TELECOMS: Πυκνώνουν οι φήμες για εξαγορές αλλά και συνεργασίες «υψηλού προφίλ» στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, όπου οι τρεις μεγάλοι παίκτες (ΟΤΕ, ΝΟVA και Vodafone) παρουσιάζουν μεταξύ τους διαφορετικά μερίδια αγοράς, διαφορετική δυναμική, αλλά και διαφορετικές, συχνά, «πηγές κερδοφορίας».
Η αγορά «σιγοβράζει» μέσα στις φήμες για επαφές με funds, το όνομα της CVC που έχει κάνει μεγάλες δουλειές στη χώρα μας κοντεύει να γίνει… καραμέλα (πριν σε σενάριο για τη Vodafone, τώρα για τον ΟTΕ), ενώ στην περίπτωση της United, οι πληροφορίες επιμένουν ότι συζητούνται μεγαλύτερες business με την οικογένεια Βαρδινογιάννη (πλην της γνωστής ιστορίας στα κανάλια), είτε στον τομέα ICT (όπου το δημόσιο βγάζει συνεχώς μεγάλες δουλειές) είτε και ευρύτερα.
Θεωρητικά τουλάχιστον, πιο «ώριμο φρούτο» για εξαγορά, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, είναι η VODAFONE, η οποία δεν κινείται με ιδιαίτερη δυναμική στην αγορά που πρώτη άνοιξε (ως Panafon) πριν από πολλά χρόνια, ενώ λάδι στη φωτιά ρίχνει και η διαδοχική ετήσια ανανέωση του συμβολαίου που έχει ο Έλληνας CEO Χάρης Μπρουμίδης, καθώς κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να αποτελεί στάνταρ πρακτική για τον μεγάλο διεθνή όμιλο. Σαν να μην ξέρει, λένε στην αγορά, η… μαμά τι θέλει να κάνει με την κόρη της στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές πάντως, η περίπτωσή της ταιριάζει καλύτερα σε κάποιον οperator που θα ήθελε να μπει στην Ελλάδα, παρά σε ένα fund με εξ ορισμού συντομότερο ορίζοντα που θα ήθελε ίσως κάποιες «έτοιμες» πηγές σοβαρού εσόδου και κέρδους, όπως π.χ. η πώληση της υποδομής κεραιών. Αυτό όμως έχει ήδη γίνει από τον μέτοχο.
Στην περίπτωση της United Group-NOVA, το καλό timing για μια έξοδο της BC Partners (ενδεχόμενο που συζητήθηκε έντονα προ αρκετών μηνών) φαίνεται να έχει περάσει, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τη μείωση των αποτιμήσεων στα deals και τη σημαντική άνοδο στο κόστος χρήματος. Στην περίπτωση δε που θελήσει ρευστότητα η United, πιο πιθανό θεωρείται να πουλήσει assets σε άλλη περιοχή.
O εισηγμένος OTE, ως κυρίαρχος στην αγορά, φαίνεται να βρίσκεται κι αυτός σε φάση «ωριμότητας», μετά από μια περίοδο εξαιρετικών αποτελεσμάτων, υπό τη διοίκηση του Μιχάλη Τσαμάζ (φωτό), έχοντας όμως την πρωτοκαθεδρία σε διάφορους τομείς (και σε αυτούς με τα μεγάλα profit margins, όπως το ICT), υψηλή κερδοφορία και μεγάλο «ταμείο».
Εν ολίγοις θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο εξαγοράς τόσο από operators όσο και από funds. Εδώ το βασικό θέμα είναι «τι θέλει η Deutsche Telecom».
TEXNIKH OΛΥΜΠΙΑΚΗ: Με άνοδο 7,80% στα 2,35 ευρώ η μετοχή στη χθεσινή συνεδρίαση, μία ακόμα με αυξημένες συναλλαγές (113.000 τμχ.). Στο 31,65% η μεταβολή από την αρχή του έτους (έναντι 15,60% της αγοράς), με διακριτές τις αγορές που αποδίδονται στην πλευρά Στέγγου.
Στο 63% επισήμως το ποσοστό της οικογένειας (στο 70% plus το υπολογίζουν χρηματιστές), με το παράλληλο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών να δίνει αφορμή για σενάρια «εξόδου» από το ΧΑ.
Την τελευταία 2ετία έχει διευρύνει θεαματικά τις δραστηριότητές της ως holding. Με κεφάλαια από την πώληση του Πόρτο Καρράς (στον Ιβάν Σαββίδη), ο όμιλος Στέγγου/Τεχνική Ολυμπιακή επεκτάθηκε στη ναυτιλία, στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και στα ακίνητα.
ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΙΙ: Εν τω μεταξύ, πολύ κοντά σε συμφωνία με την πλευρά Σαββίδη για την οριστικοποίηση του τιμήματος του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς βρίσκεται η Τεχνική Ολυμπιακή, σύμφωνα με διαρροές.
Υπενθυμίζεται ότι στις 30/06/2022 παρέμεναν στον escrow account 22 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση οριστικοποίησης του τιμήματος, το ποσό που θα αποδεσμευτεί θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα από τον όμιλο Τεχνική Ολυμπιακή.
Στο μέτωπο της ποντοπόρου ναυτιλίας, ο όμιλος έχει κλείσει μια πολύ καλή συμφωνία ναύλωσης του πλοίου MSC Roma, η οποία, όμως, ξεκινά την 1/12/2023. Από την ώρα που συνάφθηκε η συμφωνία ως σήμερα, η αγορά έχει «κάτσει» και τα ναύλα… προσθαλασσώθηκαν.
AEGEAN BALTIC BANK: Κανένα θέμα δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει, πλέον, ο Τέλης Μυστακίδης, ως προς την υποβολή αιτήματος fit & proper καθώς η ποινή που είχε στον Καναδά έχει λήξει εδώ και αρκετούς μήνες. Αν, όπως όλα δείχνουν, έχει υποβάλει την καλύτερη προσφορά για το 55% της Aegean Baltic, τα παραπάνω θα δοκιμαστούν και στην πράξη.
Προς το παρόν, βέβαια, περιμένουμε να δούμε αν θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία και υπό ποιους όρους, με τον Θ. Αφθονίδη, που αποτελεί τον ιδρυτή και την «ψυχή» της τράπεζας.
Το σκέλος της αποεπένδυσης των Ι. Κούστα και Π. Τσάκου είναι σαφώς πιο εύκολο.