρηση των κεφαλαιακών δεικτών στο δυσμενές σενάριο (σ.σ. με το στατικό μοντέλο) σε ικανοποιητικά επίπεδα. Εξέλιξη που διευκολύνει τη διανομή μερίσματος.
Υπάρχει, όμως, το ρίσκο μιας παρατεταμένης εκλογικής περιόδου, σε περίπτωση μη ανάδειξης κυβέρνησης μετά τις -πρώτες- εκλογές. Και επειδή περισσεύει ο λαϊκισμός, ουδείς θέλει να χρεωθεί τη διανομή μερίσματος από τράπεζες.